Radio studio Flageyplein 1 Beste passervriendenDovnload 11.59 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte11.59 Kb.

Club Koperen Passer


A2-6


Antwerpen, 26 februari 2016

,Radio studio Flageyplein 1


Beste passervrienden

Onze activiteit voorzien op 13 april wordt om reden van mijn afwezigheid op die datum en mijn interesse voor deze tentoonstelling vervroegt naar woensdag 6 april. We brengen een bezoek aan tentoonstelling rond 100 jaar radio in het radiohuis te Leuven.

VRT viert 100 jaar radio met interactieve tentoonstelling

In een belevingsruimte wandelt de bezoeker van het verleden recht de toekomst in. Vanop een troon naar de allereerste radio-uitzending luisteren zoals Koningin Elisabeth een eeuw geleden deed, kennismaken met de eerste sportverslaggevers of ontdekken wat “visual radio” is.

“Allo, allo, ici poste radiotélégraphique de Laeken…” Zo begon op 28 maart 1914 de allereerste radio-uitzending vanuit het paleis van Laken. De Italiaanse ingenieur moest voor de uitzending een emmertje koolstof in de reusachtige koolstofmicrofoon gieten; het orkest speelde de hits van het moment. Er waren 26 luisteraars; één van hen zat op de Eiffeltoren in Parijs want tot daar kon de uitzending beluisterd worden.

Op 28 maart 2014 bestaat het medium radio in België exact honderd jaar. Van enkele luisteraars in 1914 is het medium gegroeid naar meer dan 4,2 miljoen luisteraars per dag. Radio is springlevend en klaar voor de toekomst.

Het Nationaal Instituut voor Radio-omroep

In 1930 wordt het NIR opgericht, het Nationaal Instituut voor Radio-omroep, met Gust de Muynck als directeur en verslaggever aan Vlaamse kant. Aan Franstalige kant was Théo Fleischmann directeur van het INR. In 1931 wordt het eerste luisterspel uitgezonden. Het luisterspel gaat helemaal live. Geluiden worden ter plekke gecreëerd met "geruchtmakend tuig" (zoals het toen in een krant omschreven werd) en "de zes tonelen werden door paukenslagen gescheiden".

Er worden 35 microfoons, 23 versterkers en 1.500 meter kabel gebruikt en er zijn 42 ingenieurs en technici nodig om alles in goede banen te leiden. Een jaar later, in 1936, gaat de NIR met de eerste zendwagen op pad.

In Leuven kunt u ontdekken hoe een radiostudio er anno 1938 uitziet, met de originele toestellen uit het omroepgebouw van het NIR aan het Flageyplein in Elsene . De studio's van de "pakketboot" van architect Diongre zijn optimaal uitgerust en de akoestiek wordt alom geroemd. Lang hebben de radiomakers echter niet kunnen genieten van de nieuwe technologie. Tijdens de oorlog wordt de radio ingezet als propaganda-apparaat.

Radio luisteren kan overal met transistorradio

Na WOII beleeft de radio zijn glorietijd, de tijd van de populaire luisterspelen. Bijna elk gezin heeft minstens één radio. In 1947 wordt de transistorradio uitgevonden. Radio luisteren kan vanaf begin jaren 50 overal en met de concurrentie van de televisie is dat geen overbodige luxe voor het medium. De transistorradio en de autoradio maken de radio mobiel.

De expo bevat transportkisten waarin oud en nieuw opname- en reportagemateriaal zit, gaande van zeer log, oud materiaal tot de moderne varianten.

Het chronologisch opgebouwde overzicht werpt bovendien een blik op de toekomst van de radio. Zo wordt de hybride radio persoonlijker, actiever en steeds visueler. In de digitale wereld is de radio op alle platformen (smartphones, tablets,...) terug te vinden.

Aan het eind van de expo kan de bezoeker zich nog in het "Theatre of the mind", een verduisterde ruimte, laten onderdompelen in een compilatie van 100 jaar radio in 10 minuten. Aan een bureau om de hoek kunt u de radiomaker in uzelf naar boven laten komen en zelf platen selecteren, aankondigen en met jingles werken (foto in tekst).

Planning :

We nemen de om 09.57 de trein naar Leuven met aankomst daar om 11.02

We wandelen naar een restaurant in de buurt van het radiohuis ( ca 1 km)

Lunch tussen 12 en 13.30 en dan naar het radiohuis

14.00 aanvang van het bezoek

Rond 17.00 terug naar Antwerpen
Vermits we een lunch plannen is inschrijven noodzakelijk. Inschrijven voor 25 maart bij Robert of bij mij via mail of telefonisch.

Meer details over restaurant volgen.


Met vriendelijke groet,
Het clubteam.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina