Radio tequila grasduinen in de pophistorieDovnload 47.72 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte47.72 Kb.
RADIO TEQUILA
GRASDUINEN IN DE POPHISTORIE
Presentatie en samenstelling: Jakob Van Maerlant (Eddy Lefevre)

Datum: 17.1.2016

Uur : 13 - 15 uur

Aflevering 1798


INTRO : The John Barry Seven : Hit and Miss (1960)
1773 - Captain Cook is de eerste ontdekkingsreiziger die de Zuidpoolcirkel overschrijdt.

1903 – In “L’Auto” verscheen het bericht dat op 1 juli de eerste Tour De France zou van start gaan.

1904 – In het Kunsttheater van Moskou gaat “De Kersentuin” van Anton Tsjechov in première.

1924 - ° Rik De Saedeleer, VRT-sportjournalist en voetbalkenner. Hij overleed op 3.3.2013.

1928 - ° Vidal Sassoon, kapper.

1942 - ° Cassius Marcellus Clay alias Muhammad Ali. Hij is wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten van februari 1964 tot april 1967 en nog eens van oktober 1974 tot februari 1978. Ali zei dat zijn bokstrategie was: “to float like a butterfly and sting like a bee."

1942 - ° Karel Van Miert, Vlaams socialistisch politicus en Eurocommissaris.

1964 – De eerste Porsche-Carrera GTS, dé sportwagen van de 20° eeuw, wordt geleverd bij een klant in Los Angeles, USA.

2006 – Mbark Boussoufa is de Gouden Schoen van 2006.
OLDIES MET HUN VERHAAL

met het rode jaar van de week 1956

Nr Uitvoerder Titel & Jaar

01 . Prince Buster Al Capone (1967)
1899 - ° Al Capone (Alphonse Capone), in Brooklyn, New York. Hij verhuisde later naar Chicago (Illinois). Als gangster en met als bijnaam "Scarface" werd hij berucht in de States in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Tijdens de periode van de drooglegging beheerste Al Capone in Chicago het leeuwendeel van de misdadige activiteiten met betrekking tot het uitbaten van casino's, het organiseren van prostitutie en illegale handel in alcohol. Hoewel de politie van zijn misdaden op de hoogte was, kon Capone lange tijd ongestraft zijn activiteiten voortzetten. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd, beschuldigd van en veroordeeld voor belastingontduiking."Scarface" moest zijn straf uitzitten in de gevangenis op het eiland Alcatraz. Eind 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Hij stierf uiteindelijk ruim zeven jaar later, op 25.1.1947, aan een hartinfarct in Palm Beach County, Florida. Capone was toen net 48 jaar geworden.
02. Chuck Berry Roll over Beethoven (1956)

03. Wim Sonneveld Verliefd op juffrouw Van Dam (1956)


INTERMEZZO 1

1706 - ° Benjamin Franklin in Boston, Massachusetts, USA. Benjamin Franklin is begonnen als drukker. Hij was de uitgever van "Poor Richard's Almanack": weerspreuken en volkswijsheden. Een formidabel verkoopssucces. Elk achttiende-eeuws Amerikaans huisgezin had er eentje in huis. Een aantal gevleugelde woorden die Franklin in zijn almanak afdrukte zitten nog altijd in het collectieve Amerikaanse geheugen: "Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise". Ruwweg te vertalen als "Ochtendstond heeft goud in de mond". Hij gaf ons niet alleen de schommelstoel en de bliksemafleider, maar ook het kunstgebit en de dubbelfocusbril. Hij was de eerste die veronderstelde dat de dodelijke kracht van bliksem elektriciteit was. Met zijn beroemde vliegerexperiment wist hij dat te bevestigen. Franklin bedacht de bifocale bril. Hij vond het erg onpraktisch dat hij telkens van bril moest wisselen om veraf en dichtbij te kijken. Hij zaagde zijn brilglazen in twee en plaatste ze in één montuur. En dan is er nog de politicus Franklin. Hij hervormde de Amerikaanse posterijen, hij stichtte openbare bibliotheken, hij organiseerde vrijwillige brandweerkorpsen, en vooral: hij was een van de auteurs van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet. Franklin is gestorven in 1790, 84 jaar oud, aan pleuritis. Er kwamen 20.000 mensen naar zijn begrafenis.
RECLAME 1
04. Dalida Ciao Ciao bambina (1961)

VERJAARDAG 1

1931 - ° Dalida (Yolanda Christina Gigliotti) in Caïro, Egypte). Egyptisch-Franse zangeres en actrice van Italiaanse afkomst. In 1954 was Yolanda Christina Gigliotti Miss Egypte, en op haar 21e vertrok ze naar Frankrijk voor een carrière als zangeres en actrice. Ze noemde zichzelf toen Dalila, naar de vrouw uit de Bijbel. In Parijs veranderde ze dat op aanraden van Eddie Barclay in Dalida. Ze brak door met een Italiaans getint repertoire, en cultiveerde haar 'exotische' uitstraling met een grote bos zwarte krullen en donker omrande ogen. In 1957 had ze in Frankrijk een hit met “Bambino”, dat 39 weken lang de hitlijst aanvoerde. Zij verkocht meer dan 170 miljoen platen en is daarmee een van Frankrijks succesvolste artiesten ooit. Hits: “Ciao Ciao Bambina” (1961) en “Gigi l’amoroso” (1974). Zij overleed in Parijs op 3.5.1987.

05. Françoise Hardy Tous les garçons et les filles (1961)

VERJAARDAG 2

1944 – ° Françoise Hardy in Parijs. Zij is de Franse popzangeres die het woord "chanteuse" in de Engelse taal bracht en meer opviel door haar chique, broodmagere uiterlijk dan door haar chique, broodmagere stem. Zij was één van de knapste en vooral best verkopende Franse platenartiesten. Toen zij afstudeerde kreeg zij een gitaar en leerde die op eigen kracht bespelen. Zij begon ook te componeren. In april 1960 had zij haar eerste audities in diverse platenmaatschappijen. Bij Vogue kreeg zij onmiddellijk een contract. Zij ging echter hogere studies doen en haalde haar diploma Duits. Daarnaast spreekt zij ook Engels, Spaans en Italiaans. In juni 1962 bracht zij de single “Tous les garçons et les filles” uit, een eigen nummer. Het werd een internationale hit. Het werd een millionseller, een status die vooral in Frankrijk en Italië veroverd werd. Zij trad op in een aantal films van Roger Vadim. Haar debuut was “A Castle in Sweden” van Sagan. Haar eerste grote Amerikaanse film was “Grand Prix” (1966), samen met Yves Montand, James Garner en Geneviève Page. In 1963 haalde “Tous les garçons et les filles” in België een nr. 11. In Nederland werd het een nr. 4 en het werd daar nog eens een hit in 1964 met een nr. 37. In 1964 haalde de single, in het Frans, een nr. 36 in de UK.

06. Chris Montez Let’s dance (1962)

VERJAARDAG 3

1943 - ° Chris Montez (Ezekiel Christopher Montanez) in Los Angeles, USA. Mexicaans-Amerikaanse zanger. De jongste zoon in een gezin van 20 kinderen groeide op in Hawthorne, Californië. Zijn broers leerden hem gitaar en op zijn 15° begon hij ook te zingen en te componeren. In zijn tienerjaren zat hij op dezelfde middelbare school als The Beach Boys. In die tijd werd hij een fan van Ritchie Valens. Die inspireerde hem om zelf ook platen op te nemen. Na de high school, in 1961, ontmoette hij Jim Lee, een jonge impresario, die op zoek was naar talent om zijn platenbedrijf Monogram mee op te starten. “Let’s Dance” was geschreven door Jim Lee. Het steeg tot de 6° plaats van de Amerikaanse Hot 100, nr. 3 in Nederland, nr. 2 in de Britse charts en zelfs een nr. 1 in België. Hetzelfde jaar volgt nog “Some kinda fun”, maar hij weet met deze single bijlange na niet zijn eerdere succes te evenaren. Wanneer beide nummers top 10-hits in Engeland worden, besluit Montez daar op tournee te gaan. The Beatles, nog maar bekend van hun eerste hit “Love me do”, stonden in zijn voorprogramma. Hoewel het contact met The Beatles goed verliep, liep het één keer uit de hand tussen John Lennon en Chris Montez. John Lennon had een glas bier leeggegooid over het hoofd van Montez, waarna Montez met Lennon begon te vechten. Tommy Roe, die toen eveneens op tournee was, haalde ze uit elkaar. Toen Chris Montez terugkwam in Amerika, was zijn populariteit flink gedaald. Dat deed hem besluiten terug naar school te gaan. Hij studeerde muziek, maar kreeg een contract aangeboden van producer Herb Alpert. Herb Alpert wilde dat hij van rock-'n-roll overschakelde op een rustiger repertoire. Hoewel Montez niet enthousiast over het idee was, stemde hij toch in. Het leverde hem in 1966 en 1967 vijf Amerikaanse hits op, waarvan “Call me” en “The more I see you” de grootste waren. In 1972 maakte Chris Montez een comeback in Europa met enkele Spaans- en Engelstalige liedjes. Deze leverden hem enkele hits op in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Vlaanderen. Zijn grootste hit hiervan was “Ay no digas” (1973), dat in Nederland tot #3 en in Vlaanderen tot #7 kwam.

07. Paul Young Wherever I lay my hat (1983)

VERJAARDAG 4

1956 - ° Paul Young in Luton, UK. Na zijn schooltijd ging Paul Young werken bij de Britse autofabrikant Vauxhall. In zijn vrije tijd speelde hij in bandjes. Met de band Streetband scoorde hij in 1978 met “Toast” en als lid van de groep Q-Tips in 1980 met “S.Y.S.Q.L.M”. In 1982 gaat hij solo. De single “Love Of The Common People” flopte in Groot-Brittannië. Het lukt echter wel met een nummer van Marvin Gaye (1962), “Wherever I Lay My Hat” (1983), een Britse nr. 1, en “Come Back and Stay” (1983), een nr 4. Dan komt er een geremixte versie uit van “Love Of The Common People” en die versie werd in de UK een hit, nr. 2, maar ook in Nederland, waar het zelfs nummer 1 werd. Andere grote hits die Paul Young scoorde waren “Everytime You Go Away” (1985) en een duet met Zucchero, “Senza Una Donna/Without a Woman” (1991). Hij zong ook mee bij Band Aid. Zijn debuutalbum "No Parlez" haalde de nummer-1 positie in de Nederlandse Album Top 100, het bleef daar 7 weken bovenaan, en is daarmee zijn meest succesvolle album in Nederland. Paul Young viel op door zijn warme soulgeluid, maar naarmate de jaren vorderden, werd Young, mogelijk mede door de vele liveoptredens, steeds vaker geplaagd door stemproblemen.

08. Kid Rock All Summer Long (2008)VERJAARDAG 5

1971 - ° Kid Rock (Robert James Ritchie) in Detroit, Michigan, USA. Hij had een cultfaam in de jaren ’80 en kreeg een platencontract bij Jive. Maar hij valt op het einde van de jaren ’80 in ongenade. In 2000 beleeft zijn genre van white rap/hard rock een revival. Hit: “Wasting Time” (2000). Hij is een muzikant, songwriter en acteur en heeft 23 miljoen albums wereldwijd verkocht sinds het uitbrengen van zijn eerste album: “Grits Sandwiches for Breakfast” (1990). In juli 2006 trouwde hij met Baywatch-ster Pamela Anderson, maar het huwelijk duurde slechts vijf maanden. “All Summer Long” (2008) stond 18 weken in de Nederlandse Top 40 en bereikte de nummer 2-positie. In de meeste landen in Europa stond het nummer zelfs op nummer 1.
RECLAME 2
09. Billy Stewart Summertime (1966)

OVERLIJDEN

1970 - + Billy Stewart. Hij verongelukt met drie van zijn bandleden, Norman P. Rich, William Cathey en Rico Hightower, als hun wagen van een brug rijdt over de River Neuse in Smithfield, North Carolina, USA. Hij was een buitengewoon soulzanger, die later werd nagevolgd door Kevin Rowland van Dexy's Midight Runners. Stewart maakte o.a. van "Sitting in the park", een zachte, aangename song en van "Summertime" van Gershwin een machtige botsing van extatische zuiderse passies. Hij was 32, geboren op 24.3.1937.
10. Bill Haley & The Comets Don’t Knock the Rock (1956)

POPHISTORIE – 59 jaar geleden

1957 - De tweede film van Bill Haley & the Comets, "Don't knock the rock", gaat in Britse première, twee weken na de Amerikaanse première, in de Astoria in Charing Cross Road in Londen. Dit is de tweede bioscoopfilm met een belangrijke bijdrage van Bill Haley & The Comets. Behalve van hen zijn er in deze film optredens te zien van Little Richard, Freddie Bell & The Bellboys, Tony Martinez en The Platters.
11. Lys Assia Refrain (1956)

RODE JAAR: Refrain won het Eurovisiesongfestival 1956 voor Zwitserland, dat in Lugano, Zwitserland plaatsvond. De Zwitserse zangeres Lys Assia was de allereerste winnaar van het festival. Assia zong twee liedjes voor Zwitserland. Het andere liedje was Das alte Karussell. Het lied werd als negende gezongen op de avond van het festival, na Nederland (Corry Brokken) met Voorgoed voorbij en voor België (Mony Marc) met Le plus beau jour de ma vie. De punten die zijn toegekend aan het lied, zijn nooit bekendgemaakt.
12. Toots & The Maytals Louie Louie (1973)

VINYL ARCHIEF: “Funky Kingston” is de titel van 2 albums van de reggaegroep Toots & the Maytals. De eerste kwam uit in Jamaica an de UK in 1972 op Dragon Records van Chris Blackwell. Een ander album, met dezelfde hoes en titel, kwam uit in de USA in 1975. Dit laatste piekte op #164 op de Billboard 200 en werd uitgeroepen tot 11e beste album van 1975. In 2003 werd dit album geplaatst op nr 378 van de lijst van The 500 Greatest Albums of All Time van het magazine Rolling Stone.

INTERMEZZO 2


1920 - De Prohibition Act, drie maanden vroeger goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, kwam in voege. Het verbood de productie, de verkoop en het vervoer van alcoholische dranken en de import naar en export uit Amerika ervan.
14. Adele Hello (2015)

TEQUILA 30: Hello was de langverwachte opvolger van de titelsong van de James Bond-film "Skyfall" uit 2012. Met "Hello" verbrak Adele (Adkins) viewrecords op YouTube. Het werd haar 4e nummer 1 in de Amerikaanse Hot 100. De single staat op 25, haar derde album, dat op 20 november 2015 is verschenen.
15. Yall feat Gabriela Richardson Hundred Miles (2015)
BUITENLANDSE CHARTS: Yall is een duo producers uit Barcelona, Joan Sala, alias Nighty Max, en Heren. Voor het Spaanse modemerk Desigual maakten zij deze track, met singer-songwriter Gabriela Richardson, eveneens uit Barcelona, voor de campagne voor hun herfst en wintercollectie 2015
16. Bill Hayes The ballad of Davy Crockett (1956)


Top 40 Hits of Mid January 19561

Bill Haley & His Comets

Rock Around The Clock2

Tennessee Ernie Ford

Sixteen Tons3

Bill Hayes

The Ballad Of Davy Crockett4

The Four Aces

Love Is A Many Splendored Thing5

Bill Haley & His Comets

Rock-A-Beatin' Boogie6

Frank Sinatra

Love And Marriage7

Max Bygraves

Meet Me On The Corner8

Alma Cogan

Never Do A Tango With An Eskimo9

Tennessee Ernie Ford

The Ballad Of Davy Crockett10

The Stargazers

Twenty Tiny Fingers

17. The Beatles I Want To Hold Your Hand (1963)POPHISTORIE – 52 jaar geleden

1964 - In het Parijse George V-hotel vernemen de Beatles het nieuws dat "I want to hold your hand" op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten is terechtgekomen. In 10 dagen zijn een half miljoen exemplaren van de single verkocht.
18. Gene Vincent Be bop a lula (1956)
Rode jaar: De eerste millionseller voor Gene Vincent & The Blue Caps werd door hemzelf geschreven, samen met Sheriff T. Davis. In 1956 werd hij als eerste geklasseerd in een auditie voor Capitol Records, waarvoor er 200 gegadigden waren en nam daarop de song "Be bop a lula" op. De plaat haalde als hoogste notering nr 8 in de Amerikaanse charts en nr 16 in Groot-Brittannië. Gene Vincent mocht het nummer ook brengen in de rockfilm "The Girl can't Help it" (1956). Het werd gecoverd door The Everly Brothers, Jerry Lee Lewis, John Lennon en The Five Cards Stud. Gene Vincent overleed in Californië in 1971, 36 jaar oud.
19. Honeyboy Edwards Sweet home Chicago (1952)

Rocktoerist: Clarksdale, Mississippi: New World District
De spoorweg vormt de afscheiding tussen downtown, dat het terrein van de blanken was en de zwarten die daar een job hadden, en het New World District. Dat laatste was van oudsher het centrum van de zwarten met zijn handel en muziek. Fourth Street, nu Martin Luther King Avenue genaamd, is de belangrijkste straat.
Orkestleider W.C. Handy verdiende, in de tijd dat hij in Clarksdale woonde en dat was het eerste decennium van de 20e eeuw, vooral zijn boterham met dansfeesten in plantages, openingsfeesten van winkels en politieke bijeenkomsten. Maar hij jamde ook in de joints van New World, waar hij echter wel iets anders speelde dan blues. In zijn autobiografie loofde hij de bordelen van de buurt, “vol octoronen en quadronen uit Louisiana, mooie crèmekleurige meisjes uit dorpen uit Mississippi”. Hij merkte op dat net voorbij deze buurt enkele van de oudste en meest respectabele negerfamilies woonden.
De New World danste nog in 1942, toen folklorist Alan Lomax hier langs kwam op zoek naar songs. Hij vond er een jonge Honeyboy Edwards die op een straathoek een Uncle Sam blues stond te zingen.
Lomax merkte op: “Verkopers van pinda’s en Mexicaanse hot-tamale brachten hun waren aan de man. Elk restaurant afficheerde dat er gebakken meerval was. Karren, die bulkten met gigantische groene watermeloenen, stonden op elke straathoek. In de bars, de Dipsie Doodle, de Red Wagon, de Chicken Roost en Catfish Bill’s, kreunden en donderden de jukeboxes.”
Vandaag zijn de hoerenkasten verdwenen en er is minder te eten en te drinken, hoewel een tamale verkoper nog altijd zijn karretje plaatst op de hoek van Martin Luther King Avenue en Issaquena. New World is nog altijd het levendigste deel van de stad. Mensen lopen bars of kerken in en uit, babbelen op de trottoirs en rijden traag voorbij. In de bars zullen gokkers jou uitnodigen voor een spelletje dammen, domino, pingpong maar ook dobbelen of kaarten. Je hoort er nog altijd de blues, maar meestal alleen maar op de jukebox of op de draaitafel van een discjockey.
20. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich The Legend of Xanadu (1968)

POPHISTORIE – 48 jaar geleden

1968 - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich nemen in het Stanhope House in Londen “The Legend Of Xanadu” op. Dit is een compositie van Ken Howard en Alan Blaikley. Steve Rowland is de producer. Deze single wordt op 9.2.1968 uitgebracht. Op de B-kant staat “Please”, een compositie van Dave Dee, Dozy en Beaky. “The Legend Of Xanadu” komt op 2.3.1968 binnen op 40 in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 5e plaats als hoogste notering.
RECLAME 2
21. Dean Martin Memories are made of this (1956)

January 8 – February 11 1956

Dean Martin - Memories Are Made Of This

5

Top 5 Songs of 1956  1. Elvis Presley - Heartbreak Hotel

  2. Elvis Presley - Don't Be Cruel

  3. Nelson Riddle - Lisbon Antigua

  4. Platters - My Prayer

  5. Gogi Grant - The Wayward Wind

22. Earth & Fire Seasons (1970)POPHISTORIE – 46 jaar geleden

1970 – “Seasons” van Earth & Fire komt binnen op 34 in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 2e plaats op 14.2.1970. Het is een compositie van George Kooymans, de gitarist van Golden Earring. Op de B-kant van deze debuutsingle staat “Hazy Paradise”, een liedje van Chris Koerts. Hij is de gitarist van Earth & Fire. Beide songs zijn op 10 en 12 november 1969 opgenomen in de GTB-studio aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag. De productie is in handen van Freddie Haayen. George Kooymans neemt zelf de gitaarpartij aan het slot van “Seasons” voor zijn rekening. Earth & Fire komen uit Voorburg. De groep bestaat uit zangeres Jerney Kaagman, gitarist Chris Koerts, toetsenist Gerard Koerts, bassist Hans Ziech en drummer Cees Kalis.
INTERMEZZO 3

1949 – De eerste Volkswagen Beetle komt in de USA aan uit Duitsland. De kleine Volkswagen, die men in Europa ‘Kever’ noemde, was ontworpen door Ferdinand Porsche op vraag van Adolf Hitler. Het moest in Duitsland een auto worden voor de modale Duitser. Na de nederlaag van de Nazi’s bleef de Kever een populaire auto. Zijn reputatie van betaalbare betrouwbaarheid maakte het tot een winstgevend exportproduct.
23. Bob Dylan On a night like this (1974)

POPHISTORIE – 42 jaar geleden


1974 – “Planet Waves” van Bob Dylan ligt in de platenwinkel. Op dit 16e album van de Amerikaanse zanger/componist staan onder meer “On A Night Like This”, “Tough Mama”, “Hazel”, “Never Can Say Goodbye” en “Forever Young”. “Planet Waves” is op 6, 7 en 9 november 1973 opgenomen in Los Angeles. Bob Dylan wordt begeleid door The Band. De plaat komt op 9.2.1974 binnen in de albumlijst van Billboard. Het is de eerste LP van Bob Dylan die de 1e plaats bereikt. Vanaf 16.2.1974 staat “Planet Waves” 4 weken aan de top.
24. Little Richard Tutti Frutti (1956)

HET RODE JAARDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina