Redactie Tineke Vink-Liefkens. Foto´s Tineke Vink-Liefkens / H. de Leeuw. Juni 2011. De Platbuik Libellen



Dovnload 7.47 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte7.47 Kb.
Redactie Tineke Vink-Liefkens.

Foto´s Tineke Vink-Liefkens / H. de Leeuw.
Juni 2011.

De Platbuik Libellen
Eind april liep ik na een wandeling langs de Waal terug naar huis. Het was eind zaterdag middag. Zonnetje begon al iets te zakken. Sta nog even bij de grote duiker, over het water te kijken.

Komt er plotseling iets erg groots voorbij gevlogen. “Wat was dat?” Nog een keer kwam het op ooghoogte voorbij.

Nu kon ik zien dat het een grote libel was. Maar van een soort die ik nog nooit eerder gezien heb.

Zo’n mooi blauw lila groot lijf, zo’n geweldige grote vleugels. Toen ik beter ging kijken vlogen er nog veel meer rond. Verschillende hadden zelfs een prachtig oranje geel lijf.

Thuisgekomen zag ik in de boeken dat het de platbuik libel was.

Bij een collega “schoolgids” waren die week platbuik libellen bij de vijver uitgekomen.




Foto T. Vink-Liefkens.

Kenmerken:

De platbuik libel (Libellula depressa) is een forse libel, 39/48 cm.

Extra groot lijkt hij door het brede platte achterlijf. Aan de voor en achter vleugelbasis zijn donkere vlekken met opvallende gele aders. Het mannetje heeft een blauw achterlijf met langs de segmentranden gele zomen. Het vrouwtje heeft een oranje-bruin achterlijf met ook gele zomen.
Leefgebied:

We komen de libellen tegen bij pas gegraven poelen, vijvers en sloten. Maar stilstaand en zwak stromend water is ook prima. Omdat de libel zeer mobiel is, kan hij ook snel nieuwe wateren vinden.


Uitbreiding:

Het vrouwtje legt het eitje in een holle stengel of rottend hout. Dan begint een levenscyclus van twee jaar onder water van ei tot libel.

Na 180 dagen komt de nimf uit het eitje. Hij ademt met kieuwen in het uiteinde van het achterlijf. De nimfen zijn rovers en leven van kleine waterdiertjes. Libelnimfen vervellen 15 keer. In het tweede jaar is de nimf flink gegroeid. Hij valt zelfs kikkervisjes aan.

Op dag 320 is de nimf uit het water gekropen. De huid splijt open en na een uur komt de volwassen libel geheel uit de nimfhuid. De huid blijft gedroogd achter.



Foto H. de Leeuw.

Jonge libellen zijn in groten getale te vinden bij houtwallen. Geslachtsrijpe mannetjes patrouilleren over het water en gaan op een uitkijkplaats zitten op wacht tot er een mooi vrouwtje voorbij komt. Er wordt dan direct in de lucht gepaard.

Het vrouwtje zet het eitje af door vliegend het achterlijf in het water te dopen. Het mannetje blijft bij haar in de buurt om andere mannen op afstand te houden.

Helaas sterft de libel al vrij snel. Rond de acht weken is zijn leven al ten einde.




Foto T. Vink-Liefkens.

Tot slot:

Wilt u libellen bij u in de tuin hebben dan is een vijver noodzakelijk. Een vijver met variatie in waterdiepte en waterplanten. Maar ook planten die net boven het water uitsteken.



Er is nog veel meer over libellen te vertellen maar dat bewaren we voor een volgend keer.
Groetjes Tineke Vink-Liefkens.




De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina