Quiz Schaakclub – 17 november 2007Dovnload 72.38 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte72.38 Kb.

Quiz Schaakclub – 17 november 2007
RONDE 11. Aardrijkskunde

Geef de hoofdstad van a) de Amerikaanse staat Delaware b) de Canadese provincie British Columbia.


2. Actua

Deze man, van Nederlands-Amerikaanse afkomst, werd geboren op 7 november 1952. Hij studeerde af aan US Military Academy van West Point in 1974. Zijn militaire carrière speelde zich af in Italië, Bosnië-Hercegovina en de US zelf. Hij was ook een tijd commandant van de 101st Airborne Division o.a. bij de inval in Irak in 2003. Momenteel is hij de Amerikaanse opperbevelhebber van de buitenlandse troepen in Irak. Zijn naam?


3. Kunst

Welke Belgische beeldhouwer manifesteerde zich voornamelijk als impressionist, maar na een korte kubistische periode werd zijn stijl expressionistisch. Hij is vooral bekend omwille van het grafmonument dat hij maakte voor Paul Van Ostayen te Antwerpen?


4. Fauna

De plant (Laburnum anagyroides) die jullie zoeken behoort tot de vlinderbloemfamilie. Ze dank haar naam aan de lange, hangende bloemtrossen met heldergele bloemen. De hele plant is giftig, in het bijzonder de peulen. Ze werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar je ziet ze tegenwoordig steeds minder in openbaar groen, vanwege de giftigheid.


5. Film

In deze filmklassieker uit 1952 van Rene Clement zien we de oorlog vanuit het perspectief van kinderen.

Paulette (rol van Brigitte Fossey) is een vijfjarig meisje dat na de dood van haar ouders wordt opgevangen door een plattelandsgezin. Michel het 11 jarig zoontje, wordt haar beste vriendje. De ouders van Michel besteden weinig aandacht aan de kinderen, die op hun eigen kindse manier de oorlog beleven.

Zo maken ze een kerkhof om Paulette’s hond en andere dieren te begraven.6 Geschiedenis

Deze vroegere dictator van Pakistan leidde een militaire junta tussen 1977 en 1988. Hij liet ex-premier Bhutto, vader van Benazir Bhutto, ophangen en voerde een harde islamisering door. Zijn naam?

7 Literatuur

Voor welke jonge vrouw koestert Lanseloet van Denemarken, een van de vier abele spelen die bewaard zijn gebleven in het Hulthemse handschrift, een vurige liefde?

8 Muziek

Welke Belgische deelnemer aan het Eurovisiesongfestival hoort u hier. Deze populaire Waalse pop/rockzanger overleed in 2002 aan kanker . Hij werd net geen 54.
9 Sport

Vroeger reden de beste renners zowat het ganse jaar door en reden zowel klassiekers als grote ronden met de bedoeling om te winnen. Nu pieken de toppers veel meer naar een bepaalde wedstrijd.

Dit jaar slaagden er bvb maar twee renners in om de tien te halen in 2 grote rondes. Ze deden dit beiden in Tour en Vuelta.10 Varia

Welk beroep zoeken we? NADINE DE BOKTORE11 Wetenschap

Het is een vorm van internetfraude.

Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website ( meestal een bank – website)

De slachtoffers worden via een e-mail naar deze valse website gelokt, om ze daar te laten inloggen met hun wachtwoord of hun creditcard nummer.12 Zweden

Deze Zweedse actrice, geboren in 1955, is vooral bekend door haar rol in de Unbearable Lightness of Being van

Philip Kaufman. Hierin speelt ze de rol van Sabina, de sensuele maîtresse met de bolhoed, van dokter Tomas.

Enkele recentere films waarin ze te zien was : The Ninth Gate, Chocolat, Casanova


RONDE 213 Aardrijkskunde

Hoe heet de meest noordwestelijk gelegen kaap van Spanje?14 Aktua

Het is de vrucht van de passie en het doorzettingsvermogen van de Luikse destilleerder Etienne Bouillon.

Deze Single Malt Whisky wordt geproduceerd op basis van het destillaat van een selectie van de beste moutsoorten. Men kan de whisky nu al bestellen, maar zal pas beschikbaar zijn vanaf oktober 2008.

Naam van deze eerste Belgische whisky?

15 Kunst

Naam van de schilder en het werk.
16 Fauna & Flora

U ziet een afbeelding van de Leipoa ocellata. Het is een hoenderachtige vogel uit Midden-Australië. Het vrouwtje laat de haan de hele winter lang een hoopje maken van bladeren en takjes. Daarin legt zijn 14 tot 20 eieren die uitgebroed worden door het rottende materiaal. Met zijn gevoelige tong controleert het mannetje de temperatuur van deze primitieve broedmachine. Na 50 à 60 dagen zijn de eieren uitgebroed. Geef de Nederlandse naam van deze vogel.


17 Film

Deze zoon van een Oekraiense immigrant had een echte boeventronie en speelde dan ook vaak de rol van slechterik in westerns zoals Shane (53) en the Professionals (66). Hij speelde ook de rol van Dracula in een gelijknamige film uit 1973 en ook in de rollen van Jekyll en Mr Hyde en Attila de Hun.

In 1991 won hij nog een oscar met zijn rol in “City Slickers”, een komedie waarin hij zichzelf parodieerde.

Hij overleed vorig jaar op 87jarige leeftijd.


18 Geschiedenis

Welke rooms-katholiek politicus leidde tot 1944 de Belgische regering in ballingschap in Londen?

19 Literatuur

Welke Nederlandse schrijfster won dit jaar de Gouden Griffel met haar boek ‘ Een kleine kans’.

Voor ditzelfde boek kreeg ze eerder al de Gouden Uil Jeugdliteratuur.


20 Muziek

Italiaans violist, componist en muziekleraar (1653 – 1713). Hij genoot in Rome de hoge bescherming van machtige kardinalen, en werkt in dienst van koningin Christine van Zweden, die zich in Rome gevestigd had na haar troonsafstand. In 1700 stond hij aan het hoofd van de beroemde Accademia di Santa Cecilia. Hij wordt beschouwd als een van de grote meesters van de barok. Wie?
21 SPORT

Dit jaar haalden drie Engelse ploegen de halve finales van de Champions League. Toch konden ze het niet afmaken aangezien AC Milan Liverpool versloeg in de finale.

In de Uefabeker haalden naast Werder Bremen, drie Spaanse ploegen de halve finales.

Sevilla won uiteindelijk de finale. Welke Spaanse ploeg overwonnen ze in de finale en welke Spaanse ploeg hadden ze voordien in de halve finale geklopt?
22 Varia

Welke twee Vlaamse zangers zoeken we? A) Valère LAUWERS b) Werner FERDINANDE


23 Wetenschap
Hoe noemt men een mengsel van gebluste kalk, kopersulfaat en een beetje water. Dit reeds eeuwenoud middel kan gebruikt worden vooral bij schimmelbestrijding in de wijngaarden maar ook bij andere planten.
24 Zweden

Deze Zweedse stad, gelegen aan de rivier de Nissan, viert in 2007 haar 700ste verjaardag. De oudste stadsrechten dateren nl. uit 1307. Van 31 mei tot 3 juni was er daarom een vierdaags volksfeest. Van 19 tot 22 juli was er het Marinefestival met o.a. de Regatta Baltic Sea. In september werd er de Solheim Cup gehouden, de meest prestigieuze teamwedstrijd voor vrouwelijke golfers. Naam van deze West-Zweedse stad?RONDE 3

25 Aardrijkskunde

Na de Grand Canyon is de Tara-kloof in Montenegro de grootste ter wereld. Maar weet u ook de naam v/h Nationaal Park waar zich deze kloof bevindt?


26 Aktua

Veel presidentsverkiezingen de laatste maanden. Wie werd verkozen tot de nieuwe president van a) Turkije en b) Kazachstan


27 Kunst

Duits beeldhouwer (1900 -1991). Kreeg vooral bekendheid door de talloze monumentale, neoclassisistische sculpturen die hij tussen 1934 en 1945 in opdracht van het naziregime vervaardigde. Zo ontwierp hij voor de nieuwe Reichskanzlei de enorme naaktfiguren “Die Partei” en “Die Wehrmacht” en werkte hij nauw samen met Albert Speer.
28 Fauna & Flora

De hond die we zoeken is een ijverig, actief, en krachtig jachthondje, met een altijd vrolijk kwispelend staartje. Zijn vacht is glad en niet gegolfd. Deze jachthond zal reageren op alle vogels, konijnen en katten die hij ziet. Het is een kindvriendelijk, en meestal vrolijk en energiek hondenras dat houdt van water en zwemmen, evenals apporteren.29 Film

Wie regisseerde volgende films :

Legends of the Fall (1994)

Courage Under Fire (1996)

The Last Samourai (2003)

30 Geschiedenis

Welke Franse staatsman werd na de uitroeping van de Derde Republiek en de door hem bevolen onderdrukking van de Commune in Parijs in 1871 tot president gekozen? Hij sloot ook de Vrede van Frankfurt met Duitsland.31 Literatuur

Deze in 1896 Amerikaanse schrijver debuteerde in 1920 met ‘This side of paradise’ dat hem rijk en beroemd maakte. Zijn beroemdste boek is ‘The Great Gatsby’ (1925) dat in 1974 werd verfilmd met Robert Redford en Mia Farrow in de hoofdrollen. In de jaren 30 werkte hij, gedesillusioneerd en gebroken door alcohol, als scriptschrijver. Zijn laatste boek ‘The last tycoon’ (1941) bleef onvoltooid. Welke Amerikaanse schrijver zoeken we?


32 Muziek

Geef de naam van de groep.

33 Sport

Wie kroonde zich in september 2007 tot de nieuwe wereldkampioen schaken?34 Varia

Jullie zoeken een oud-Hollands gerecht. Voor vier personen heb je nodig:

Ingrediënten: 2 kg aardappelen, 750 gr zoete appels, 1 kg zure appels, water, zout, peper en

50-80 gr boter of vet.

Bereiding:

Breng de geschilde, gewassen aardappelen en de geschilde, gewassen en in vieren gesneden appels met weinig water aan de kook, zet het vuur laag en kook alles in de gesloten pan in ± 25 minuten gaar. Giet het kookvocht af, maar bewaar het. Stamp de aardappelen en de appels door elkaar en roer er de boter of het vet en zo nodig wat van het kookvocht door. Breng op smaak met wat versgemalen peper.

In sommige gevallen worden er ook reepjes spek aan toegevoegd.

35 Wetenschap

Godsdienst. Het is een drieledig rooms-katholiek gebed, dat ‘smorgens en ’s avonds om 6 uur en ‘smiddags om 12 uur wordt gebeden. Het is een gebed van dankzegging om de menswording van Jezus Christus. De naam?
36 Zweden

Wat is de naam voor een typisch Zweeds houten vakantiehuisje?


RONDE 4
37 Aardrijkskunde

We zoeken een rivier in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontspringt in het bergland van Wales, is 338 km lang . Ze vormt grotendeels de natuurlijke scheiding tussen Wales en Engeland en ze mondt uit in het Kanaal van Bristol. Haar naam?
38 Aktua

Wie is Geert Lambert opgevolgd als voorzitter van Spirit?


39 Kunst

De kunstenaar die we zoeken was verbonden met de dadaïsten, maar werd bij de Berlijnse dada-groep als lid geweigerd en begon zijn eigen groep in Hannover. Hij is bekend door zijn Merzbilder: collages van afvalmaterialen, o.a. etiketten, pakpapier en conservenblikjes. Typografisch vernieuwingen uitte hij in het door hem uitgegeven tijdschrift Merz. Zijn naam?

40 Fauna & Flora

Het is een knaagdier uit de familie der slaapmuizen. Hij heeft een kaneelbruine vacht maar de buikzijde, de wangen, de kin en de pootjes zijn wit tot geelwit. Er is een opvallende zwarte streep van zijn neus tot achter zijn grote oorschelpen. Hij is 10 tot 17 cm groot en heeft een lange staart, van 9 tot 12,5 cm, met een pluim achteraan. In Vlaanderen komt hij niet zoveel voor. Zijn voedsel omvat naast noten, zaden, insecten, zacht fruit ook jonge vogels en muizenjongen. Zijn nest maakt hij in de grond, onder een steen en ook wel in een holle boom of een nestkastje. Naam van dit beestje?
41 Film

Welke actrice is de rode draad doorheen volgende films :

One Good Cop (1991)

Lethal Weapon 3 (1992)

In The Line of Fire (1993)

Outbreak (1995)

Ransom ( 1996)42 Geschiedenis

Welke Franse politicus, directeur-generaal onder Lodewijk XVI, probeerde tevergeefs door hervormingen de staatsschuld te verkleinen? Zijn voorgenomen ontslag in 1789 was aanleiding tot de bestorming van de Bastille. Hij is ook bekend als vader van de schrijfster Madame de Staël.


43 Literatuur

Hij was essayist, criticus en hoogleraar in Antwerpen. In zijn proza koos hij voor de ideeën van de Nouveau Roman. In 1981 kreeg hij de driejaarlijkse Staatsprijs voor Verhalend proza en de Prijs der Nederlandse Letteren in 1998. Werken van zijn hand zijn o.a. ‘Mijn levende schaduw’ (1965), ‘Tussen tuin en wereld’ (1979) en ‘Mijn huis is nergens meer’ (1982). Zijn naam.

44 Muziek

Naam van de zanger.45 Sport

We zoeken twee Nederlandse voetballers. A) geboren in 1962, speelde o.a. bij Sparta, FC Groningen, Feyenoord (1989-1995), waar hij uitgroeide tot een cultfiguur. Met Feyenoord won hij 3 KNVB-bekers en één landstitel. Daarna speelde hij ook nog bij Wolverhampton(1995-1996), VVV Venlo en Helmond Sport. Hij was ook international tussen 1987 en 1995. Hij was en is ook te zien op TV o.a. RNN7 in “Koken met John” en “Slapen met John. Hij is tevens ambassadeur v/h Nederlands Team Deaflympics 2005. In 2006 deed hij mee aan Dancing with the Stars en samen met de beruchte Rebecca Loos(remember Beckham) ging hij op SBS6 op zoek naar het oranjegevoel tijdens het WK voetbal 2006 in Duitsland. B) geboren in 1956, van Aziatische(Chinese) afkomst. Begon bij FC Den Haag en werd in 1975 naar Ajax gehaald, waar hij speelde onder Rinus Michels en Tomislav Ivic. Hij ontpopte zich door zijn passeeracties, zijn onvoorspelbaarheid en zijn veronderstelde luiheid tot publiekslieveling en ware cultheld. Na 7 jaar Ajax en herhaaldelijke aanvaringen met de nieuwe trainer Cruijff vertrok hij naar het buitenland, eerst Panathinaikos en dan Olympique Marseille. In 1986 sloot hij zijn carriëre af bij Feyenoord. Hij was 14 keer international. Momenteel leidt hij een bedrijf met 22 werknemers, dat doet in voedingssupplementen. Sinds dit jaar is hij ook eigenaar van de Slovaakse voetbalclub AS Trencin.(Anecdote : Hij was één van de weinigen die tegen Cruijff durfde in te gaan : Toen Cruijff herhaaldelijk aanmerkingen maakte op zijn biljartspel, antwoordde hij :”Als je nou je bek niet houdt, dan krijg je een keu in je reet”). Speler A en B waren in mei 2007 te zien in het SBS6-programma Fighting with the Stars. Ze vochten daar een partij thaiboxen tegen mekaar. A verloor tegen B door knock-out in de eerste ronde. U ziet van beide een foto. Hun naam?46 Varia

Het getal 45 moet in vieren gedeeld worden en wel zodanig dat: je bij het eerste deel 2 optelt, van het tweede deel 2 aftrekt, het derde deel deelt door 2 en het vierde deel vermenigvuldigt met 2, je telkens hetzelfde getal bekomt. Geef de vier delen.


47 Wetenschap

Als quizer bent u er wel eens tegenop gelopen, tegen die fameuze curve waaruit blijkt dat het geheugen kort na het instuderen vrij veel weet te reproduceren maar na verloop van tijd er steeds minder van terecht brengt. Regelmatige herhaling brengt een oplossing voor dit structureel vergeten. De curve wordt genoemd naar een Duits psycholoog (1850 – 1909) die vooral op het vlak van geheugen fundamenteel werk leverde. Naar wie is die vergeetcurve genoemd, of bent u dit vergeten?


48 Zweden

Wie waren de man en de vrouw achter de popformatie waarvan u nu een nummer hoort.

RONDE 5

49 Aardrijkskunde

Met deze term worden in Australië de regio’s aangeduid die ver van de bewoonde wereld liggen. Ze beslaan bijna driekwart van het land en strekken zich vooral uit over het Noordelijk Territorium en West-Australië, en delen van Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië. Grote delen zijn quasi ontoegankelijk. In West-Australië valt soms in jaren geen regen met temperaturen boven 50°C. In Queensland vindt je dan veel tropisch regenwoud. Kenmerkend voor de menselijke aanwezigheid zijn : zeldzame asfaltwegen, geïsoleerde nederzettingen en boerderijen, lange afstandsonderwijs en de alombekende Flying Doctors. Naam van het “platteland” van Australië?


50 Aktua

Begin augustus kwam de Waalse minister van leefmilieu ook bij ons even in beeld naar aanleiding van een lozing van pesticiden in de Maas door het chemisch bedrijf Chimac-Agriphar. Geef zijn naam. En om het communotaire evenwicht te bewaren vragen we ook de naam van zijn Vlaamse tegenhanger.
51 Kunst

Deze in 1593 geboren Franse schilder doet in zijn werk vooral denken aan Caravaggio omwille van het feit dat hij ook werkt met felle licht-en zware schaduwpartijen. Hij bracht zijn hele leven door in de Franse provincie Lorraine. Zijn naam graag.
52 Fauna & Flora

Geef de naam van de eenjarige plant die u op de afbeelding ziet. Hij behoort tot de familie der duizendknoopachtigen en komt in onze streken zeer veel voor. De plant wordt maximaal 40 cm hoog met bovenaan roze tot roze witte bloempjes die in een trosje bij elkaar staan. Typisch zijn ook de langwerpige bladeren, gewoonlijk met een wat donkerder vlak in het midden.
53 Film

Deze Canadese actrice speelde in veertien Bond-films de verliefde Miss Moneypenny. Haar eerste was Dr. No uit 1962, aan de zijde van Sean Connery, haar laatste “A View to a Kill” uit 1985, met Roger Moore als Bond. Haar naam?

54 Geschiedenis

Op 25 december 800 werd Karel De Grote tot keizer gekroond. Door welke paus? Naam en volgnummer.55 Literatuur

Al 65 jaar speelt deze uitgeverij een vooraanstaande rol in de Vlaamse letteren. De laatste jaren bracht de uitgeverij ook de Vlaamse thriller tot bloei. Jef Geeraerts startte een traditie die voortgezet wordt door bestsellerauteurs als Pieter Aspe, Bob Mendes, Stan Lauryssen en Luc Deflo. Naam van de uitgeverij.56 Muziek

Ze was ooit zangeres van de groep Lone Justice. Hier hoort u haar echter solo aan het werk.Haar naam?57 Sport

We zijn op zoek naar 2 Nederlandse tennissers uit het verleden. Een man en een vrouw. Beiden haalden ze ooit de finale van een grand slam tornooi maar beiden verloren ze.

De man verloor in 1968 de finale op de US Open tegen Arthur Ashe en de vrouw verloor in 1977 de Wimbledon finale van Virginia Wade.

58 Varia

Geef de titel van het radioprogramma dat Heidi Lenaerts iedere werkdag tussen 12 u en 13 u presenteert op Studio Brussel.
59 Wetenschap

Geef de naam van de man die als ontdekker van de bloedsomloop wordt beschouwd. Hij was een Engels natuurkundige die leefde in de 16de en 17de eeuw en leerling was van Vesalius.
60 Zweden

Deze in 1926 geboren Zweed begon op jonge leeftijd met de verkoop van lucifers. Hij kocht de lucifers voor een lage prijs in bulk en verkocht deze door aan zijn buren voor een lage prijs,maar toch met een redelijke winst.

Later breidde hij zijn handel uit naar vis, kerstversiering, zaden, balpennen en potloden. Op zijn 17de kreeg hij een gift van zijn vader en dit gebruikte hij om een eigen bedrijf op te richten. In 1986 stapte hij op als algemeen directeur maar zijn naam is nog steeds verbonden aan dit wereldwijd verspreid concern.

Hij behoort tot de rijkste mensen der aarde.

RONDE 6
61 Aardrijkskunde

De stad die we zoeken is op basis van cijfers uit 2005 de op één na grootste stad van Afrika met een officieel bevolkingsaantal van 8.789.00 inwoners. Tot 1991 was het de officiële hoofdstad van Nigeria waarvan de hoofdstad in 1991 werd verplaatst naar Abuja. Naam van de stad.
62 Aktua

In augustus haalde ’s werelds grootste speelgoedfabrikant, ongeveerd 20 miljoen producten, geproduceerd in China, uit de markt omdat deze teveel lood zouden bevatten. De terugname veroorzaakte internationale kritiek op de Chinese controle op de productveiligheid. Later moest het Amerikaans bedrijf toegeven dat ontwerpfouten de belangrijkste oorzaak waren van het uit de markt halen en het bood nadien China ook zijn excuses aan.

Welk bedrijf?63 Kunst

Hoe wordt het Romeinse kapiteel genoemd met Ionische voluten en Corinthische acanthusbladeren?
64 Fauna & flora

Deze vis kan ruim een halve meter groot worden. Het is een veelgevraagde en smakelijke consumptievis die vooral in het zuidelijke deel van de Noordzee voorkomt. Hij komt ook voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en het Kanaal. Hij maakt knorrende geluiden en wordt daarom wel knorhaan genoemd.


65 Film

Wat is het verband tussen volgende films?

- A streetcar named Desire (1951)

- The rose tattoo (1955)

- Suddenly last summer (1959)

66 Geschiedenis

Zij was Nederlands arts en strijdster voor vrouwenrechten en leefde van 1854 tot 1929. Zij was de eerste afgestudeerde vrouw in Nederland en was medeoprichtster van de vereniging voor vrouwenkiesrecht in 1894. Ze gaf ook voorlichting op sexueel gebied en introduceerde daarbij de voorbehoedsmiddelen. Ze wordt samen met Dolle Mina Drukker beschouwd als de grondlegster van het feminisme.
67 Literatuur

In welk bekend werk uit de literatuur uit de jaren tachtig denkt de Oost-Europese schrijver na over de mogelijkheden en de grenzen van de erotische liefde. Hij beschrijft de dromen en de verlangens van twee paren (Tomas en Tereza; Sabina en Franz). Het boek werd ook verfilmd. De schrijver ging in 1974 naar Frankrijk, waar een jaar eerder zijn roman ‘Het leven is elders’ met de Prix Médicis werd bekroond.
68 Muziek

Een beetje hardrock. Geef de naam van deze groep genoemd naar de zanger. Deze is geen onbekende. Hij speelde bij Rainbow en zong ook mee op enkele platen van Black Sabath. De grootste hit is wellicht Holy Diver. U hoort nu een fragment uit een andere klassieker. Naam van deze groep/zanger.
69 Sport

Wat is de Engelse benaming voor de “roos” bij darts?70 Varia

Deze Texaanse computerfabrikant is genoemd naar zijn oprichter. Het bedrijf werd in 1984 gesticht en kreeg drie jaar later zijn huidige naam. De computers worden niet via de winkels geleverd, maar op bestelling gefabriceerd en rechtstreeks thuis geleverd. Het bedrijf werd marktleider in de pc-wereld, al heeft het deze positie weer moeten afstaan aan Hewlett-Packard. Welk bedrijf?


71 Wetenschap

Mythologie. Volgens de Noorse mythen werd de Aarde (Mitgard) met de hemel (Asgard) verbonden door een brug van vuur, water en lucht: de regenboog. Hoe wordt deze genoemd in de Noorse mythologie?


72 Zweden

Deze Zweedse cartoonist werd enkele maanden geleden door Al Qaida met de dood bedreigd nadat hij in een cartoon de profeet Mohammed had afgebeeld met het lijf van een hond.

Diegene die de Zweed vermoord krijgt een beloning van 100000 dollar en wie hem afslacht als een lam krijgt zelfs 150000 dollar.RONDE 7
73 Aardrijkskunde

Deze rivier van 940 kilometer lengte mondt bij Belgrado in de Donau uit. Behalve Belgrado liggen ook onder meer Ljubljana en Zagreb aan deze rivier.
74 Aktua

Naar aanleiding van het rapport van de Vlaamse ombudsman, waarin de minister van Economie onbehoorlijk bestuur wordt aangewrevenn, nam Fientje Moerman vorige maand ontslag. Het rapport was er gekomen, na een klacht over onregelmatigheden bij het toekennen van opdrachten door het kabinet-Moerman. Niemand minder dan haar vroegere kabinetchef had deze klacht ingediend, waarop hij prompt ontslagen werd.

Naam van de kabinetschef?


75 Kunst

Deze Italiaanse architect introduceerde met zijn gecompliceerde ruimten en dynamische plattegronden de late barok in Rome. Tot zijn belangrijkste bouwwerken behoren de kerken San Carlo alle Quattro Fontane en Sant’Ivo della Spienza, allebei in Rome. Wat is de naam van deze tijdgenoot van Bernini?
76 Fauna & flora

De beer op het fotoblad komt voor in Burma, Thailand en Indonesië. Hij is relatief klein, smal en langpotig, met een lengte van iets meer dan 1.25 m. De vacht van deze beer is kort en zwart, met een gele, halvemaanvormige vlek op de borst en een gelige vlek op de snuit. Naam van deze beer.
77 Film

Titel van de film uit 1990 van regisseur Tony Scott met Tom Cruise, Nicole Kidman en Robert Duval over de zgn. stock car races in Amerika met Tom Cruise in de rol van een jonge autopiloot.

78 Geschiedenis

Wat is de naam van de keizerlijke verordening uit 1713 uitgevaardigd door Karel VI waardoor de erfopvolging in de Habsburgse erflanden zowel in de mannelijke als de vrouwelijke lijn mogelijk werd? De verwerping van deze verordening door de Europese mogendheden leidde tot de Oostenrijkse Successieoorlog. Naam van deze verordening.79 Literatuur

Hij werd geboren in 1932 in Amsterdam. Zijn beste korte roman “Een dagje naar het strand” diende als basis voor een film van Polanski. Zijn werk moet het vooral hebben van venijnige portretten en dolle situaties met een zwartgallige toets zoals in werken “Geef die mok eens door, Jet”, “Bevind van zaken”, “Juweeltjes van waterverf”, “De verloedering van de Swieps” en “Han De Wit gaat in ontwikkelingshulp”. Wie?80 Muziek

U hoort nu twee bekende instrumentale nummers. Wij vragen jullie de titel van beide nummers.81 Sport

Deze Duitse allround schaatsster behaalde dit jaar haar eerste wereldtitel op het WK sprint in het Noorse Hamar.

Voorheen was ze al 3x wereldkampioene allround geweest en had ze al 2 x olympisch goud veroverd.

Alleen Karin Enke en Natalja Petroeseva presteerden het eerder om deze trilogie te voltooien.82 Varia

Wat is de typisch Engelse benaming voor het torenkapsel dat u ziet op de afbeelding en ook gedragen wordt door bvb. Amy Winehouse alsook door de tekenfilmfiguur Marge Simpson?


83 Wetenschap

In de wiskunde bestaat een bewijsvoering waarbij men zegt dat wanneer het tegenovergestelde van een bepaalde stelling niet bewezen kan worden, dat deze stelling dan correct is. Bijvoorbeeld: ik kan niet bewijzen dat één plus één geen twee is, dus is één plus één twee. Hoe wordt dit soort bewijsvoeringen genoemd?84 Zweden

Het persoonsnummer werd in 1947 ingevoerd en sedert 1967 bestaat het uit 10 cijfers : de eerste zes voor de geboortedatum, de volgende drie voor het geboortenummer en het laatste is een controlecijfer. Ieder persoon die wordt ingeschreven in het Zweedse bevolkingsregister krijgt aldus een uniek persoonsnummer, en dat voor de rest van zijn leven. Slechts op één manier krijg je een nieuw persoonsnummer. Welke?RONDE 8
85 Aardrijkskunde

Wat zijn de namen van de twee Amerikaanse staten die een onderdeel vormen van de benaming van hun respectievelijke hoofdsteden?
86 Aktua

Eind augustus opende het grootste casino ter wereld zijn deuren in de ex-Portugese kolonie Macau. Naam van dit casino.
87 Kunst

Amerikaans schilder, leefde van 1882 tot 1967. Hij kreeg grote bekendheid door zijn uitbeelding van het typisch Amerikaanse landschap en stadsgezicht, benzinestations, bioscopen, eenzame huizen en hun bewoners. Schildert realistisch in sprekende kleuren. Een bekend werk van hem, waarvan u een afbeelding ziet is “Nighthawks at the diner”.
88 Fauna & Flora

Geef de naam van de vlinder op de afbeelding.
89 Film

Geef de naam van het personage dat Keanu Reeves speelde in de Matrix-films.
90 Geschiedenis

Hoe wordt de niet formeel vastgelegde bondgenootschappelijke verhouding tussen Engeland en Frankrijk en later Rusland genoemd tussen 1903 en 1905 m.aw. met welke term werd dit bondgenootschap aangeduid?
91 Literatuur

Wie is de schrijver van de boeken waarop de gekende serie “24” is gebaseerd ? Special agent Jack Bauer vertolkt de hoofdrol in thrillers als
- Trojaans Paard
- Operatie Hell Gate
- Vetorecht
92 Muziek

Deze Cubaans-Mexicaanse bandleider en componist leefde van 1916-1989. Hij was bekend als de “King of the Mambo”. Het liedje “Mambo No 5”, in 1999 een hit voor Lou Bega, was van zijn hand. Hier hoort misschien wel één van zijn bekendste werken. Zijn naam?
93 Sport

Na Freddy Herbrandt was hij, zonder de huidige generatie tienkampers mee te rekenen, onze grootste meerkampspecialist. Hij was trouwens een generatiegenoot van Herbrandt. Hij werd 4x Belgisch kampioen tienkamp, waarin zijn sterkste onderdeel ongetwijfeld het polsstokspringen was. Hij nam deel aan drie olympische spelen: Mexico 68 (10de), München 72 (14de) en Montreal 76 (19de). In 1976 kreeg hij de gouden spike. Wie?


94 Varia

In de TV-serie Zorro met Don Diego De La Vega speelden ook a) een sergeant en b) een korporaal mee? Kent u hun namen nog?


95 Wetenschap

Het menselijk DNA is opgebouwd uit slechts 4 nucleïnezuren die steeds paarsgewijs voorkomen. Het ene paar is C – G of cytosine en guanine, het andere paar is A – T. Waarvoor staan de A en de T.


96 Zweden

Geef de naam van de Zweedse schrijver van politieromans met als hoofdpersonage Kurt Wallander. Deze verhalen waren een tijdje geleden te zien op Canvas.ANTWOORDEN
REEKS 1 REEKS 2
1. a) Dover b) Victoria 1. Kaap Finistere

2. David Petraeus 2. Belgian Owl

3. Oscar Jespers 3. Picasso–Demoiselles d’Avignon

4. Gouden regen 4. Thermometervogel

5. Jeux Interdit 5. Jack Palance

6. Zia Ul Haq 6. Hubert Pierlot

7. Sanderijn 7. Marjolein Hof

8. Pierre Rapsat 8. Corelli

9. Cadel Evans – Carlos Sastre 9. Español Barcelona-Osasuna

10. Kantoorbediende 10. Jo Vally – Will Ferdy

11. Phissing 11. Bordelese pap

12. Lena Olin 12. HalmstadtREEKS 3 REEKS 4
1. Durmitor National Park 1. Severn

2. Abdullah Gul - Nazarbajev 2. Bettina Gheysen

3. Arno Breker 3. Kurt Schwitters

4. Cocker Spaniël 4. Eikelmuis(tuinslaper,fruitrat)

5. Edward Zwick 5. Rene Russo

6. Louis Adolphe Triers 6. Jacques Necker

7. Scott F. Fitzgerald 7. Paul De Wispelaere

8. Within Temptation 8. Johnny Cash

9. Anand 9. John De Wolf - Tsue La Ling

10. Hete bliksem 10. 8-12-20-5

11. Angelus (engel des heren) 11. Hermann Ebbinghaus

12. Stuge 12. Per Gessle – Marie FredriksonREEKS 5 REEKS 6
1. Outback 1. Lagos

2. Benoit Lutgen – Hilde Crevits 2. Mattel

3. Georges De La Tour 3. Composietkapiteel

4. Perzikkruid 4. Rode Poon

5. Lois Maxwell 5. toneelstukken Tenesee Williams

6. Leo III 6. Arletta Jacobs

7. Manteau 7.Ondraaglijkelichtheid vh bestaan

8. Maria Mc Kee 8. Dio

9. Tom Okker – Betty Stöve 9. Bulls Eye

10. De Goeiemiddagschow 10. Dell

11. William Harvey 11. Bifrost

12. Ikea – Ingvar Kamprad 12. Lars VilkREEKS 7 REEKS 8
1. Sava 1. Indiana - Oklahoma

2. Rudy Aernout 2. The Venetian

3. Francesco Borromi 3. Hopper

4. Honingbeer (Maleise beer) 4. Koninginnepage

5. Days of Thunder 5. Neo

6. Pragmatieke Sanctie 6. Entente Cordial

7. Heere Heeresma 7. John Whitman

8. Oxygene – Tubular Bells 8. Perez Prado

9. Annie Friesinger 9. Roger Lespagnard

10. Beehive kapsel 10. Garcia - Reyes11. Bewijs uit het ongerijmde 11. Adenine - Thymine

12. Na geslachtsverandering 12. Henning Mankell
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina