Quiz Necrofiliacs – 13 mei 2006Dovnload 120.46 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte120.46 Kb.

Quiz Necrofiliacs – 13 mei 2006


Reeks 1


 1. Aardrijkskunde

Een kort vraagje om te starten: van welke Duitse deelstaat is Stuttgart de hoofdstad?
BADEN-WÜRTTEMBERG


 1. Actualiteit

Philip De Winter droomt er al lang van om criminelen van vreemde origine te verbannen naar gevangenissen in hun land van herkomst. Hij zag in de film “De hel van Tanger” het ideale beeld om dat verkiezingsidee kracht bij te zetten. De busschauffeur die model stond voor het hoofdpersonage in de film werd half april als een held onthaald op de veiligheidsmeeting van het Vlaams Belang. De ploeg van “De hel van Tanger” reageerde verbijsterd op de schaamteloze kaping van hun film.

Wat is de naam van die busschauffeur?


PIERRE STUKKEN


 1. Beeldende Kunsten

We zoeken een Duits kunstenaar die vooral beroemd werd om zijn fotomontages.Hij leefde van 1891 tot 1968.hij was in de jaren '20 lid van de dada-beweging en werd een spilfiguur in de vernieuwing van de offset-printing?Hij voerde als communist,een ware communicatieoorlog tegen de nazi's en Hitler?Deze laatste kon er allerminst om lachen en onze fofograaf vluchtte dan ook in 1933 weg uit Duitsland waar hij pas in 1950 terugkeerde?Om niet met de nazi's te worden geassocieerd nam hij een Engels pseudoniem aan.Wie? Beide namen zijn goed.
WIELAND HERZFELD OF JOHN HEARTFIELD


 1. Fauna & Flora

In heel wat tuinen is een bloeiende magnolia het startschot van de lente. In de krijttijd was de magnolia een wijdverspreide soort in onze streken. Zowat twee miljoen jaar geleden verdwenen ze bij ons maar ze hielden stand in China en het oosten van Noord-Amerika.

Van daaruit veroverden ze opnieuw op het einde van de 17de eeuw Europa.

We vragen jullie de nederlandse naam van deze plant.
DE BEVERBOOM


 1. Film

We zoeken een Franse klassieker van Louis Malle uit 1957.Een piepjonge Jeanne Moreau en Maurice Ronet zijn verliefd en beramen samen de moord op de echtgenoot van Jeanne. De moord is bijna perfect op een detail na...Gefilmd in stijlvol zwart wit en op muziek van Miles Davis. titel?
L'ASCENSEUR POUR L'ECHAFAUD


 1. Geschiedenis

Hij werd door Samuël aangewezen als eerste koning van Israël en moet tussen 1040 en 1010 voor Christus hebben geregeerd.  Hij trad voor het eerst op de voorgrond bij de ontzetting van de stad Jabes; daarna leidde hij succesvol de strijd tegen de Ammonieten, de Filistijnen en de Amalekieten. Hij stond zeer wantrouwend tegenover zijn omgeving. In de Slag bij de Gilboa waarbij zijn 3 zonen sneuvelden, zou hij door zelfmoord een einde aan zijn leven gemaakt hebben. Welke koning van Israël zoeken we?             
SAUL


 1. Literatuur

Als het omliteratuur gaat moeten we een vraag stellen over het werk van de onlangs overleden GERARD REVE. In 1981 publiceerd hij een voor hem atypisch boek, een soort thriller waarvan het hoofdpersonage

zowaar verliefd wordt op een vrouw. Het boek wordt in 1983, vrij bewerkt, verfilmd onder dezelfde titel met Jeroen krabbé. Titel boek?


DE VIERDE MAN


 1. Muziek

Het nummer dat jullie hier horen – the one I love - komt uit de (vijfde) CD van een singer songwriter die eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient: graag zijn naam.
DAVID GRAY 1. Sport

Door het verlies van Roger Federer in de"masters" vorig jaar tegen de argentijn Nalbandian , verloor hij niet allen het officeuze wereldkapioenschap maar greep hij ook naast een wereldrecord. Het record van de meeste zeges in 1 en hetzelfde jaar. Federer klokte af op 82, terwijl dat wereldrecoed staat op 83 en

in 1984 werd gevestigd. door wie?


JOHN MCENROE


 1. Varia

We zoeken een Nederlandse cabaretier geboren in 1966. hij woonde enkele maanden in Gent waar hij meespeelde in de improvisatievoorstelling “ hoge bomen wind “ van Eva Bals speelteater . In 1990 won hij het Groninger Studenten Cabaretfestival. Sindsdien leverde hij vijf cabaretshows af: Bepaalde dingen, Neuk het systeem, Ruwe pit, functioneel naakt en Tegen beter weten in. Hij speelde in diverse films en TV-series.

Zijn naam?


THEO MAASSEN


 1. Wetenschappen

Wanneer je je gewicht deelt door het kwadraat van je lengte verkrijg je je Body Mass Index. Een Gentenaar kwam voor het eerst met deze berekening op de proppen. Hij behaalde de eerste Doctorstitel in Zuivere Wiskunde aan de Gentse Universiteit. Verder Richtte hij de Sterrenwacht op en is hij de grondlegger van de Warschijnlijkheidsleer. Ook een Fonds en een Bibliotheek werden naar hem genoemd
QUETELET


 1. Zwitserland

De vrijheid van Godsdienst is in de Zwitserse grondwet opgenomen. Toch bestaat hierop één beperking; het is immers aan één bepaalde orde niet toegestaan zich in Zwitserland te vestigen (hoewel de meeste leden ervan Katholiek zijn) omwille van het feit dat ze in opspraak gekomen zijn in verschillende landen in de achttiende eeuw.
JEZUIETEN

Reeks 2 ___________________________________________________________________________
 1. Aardrijkskunde

Deze Zweedse stad is de zetel van de aartsbisschop van de Zweedse Lutherse Kerk. De in 1477 gestichte universiteit is de oudste van het land, en is o.a. bekend voor zijn universiteitsbibliotheek met o.a. de Codex Argenteus uit ca. 500. Er is ook een oude botanische tuin genoemd naar de grote botanicus Linnaeus die er van 1742 tot 1748 de leiding had. Verder in de stad vinden we nog de beroemde gotische dom en het slot van de Wasakoningen. Welke Zweedse stad, zo’n 60 km ten noordwesten van Stockholm, zoeken we?
UPPSALA


 1. Actualiteit

Een discussie over vuile onderbroeken deed de 43 jaar lang spoorloze peetvader van de Cosa Nostra de das om. De politie volgde een leverancier met een pakket van een droogkuiszaak en vond Bernardo Provenzano in een boerderijtje vlak bij Corleone. De capo di tutti capi werd bij verstek tot zes keer levenslang veroordeeld wegens zijn bloeddorstigheid. Zowat alle maffiakopstukken hebben weinig vleiende koosnaampjes: zo word Toto Riina het beest genoemd.

Kent u de bijnaam van Bernardo provenzano?


(BERNIE) DE TRAKTOR


 1. Beeldende kunsten

Om voorwerpen gemaakt uit massief zilver te herkennen gebruiken vele landen een eigen keurmerk. Ieder land heeft zijn eigen afbeelding, het meest gekende is dat van Engeland. Welke afbeelding staat op het Engels zilvermerk sinds 1655 voor aan te duiden dat het voorwerp uit massief zilver gemaakt is (het gehalteteken) ?
EEN (NAAR LINKS) LOPENDE LEEUW


 1. Fauna & Flora

Het karakoelschaap is een huisschaap dat oorspronkelijk uit Midden-Azië afkomstig is, maar nu ook in andere landen (zoals Zuid-Afrika en Rusland) op grote schaal wordt gefokt. De fijn gekrulde wollen vacht van de lammeren worden tot bont verwerkt, het zgn. persianerbont (breitschwanz). Onder welke naam is dit bont veel beter bekend? Het wordt ook vaak nagemaakt van een zwart, gekruld en glanzend weefsel, meestal mohair. 
ASTRAKAN


 1. Film

De acteur die we zoeken speelde in 1965 de rol van zijn leven in een film die zo populair werd dat hij het leven en de carriere van al diegenen die eraan meewerkten veranderde.Die rol blijft onze man, na al die jaren, ook nu nog een beetje achtervolgen, al heeft hij ondertussen een rijk filmpalmares opgebouwd.We zoeken  hem aan de hand van 5 films 1975 The return of the pink panther en meer recent 1995 Dolores Clairborne,The Insider 1999, A beautiful mind 2001 en The new world 2006.Wie?
CHRISTOPHER PLUMMER


 1. Geschiedenis

Hoe is de naam van de Franse admiraal (1519-1572), leider van de Protestanten, die in het Gravensteen gevangen werd gezet na de slag van St.-Quentin. Een schooltje in de buurt van het St.-Pietersstation draagt zijn naam
GASPARD DE COLLIGNY


 1. Literatuur

De officiele katholieke codex bestaat uit vier evangelies ( Marcus, Matheus, Lucas en Johannes ), de handelingen van de Apostelen, de openbaring van Johannes en een groot aantal brieven van de apostelen. Maar er bestaan ook een groot aantal evangelische teksten die door zowel de Katholieke, Protestantse, Orthodoxe als Joodse godsdienst verworpen worden. Onlangs bracht de vertaling van zo’n tekst, “het evangelie van Judas”, grote deining teweeg.

Onder welke naam zijn die niet erkende evangelien bekend.


DE APOCRIEFE EVANGELIEN


 1. Muziek

Wij vernamen graag uit welke opera van Saint-Saens dieze beroemde passage komt – (kennen jullie ook de vertolkster?)
SAMSON EN DILALA


 1. Sport

Deze man is ongetwijfeld een monument van het Europees voetbal en zeker van het Franse. Hij heeft alvast het record van het langst trainer zijn van 1 en de zelfde club: 44jaar lang van 1961 tot 2005 bij AUXERRE op de bank met slechts een korte onderbreking, in 2000 toen hij expirimenteerde met managment maar hij keerde vlug terug naar de bank.

Hij bracht AUXERRE v.d. lagere, regionale reeksen tot in eerste. hij won 4 bekers, een titel(1996) en een 1/2 finale uefa cup in 1993 en hij lanceerde de carriere van onderandere cantona en boli.

vorig jaar nam hij afscheid met de coupe de france, na 44 jaar dus. wie is hij?
GUY ROUX


 1. Varia

Een denkvraag:

Jan kan een bepaald karwei in 1 minuut klaren

Thierry doet diezelfde karwei in 2 minuten

Alex doet het op 3 minuten

Kris op 4 minuten

Bart op 5 minuten

Hoeveel tijd zal het karwei in beslag nemen als ze samenwerken?
In zestig minuten doen ze 137 maal dit karwei ( Jan 60+Thierry 30+Alex 20+Kris 15+Bart12 ), dus hebben ze voor het karwei 60/137 van een minuut nodig = 0,44 minuten


 1. Wetenschappen

Deze Russische mystica werd geboren als Helena Hahn en emigreerde rond 1865 naar Europa, waar ze één van de oprichters werd van de Theosofische beweging, die ze vanaf 1880 introduceerde in New York.  Ze stond bekend als een vooraanstaand medium en helderziende. Ze beïnvloedde ondermeer Aleister Crowley en W.B Yeats. Haar geschriften zijn nog steeds veelgelezen onder de volgers van zweefcursussen. Onder welke naam is zij beter gekend?
MADAME BLAVATSKY


 1. Zwitserland

Zwitserland bezit méér dan 200 natuurreservaten die een beeld geven van de onderscheiden landschapsvormen. Daarnaast zijn er een duizendtal beschermde natuurgebieden. Er is sinds 1914 ook één Nationaal Park met meer dan 600 plantensoorten en 100 vogel- en 30 zoogdiersoorten; in welke streek vindt men dit park terug?
HET UNTER-ENGADIN (ZUIDELIJK GRAUBUNDEN)

Reeks 3 ___________________________________________________________________________ 1. Aardrijkskunde

Het eiland dat we zoeken ligt in het noorden van de Vendee, even ten zuiden van de monding van de Loire.  Het eiland is van het vasteland gescheiden door de 800 m brede Straat van Fromentin.  Er is een brugverbinding met het vasteland, maar bij eb komt er ook een berijdbare verbinding vrij, de in het wielerpeloton beruchte “Passage du Gois”, die in de tour van ’99 enkele favorieten fataal werd.  In de tour van volgend jaar komt het eiland alvast terug in de picture te staan, want de korte individuele tijdrit die de proloog vervangt, zal op het eiland aankomen.

NOIRMOUTIER
 1. Actualiteit

Wat Jean-Marie Dedecker voor de VLD is, is deze harde tante, minister voor vreemdelingenzaken voor de Nederlandse liberalen. Met haar harde, rechtse standpunten maakt ze in het Nederland na Fortuyn zo’n opmars dat ze zich inmiddels sterk genoeg voelt om een gooi te doen naar het lijsttrekkersschap van de VVD.

Haar naam?


RITA VERDONK


 1. Beeldende kunsten

(Architectuur) Deze Japanse Architect werd geboren in 1941 en richtte zijn eerste bureau URBOT (samantrekking van Urban & Robot) op in 1971. Hij brak internationaal door met zijn ‘Tower of Winds-project in Yokohamma in 1986. In onze streken is hij vooral bekend als de ontwerper van het tijdelijke pavilioen voor de manifestatie ‘Brugge Europese Culturele Hoofdstad 2002’ op de Burg en voor een veelbesproken wedstrijdontwerp voor het muziekforum in Gent.

TOYO ITO 1. Fauna & Flora

We vragen U de naam van een vogelfamilie (Latijnse naam Otididae) die behoort tot de orde van de kraanvogels. De soorten zijn meestal grote, op de grond levende vogels van de open steppen en savannen. Enkele Afrikaanse soorten zijn zo groot als een kip, de meeste andere veel groter. Tot deze familie rekenen we ook de zwaarste vliegende vogels: deze 3-tenige vogels kunnen 1 meter groot worden en tot 18 kg zwaar. 16 soorten komen voor in Afrika, 5 in Midden-Europa en Azië, en 1 in Australië, West- en Midden-Azië. Welke vogelfamilie zoeken we ?
TRAPPEN


 1. Film

In maart wordt bekend dat het boek De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst zal verfilmd worden door de Gentse regisseur Felix Van Groeningen. Deze laatste debuteerde in 2004 met een ongewone Vlaamse film waarin we naast Johan Heldenbergh ook nieuwkomers Titus De Voght en Delphine Bafort aan het werk zien. Titel debuut?
STEVE + SKY


 1. Geschiedenis

Met deze Romeinse keizer die van 527 tot aan zijn dood in 565 aan de macht was laten historici meestal de oudheid eindigen. Rome is dan al vervallen tot een onbetekenend provinciestadje en het imperium is in West-Europa onder de voet gelopen, maar het Oost-Romeinse rijk blijft bestaan en het Christendom schoot er intussen stevig wortel in het maatschappelijke leven. Enkele van z’n realisaties bleven tot op vandaag overeind: o.a. de Aya Sofia in Istamboel, De schitterende mozaiken in de San Vitale in Ravenna. Onder zijn bewind werd het hele Romeinse recht verzameld en opgeschreven, de zogeheten “ Corpus iuris civillis” dat het moderne burgerlijke recht tot op de dag van vandaag beinvloed.

Naam van deze keizer?


JUSTINIANUS


 1. Literatuur

Half november vindt de prijsuitreiking plaats van de
AKO Literatuurprijs 2006.

Maar wie won die prijs weer in 2005 ?


JAN SIEBELINCK


 1. Muziek

Deze in 1982 overleden Jazz-muzikant werd pas midden jaren vijftig door een ruimer publiek als een van de meesters van de moderne jazz erkend. Hij werkte met onder meer Coleman Hawkins en Dizzy Gillespie in wiens eerste band hij pianist was. In 1955 speelde hij met Miles Davis op het Newport jazz festival, een optreden dat voor beide musici het begin van een definitieve doorbraak werd. Zijn hoekige, dissonante, vaak kaal lijkende maar harmonisch buitengewoon rijke muziek werd mettertijd ook buiten de jazz meer en meer gewaardeerd.

Zijn naam? U hoort een fragment.


THELONIOUS MONK
33. Sport

De championsleague 3x winnen is op zich niet zo uitzonderlijk, maar als je dat doet met 3 verschillende teams is dat zonder meer historisch! De voetballer die we zoeken won in 1995 met Ajax, in 1998 met real madrid, en in 2003 met ac milan. wie is hij ?


CLARENCE SEEDORF


 1. Varia

Kennen jullie de Capco (en ex-IBM) topman die een topmanager voor zijn bedrijf recruteert via VT 4?
ROB HEYVAERT


 1. Wetenschappen

Een Europese ruimtesonde is op 11 april aangekomen is in een langgerekte ellipsbaan rond Venus, heeft de eerste foto's doorgeseind. Met de Venus Monitoring Camera, die gebouwd is door het Duitse Max-Planck-Instituut voor Zonnestelselonderzoek, is een opname van de niet eerder in beeld gebrachte zuidpool van Venus gemaakt, vanaf ca. 200.000 kilometer afstand. Op de foto zijn duidelijk wolkenpatronen in de Venusdampkring zichtbaar. De ruimte sonde zal de komende zestien maanden uitgebreid onderzoek doen aan klimaat, dampkring en atmosfeerdynamica van Venus. Vanuit een lagere baan zal de ruimtesonde straks veel gedetailleerdere foto's van het wolkendek van de planeet kunnen maken.

Wat is de naam van deze Europese ruimtesonde ?


VENUS EXPRESS


 1. Zwitserland

In 1859 is de bankier Jean-Henri Dunant toevallig in Italie. Hij ziet er de ravage die een veldslag heeft aangericht aan de Franse legers van Napoleon de derde enerzijds, en de

Oostenrijkers anderzijds; 4O.000 doden en gewonden blijven achter op het slagveld.Er is geen enkele vorm van hulp en zeker geen medische. Van dan af ijvert hij voor de

oprichting van een internationale organisatie voor medische hulp en in 1863 is het Rode Kruis een feit. De veldslag die Dunant inspireerde greep plaats nabij een dorp, gelegen

tussen Milaan en Verona en werd er ook naar genoemd. Welke slag?      


SOLFERINO

Reeks 4 ___________________________________________________________________________
 1. Aardrijkskunde

Het oude stadscentrum van Palermo ligt langs de Via Vittorio Emanuele, tussen het Noormannenpaleis en de kathedraal. Loodrecht op deze weg lieten Spaanse onderkoningen de Via Maqueda aanleggen. In de zeventiende eeuw werd het kruispunt aangepast volgens het ontwerp van de Romeinse architect Giulio Lasso. Het ronde plein heeft beelden en fonteinen en wordt omringd door prachtige, monumentale gebouwen, waarvan u een afbeelding ziet. Wat is de naam van dit centrale plein, dat tegenwoordig als synoniem geldt voor het oude stadscentrum van Palermo.
QUATTRO CANTI


 1. Actualiteit

Met een ontvangst voor onderdanen die even oud zijn als zij, begonnen op 19 april jongstleden in Londen de officiële vieringen ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van koningin Elizabeth II. In Buckingham Palace had de Queen 99 vrouwen en mannen uitgenodigd, die net zoals zij op vrijdag 80 jaar oud worden. De even oude landgenoten - iedereen met de geboortedatum 21 april 1926 - werden in januari uitgeloot. Elizabeth II is sinds het vroege overlijden van haar vader George VI, staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk.

In welk jaar besteeg ze de troon?


1952


 1. Beeldende kunsten

Van alle impressionisten wordt hij beschouwd als de stilste en meest poëtische. Hij werd in 1839 te Parijs geboren. Z’n ouders waren allebei van engelse afkomst. In z’n landschappen ( zichten van seine oevers en fontainebleau ) streeft hij steeds naar een zuivere harmonie van de kleuren. Later verwijderde z’n werk zich steeds meer van de impressionistische traditie ten voordele van een meer organische structuur van de onderwerpen. Hij stierf verarmd in 1899.

ALFRED SISLEY
 1. Fauna & Flora

Hoewel hij geen buidel heeft, wordt hij toch bij de buideldieren ondergebracht. Met zijn sterke voorpoten en  lange klauwen opent hij de nesten van termieten, die hij met zijn 10 cm lange tong oplikt.  Hij slaapt meestal in een holle boomstam, waarvan hij de holle kant afsluit door met zijn rugspieren  een schild te maken.  Wat is de typische benaming voor dit dier, dat ook wel buidelmiereneter genoemd wordt?

NUMBAT


 1. Film

Daniel Craig is onze nieuwe James Bond,wat niet door alle fans in dank wordt afgenomenl.o.a.omdat hij blond is.Dat hij een goed acteur is staat echter buiten kijf. Dat is te zien in bijvoorbeeld, Love is the devil over Francis Bacon of in The Mother.Maar ook in de gangsterthriller uit 2002 van Sam Mendes,waarin hij de slechte zoon speelt,naast sterren als Paul Newman en Tom Hanks.Titel film?
ROAD TO PERDITION


 1. Geschiedenis

751-768: Pepijn De Korte. Na zijn dood werd het rijk verdeeld onder zijn zoons Carloman en Karel.

768-771: Carloman 1

768- 814: Karel De Grote. Na de dood van zijn broer Carloman in 771 koning over het gehele rijk.

814-840: ????


LODEWIJK DE VROME


 1. Literatuur

De Nederlandse tekenaar Dick Matena won in 2003 een gouden Adhemar voor zijn verstripping van het klassieke meesterwerk “de avonden” van de onlangs overleden Gerard Reve.

In april van dit jaar heeft hij een tweede klassiek werk in stripvorm uitgewerkt. Over welk werk gaat het hier ?( geef ons de titel)


KORT AMERIKAANS van JAN WOLKERS


 1. Muziek

Deze  Frans-Amerikaanse componist verliet ons in 1960 en staat nog altijd geboekstaafd als de Godfather van de elektronische muziek. Na zijn studies bij Busoni en Richard Strauss verblijdde hij schare volgelingen met werken als “Espace”, Déserts”, “Ecuatorial” waar hij een mengvorm probeert te scheppen van embryonale elektro-en klassieke muziek. Zijn Chef-d’oeuvre is wellicht” Ionisation” een werk voor orkest en percussie.  Rest ons nog te zeggen dat Frank Zappa hem als een lichtend voorbeeld zag.  Zijn naam graag?

EDGAR VARESE 1. Sport

De tour wordt bijna altijd beslist in het gebergte. wie kan klimmen en cols bedwingen heeft een goede kans om in parijs op het podium te staan. maar in de tour rijden ook een hele hoop renners die het gebergte eerder trachten te overleven dan te beklimmen. zij berijden de cols in een groep of pelletontje dat aan eigen trager tempo probeert binnen de tijdslimiet te arriveren. Zo'n groepje heeft in het wielerjargon een naam gekregen, welke?
DE BUS


 1. Varia

Britse wetenschappers ontdekten de tangens van het perfecte blote kontje: dé sex-appeal formule = (AV+R) * (V + St) / H – S

Algemene vorm en stevigheid zij medebepalende elementen: waarvoor staan echter de

R en de V in de formule?
RONDING, VEERKRACHT


 1. Wetenschappen

Een quasar, is een astronomisch object, dat in optische telescopen op een ster lijkt, maar door zijn grote afstand van miljarden lichtjaren een zeer hoge roodverschuiving heeft. Vanwege deze afstand zien wij quasars zoals ze er miljarden jaren geleden, toen het heelal nog jonger was, uitzagen. Quasars stralen een hoeveelheid energie uit die vergelijkbaar is met 1000 of meer sterrenstelsels, terwijl de omvang van een quasar slechts een miljoenste deel van een sterrenstelsel is. Maar waar komt het woord quasar vandaan, of om het iets makkelijker te stellen, vanwaar is het een afkorting?

QUASI-STELLAR RADIO SOURCE 1. Zwitserland

Sinds de zware blessure van Sol Campbell,die nu al maanden aansleept,maakt deze jonge,Zwitserse centrale verdediger deel uit van de basiself van Arsenal. Hij past perfect

in de plannen van coach Arsene Wenger die de ploeg voor de komende seizoenen drastisch wil verjongen. Bovendien is deze jonge Zwitser houder van de Europese titel met

Zwitserland bij de - 17 jarigen.Wie is die speler?  
  PHILIPPE SENDEROS

Reeks 5 ___________________________________________________________________________
 1. Aardrijkskunde

We zoeken stad in Duitsland.In maart werd deze historische stad getroffen door overstromingen en liep het oude stadscentrum onder. De stad ligt aan de samenvloeing van de Donau en de Inn en is de laatste Duitse stad aan de Donau voor de Oostenrijkse grens.Welke?
PASSAU


 1. Actualiteit

Eind Maart werd de prijs uitgereikt voor Vlaams Onderneemster van het Jaar. De WOMED ofte ¨Women in Enterprise and Development¨ging naar een 35-jarige ¨headhunter¨ die 2 jaar geleden het rekruteringsbureau Ëxecutive Research¨oprichtte.Wie is ze?   
INGE GEERDENS

 1. Beeldende kunsten
Deze Tsjechische designer is vooral bekend om zijn
glaswerk maar is ook actief op het vlak van architectuur?

BOREK SIPEC
 1. Fauna & Flora

Dit paardenras dankt zijn gevlekte vacht aan z’n Spaanse voorouders die met Cortes in 1519 mee naar Mexico kwamen. De Nez-Percé-indianen van Noord-Amerika hebben de beste geselecteerd, waarbij doorzettingsvermogen, snelheid en kracht primeerden. Ze kregen hun naam van Claude Thomson die ze vernoemde naar een rivier in het noorden van de VS.
APPALOOSA


 1. Film

Op het film festival van Cannes won hij de gouden palm voor de beste film. De film was oorspronkelijk gemaakt als tv reeks. Het zes uur durende epos vertelt het verhaal van een Italiaanse familie van 1966 tot 1995. Wie is de regisseur van Ma Meglio Gioventu ?

MARCO TULLIO GIORDANA 1. Geschiedenis

Hij leefde van 1814 tot 1876 en was een tijdgenoot en aanvankelijk een medestander van Karl Marx. Later werd hij echter diens rivaal binnen de Eerste internationale. Wie was deze homosexuele vrijmetselaar die algemeen beschouwd wordt als de grondlegger van het anarchisme.
MICHAEL BAKOENIN

 1. Literatuur
Deze franse schrijver die leefde van 1910 tot 1986 wordt gerekend tot één van de meest provocerende van de 20e eeuw. Achtergelaten door zijn moeder kwam hij al op tien-jarige leeftijd in aanraking met de politie. Hij ontwikkelde zich als pooier en dief tot prominent lid van de Parijse onderwereld. In de gevangenis begon hij te schrijven. Belangrijke werk van hem is ‘Notre-Dame des Fleurs’ uit 1943.

JEAN GENET
 1. Muziek

Voor Eline Van Coillie is het allemaal begonnen bij Man Bijt Hond. In het rubriekje Zonder Handen, werden haar songs zeer gesmaakt. Sindsdien werden haar de aanbiedingen om de oren geslagen en er werd uiteindelijk met platenmaatschappij Virgin een cd gemaakt.

Wat is de artiesten naam van dit toen 15jarig meisje, die je hier hoort met “uptown top ranking” een hitje uit de jaren 70. Ken je ook nog de naam van originele uitvoeders ?

Hier hoor je een fragment
JUNIOR JAZZ, ALTHEA&DONNA


 1. Sport

Wie is deze onbetaalbare golfcoryfee?
MICHELLE WIE


 1. Varia

In Spanje worden vrije verkiezingen gehouden. Hiermee is heel niet-communistisch Europa nu democratisch

Jimmy Carter wint de presidentsverkiezingen in de VS.Koning Boudewijn opent in Brussel de eerste metrolijn in België.

De Westelijke Sahara (tot dan toe deel uitmakend van de Spaanse Sahara) wordt onafhankelijk

Freddy Maertens wint de Amstel Gold Race

Welk jaar zoeken we?


1976


 1. Wetenschappen

We zoeken de naam waaronder in de industrie en in de industriële archeologie een hellende transportband met tussenschotten beter bekend is. Dit begrip heeft bovendien ook nog volgende betekenissen :

 1. Een wonderlijk soort speelgoed met scharnierende plankjes

 2. Een bijbels visioen met engelen

 3. Een plantengeslacht

 4. De titel van een horrorfilm uit de jaren ’90

JACOBSLADDER
 1. Zwitserland

Een aantal gekende meren in Zwitserland zijn het Lago Majore, Meer van Geneve het Bodem meer en het Meer van Neufchatel om de 4 grootste te noemen.

Maar welk van de 4 is het grootst en welk is het kleinste meer van de 4. In antwoord de naam van het meer vermelden + grootst of kleinst.


MEER VAN GENEVE (GROOTST), LAGO MAJORE (KLEINST)

Reeks 6 ___________________________________________________________________________
 1. Aardrijkskunde

Deze franse touristische streek wordt begrensd door de Garone en de Dordogne en is gelegen tussen de steden Bordeaux, Libourne en Langon. Het is één van de zes Pays Girondons waarin het Departement Gironde is opgedeeld. De streek is gekend om zijn droge witte wijn en wordt gekenmerkt door zijn vele meren.
ENTRE DEUX MERS


 1. Actualiteit

Deze 77-jarige wijnhandelaar van Italiaanse oorsprong is sinds zijn eerste optreden in 1991 al jaren als zonderling procesverstoorder de nachtmerrie van de Belgische magistratuur. Zijn doelwit zijn de holdings en de ‘Belgische Haute Finance’ maar hij verstoorde ook het Augusta proces en het proces rond de moord op André

Cools. Dat stelselmatig dwarsliggen koste hem al verscheidene veroordelingen en boetes die tot op heden onbetaald bleven omdat de man beweert onvermogend te zijn. Wie is dit?

BENITO FRANCESCONI


 1. Beeldende kunsten

Wie geregeld in Gent rond wandelt heeft ze ongetwijfeld al opgemerkt, de pornografisch geïnspireerde graffiti afkomstig van een Gents collectief dat daarmee een statement wil uitbrengen tegen de netjes gerenoveerde en opgekuiste stad waarin kunst vaak het instrument is voor city-marketing. Het collectief bestaat uit drie grafici die sinds 2002 aan de slag zijn en omwille van hun illegale interventies uiteraard hun anonimitiet wensen te bewaren. Onder welke naam –afgeleid uit een begrip uit de porno-industrie- staat dit collectief bekend?
CUM


 1. Fauna & Flora

Een atypisch, doch niet zo eigenaardig fauna vraagje: De dracht van een koe bedraagt 280 dagen wat min of meer hetzelfde is als bij de mens. Bij een paard is de dracht 336 dagen of ongeveer 11 maanden. Een olifant is 18 tot 22 maanden drachtig. Maar kennen jullie ook de gemiddelde dracht van een hond in dagen uitgedrukt (foutenmarge van 5%).
= 63 dagen of 2 maand, alles tussen 59 en 67 dagen is juist


 1. Film

Horror : momenteel draait deel 3 van een reeks schabouwelijke films met als thema : ‘Als je tijd gekomen is, is er geen ontkomen aan, of toch een beetje…’. Deel 1 draaide rond een vliegtuigcrash, deel 2 rond een verkeersongeval en het huidige deel 3 heeft het over een roetsjbaan. De regisseur is telkens James Wong.
FINAL DESTINATION 1. Geschiedenis

Deze Rus werd geboren in Sint Petersburg in 1904 en vervoegde in 1919 op 15 jarige leeftijd het rode leger. In 1938 werd hij verkozen tot de opperste sovjet. In 1964 volgde hij Nikita Kroetsjov op tot premier van de Sowjet unie en hij bleef dat tot zijn overlijden in 1982.
niet Breznjev maar Alexey Kosygin


 1. Literatuur

Je moet het maar doen en hij deed het. De franse auteur die we zoeken schreef in 1969 een boek van 318 pagina’s waarin geen enkele maal de letter ‘e’ voorkomt.
Het boek is dan ook getiteld : ‘La Disparition’. Wie is de schrijver?
Georges Perec


 1. Muziek

Dreadlock Holliday, Wall Street Shuffle & I’m Not In Love zijn drie hits van de Britse popgroep 10CC. Weet u ook waar de snoodaards hun groepsnaam vandaan haalden? Dus waar staat ‘10cc’ specifiek voor?
De inhoud van een gemiddelde ejaculatie van een volwassen man of een kwakje


 1. Sport

Wie is momenteel het hoofd van de organisatie van de ronde van Vlaanderen?

Dus antwoord niet : ‘Het Nieuwsblad’ , maar we vragen een persoon.


WIM VAN HERREWEGHE


 1. Varia

We zoeken een stijlfiguur afkomstig uit het Grieks die een tekst poëtischer kan maken. Het betreft een versierende bijvoeglijke bepaling of adjectief die vaak gebruikt wordt om bijnamen, eretitels of typeringen aan te geven.
EPITHETON ORNANS


 1. Wetenschappen

Het zijn hulpconstructies, veelal in hout geconstrueerd die je voor brugpeilers boven de waterlijn ziet uitsteken. Ze zijn bedoeld om schepen onder de brug door te leiden en ter bescherming van de peilers. De naam ervan is afgeleid van de naam van een in onze streken bekend historisch personage.
DUKDALF ( VAN DUC D’ALVE OF HERTOG VAN ALVA


 1. Zwitserland

Deze zwitser begon zijn carriere als stripauteur in de jaren 1960 in de studio’s van Peyo, de tekenaar van de smurfen. Oorpsronkelijk tekent hij voor de Dupuis stal reeksen als de avonturen van Attila, de hond. Later verhuist hij naar het weekblad Kuifje waar hij begin de jaren ’70 zijn succesreeks Buddy Longway opzet. De laatste jaren is hij vooral actief in het tekenen van meer geëngageerde stripalbums over AIDS, jeugdcriminaliteit, kinderprostitutie en drugs. Zijn naam of pseudoiniem?

DERIB OF CLAUDE DE RIBEAUPIERRE

Reeks 7 ___________________________________________________________________________


 1. Aardrijkskunde

4500 meter is het hoogteverschil tussen het hoogste (eeuwige sneeuw) en het laagste

(woestijn) punt van de Verenigde staten; we bevinden onin de staat Californië; graag de naam van beide punten


MOUNT WHITNEY, DEATH VALLEY


 1. Actualiteit

In maart leid Ehud Olmert, de vervanger van de zieke Sharon, zijn partij naar een weinig overtuigende verkiezingszege in Israel. Die partij, geleid door Olmert, was pas 4 maanden oud en werd door Sharon zelf eind vorig jaar opgericht. De naam van die partij betekend Voorwaarts in het Hebreeuws.Wat is die naam?
KADIMA

 1. Beeldende kunsten

Het is een voormalig mijnterrein, typerend voor de industrie van de 19e eeuw. Het werd tussen 1810 en 1830 gebouwd door Henri De Gorge, een Franse captain of industrie en bleef in bedrijf tot 1954. Het werd door architect Henri Guchez in de jaren 1970 van de ondergang gered, en in 1989 overgenomen door de provincie Henegouwen. Gebouwd in een zuivere neoklassieke stijl, omvat het een indrukwekkend industrieel mijncomplex, een arbeiderswoonwijk met ongeveer 450 huisjes en een directeurswoning die nog steeds “Château de Gorge” heet. De zeer geslaagde integratie van nieuwe gebouwen in het historische geheel, voor de huisvesting van het MAC’s, Musée des Arts Contemporains, een museumruimte voor zowel de liefhebbers van hedendaagse kunst als voor de bewonderaars van het patrimonium, is het werk van de Belgische architect Pierre Hebbelinck.

LE GRAND HORNU 1. Fauna & Flora

Deze bijzondere aap met een dikke goudbruine vacht leeft in de koude bergwouden van China: deels in het zelfde leefgebied als de reuzenpanda. Zijn gezicht is lichtblauw en hij heeft bijna geen neus: de neusgaten zijn gedeeltelijk afgedekt met huidflapjes. Dankzij zijn dikke vacht en pluimstaart - gebruikt als deken - kan deze Rhinopithecus roxellana, zoals hij officieel heet met zijn latijnse naam, goed tegen de kou. In de winter daalt de temperatuur in zijn leefgebied tot onder het vriespunt. Wat is zijn Nederlandse naam?

STOMPNEUSAAP 1. Film

Deze film begint waar Mon Oncle eindigde; de hele wereld is nu veranderd in een grote hypermoderne stad.Jacques Tati noemde deze film zijn visioen van hoe de toekomstige wereld er niet uit moet zien. Tati schetst ons in een wereld die bezeten is door geld, overdreven luxe, rare techniek en koude kille architectuur. In deze wereld bestaat het individu niet meer, er zijn alleen nog meer mensenmassa's en iedereen is druk bezig met zichzelf en met werk, niemand houdt nog meer rekening met elkaar en hoewel duizenden mensen voortdurend door elkaar heen krioelen, heeft niemand meer oog voor elkaar. Het leven van de mensen wordt bepaald door techniek, zonder techniek kan de mens niet meer overleven; creativiteit bestaat niet meer. Om dit meesterwerk te realiseren werd Tati's perfectionisme meer dan ooit op de proef gesteld: met maar liefst 260 miljoen Franse franc was Playtime een van de duurste films aller tijden. Tati liet op ware grote een complete stad - inclusief snelweg en schaalmodelllen van wolkenkrabbers - nabouwen. Jammer genoeg flopte deze parel grandioos aan de kassa.

PLAYTIME


 1. Geschiedenis

Hij(10 mei 183826 april 1865) was een Amerikaans acteur die pas echt wereldberoemd werd toen hij Abraham Lincoln vermoordde. Hij werd geboren op een boerderij in Maryland. Zijn ouders waren Engels en emigreerden naar de Verenigde Staten in 1821.Begin 1862 werd hij gearresteerd en in St. Louis berecht wegens het uiten van kritiek op de overheid.Op Goede Vrijdag, 14 april 1865, kort nadat Robert E. Lee zich had overgegeven, was President Lincoln aanwezig in Ford's Theater in Washington DC. Onze man schoot Lincoln achter in het hoofd met een .44 kaliber Derringer pistool.

JOHN WILKES BOOTH 1. Literatuur

Deze Amerikaanse schrijver overleed midden februari van dit jaar op 65-jarige leeftijd. Hij was een fervent milieu-activist en zijn fascinatie voor de zee komt ook aan bod in zijn boeken. Bekende werken van hem zijn ‘The Deep’ en ‘The Island’. Maar zijn meest bekende werk dat we hier om begrijpelijke redenen niet verklappen dateert uit 1974 en werd in 1976 verfilmd door Steven Spielberg. Zijn naam?
PETER BENCHLEY, auteur van JAWS


 1. Muziek

Album top7 maar van welk jaar?

 1. Breakfast In America - Supertramp

 2. Voulez Vous - ABBA

 3. I Am - Earth, Wind & Fire

 4. Dynasty - Kiss

 5. Outlandos D'Amour - The Police

 6. Babylon By Bus - Bob Marley & The Wailers

 7. Manifesto - Roxy Music

1979


 1. Sport

In alle lijstjes van grootste Belgen prijkt zijn naam steevast bij de top 5. Eddy Merckx had dan ook een schitterende wielercarriëre. Het kon echter anders gelopen zijn. Minder dan twee maanden nadat hij in juli 1969 zijn eerst tourzege op zak had reed Eddy Merckx een derny-wedstrijd op de piste. In de finale kwam hij echter ten val en was zijn gangmaker de ervaren Fernand Wambst op slag dood. Door de val tegen het beton liep het bekken van Merckx onherstelbare schade op. Hij zou hier in zijn latere cariëre nog veel last van ondervinden bij het klimwerk. Op welke piste, in welke Franse stad gebeurde dit ongeval?
BLOIS


 1. Varia

Welke BV is beschaamd omdat hij geen schoenen aanheeft?

GENE BERVOETS
 1. Wetenschappen

Het is een traditioneel bouwmateriaal dat bestaat uit gebroken en fijngemalen tufsteen. Het is van vulkanische oorsprong en wordt gewonnen in de eifel. . Hoewel het op zichzelf geen bindmiddel is wordt het aan minerale bindmiddelen, zoals vette kalk, toegevoegd om vooral hun hydraulische eigenschappen te verbeteren. De Romeinen pasten dit reeds toe voor de bereiding van hun ‘caementum’ een mengsel van kalk en asse van de Vesuvius ontgonnen in Pozzuoli. Vandaar de verzamelnaam ‘Puzzolaan’. Het wordt toegepast als toeslagstof voor beton. Toegevoegd in een mortel of beton zal het de verwerkbaarheid verbeteren. Bij het verharden van de mortel of beton zal een hogere dichtheid en elasticiteit te bemerken zijn. Het voorkomt tevens het wit uitslaan van cement.
TRAS


 1. Zwitserland

Deze zwitserse popgroep is een sterk staaltje Neue Deutsche Welle dat in haar dadaïstische teksten vaak teruggrijpt naar het Cabaret Voltaire van de jaren 1920. De groep ontstond in januari 1980 onder impuls van Martin Escher (Zang-gitaar-synthesizers) . De single ‘Eisbär’ roept nog steeds een sterk O, ja- gevoel op. Eind 1982 splitte de groep.


GRAUZONE

Reeks 8 ___________________________________________________________________________
 1. Aardrijkskunde

Tot het 6e millennium v. Chr. was de Zwarte Zee een zoetwatermeer, dat nog niet in verbinding stond met de (zoute) Middellandse Zee. Onderzoekers denken dat toentertijd het water ongeveer 155 m lager stond dan nu, waardoor het meer ongeveer 150000 km² kleiner was. De huidige uitstulping ten noorden was bijvoorbeeld land. Een wereldwijde stijging van het zeeniveau veroorzaakte rond 5200 een abrupte doorbraak. Hoe heet deze zee ?
ZEE VAN AZOV

 1. Actualiteit

Onlangs maakte president bush het ontslag bekend van het pas twee jaar geleden in dienst getreden hoofd van de CIA. Van bij zijn aantreden kwam hij zwaar onder vuur te liggen omdat hij een aantal Congresleden op hoge posten benoemde. Volgens velen binnen de CIA waren die namelijk veel te zeer politiek geëngageerd. Hij kon het ook slecht vinden met de spionnenafdeling van de geheime dienst. De democrate Jane Harman, van de inlichtingencommissie van de Senaat, zei onlangs dat CIA in een toestand van vrije val verkeerd omdat veel zeer ervaren medewerkers de dienst al dan niet gedwongen verlaten.
PORTER GOSS


 1. Beeldende kunsten

Deze ster van de Italiaanse hoogrenaissance werd in 1528 geboren te Verona. Hij schilderde op een virtuoze manier de zwierige flamboyante levensstijl van het venetie van die tijd. Zijn werk oefende grote invloed uit op de Venetiaanse schilderschool. Een definitieve doorbraak bereikte hij met de drie ronde schilderingen voor de Biblioteca Marciana, waardoor hij op slag bekend raakte. Gaandeweg verliet hij deze decoratieve en retorische benadering voor een elegantere en harmonischere stijl. In zijn coloriet nam Veronese slechts bij uitzondering de warmbloedige en dramatische kwaliteiten over die hij bij Titiaan kon vinden; het is eerder Lombardisch dan Venetiaans te noemen, zilverig en soms koel van toon, maar uitermate fijngevoelig.
PAOLO VERONEZE


 1. Fauna & Flora

Het is een zeehondensoort die voorkomt in het uiterste noorden van de Noorse wateren. De mannetjes kunnen tot 3 a 3.50 meter lang worden en 400 kilo of zwaarder worden. Ze hebben bovendien een opvallende opgeblazen neus en voorhoofd. Tijdens het baltsritueel wordt de neus nog eens extra opgeblazen, waardoor het net een soort muts lijkt.Ze zijn eerder zeldzaam in de Zuidelijke Noordzee. De laatste tien jaar komen ze vaker voor.
KLAPMUTS


 1. Film

Meesterregisseur Martin Scorsese wist met 'Cape Fear' een van de meest bloedstollende thrillers aller tijden te maken. Na veertien jaar komt de psychopaat Max Cady, rol van een weerzinwekkende Robert De Niro, weer op vrije voeten, en hij heeft slechts een doel voor ogen: zich wreken op zijn advocaat Sam Bowden, gespeeld door Nick Nolte, die volgens hem verantwoordelijk is voor zijn lange verblijf in de gevangenis. De film is een remake van de gelijknamige film uit 1962 van J.Lee Thompson. Wie speelden in het origineel de hoofdrollen?
Robert Mitchum, Gregory Peck


 1. Geschiedenis

We zoeken de naam van een Franse verdedigingslinie langs de Frans Duitse grens tussen Longwy en Basel aangelegd tussen 1929 en 1934 en genoemd naar de toenmalige Franse minister van oorlog. Ze werd als onneembaar beschouwd maar bleek bij de Duitse aanval op Frankrijk in mei 1940 nagenoeg nutteloos, omdat de duitsers om de linie heen trokken en Frankrijk vanuit de Ardennen binnenvielen.
MAGINOT-LINIE


 1. Literatuur

Welk type gedicht heeft als eigenschap dat de eerste letter of letters van iedere regel of strofe achter elkaar gelezen ook een woord of een zin vormen.

Voorbeeld :Open de gordijnen

Check de kleine in zijn bed

Haal de visbokaal naar boven

Trek Emmanuel door ‘t toilet
Emmanuel is het schattige

Nieuwe goudvisje van zoonlief

Dat vannacht tamelijk schielijk

Stierf van honger en verdriet
t Wordt alweer een mooie dag!

Ook nu Emmanuel er niet meer is

Net vertrok hij naar de vissenhemel

Dag Emmanuel, je was de beste vis
ACROSTICHON” van het grieks akros (uitstekend) en stichos (rij, vers)


 1. Muziek

Zijn werk wordt beschouwd als behorend tot het belangrijkste barokrepertoire. Hij was een leerling van de Engelse gezangencomponist John Blow, die hij in 1679/80 opvolgde als organist van de Westminster Abbey, een opmerkelijke benoeming voor iemand van zijn leeftijd. Zijn werk vertoont een interessante versmelting van de oude Elizabethaanse koortraditie met 'nieuwe' Italiaanse invloeden. Hij werd een populair componist van welkomstliederen voor vorstelijke personen en lofzangen (odes), waarvan het eerste, Welcome, Viceregent of the Mighty King, reeds in 1680 geschreven werd. Hij schreef in 1685 een kroningsgezang voor de kroning van Jacobus II, My Heart is Inditing, en bespeelde het orgel tijdens de kroning van Willem en Mary in 1689. Hij schreef één volwaardige opera, Dido and Aeneas, alsmede vijf semi-opera's, een soort muziektheater waarin ook gesproken tekst voorkomt. Daarenboven componeerde hij een groot aantal vaak obscene drinkliederen, de zogenaamde catches; hiervan is Pox on you het beruchtst, met de beroemde winden- en boerarrangementen. In 1695, het jaar van zijn eigen dood, schreef hij nog een gezang voor de rouwdienst van Koningin Mary. U hoort een fragment.

HENRY PURCELL 1. Sport

Na een zware 4-1-nederlaag op het veld van AA Gent en een 5 op 18 in de competitie werden op 3 april 2006 eerder onverwacht zowel hoofdtrainer Jan Ceulemans als assistent René Verheyen ontslagen. Het ontslag van Ceulemans was het eerste trainersontslag bij Club Brugge in 26 jaar, toen Club in 1981/82 moest vechten tegen degradatie. Wie was toen de trainer?

RIK COPPENS 1. Varia

Denkvraag

 1. hard werken

 2. snel rijden

 3. prostitutie bedrijven

 4. je vindt het in veelvoud in het lichaam

Welk woord van 5 letters zoeken we


PEZEN


 1. Wetenschappen

Het is het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van de achtergrond varieert als men het vanuit verschillende posities bekijkt. Dit is in het bijzonder het geval als het voorwerp zich ten opzichte van de achtergrond dichtbij de waarnemer bevindt: Dingen die dichterbij liggen, 'verschuiven' veel meer door de verandering van kijkplaats dan dingen die verder weg liggen. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat als men uit een trein opzij kijkt ver verwijderde objecten met de trein mee lijken te bewegen. Een ander voorbeeld: Houdt men bijv. een potlood zo’n 25 cm voor de neus en bekijkt men het achtereenvolgens met het linker- en het rechteroog, dan ziet men dit potlood ten opzichte van de achtergrond verschuiven. Het fenomeen wordt kleiner naarmate de afstand van het potlood tot de neus groter wordt. Het woord dat we zoeken komt van het Griekse woord voor afwijking en wordt gebruikt in de fotografie, de cinematografie en de astronomie.
PARALLAX

 1. Zwitserland

De Zwitser die we zoeken was de verassing van de winterspelen van 2002 te Salk Lake City. Op beide schansen streek hij het individuele goud vanuit het niets op. Voor die tijd had hij nog nooit een podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd behaald en ook na afloop van de Spelen zou hij nauwelijks meer tot noemenswaardige prestaties komen. Hij maakte zijn Olympisch debuut bij de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano en bij de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn nam hij deel om zijn titels te verdedigen, maar slaagde hierin niet.

SIMON AMMANNDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina