Reeks 8 Vraag 1: SportDovnload 11.02 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte11.02 Kb.
REEKS 8
Vraag 1: Sport: De bokser die we zoeken werd geboren op 3 maart 1981 in Ghana, maar is een professioneel Europees bokser. Hij staat vooral bekend om zijn keiharde puncher en zijn groot doorzettingsvermogen. Van de 28 kampen won hij er 27, waarvan 23 met knock-out. In februari 2005 veroverde hij in Sint-Petersburg de IBC-wereldtitel. In februari 2007 veroverde hij de EBU-welterweighttitel, die hij tot hiertoe 3 maal met succes verdedigde.

Graag zijn naam.


Osei Bonsu Jackson of Sugar Jackson
Vraag 2: Geschiedenis/politiek: Welke Gentse ontwierp in 1723 een verlostang ook 'ijzeren handen' genoemd

Geboren in Kortrijk, op 28 november 1650, en overleden te Gent, op 21 april 1730, was de naam van deze Vlaams verloskundige en meesterchirurgijn nauw verbonden aan de door hem ontworpen verlostang die hij in 1723 in de openbaarheid brengt. Zijn praalgraf is te zien in de St-Jacobskerk te Gent. Op de Havermarkt in Kortrijk staat een bronzen standbeeld van hem. In Gent en Merksem is zijn er ziekenhuizen naar zijn naam genoemd.Jan Palfijn

Vraag 3: Aardrijkskunde: Geschiedkundige aardrijkskunde: Hoe noemden de Romeinen Parijs? De naam werd voor het eerst door Julius Caesar vernoemd in zijn Commentarii de bello Gallico. Men denkt dat de naam is afgeleid van het Indo-Europese woord voor "modder", waarmee men naar de moerassige omgeving van Parijs verwees.

Lutetia

Vraag 4: Wetenschap: Dankzij Katarakt kennen we nu ook het proces waarbij temperatuur, zuurstof- en CO2-gehalte in een evenwichtige combinatie gedoseerd worden, waardoor het verouderingsproces van het fruit wordt stilgelegd. Appels en peren die in de herfst geoogst worden, kunnen zo een gans jaar bewaard worden. Tijdens de pluk wordt het fruit onmiddellijk naar de koelhuizen gebracht om ze in optimale omstandigheden op te slaan. Met welk drieletterwoord wordt deze bewaarmethode aangeduid?

ULO (ULTRA LOW OXYGEN)

Vraag 5: Film: Goede seks is zoals goede bridge: als je geen goede partner hebt, het je het best een goede hand. Eén van de vele quotes van een actrice die haar leven lang te kampen had met censuur. Ze werd geboren in 1893 in New York. Van kindsaf trad ze op in meestal komische toneelstukjes. Ze werd in 1928 beroemd dankzij een proces voor openbare zedenschennis nadat ze haar toneelstuk Sex had opgevoerd. In 1932 tekende ze voor Paramount en werd ze, dankzij films als Klondike Annie, Go West, Young man en My little Chickadee, één van de populairste actrices van de Verenigde Staten. Na de oorlog moest ze, nadat ze weer met censuur te kampen kreeg, noodgedwongen terug naar het toneel. Pas in de jaren 70 zou ze nog in twee films spelen. In 1978, twee jaar voor haar dood, nam ze Sextette op, haar laatste film. Wie is deze actrice en zangeres?
Mae West.
Vraag 6: Literatuur/strips: We zoeken een anti-oorlogsroman die eveneens een kritiek op bureaucratie in het algemeen was. De roman volgt US Army Air Force kapitein Yossarian en een aantal andere soldaten tijdens hun verblijf op het eiland Pianosa, ten westen van Italië. De term in de titel wil zoveel betekenen als het gegeven dat als er een regel of reglement is, er steeds ook een uitzondering zal zijn op die regel. Wat is de titel van dit boek, van de hand van Joseph Geller? (het antwoord op deze vraag zat ook al in een vraagstelling eerder in deze kwis).
Catch 22


Vraag 7: Media: .”Hé schatteke, ik ben Joeri en ik wil aangesproken worden als dé Joeri.”

Welke acteur speelt deze cultfiguur in Tragger Hippy? Hij speelt ook het personage Jean Bellon in de politieserie Zone Stad. Graag zijn echte naam.


Jan Van Looveren


Vraag 8: Varia: Wat is een ‘sauteuse’?

a) een zware pan met dikke bodem en lage opstaande rand

b) een middeleeuwse dienstmeid

c) een vleesgerechtd) een muziekinstrument
Antwoord: a) een zware pan met dikke bodem en lage opstaande rand voor het snel bakken van vlees, aardappelen,... gebonden door een lichte of donkere saus.
Vraag 9: Actualiteit: Wat was volgens de vereniging Natuurpunt de meest gespotte vogel na hun achtste nationale vogeltelling?
Mus
Vraag 10: Muziek:
Johan Strauss - An der schönen blauen DonauDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina