Reflectieverslag simulatiegesprekDovnload 18.2 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte18.2 Kb.
Reflectieverslag simulatiegesprek
In dit simulatiegesprek werden mijn vaardigheden m.b.t. de diëtistische anamnese (t/m de diagnose) op de proef gesteld. Het was de bedoeling dat dit 15 minuten kennismakingsgesprek vloeiend verliep. Mijn patiënt was een 23-jarige studente met last van obstipatie. Docent Paula Groen was er om te observeren en zij bediende tevens de camera. Mijn leerdoel was om alle belangrijke vragen te stellen, achter zoveel mogelijk informatie te komen in een korte tijd en daarnaast de patiënt op haar gemak te stellen m.b.v. een open houding.
Het gesprek had ik goed voorbereid, maar op het moment zelf is het altijd net even anders. Het begin van het gesprek ging goed, ik stelde mezelf voor en heb uitgelegd wat er ging gebeuren zodat de patiënt hiervan op de hoogte was. Ik had mijn POR-formulier al gedeeltelijk ingevuld zodat ik alleen de persoonlijke gegevens na hoefde te gaan, dat scheelde qua tijd. Een nadeel hieraan was dat ik de geboortedatum vergat te vragen, waardoor ik dit tussendoor nog moest nagaan. De simulatiepatiënt gaf achteraf gelukkig wel aan dat ze dat grappig vond, maar het lijkt me fijn en professioneler om hier toch wat meer regelmaat in te krijgen. De andere gegevens heb ik verkregen door vooral open vragen te stellen, wat goed lukte. Ook had ik het gevoel dat ik me goed in mijn patiënt kon verplaatsen en dat ze zag dat ik haar serieus nam. Af en toe wilde ik zo graag laten weten dat ik iets begreep o.i.d. dat ik soms te snel iets terug zei. Als ik iets meer tijd neem om stiltes te laten vallen kan de patiënt zelf misschien meer uit haarzelf vertellen. Daarnaast heb ik te weinig doorgevraagd op de klachten en de invloed daarvan op haar leven. Dit begrijp ik achteraf gezien heel goed en dit is waarschijnlijk zo omdat ik voorbarig links in mijn hoofd leg. Achteraf had ik een positief gevoel over het gesprek en had ik ook helder wat mijn goede- en verbeterpunten zijn.
De feedback van de simulatiepatiënt was dat ik goede vragen stelde, maar soms wel meer had moeten doorvragen. Ik ben het hier helemaal mee eens, ik wil dan ook leren om wel oplossingsgericht te werk te gaan maar niet te snel conclusies te trekken.

De feedback van de docent was heel positief, ze vertelde me dat ik voor een fijne, vriendelijke sfeer zorg en dat datgene heel belangrijk is. Daarnaast vond ze dat ik inlevingsvermogen had en goed parafraseerde. Als laatst zorgde ik voor structuur en introduceerde ik de voedingsanamnese op een juiste manier.


Mijn verbeterpunten liggen vooral in het doorvragen; de patiënt gaf aan niet goed naar de wc te kunnen maar ik ben daar niet gedetailleerd op ingegaan. Als ik had doorgevraagd had ik achter meer informatie kunnen komen en daar kon misschien nog wel een antwoord gelegen. Bij de analyse vertelde ik dat me opviel dat ze weinig vezels at, maar daarnaast dronk ze ook weinig en had ze weinig beweging maar dit heb ik toen niet benoemd. Dit is denk ik omdat ik het geleerde nog wat meer in de praktijk moet leren brengen.

Dit was een goede ervaring om nieuwe leerdoelen voor de volgende anamneses op te stellen. Mijn eerste leerdoel is dat ik bij een volgend simulatiegesprek doorvraag waar nodig en daarnaast achter belangrijke details kom. Ten tweede zal ik het geleerde beter in de praktijk brengen. Ten derde zal ik nog meer plezier hieraan beleven door minder zenuwachtig te zijn. Dit alles bereik ik door nog vaker gesprekken te oefenen en mijn lessen goed blijf volgen zodat de stof ‘klaarligt’ in mijn hoofd. Hierbij zal ik positief blijven denken zodat ik gesterkt word in mijn zekerheid voor de gesprekken.


POR

Persoonsgegevens

Sociale gegevens


Naam patiënt:

Kim Warmerdam


vrouw
Geboortedatum:

10-10-1989


Adres:

Cremerstraat 45, 1313 AA, Den HaagZorgverzekering:

OHRA polisnummer: 24458394

Leefsituatie:

Sinds een half jaar op kamers, alleen op de kamer maar deelt het huis wel met huisgenoten.


Beroep:

Student commerciële economie aan de Haagse hogeschool, loopt stage bij een reclamebureau.


Activiteit:

Weinig, alleen op/naar school en stage.Bijzonderheden:

Vond koken op het begin lastig maar gaat nu veel beter.
Medische gegevens

Paramedische gegevens


Medische diagnose/dieetverwijzing:

Obstipatie, hevige buikpijn/buikkrampen, weinig eetlust.


Naam verwijzer:

Dr. M. Robbermans - Huisartsenpraktijk


Klachten:

Buikpijn, lastige stoelgang (zeer weinig)


Medicatie:

-Hulpvraag/verwachtingen:

Een normale stoelgang, geen buikpijn en weer een gezonde eetlust hebben.


Dieetgeschiedenis:

Geen
Motivatie:


Is bereid om goed mee te werken om de klachten tegen te gaan, wilt graag geholpe worden.


Antropometrie
Gewicht:

70 kg
Lengte:

1,75 m
BMI:

22.9
Gewichtsverloop:

Afgelopen weken aangekomenVoedingsanamnese:
Lunch:

1 witte pistolet


Beleg: kipkerriesalade uit een kant en klaar bakje

1 Blikje halfvolle Chocomel (250 ml)


Tussendoortje

1 plastic bekertje koffie uit automaat

1 stukje taart of 2 koekjes
Diëtistische diagnose- Medisch:

Obstipatie, moeilijke stoelgang, buikkrampen en weinig eetlust.


- Voedingskundig:

Weinig vocht en vezels.


- Overig/sociaal:

Is student en woont net een half jaar op kamers, heeft nu weinig beweging, wel drukke stage.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina