Regelingen en voorzieningen code 3 7Dovnload 9.45 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte9.45 Kb.


Wat moet ik doen als ik schulden erf?
bronnen


  • Vraag en antwoord Rijksoverheid, 3.9.2015, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-schulden-erf
Wat moet ik doen als ik schulden erf?

Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. Om te voorkomen dat u als erfgenaam de resterende schulden moet betalen met uw eigen geld, kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden.


Erfenis beneficiair aanvaarden

Als u de erfenis beneficiair aanvaardt, accepteert u de erfenis alleen als deze positief is. Schulden worden uit de erfenis voldaan voor zover dat mogelijk is. Zijn er meer schulden dan baten, dan hoeft u de resterende schulden niet uit eigen zak te betalen.


Erfenis verwerpen

Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis ook verwerpen. Heeft u verworpen, dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis. Voor een verwerping geldt dat de volgende in de lijn van de erfopvolging, bijvoorbeeld uw kind, in uw plaats erft. Deze kan op zijn beurt ook weer verwerpen. Meerdere erfgenamen en opvolgend erfgenamen kunnen gezamenlijk in één akte de erfenis verwerpen. Hiermee bespaart u griffiekosten.


Erfenis zuiver aanvaarden

Als u de erfenis zuiver aanvaardt, erft u zonder voorbehoud alle goederen en schulden van de overledene. Dit betekent dat als er meer schulden dan baten zijn, u de resterende schulden uit eigen zak moet betalen. U wordt al geacht zuiver te hebben aanvaard zodra u begint met het verdelen of verkopen van goederen van de overledene. Er is geen sprake van zuivere aanvaarding als u de begrafenis regelt. U kunt dan nog steeds kiezen voor beneficiaire aanvaarding of verwerping van de erfenis, naast zuivere aanvaarding.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina