Quiz Necrofiliacs – 13 oktober 2007Dovnload 112.13 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte112.13 Kb.

Quiz Necrofiliacs – 13 oktober 2007
RONDE 11. Aardrijkskunde

Afrikaans hoofdsteden durven al eens van naam veranderen. Onder welke naam kennen we de nieuwe benaming “TSHWANE” beter?PRETORIA2. Actua

Eind augustus zag president Bush een zoveelste bondgenoot vertrekken. Ditmaal de felomstreden minister van justitie, een van de architecten van de oorlog tegen terreur. Hij wordt ervan beschuldigd acht procureurs om politieke redenen de laan te hebben uitgestuurd. Ook zou hij betrokken zijn in de schandalen van Abu Ghraib en Guantanamo.

Zijn naam?

ALBERTO GONZALES3. Kunst

De man bekleed een aparte positie in de kunstwereld. Als schilder was hij autodidact. Sommige van zijn werken zijn licht surrealistisch, maar bevatten net te veel werkelijkheid. Hij wilde schilderen in de traditie van Pierro Della Francesca en Nicolas Poussin, maar gaf aan die klassieke schilderkunst een donkere psychische lading. Een tijdgenoot noemde hem de Freud van de schilderkunst. De naam van deze in 2001 gestorven Zwitserse kunstenaar?BALTHUS4. Fauna

Gedurende miljoenen jaren leefden ze in China’s langste rivier de “Yangtze”. Het zo goed als blinde dier met de lange snuit was een van de oudste zoogdieren op de planeet; ze kwamen zo’n twintig miljoen jaar voor. Met zijn lengte van 2,50 meter had hij geen natuurlijke vijanden behalve de mens. De intense scheepvaart en het tekort aan zuurstof in de Yangtze brachten ernstige klappen toe aan de populatie. Onlangs stierf het allerlaatste exemplaar zodat de soort uitgestorven werd verklaard.

De naam van dit legendarische dier?

CHINESE VLAGDOLFIJN of BAIJI5. Film

Na een lange carriere als gerenomeerd rockfotograaf maakte Anton Corbijn onlangs z’n debuutfilm. De film brengt het veerhaal van de in Manchester geboren Ian Curtis, zanger van de groep Joy Division, die in 1980 zelfmoord pleegde. Het scenario is gebaseerd op “Touching from a distance”, de biografie die Deborah Woodruff over haar man schreef.

Wat is de titel van die film.

CONTROL
6 Geschiedenis

In augustus 1964 lokte de regering van de Verenigde Staten een militair incident uit met Noord-Vietnam om zo van het congres de toestemming te krijgen voor de uitvoering van al voorbereide aanvalsplannen tegen Noord-Vietnam. De vermeende overval van Noord-Vietnamezen op de Madox, een Amerikaanse torpedojager, leidde tot een escalatie van de Amerikaanse interventie in Vietnam. Waar vonden deze schermutselingen op zee plaats?

GOLF VAN TONKIN
7 Literatuur

Hij is een in 1952 geboren Nederlandse schrijver die in 1976 debuteerde met “ De hemelvaart van Massimo”, een verzameling korte verhalen. In 1979 kende hij z’n grote doorbraak met de roman “Opwaaiende zomerjurken” waarvoor hij de F. Bordewijkprijs kreeg. In 1985 publiceerde hij “Cirkel in het gras”. Daarna stagneerde zijn produktie tot in 2002 een nieuwe roman van zijn hand verscheen: “Hokwerda’s kind”, wat hem weer in de belangstelling bracht.
OEK DE JONG

8 Muziek

Een korte dubbele vraag: u ziet zo dadelijk een fragment van een muziekclip; we vragen jullie de uitvoerder en de auteur van het origineel.
JOHNNY CASH, NINE INCH NAILS

9 Sport

Vorig jaar kreeg de Italiaanse voetballer en wereldkampioen Fabio CANNAVARO de “Ballon d’or” als beste voetballer in een Europese competitie. Hij is pas de derde verdediger die , sinds de trofee voor het eerst in 1956 werd uitgereikt, de Gouden Bal wint. De andere 2 waren Duitsers. Wie waren die 2 verdedigers ?

 

FRANZ BECKENBAUER - MATHIAS SAMMER


10 Varia

Hij was s’werelds bekendste bierkenner en auteur van boeken over bier. Eind jaren 80 kreeg hij grote bekendheid door zijn tv-serie “The beer hunter”. Hij gold vooral als een autoriteit op het vlak van Belgische bieren. Van “The great beers of Belgium” werden meer dan 100000 exemplaren verkocht. Deze brit overleed onlangs op 65-jarige leeftijd.


MICHAEL JACKSON
11 Wetenschap

Naast USB 2.0 poorten bevatten de meeste computers ook een andere verbindingsmogelijkheid om apparaten aan te sluiten. Het grote voordeel tov. USB is dat deze sneller is en veel grotere hoeveelheden data kan verwerken. Meestal worden deze poorten aangeduid met IEEE 1394, IEEE 1394b of ilink.

Geef de naam waaronder deze poorten beter bekend zijn?
FIREWIRE
12 Zweden

Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak, als snack, in combinatie met aardappelpuree en een schep jam. De balletjes danken hun apparte smaak aan een kruidenmix genaamd “allroundkrydda”.

Naam van de balletjes?
KOTTBULLAR

RONDE 213 Aardrijkskunde

De rivier met het grootste debiet en het grootste stroomgebied ter wereld is de AMAZONE. Maar welke rivier komt op de tweede plaats en moet dus,qua debiet en stroomgebied, alleen onderdoen voor de Amazone ? Het is een rivier van meer dan 4.300 km lang met een monding van ongeveer 40 km breed en een uitloop in de oceaan van meer dan 150 km. Door die lange uitloop in de oceaan werd ze ook ontdekt in 1482 door de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cao (of Cam), die merkte dat het zeewater plots veel zoeter werd . Welke rivier ?

 

CONGOSTROOM
14 Aktua

De kredietcrisis die begon met Amerikaanse rommelhypotheken zorgde, halverwege September, voor een schokgolf in Engeland. Een bank gesticht in 1850 en, op 2 na, de grootste hypotheekverstrekker van Engeland, moest beroep doen op noodkredieten van de BANK OF ENGLAND. Dat leidde tot paniek bij de klanten en op 2 dagen tijd werden meer dan 1 miljard pond opgehaald. Wat is de naam van die bank ? Een tip : ze zijn ook de voornaamste sponsor van Premier League voetbalclub Newcastle United en de naam van de bank staat dus vermeld op de shirt van de spelers.

 

NORTHERN ROCK
15 Kunst

Wie ooit naar de Documenta in Kassel is geweest zal het wel herkennen. Het is het museumgbouw waarrond de vijfjaarlijks kunstmanifestatie zich situeert. Het dateert uit 1779 en was één van de eerste openbare musea op het Europese vasteland. In het koninkrijk Westfalen was dit gebouw van 1830 tot 1813 het parlementsgebouw. Het is ingeplant tussen de nieuwe en de oude stad.
het Fridericianum

16 Fauna & Flora

De vogel die we zoeken is een gebergtevogel van open naaldbos, kreupelhout en alpiene weiden. In het broedgebied zoeken ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel op de grond. Hij lijkt een beetje op de merel, alleen onderscheid hij zich door een witte halve maan op de borst. De vlucht is snel en ontstuimig, en als ze worden opgeschrikt verdwijnen ze met een snel tak-tak-tak-geluid. Zowel in het voor-als najaar trekken ze bij ons in kleine aantallen door.

De naam van deze vogel die door z’n uiterlijk weleens de domino-merel wordt genoemd?
BEFLIJSTER
17 Film

Elke film begint met een handtekeningsfilmpje van de studio waar die film is geproduceert. De brullende leeuw van” Metro Goldwyn Mayer “kent iedereen en zeker ook de door het donkere zwerk klievende zoeklichten van “20th Century Fox”. Wij laten U een studio-kenwijsje horen, zonder beelden, en vragen U door welke studio dit overbekende deuntje gebruikt wordt om elke film ervan te “ondertekenen” ?

 

UNIVERSAL
18 Geschiedenis

Op 18 oktober 1977 bevrijden Duitse elitetroepen in Mogadishu 90 passagiers van een lijnvliegtuig van Lufthansa, die werden gegijzeld door een Palestijnse terreurgroep onder leiding van Rote Armee Fraction terroriste Brigitte Mohnhaupt, die hiermee druk wilde uitoefenen op de ruil tussen de gegijzelde industriëel Hans Martin Schleyer en de gevangen kopstukken van de RAF.

Wegens het mislukken van deze actie pleegden de drie gevangen RAF-leden diezelfde dag nog zelfmoord in de Stamheimgevangenis waarna Schleyer doodgeschoten werd teruggevonden.

Eén van de drie zelfmoordenaars was Andreas Baader (derde op de foto). Wie waren de twee andere R.A.F.ers, een man en een vrouw (resp. links en midden op de foto)?

Jan-Carl Raspe & Gudrun Ensslin
19 Literatuur

X is wereldreiziger en schrijver. Hij publiceerde een groot aantal literaire romans, thrillers en reisboeken. Volgde het middelbaar aan het Sint-Victorcollege in Turnhout. Studeerde een poosje Psychologie en Pedagogie in Gent. Studeerde een jaar Germaanse filologie aan de K.U.Leuven. Was achtereenvolgens redacteur, beheerder van een boekenwinkel en journalistiek medewerker aan verschillende tijdschriften, maar koos uiteindelijk voor het schrijverschap. Volgde Walter Van Den Broeck op als (parttime) hoofdredacteur van het nieuws- en advertentieblad Turnhout Ekspres. Kreeg in 1979 de Benelux Award voor het beste Nederlandstalige SF-verhaal. Werd in 1985 bekroond met de Havank Award Prijs voor het beste Nederlandstalige thrillerverhaal. Publiceerde o.a. in Humo, De Morgen, Feeling, Uit-Magazine, DW&B en De Brakke Hond. Schreef scenario's voor de dienst jeugd van de BRT en eentje voor een stripverhaal. Publiceerde verhalen in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Sloveens.

Dubbelspoor; in samenwerking met Hugo Marynissen (1998)

Mosk (2000)

Papaver (2002)

Zeven brieven aan mijn callgirl (2005)

De vinger van God (2005)BOB VAN LAERHOVEN
20 Muziek

X verraste in 2001 met het album La Revancha del Tango. Dance en tango kwamen hier voor het eerst samen dankzij de hippe Parijzenaars Philippe en Christöph en de Argentijnse oudere heer Eduardo. Nu is er het nieuwe album Lunático, waarop X verder de traditionele Argentijnse muziek induikt.

Gotan Project
21 SPORT

Welke score kan, aan het eind van een wedstrijd RUGBY UNION, nooit op het bord staan ? U krijgt 3 mogelijkheden ; 4-0 , 9-0 of 11- 0 ?

 

4 - 0 (4 punten kan men niet scoren. Een “conversion” is 2 ptn, maar kan pas na “try” die 5 ptn oplevert)


22 Varia

Denkvraag

Een droedel. Welk woord zoeken we hier ?
D O T J E O R
tussendoortje
23 Wetenschap
X (Stockton, 1946 - ) introduceerde als eerste voor een breed publiek het begrip emotionele intelligentie. Volgens X bezit het zelfvoelende brein zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift en het vermogen eigen emoties te herkennen en zichzelf te motiveren. X is verbonden aan de Harvard University en hoofdredacteur van Psychology Today. Er zijn ook regelmatig artikelen van hem verschenen in de New York Times
Bibliografie


  • Emotionele intelligentie, 1995

  • Liegen om te leven

  • Destructieve emoties - Een dialoog met de Dalai Lama

  • Sociale intelligentie, 2007

DANIEL GOLEMAN
24 Zweden

Deze voormalige Zweedse wielrenner, geboren in Alingsås op 23 november 1940 is de oudste van de vier broers die voor Zweden de zilveren medaille binnenhaalden op) de 100 km per ploeg op de Olympische spelen in 1968. Het hoogtepunt in zijn professionele carrière als wegrenner was toch wel de eindzege in de Ronde van Italië in 1971. Zijn broers heten Erik, Sture en Tomas. Wat is zijn voor- en familienaam?Gösta Pettersson

RONDE 3

25 Aardrijkskunde

We zoeken een graafschap in het zuid-westen van Engeland. De hoofdstad is TAUNTON en het grenst in het Noorden aan Bristol en de monding van de rivier de SEVERN, Wiltshire in het Oosten en in het Zuiden onder andere aan DORSET. Het is een zeer landelijk graafschap met de zachte heuvelruggen van de MENDIP – en QUANTOCK Hills. Bezienswaardigheden genoeg ; het EXMOOR National Park, de oude Romeinse stad BATH, GLASTONBURY bekend van het jaarlijkse muziekfestival en de stad WELLS met de prachtige kathedraal. De dichters WORDSWORTH en COLERIDGE leefden en werkten er een tijd en beschreven de schoonheid van de county. Welke county?

 

SOMERSET

 

26 Aktua

Graag de naam van het nieuwe Radio1 programma van 6 tot 9 ’s morgens (vervangt het vroegere voor de dag)


DE OCHTEND
27 Kunst

Deze all round kunstenaar werd geboren in Dresden in 1932 en woont en werkt in Keulen. Hij heeft een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Hij wordt bewonderd en verguist om de uiteenlopende stijlen die hij gebruikt. Inmiddels behoort hij tot een van de meest succesvolle kunstenaars van deze tijd. Hij grijpt voortdurend terug op de richtingen waarin hij in het verleden gewerkt heeft. Eén van zijn recentere werken is dit glasraam in de Dom van Keulen gemaakt uit 11.000 handgemaakte stukjes glas. De kunstenaar maakte verschillende ontwerpen op computer en doordat de glaskwadranten op computerpixels lijken doet het resultaat poinilistisch aan. Wie?
Gerhard Richter
28 Fauna & Flora

De Syngnathus is een geslacht van vissen. De vis komt algemeen voor in onze kustwateren tussen de 5 en de 100 meter diep. Sommige soorten kunnen wel 40 cm worden. Ze heeft beenplaten in plaats van schubben. Ze leven tussen het zeewier waar ze zoeken naar kleine vislarven en kreeftachtigen die ze opzuigen met hun snuit. De maximale leeftijd ligt rond de 6 jaar. Ze paren in het voorjaar of de vroege zomer. Het vrouwtje legt hierbij enkele honderden eieren, in de broedbuidel van het mannetje, waar de eieren bevrucht worden. De eieren hebben een doorsnee van ongeveer 2,5 mm. Na 5 weken komen de jongen uit, ze zijn dan ongeveer 30 mm lang en gaan meteen voor zichzelf op pad om beschutting en voedsel te zoeken. De familie omvat 215 soorten waarvan de meesten in tropische kustwateren leven. Enkele soorten leven ook in koudere streken of in zoet- of brakwater.ZEENAALD
29 Film

Welke acteur zoeken we aan de hand van volgende 6 titels ?


a) “ The Dirty Dozen” (’67)

b) “ The Day of the Locust “ (’75)

c) “ The Eagle has landed” (’76)

d) “ Invasion of the body snatchers” (’78)

e) “ JFK” (’91)

f) “ Cold Mountain” (’03)

 

DONALD SUTHERLAND

 

30 Geschiedenis

Op rechtstreeks bevel van HITLER wordt, in juni 1942, het Tsjechische stadje LIDICE aangevallen en volledig met de grond gelijk gemaakt. Alle mannen boven de 16 worden vermoord, vrouwen worden naar concentratiekamp Ravensbruck getransporteerd (waar de meeste omkomen) en de kinderen verdwijnen naar Duitsland waar ze in werkkampen of in weeshuizen terecht komen. Het vernietigen van LIDICE was één van de represailles van de Nazi’s voor de eerdere moord, in Mei van hetzelfde jaar, op een belangrijk SS-leider, de nummer 2 onder Heinrich HIMMLER, in PRAAG. Wie was die SS- leider ?
REINHARD HEYDRICH
31 Literatuur

Deze Nederlandse roman- en, scenarioschrijver en recensent werd geboren in Utrecht op 16 november 1912 als jongste van 4 kinderen. Hij studeerde daar aan de Rijksuniversiteit. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als buitenlandredacteur bij de Nieuwe Rotterdamse Courant. In 1956 verscheen zijn eerste boek, de verhalenbundel Poging tot instinct. Zijn romans handelen vaak over dieren. Deze dieren hebben vaak typisch menselijke eigenschappen. Hij schreef onder meer de scenario's voor de films Bij de beesten af (1972) en Dokter Pulder zaait papavers (1975) van Bert Haanstra. Hij stierf in Amsterdam op 16 december 1992.


Zijn zoon, geboren in 1944, is eveneens een bekende Nederlander, zij het in een andere tak van de kunsten.
Anton Koolhaas, vader van architect Rem Koolhaas


32 Muziek

De muziek die U zo meteen hoort, werd door Stanley KUBRICK gebruikt in zijn laatste film “Eyes wide shut”. Het is een wals uit een jazz-suite, geschreven door een Russisch componist die het componeerde in de jaren ’30, toen jazz in de Sovjet-Unie aan bepaalde regels /eisen moest beantwoorden. Deze man kreeg het geregeld aan de stok met vadertje STALIN , die vond dat zijn composities dikwijls de zaak van de Sovjet-revolutie te weinig diende. Hij leefde van 1906 tot 1975 en zijn bekendste werk is wellicht zijn 7de symfonie die hij componeerde tijdens de Duitse bombardementen op St.Petersburg, toen nog Leningrad. Wie as deze componist?

 

DIMITRI SJOSTAKOVITSCH


33 SPORT

Atletiek: Op de 400 meter vlak is een nieuwe topper opgestaan die na zijn prestatie in Osaka zeker in staat wordt geacht het WR vanMichael Johnson te breken; Wie?
JEREMY WARINER
34 Varia

Deze gele gezichtjes, niet te verwarren met de smiley, vierden onlangs hun 25 ste verjaardag. Ze worden vooral in chatprogramma’s gebruikt om duidelijk te maken hoe een bepaalde tekst moet begrepen worden. Wat is de algemene naam van deze gezichtjes?

EMOTICON
35 Wetenschap

Xis een overheidsagentschap opgericht in 1991 door de Vlaamse regering, voor de ondersteuning van technologische innovatieprojecten in Vlaanderen.
Hiervoor beschikt X over verschillende financieringsinstrumenten waarmee het jaarlijks zo'n 250 miljoen euro financiële steun verleent, zowel aan bedrijven als aan onderzoeksinstellingen en innovatie-actoren. Daarnaast is er ook dienstverlening aan de Vlaamse bedrijven op het gebied van technologietransfer, partner search, voorbereiding van projecten in Europese programma's, enz. X heeft ook een belangrijke coördinatie-opdracht die doelt op een hechte samenwerking van alle actoren in Vlaanderen die met technologische innovatie bezig zijn. Mede door deze activiteiten bouwt X zich uit tot een kenniscentrum inzake O&O en innovatie in Vlaanderen. Tenslotte heeft X een belangrijke taak bij de voorbereiding en het beheer van de innovatie-initiatieven van de Vlaamse regering.
Het instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie

of IWT
36 Zweden

Een vestiging van X vindt U in bijna iedere plaats van enige betekenis. In de kleinere plaatsen is het vaak mogelijk om drank uit het assortiment van X te bestellen en dit te laten leveren door bijvoorbeeld de plaatselijke supermarkt. De goedkoopste fles rode wijn kost bij X als snel SEK 50,-. Een fles normale whisky van 0,75 liter kost al snel SEK 300,-. Indien U op vakantie toch een drankje wilt drinken kunt U dit waarschijnlijk gewoon het beste van huis meenemen of onderweg tax-free kopen.
SYSTEMBOLAGET
RONDE 4
37 Aardrijkskunde

We gaan naar het noord-oosten van de Verenigde Staten, naar de staat WISCONSIN. De hoofdstad van die staat is Madison ,maar dat is niet de grootste stad .Het is de grootste stad van die staat die we zoeken. Die draagt nog de oude,verbasterde Indiaanse benaming die “aangename vergaderplaats aan het water” betekend. Hij is dan ook gelegen aan de west-kust van het MICHIGAN-meer. De stad telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners en wordt wel eens “brew city” genoemd omwille van de brouwerijen. De stad heeft ook een vertegenwoordiger in de Eastern Conference van de NBA, de “bucks” . Welke stad ?

 

MILWAUKEE


 

 38 Aktua

Wie dacht dat reality-tv niet erger kon dan het nu al is, zal moeten toegeven dat onlangs alweer een kwalijke grens is overschreden. Veertig (40) kinderen worden zes weken aan hun lot overgelaten. Werken , eten op tafel krijgen , een bestuur op poten zetten enz en daar een camera bij plaatsen en alles registreren. Het moet kunnen ,dacht de Amerikaanse tv-maatschappij CBS en goedkeurende ouders waren gauw gevonden. Binnenkort zonder twijfel op VTM of VT4 , maar hoe heet ondertussen deze nog exclusief Amerikaanse reality –soap ?

 

KID NATION
39 Kunst

Deze Franse kunstschilder (22 april 1840, Bordeaux6 juli 1916, Parijs) wordt tot het symbolisme gerekend. Zijn werk lijkt een droomwereld te verbeelden, die bevolkt is door feeën, monsters, geesten en andere fantasiefiguren. Vanaf 1878 kreeg hij enige bekendheid door het werk "Beschermgeest van het water", en de publicatie van een set steendrukken met de titel "Dans le Rêve" in 1879. In de vroege jaren van 1890 doorleefde hij een religieuze crisis. Na een ernstige crisis en een ziekte in 1894-95 werd hij terug optimistisch en ging hij zich met stralende kleuren uitdrukken. In 1899 deed hij mee met een tentoonstelling van Les Nabis. In 1903 ontving hij het Légion d'honneur. Wie?

Odilon Redon

40 Fauna & Flora

Deze vogel is een exoot, wat betekent dat de mens hem naar onze streken heeft gebracht en dat hij zich nu zelfstandig in het wild voortplant. In 1974 werden een 50-tal van deze vogels vrijgelaten uit de zoo van Jette. 10 jaar later telde men 250 vogels en dat aantal zou nu opgelopen zijn tot 1000. Je vindt ze vooral in stadsparken of bossen in stedelijke gebieden. Ook in andere Europese landen neemt het aantal jaarlijks toe. Ze vormen een probleem omdat ze enorm veel lawaai produceren en omdat ze een bedreiging vormen voor inheemse soorten.


HALSBANDPARKIET
41 Film

In 2002 wordt de Amerikaanse journalist Daniel PEARL in Pakistan gekidnapt en vermoord door moslimterroristen. Zijn vrouw schrijft over dat drama, de gevolgen en het verwerkingsproces een aangrijpend boek. Dat boek is nu verfilmd door Michael WINTERBOTTOM met als producer Brad PITT en met in de hoofdrol, als Marianne PEAR, Angelina JOLIE. Titel boek en film zijn dezelfde.Welke ?

 

A MIGHTY HEART


42 Geschiedenis
We zoeken een jaartal aan de hand van volgende feiten:

Oprichting van de Mouvement National Congolais in Belgisch Congo door Patrice Lumumba.

Nasser wordt president van de Verenigde Arabische Republiek.

De aatsbisschop van Venetie Angelo Giuseppe Roncalli wordt op 78-jarige leeftijd tot paus gekozen.

Vertigo van Alfred Hitchcock gaat in premiere.

Tom Lanoye wordt geboren.

Charlie Gaul wint de Tour de France.
1958

43 Literatuur

Van alle grote schrijvers uit de wereldliteratuur is deze man zeker één van de onbekendste. Dat heeft vooral te maken met zijn politieke stellingname tijdens WO 2. Toen zijn land , Noorwegen , werd overrompeld door de nazi’s koos hij partij voor de bezetter. In 1943 ontmoette hij Hitler en Goebels persoonlijk en schonk hen ,uit respect, de Nobelprijs-medaille Literatuur die hij in 1920 had gewonnen. Hij werd na de oorlog veroordeeld als collaborateur en een tijdlang geïnterneerd. Maar zijn literaire invloed mag niet onderschat worden. Onder andere Thomas Mann en Ernest Hemingway werden door hem beïnvloed. Hij leefde van 1859 tot 1952 en zijn echte naam was Pedersen.Hij debuteerde in 1890 , als armoedzaaier, met het autobiografische “Honger”. Zijn Nobelprijs kreeg hij voor “Hoe het groeide” ,een soort “bloed-en-bodem” roman ,zeer geliefd bij de nationaal-socialisten. Onder welk pseudoniem ging deze man de literaire geschiedenis in ?

 

KNUT HAMSUN44 Muziek

Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mark Knopfler,…. Allemaal zijn het gitaristen wiens sound is gebaseerd op de Fender Telecaster. Deze gitaar is dan ook zowat het bekendste model ter wereld, maar niet het eerste model van Fender. In 1950, 4 jaar voor de stratocaster, had Fender al een ander model van een electrische gitaar op de markt gebracht. Eerst heette deze gitaar Broadcaster, maar aangezien er al een drumstel bestond met deze naam, kreeg de gitaar een andere naam. Wat is de huidige naam van dit Fender-model?


FENDER TELECASTER

45 Sport

25 jaar geleden verloor ze de finale van Roland Garros van Martina Navratilova met 7-6 en 6-1. Daarvoor had ze wel Chris Evert uit het tornooi gewipt. Alhoewel ze nooit een Grand Slam zou winnen stond ze toch een tijdje tweede op de wereldranglijst. Tijdens dat beruchte tornooi in Parijs bezocht ze de Sacre Coeur en was ze verkocht aan God. Ze richt een hulpfonds en een vakantiecentrum op voor kinderen met kanker en vorig jaar werd ze non . Wie is deze 42-jarige ex-tennisster?


Andrea Jaeger
46 Varia

Een dag uit het leven van…Wakker worden in een hotelkamer.

Opstaan.

In de badkamerspiegel mijn zwarte stoppelbaard en mijn 43-jarige kalende kruin inspecteren.

Met mijn mobieltje bellen naar mijn vrouw, Elke Van Dongen en informeren naar mijn zoontjes Mateo en Manuel.

Mijn petje opzetten en mij -een tango-deuntje fluitend- naar de ontbijtzaal begeven.

Zien hoe mijn pupil zichzelf de nodige borstvoeding toedient...
Carlos Rodriguez
47 Wetenschap

In de zaak rond Madeleine Mc Cann dook de laatste weken enkel keren een term op die voor het eerst gebruikt werd in 1976 en duid op een bizarre en ernstige vorm van kindermishandeling.

De slachtoffers van dit syndroom –meestal moeders- staan bekend als opvallend liefdevol en bezorgd. Zozeer zelfs dat ze om de haverklap intensieve medische hulp voor hun kind zoeken, terwijl ze nota bene zelf het kind hebben mishandeld om in de belangstelling te kunnen staan en deugdzaam en zorgzaam te lijken. Naar welke bekende fantast is dit syndroom vernoemd?
Munchausen by proxy

48 Zweden

X is een langgerekt eiland voor de zuid-oostelijke kust van Zweden, dat door de Kalmarsund van het vasteland gescheiden wordt.

Het landschap van X is sterk gevariëerd. In het zuiden ligt Stora Alvaret, een boomloze kalksteensteppe waar zeldzame bloemen en planten op groeien. Eveneens in het zuiden liggen de vruchtbaarste landbouwgronden van het eiland. Het uiterlijk van Midden-X wordt voornamelijk bepaald door bossen en bosweiden. Het noordwesten van het eiland heeft een rotskust, terwijl in het noordoosten baaien en landtongen het landschap bepalen. Tussen de beide kusten overheersen de weilanden.ÖLAND

RONDE 5

49 Aardrijkskunde

Gewoonlijk zegt men dat X ontspringt op het plateau van Tielt, langs de Poekebeek. Als we beide beken volgen en we denken het Schipdonkkanaal weg, we vergeten de Brugse Vaart en we willen het kanaal Gent-Terneuzen niet zien, dan komen we tot de bevinding dat Poekebeek, X en Durme één rivier vormen tot in de Schelde. Weinig rivieren werden in de loop der tijden zo getourmenteerd als X. Volgende beken ontwateren als zijrivieren in X: de Maanbeek, de Reigersbeek, natuurlijk de Poekebeek, de Kozijnbeek, de Grote Beek, e.a. Het Mandelwater kon langs deze verbindingen vlugger afgevoerd worden langs de Leie dan langs de "luie" X en omdat ze dichtslibde en verzandde, vloeide in de laatste jaren slechts 's winters Mandelwater en/of Leiewater door de X.


KALE
50 Aktua

Onlangs publiceerde het Amerikaanse magazine Forbes in een speciaal nummer een lijst met de 100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Onder de tien machtigsten zijn 5 Amerikanen, drie Aziaten en twee Europeanen. Condoleeza Rice op 4 en Sonia Ghandhi op 6 zijn bekende namen; maar wie eindigde op 1?

ANGELA MERKEL
51 Kunst

Het terracottaleger van de eens zo machtige keizer Qin Shihuangdi is meer dan 2000 jaar oud en is ruim 800 krijgers sterk. Regelmatig rukken kleine pelotons uit om musea overal ter wereld te veroveren. Volgend jaar zullen 14 van deze 300 kg. wegende exelplaren te zien zijn in de Minderbroederskerk in Maaseik.

In welke stad werd dit terracottaleger opgegraven?XI’AN
52 Fauna & Flora

Deze vis is een straalvinnige uit de familie van de schelvissen die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische oceaan en de Middelandse zee. Ze kunnen tot 70 cm lang worden. Hun voedsel bestaat uit kreeftachtigen en garnalen waardoor ze een geduchte concurrent van de garnaalvissers zijn. De vis komt in grote aantallen voor waardoor ze voor de visserij van groot commercieel belang zijn.

WIJTING
53 Film

Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1894. Anthony HOPE schreef het en het werd onmiddellijk een bestseller die sindsdien vele malen werd verfilmd. De 2 bekendste en succesvolste verfilmingen zijn , tot nu toe, die van 1937 met Ronald COLMAN en Douglas FAIRBANKS jr. in de hoofdrollen en de versie uit 1952 met Stewart GRANGER in de titelrol en James MASON als de slechterik. Een klassieker in het mantel – en degengenre. Titel ?

 

THE PRISONER OF ZENDA


54 Geschiedenis

Een stukje recente Gentse geschiedenis. We zoeken de naam van een bende roofmoordenaars die tussen december 1918 en juni 1920 vooral de streek rond Gent onveilig maakte. Zij overvielen boerderijen , fabrieken, kastelen,etc in de randgemeenten van Gent en aarzelden niet om , bij de minste tegenstand, hun slachtoffers neer te knallen.  De bende vond zijn oorsprong in de periode van chaos en voedselschaarste net na WO 1. Het is bekend dat zij een hoofdkwartier hadden in een donker café aan de Coupure waar ze krijgsraad hielden en van waaruit zij opereerden. Vòòr ze halverwege 1920 tegen de lamp liepen ,pleegden ze in totaal 13 moorden. Het assisenproces in Gent, in 1924, was een evenement waar duizenden mensen, uit binnen – en buitenland, op afkwamen. De bende werd genoemd naar twee broers, ex- soldaten uit WO 1 en hun handlanger, samen de 3 leiders van de 10-koppige bende. Ze kregen alle drie de doodstraf, omgezet in levenslang. Beide broers stierven buiten de gevangenis , na het uitzitten van hun straf ,als tachtigers. De derde stierf, kort na zijn veroordeling, in de gevangenis. Hoe heette deze, in Gent en omliggende dorpen, beruchte bende ?

 

De Bende VAN HOE – VERSTUYFT
55 Literatuur

In 2000 werd uit de rivier de Oder het lijk opgevist van Dariusz J. een 35-jarige zakenman. Uit de lijkschouwing bleek dat het slachtoffer voor zijn dood was uitgehongerd en op een dusdanige manier met de handen op de rug was vastgebonden dat hij bij elke beweging dreigde te stikken. Van de dader geen spoor. Tot in 2003 de midaadroman ‘Amok’ werd uitgegeven.

Afgelopen maand werd de 34-jarige Poolse auteur van deze thriller door de rechtbank van Wroclaw veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor deze moord die hij in het boek in detail had beschreven.
Zijn naam?


Krystian Bala
56 Muziek

Tijdens de catastrofaal verlopen lokale voorrondes van Idols 1 -het Nederlandse equivalent voor Idool- lopen Freddie, Pepijn en Oliçio elkaar tegen het -in fluorkleuren gestoken- lijf. Hun voorliefde voor slecht Nederlands schepte direct een band en de mannen besloten samen te gaan werken. 
Na maanden doelloos te hebben rond gezworven nam De Neger Des Heils, Majoor Vlosshart de drie liefdevol op in zijn warme woonstede en de Amsterdamse Hiphop-band die we zoeken zag het licht . U hoort een nummer uit hun CD Parels voor de Zwijnen. Wat is de naam van deze hiphop-band?
De jeugd van Tegenwoordig

57 Sport

Voetbal: Hierna een greep uit de selectie van een op 7 september ll. gespeelde wedstrijd; om welke ploeg gaat het hier: Doel: Yves Ma Kalambay

Verdediging: Massimo Moia

Middenveld: Ibrahim Maaroufi

Aanval: Roland Lamah


BELGISCH BELOFTENELFTAL
58 Varia

Het was een humoristische absurde serie uitgezonden door de VPRO. De titel van het programma is Fries voor “vuilnisbak”. De serie is gemaakt door Kees Prins, Michiel Romyn en Herman Koch. In 2005 hielden ze het voor bekeken.

Geef de naam van dat programma waarvan u zo dadelijk een fragment ziet.

JISKEFET
59 Wetenschap

Het waren in de Griekse mythologie eerst de drie mooie gevleugelde dochters van Electra en Thaumas. Later waren het monsterlijke roofvogelachtige wezens met grote klauwen en een afstotelijk vrouwengelaat, die uitzonderlijk gemeen en bloeddorstig waren. Onder welke naam zijn deze wezens beter bekend?

HARPIJEN
60 Zweden

Ieder jaar wordt, op de eerste zondag van Maart, de oudste, langste en qua deelnemers, grootste ski-wedstrijd ter wereld gehouden. Er zijn verschillende afstanden en categorieën, maar het hoofdtraject is 90 km lang en loopt van Sälen naar Mora in de provincie Dalarna. De langlaufwedstrijd staat open voor mannen en vrouwen en trekt ieder jaar zo’n 15.000 deelnemers. Naam wedstrijd ?

VASALOPPET
RONDE 6
61 Aardrijkskunde

(Kaartje) In de lange lijst EKV-aardrijkskunde-antwoorden troffen we reeds meermaals de namen van de Eilandarchipels Aleoeten en Koerillen aan. Maar wat is de naam van het schiereiland, behorend tot de Russische federatie, in oppervlakte bijna zo groot als Frankrijk, waar beide archipels op uitlopen?
Kamtsjatka

62 Aktua

Omwille van de recente communautaire perikelen moeten zogezegde onafhankelijke waarnemers van over de taalgrens het soms komen uitleggen op de Vlaamse zenders. Eén van die uitleggers is deze gezellige dikkerd, die journalist is bij la Libre Belgique. Wie?
Christian Laporte
63 Kunst

Deze in 1997 overleden Belgische kunstenaar zag zichzelf in de eerste plaats als schilder, maar vernietigde uit onvrede veel van zijn schilderijen. Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn monumentale houten assemblages waarvoor hij gevonden voorwerpen zoals tafelpoten, pianotoetsen en meubelonderdelen gebruikte. De laatste tijd is zijn werk wat in de vergetelheid geraakt. Grote musea zaols het middelheim, Smak en zelfs het MOMA in New York bezitten assemblages van hem, maar tonen ze zelden. Momenteel loopt een tentoonstelling van z’n werk in kasteel d’Hursel in Hingene.VIC GENTILS64 Fauna & flora

Dit is een zeer zeldzame walvis soort. Er leven naar schating nog maar zo'n 200 tot 500 exemplaren. Ze leven in de noordelijke zeeën rond de Noordpool. Deze trage baleinwalvissen werden al eeuwen geleden intensief bejaagd door de Basken. Tegenwoordig vormen aanvaringen met schepen een belangrijke bedreiging van de soort. Het is een walvis die duidelijk herkenbaar is aan de hoornachtige uitgroeisels die zich bevinden op de voorkant van zijn kop. Deze uitgroeisels worden veroorzaakt door parasieten die zich daar nestelen. De uitgroeisels zijn bij iedere walvis verschillend. Naar schatting waren er rond het begin van de twintigste eeuw nog enkele honderden individuen. Recent onderzoek heeft vastgesteld dat alle nu levende exemplaren afstammen van vijf vrouwtjes.NOORDKAPER
65 Film

Een dubbele vraag: welke acteur en in welke film heeft hier een probleem?JEFF DANIELS in DUMB AND DUMBER
66 Geschiedenis

De man die we zoeken werd onsterflijk door zijn uitspraak: er zijn drie soorten leugens; leugens, verdomde leugens en statistieken. Hij was Brits premier van 1874 tot 1880. Door de heimelijke aankoop bij de Egyptenaren van de aandelen van het Suezkanaal leidde hij de Britse overheersing in, van deze voor de weg naar Indie zo belangrijke waterweg, ten nadele van Frankrijk. Hij was het ook die Koningin Victoria ertoe aanzette de titel “Keizerin van Indie” aan te nemen.

Naam van deze imperialist in hart en nieren?
BENJAMIN DISRAELI67 Literatuur

Deze Amerikaanse schrijver en dichter zei van zichzelf dat hij “geneigd was om bondig en intens te schrijven”. Hij is dan ook vooral bekend om zijn kortverhalen en wordt tot de Minimalisten gerekend. Hij leefde van 1938 tot 1988 en had geen gemakkelijk leven. Voor zijn schrijverscarriere van de grond kwam, was hij een man van 12 stielen en 13 ongelukken en worstelde tijdens de jaren ’70 met een jarenlange alcoholverslaving. Zijn bekendste verhalenbundel dateert van 1981 en is getiteld “What we talk about when we talk about love” . Een verhaal daaruit, namelijk “So much water, so close to home” werd onlangs in Australië , door Ray Lawrence (“Lantana”), verfilmd onder de titel “Jindabyne” .Het is het verhaal van een groepje mannen die,tijdens een vis-weekend, het lijk van een aboriginal-meisje vinden, maar besluiten verder te vissen en hun vondst pas na het week-end bekend te maken. Wie is deze schrijver?

 

RAYMOND CARVER

 

68 Muziek

Een zeer lange intro om een vijf minuten durend meesterwerkje uit 1971 in te leiden. Welke groep hoort U hier ?

 

The WHO ( Baba O’Riley)


69 Sport

Geschiedenis van het F 1 – racen. In de ’70 waren de veiligheidsmaatregelen op de circuits nog niet optimaal en er viel dan ook geregeld een dode. Zo ook de Franse coureur die in 1970 zijn debuut maakte in de F 1, met als teamgenoot en leermeester Jacky STEWART. In 1971 werd hij 3de in het WK en won in dat jaar zijn eerste en enige grand-prix op het circuit van Watkins Glen. Ironisch genoeg was het op diezelfde omloop dat hij in Oktober 1973 omkwam toen zijn wagen slipte en tegen de vangrail terecht kwam. Zijn echte naam was Goldenberg maar hij racete onder een andere naam . Welke ?FRANCOIS CEVERT

70 Varia

Religie : De katholieke kerk kent 7 sacramenten wij geven er 5 en vragen de twee overige : het doopsel, het vormsel, het huwelijk, de ziekenzalving en de priesterwijding. Welke zijn de 2 overige?
de biecht en de eucharistieviering71 Wetenschap

Een ISOBAAR is een lijn op een weerkaart die punten met een gelijke luchtdruk verbindt. Maar wat is een ISOBAAT ?

 

DIEPTELIJN ( lijn die punten van gelijke diepte in bodem verbindt; geologie)

72 Zweden

De stad die we zoeken ligt op 71 kilometer ten noorden van Stockholm, en is op drie na de grootste stad van Zweden. De waterwegen via Stäket en de Ekol van Mälaren in het noorden maakten de plaats lang geleden tot een knooppunt voor handel in pelsen vanuit de bossige omgeving in het noorden en naar het binnenland. Kenmerkend aan de stad is de kathedraal, de vele studenten en een bevolking die graag fietst. Het is ook een univeriteitsstad die in het jaar 2001 36 500 studenten had.

Uppsala

RONDE 7

73 Aardrijkskunde

In welke Duitse stad zijn we ? De klassieke wandeltocht ,bij goed weer, op zondagmiddag is die langs het 12 km lange LANDWEHRKANAL. Het kanaal werd gegraven tussen 1845 en 1850 onder bevel van Koning Friedrich Wilhelm de 4de en had een dubbel doel. Enerzijds de verbinding van het centrum met de in ontwikkeling zijnde buitenwijken,maar vooral als tewerkstellingsproject,want in het Pruisen van die tijd was dat een groot probleem. Tegenwoordig is het er zalig wandelen en fietsen en de vele parken, terrasjes en cafés voorzien in alle behoeften. Welke stad ?


BERLIJN
74 Aktua

Tijdens het weekend van 22 en 23 September verscheen FIDEL CASTRO onverwachts op de Cubaanse tv om aan zijn volk en de wereld te laten zien dat hij nog in prima conditie is. Om te bewijzen dat het niet om gemanipuleerde beelden ging, had hij een zeer recent verschenen boek bij zich, nota bene van een beroemd Amerikaan, getiteld “ The Age of Turbulence. Adventures in a new world” . Wie schreef dat boek ?

 

Alan GREENSPAN
75 Kunst

Sinds het einde van de jaren '60 werkt deze Amerikaanse kunstenaar gestaag aan een indrukwekkend oeuvre. Intussen geldt hij als één van de grootste levende kunstenaars van vandaag. De tentoonstelling in het Middelheimmuseum toont nogmaal eens aan dat deze kunstenaar nog steeds niet helemaal gevat kan worden.Hij verrast de museumbezoeker telkens opnieuw.Ditmaal met monumentale opblaasbare sculpturen die soms tot dertig meter hoog zijn.Deze creaties doen onmiddelijk denken aan opblaasbare figuren uit de reclame. Hij eigent zich een bestaand fenomeen toe en vervormt het letterlijk.Speciaal voor deze tentoonstelling creeerde hij vijf nieuwe sculpturen.

U ziet een aantal afbeeldingen.


Paul McCarthy

76 Fauna & flora

De naam van de plant die we zoeken heeft betrekking op de wortelstok, die slangachtig gebogen is. De medicinale eigenschappen waren al in de 15e eeuw bekend. De plant werd gebruikt als wondkruid of bloedstelpend middel, ook was het door de vorm van de wortel in gebruik tegen slangenbeten en ander gif. Het blad is rijk aan mineralen en is als groente op de manier van spinazie of sla te eten of in de soep te gebruiken. De plant komt vrij algemeen voo in de Ardennen.

ADDERWORTEL
77 Film

De Roemeense film zit duidelijk in de lift en dat was te merken tijdens de laatste twee edities van het Filmfestival van CANNES. Vorig jaar werd de “Camera d’Or” voor het beste debuut uitgereikt aan Corneliu PORUMBOIU voor zijn kritische kijk op de Roemeense revolutie voor zijn film “ 12:08 , East of Bucarest” en dit jaar ging zowaar de Gouden Palm naar een prent van Cristian MUNGIU, een drama over het harde leven in Roemenie tijdens de laatste dagen van het Ceaucescu – tijdperk; Titel ?

 

4 MONTHS, 3 WEEKS, 2 DAYS


78 Geschiedenis

Het is in de Verenigde Staten een gerechtelijke vervolging op basis van een geschreven beschuldiging van hoge staatsfunktionarissen, volksvertegenwoordigers of regeringspersonen vanwege een politiek misdrijf. In de VS. kunnen president, vice president en alle andere ambtenaren door het huis van afgevaardigden in staat van beschuldiging worden gesteld en door de senaat worden berecht. In 1974 hield President Nixon na de Watergate-affaire de eer aan zichzelf om de procedure te ontlopen.

Onder welke naam kennen we dit soort gerechtelijke vervolging?
IMPEACHMENT
79 Literatuur

Deze 74-jarige Amerikaanse publieksschuwe auteur was niet aanwezeig op de uitreikingsplechtigheid van de “ James Tait Black Memorial Prize For Fiction”. Hij kreeg de prijs ter waarde van 10000 pond voor zijn roman “The Road”, een verhaal over een dolende vader en z’n zoon in een postacopaliptisch Amerika. Vier maanden geleden had hij voor dezelfde roman ook al de Pulitzerprice in de wacht gesleept.

Enkele andere werken van deze auteur: All the Pretty Horses, The Crossing, No Country for Old Men.
CORMAC MCCARTHY
80 Muziek

Het is een soortnaam voor diverse flamencodansen afkomstig uit Castilie en Andalusie. Tijdens deze vurige dans wordt afwisselend gedanst en gezongen in een snelle 3/8 maat. Hij wordt uitgevoerd met gitaar en castagnetten en begeleid door handgeklap van de toeschouwers. Typisch kenmerk van deze dans is de uitdagende, gestileerde houding van de dansers die elkaar niet aanraken. De naam die we zoeken is tevens de titel van een film uit 1985 met Kevin Costner in de hoofdrol.


FANDANGO
81 Sport

Een vraagje over cricket. Over de spelregels zullen we het niet hebben, want die zijn voor de leek op zijn minst gezegd wat ingewikkeld. Maar we willen het hebben over de speelstrook, in het midden van het doorgaans ovale veld. Een strook van ongeveer 20 meter op 2 , van welk aan de uiteinden de “wickets” staan opgesteld. Die strook krijgt de naam mee die men in het Engels ook gebruikt voor een gewoon voetbalveld. Wie wel eens naar het voortreffelijke voetbalprogramma “Match of the day” op de BBC kijkt, weet dus hoe zo’n strook wordt genoemd. ?

 

PITCH
82 Varia

Welk beroep heeft de persoon op onderstaand visitekaartje?


LUIE DINKUS DIEGEM

MILIEUDESKUNDIGE


83 Wetenschap

Een ingenieur van CANON kwam op het idee van de inkjet-printer toen hij zijn hete soldeerbout op zijn vulpen had laten liggen en daar,seconden later,inkt uit spoot. GOODYEAR ontdekte de vulcanisatie toen hij per ongeluk een mengsel van rubber en zwavel had verhit. Eerder toevallige ontdekkingen dus. Je zoekt iets, vind iets anders en je realiseert je,dat wat je per toeval hebt gevonden, waardevoller is dan hetgene waar je oorspronkelijk naar op zoek ging. Zulk een gebeurtenissen, waarbij toeval schijnbaar een grote rol speelt, rangschikt men onder een begrip dat in de Sociologie een naam krijgt.

Welke ?

 

SERENDIPITEIT
84 Zweden

We zoeken de titel van een film van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson uit 2002. Oksana Akinshina speelt in de hoofdrol een 16-jarig meisje wiens moeder haar verlaten heeft om een nieuw bestaan op te bouwen in de Verenigde Staten. De film behandeld onderwerpen als seksuele slavernij en mensenhandel.

U ziet een fragment.LILJA 4-EVER
RONDE 8
85 Aardrijkskunde

We zoeken het op 1 na grootste eiland van Frankrijk, gelegen aan de Atlantische kust. Het behoort tot het departement Charente-Maritime, is 175 km² groot en telt 15000 inwoners. Het is voornamelijk gekend owv. de oesterteelt, het toerisme en zijn voortreffelijke wijnen.


ILE D’OLERON
86 Aktua

De man ziet zichzelf als de nieuwe Ronald Reagan. Deze akteur die zich onlangs voor de republikeinen in de campagne voor het Amerikaanse presidentschap gestort heeft doet het met populistische thema’s als de strijd tegen illegale immigratie en een anti-abortusstandpunt goed in de peilingen. Hij werd bekend door z’n rollen in films als “The hunt for Red October”, “Days of thunder”, “Cape fear”, en de tv-reeks “Law and order”.

FRED THOMPSON
87 Kunst

Van 6 oktober 2007 tot 13 januari 2008 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent een belangrijke tentoonstelling over de verbeelding in de Britse kunst, 1750-1950’. Deze tentoonstelling geeft een ruim overzicht van twee eeuwen Britse kunst, waarin alle grote namen vertegenwoordigd zijn: Gainsborough, Blake, Constable, Turner, Bacon, Hockney, enz. Ze werd voorbereid in samenwerking met Britse specialisten en musea, en niet minder dan 55 musea uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Europa hebben bruiklenen toegezegd, alles samen ruim 300 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten.

Naam van de tentoonstelling


BRITISH VISION


88 Fauna & Flora

Deze apensoort komt zeer uiteenlopend voor, van het tropisch regenwoud tot de voetheuvels van de Himalaya. Een troep bestaat al snel uit zo'n 20 dieren. Alle leden van de groep hebben een duidelijke rang, die doorgaans van de moeder wordt geërfd. De Japanse variant van deze soort leeft het meest noordelijk van alle primaten. Ook de bergapen van Gibraltar, de enige in het wild levende apen van Europa, behoren tot deze soort.

MAKAKEN


89 Film

Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen.
Hij lijkt te leven in zijn eigen universum,
dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld
van online computergames.
In de echte, harde wereld van een technische school
is het leven voor hem een dagelijkse hel,
met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk
onmogelijk maken.
Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord!
Dan komt zijn internetvriendin Scarlite in zijn leven.
Dat behoorde niet tot het plan.
Vrouwelijke hoofdrol Ben X / voornaam jongen op wie de film gebaseerd is?


MARIJKE PINOY / TIM
90 Geschiedenis

Het is een volk dat vanaf ca. 3000 v C. ruwweg het huidige Libanon bewoonde. Rond 1200 v C. begon hun eigenlijke beschaving die gebaseerd was op uitgebreide commerciele activiteiten zoals de handel in cederhout en metaal. In de 8 eeuw v C. domineerden ze de Middelandse zeehandel en stichtten zij kolonies op de noordkust van Afrika, in Zuid-Spanje en op Cyprus. Politiek gezien vormden ze een soort stedenverbond van onafhankelijke stadsstaten waarvan Byblos en Tyrus de belangrijkste waren. Ze wisten lange tijd hun zelfstandigheid te bewaren, maar werden in 63 v C. opgenomen in het Romeinse rijk als de provincie Syria.

FENICIERS
91 Literatuur

Het is een in 1928 geboren Engelse auteur van satirische romans. In 1951 vestigde hij zich in Zuid-Afrika. Veel van zijn ervaringen uit dat land verwerkte hij in boeken als “Riotus assembly” en “Indecent exposure”. Later werd hij docent aan de universiteit van Cambridge waar hij de inspiratie haalde voor z’n succesvolste werken; de Wilt-romans, waarin hij zich een meester toont in het opblazen van alledaagse gebeurtenissen tot absurde lachwekkende proporties. Enkele werken: “Wilts alternatief”, “Wilt zit omhoog”, “De grote achtervolging”, “Familietrekjes”.

TOM SHARPE
92 Muziek

Qua naambekendheid scoort deze 67-jarige een stuk lager dan andere coryfeëen uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis, maar zijn invloed reikt verder dan zijn eigen oeuvre. Hij richtte samen met Berry Gordy in 1959 het platenlabel Motown op. Van de meer dan 4000 songs die hij ooit zou geschreven hebben zijn de hits ‘Going To A Gogo’ en ‘Tears Of A Clown’ misschien het bekendst. De hoge kopstem van deze 67-jarige klinkt na al die jaren nog wonderbaarlijk zuiver en wordt wel eens de mooiste falsetto uit de popgeschiedenis genoemd. Wie?

Smokey Robinson93 Sport

Wielrennen: Graag het aantal spurtoverwinningen van Daniele Bennati in de voorbij 3 grote rondes aub5 (2 in Tour en 3 in Vuelta)

94 Varia

Wat hebben het Chinese tv-netwerk Star, de Britse boulevardkrant The Sun, het cybernetwerk My Space en de filmmaatschappij 20th Centery gemeen ? (we zoeken de naam van een persoon).

 

Rupert Murdoch 
95 Wetenschap

De oudste sporen van menselijke aanwezigheid in Vlaanderen werden gevonden aan de hand van enkele stukjes van menselijke werktuigen in een Limburgse leemgroeve. De leemlaag met de stukjes kon gedateerd worden op 300.000 jaar oud. Men vond bewerkingsafval van stenen werktuigen.Hieruit kon worden geconcludeerd dat de homo heidelbergensis veel gesofisticeerder was dan tot op heden gedacht. Ze maakten blijkbaar gebruik van enkele vuursteelknollen die ze in de buurt vonden, die ze gebruikten om nieuwe stukken steen met schrepe randen te maken en vorm te geven.

Vraag is : over welke Limburgse leemgroeve hebben we hier, of beter in welke gemeente werden deze vondsten gedaan.

 

Veldwezelt


96 Zweden

Welke Zweedse toptennisser won als junior 4 grandslamtornooien in 1 jaar. 

Stefan EdbergDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina