Raad van de europese unie nl p/06/26Dovnload 7.44 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte7.44 Kb.RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/26

Brussel, 13 februari 2006

6300/06 (Presse 44)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de overeenkomst tussen Tsjaad
en Sudan

De Europese Unie is verheugd over de overeenkomst die de presidenten van Tsjaad en Sudan op 8 februari 2006 hebben ondertekend tijdens de topconferentie in Tripoli, die werd voorgezeten door de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Denis Sassou N'guesso, en de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi.

Na de spanningen die het gevolg waren van de aanval op de stad Adre door Tsjadische rebellen op 18 december 2005, beschouwt de Europese Unie deze overeenkomst als een belangrijke stap naar het herstel van een klimaat van vertrouwen en samenwerking tussen de twee landen. De Europese Unie roept beide partijen op deze overeenkomst na te komen, met name hun toezegging om op hun grondgebied geen onderdak meer te bieden aan rebellen van de andere partij.

De Europese Unie juicht ook de verklaring van Tripoli over de situatie tussen Tsjaad en Sudan toe als teken dat de landen in de regio bereid zijn zich met deze zaak te blijven bezighouden en de uitvoering van deze overeenkomst te steunen.

De Europese Unie hoopt dat mede door deze overeenkomst vooruitgang zal worden geboekt in de lopende gesprekken in Abuja, en dat een spoedige oplossing voor het conflict in Darfur kan worden bereikt.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.


PERS

Wetstraat 175 B – 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 285 7201 / 6319 Fax: +32 (0)2 285 8026press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom

6300/06 (Presse 44)NL
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina