Reglement Nationale Ranking seizoen 2006-2007Dovnload 93.83 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte93.83 Kb.

Reglement Nationale Ranking seizoen 2006-2007


Vastgesteld door de Top League van de KNBB Pool. Wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van de KNBB Pool op 20 mei 2006.

Organisatie


Raymond Meuldijk (KNBB Sectie Pool, bestuurslid Top League)

Kim Roumen (secretaris Top League)

Marco de Moree (coördinator wedstrijdkalender)

Rienus Gennissen (ondersteuning vanuit KNBB bondsbureau)

Fanon Sluisdom, Hugo Duivenvoorden (beheer KNBB Nationale Ranking)

Shirley Ang, Gerrie Delger, Martijn Gozefoort, Erik keekstra (wedstrijdleiding Grand Prix|Masters|NK’s)

Maarten Combrink (coördinator dames)

Marco van Wijk (coördinator scheidsrechters)

Ed de Jonge (wedstrijdleiding NK’s)

Toernooiopzet


Grand Prix

De beste 32 van de Nationale Ranking mogen hier aan deelnemen, aangevuld met invallers voor de opengebleven plekken. De hoogste ingeschreven spelers buiten de beste 32 van de Nationale Ranking zullen de opengebleven plekken invullen.


A-toernooi

De nummers 33 t/m 96 van de Nationale Ranking, verdeeld over twee gelijke groepen van 32, mogen hier aan deelnemen, aangevuld met invallers voor de opengebleven plekken. De hoogste ingeschreven spelers buiten de beste 96 van de Nationale Ranking zullen de opengebleven plekken invullen.


B-toernooi

De overige spelers van de Nationale Ranking, vanaf plaats 97, mogen hier aan deelnemen.


C-toernooi
De districten mogen zelf bepalen wie hieraan deel mogen nemen. Uitgezonderd van de top 96, die mag hier niet aan deelnemen.
Masters

De top 16 van de Nationale Ranking plaatst zich direct voor het hoofdtoernooi van de Masters. Alle overige deelnemers van de Nationale Ranking mogen zich inschrijven via de kwalificatieronden van de Masters.


Nederlandse Kampioenschappen

In 3 verschillende weekenden zal kwalificatie gespeeld worden in elke afzonderlijke spelsoort. Daarop volgend een finaleweekend met de 3 spelsoorten verenigd.


Spelers kunnen alleen deelnemen aan een toernooi van de Nationale Ranking als zij lid zijn van de KNBB. Het is voor spelers toegestaan om deel te nemen aan een Nationale Rankingtoernooi van hun eigen niveau, of hoger als er plaatsen open blijven. Spelers mogen nooit lager spelen dan zij volgens hun ranking verplicht zijn.

Inschrijven voor Grand Prix en A-toernooien


Bij de GP en A-toernooien word er gewerkt via aanmelding. Iedere speler die deel wil nemen aan een GP of A-toernooi dient zich aan te melden voor 12 uur de maandag voorafgaand aan het betreffende toernooi. Iedere speler die deel wil nemen aan de Nationale Ranking mag zich aanmelden voor de GP en A-ranking, de hoogste 96 inschrijvingen spelen GP en A-ranking. Aanmeldingen verlopen via de KNBB-site. Ter controle zal er de maandag voor het betreffende toernooi een lijst met ingeschreven spelers op de KNBB-site worden geplaatst. Tot 12 uur de dinsdag voorafgaand aan het betreffende toernooi is er dan nog ruimte voor aanpassingen.
Deelnemers aan een B- en C-ranking kunnen zich de dag zelf aanmelden op de speellocatie zelf.
De A-ranking spelers dienen ook te vermelden in welke A-ranking ze willen spelen. Hiervoor geldt wie zich het eerste aanmeldt gaat voor en vol=vol. Heb jij je voor dinsdag 12.00 uur niet aangemeld, mag je niet spelen, ook niet in het B-ranking circuit. Dinsdag wordt er bepaald wie er in welke groep zit. Deze groepen worden dinsdagmiddag op de KNBB-site gepubliceerd. Elke speler is zelf verantwoordelijk om zichzelf hiervan op de hoogte te stellen.
Bij gelijke plaats op de ranking wordt de plaats nader bepaald door de volgende criteria:
Hoogste aantal punten in de desbetreffende discipline.

Hoogste score in de desbetreffende discipline.

Hoogste score over alle disciplines.

Tweede hoogste score over alle disciplines.

etc.
Op de A-ranking en Grand Prix wordt zoveel mogelijk gewerkt met een vol schema. Dit heeft twee redenen:

1) De nationale ranking heeft een begroting die gebaseerd is op een vol schema


2) Bye's veroorzaken competitievervalsing; spelers krijgen dan immers punten voor niet gespeelde wedstrijden.

Om de competitievervalsing verder te kunnen voorkomen is er een nieuwe sanctie ingevoerd. Spelers die onafgemeld afwezig zijn krijgen -50 punten en zijn geschorst voor het volgende toernooi van de nationale ranking. Ook spelers die tijdens de poulefase een toernooi verlaten krijgen –50 punten en zijn ook geschorst voor het volgende toernooi van de nationale ranking.


Spelers uit de top-96 zijn niet speelgerechtigd voor een B-ranking of lager. Vanaf het seizoen 2006-2007 staat daar een sanctie op. De sanctie is -50 punten en een schorsing voor het volgende toernooi van de nationale ranking.

Inschrijfgeld en Prijzengeld


Het inschrijfgeld voor de Grand Prix is € 35 en voor de A-ranking € 25. Spelers betalen het inschrijfgeld contant op de locatie, voor aanvang van het toernooi. Het voordeel hiervan is dat op de A-ranking het prijzengeld direct betaald kan worden. Bij de Grand Prix kunnen niet alle prijzen direct uitgekeerd worden omdat zij een afdracht van de A-ranking krijgt. Na de dinsdag vóór het toernooi 12:00 uur ben je als speler officieel ingeschreven voor de A-ranking/Grand Prix. Vanaf dan ben je dus verplicht tot betaling, ook bij afzegging. Voor aanmelding voor de volgende ranking moet het geld overgemaakt zijn aan de KNBB, anders is de speler niet speelgerechtigd. Als er van een volgende deelname geen sprake is moet het geld binnen een maand overgemaakt zijn aan de KNBB.
Bij de B- en C-ranking betalen spelers ook contant op de locatie. Prijzengeld word direct uitgekeerd.

De totale prijzenpot voor de GP- en A-ranking bedraagt gezamenlijk € 27.860,00. Om de competitie zo hoog mogelijk te houden is er voor gekozen om een deel van het inschrijfgeld van de A-ranking door te laten vloeien naar de Grand Prix. Hiermee wordt de ambitie bevorderd om naar de Grand Prix te promoveren.Masters

Grand Prix

A-toernooi

1e

2.000,-

1.000,-

200,-

2e

1.000,-

500,-

100,-

3e

400,-

200,-

50,-

5e

200,-

100,-

25,-

9e

100,-

50,-
17e

50,-

35,-
33e

25,-Tijdschema Grand Prix en A-toernooien


Er zijn twee meldtijden (te weten 10:30 uur en 11.00 uur) waarop een speler zich moet melden. De meldtijd wordt woensdag voorafgaand aan het betreffende toernooi op de KNBB-site gepubliceerd. Is een speler op de uiterlijke meldtijd niet aanwezig, dan is hij te laat. Na vijf minuten staat de speler in elke poule-wedstrijd 0-1 achter, na tien minuten 0-2, na een kwartier 0-3 en na 20 minuten geeft de speler al zijn poulewedstrijden op en worden ze op 3-5 verlies gezet. (vb. Als een speler uit groep 1 zich om 10:55 uur meldt, staat hij/zij 0-2 achter in al zijn/haar poule-wedstrijden).
Tijdsschema Grand Prix en A-ranking:
10:00 uur Zaal open

10:30 uur Start meldtijd groep 1

10:45 uur Uiterlijke meldtijd groep 1

11:00 uur Aanvang poules groep 1

11:00 uur meldtijd groep 2

11:15 uur Uiterlijke meldtijd groep 2

11:30 uur Aanvang poules groep 2

15:00 uur Einde poules

15:30 uur 1/8 finales

17:00 uur 1/4 finales

18:30 uur 1/2 finales

20:00 uur finale

21:30 uur einde finale
Bij de B- en C-ranking bepalen de wedstrijdleiders zelf de tijdsplanning.

Wedstrijden


De wedstrijden van de KNBB Pool worden volgens WPA spelregels gespeeld. M.u.v. regel 1.16.1 “cue ball fouls only”. Het “per ongeluk raken van ballen” is wel degelijk een foul (touché). De spelregels zijn te vinden op de website van de World Pool Association. www.wpa-pool.com.
9-ball
Er wordt begonnen in poules van 4 spelers. Alle spelers spelen een b.o. 9 alternate break tegen elkaar. De nrs. 1 en 2 van elke poule gaan vervolgens naar de laatste 16. De nrs. 1 worden op basis van hun resultaten in de poulefase geplaatst bij de laatste 16. De nrs. 2 worden in het schema gespiegeld. De nrs. 1 en 2 worden bepaald door de volgende criteria:
1) Gewonnen wedstrijden

2) Framesaldo

3) Gewonnen frames

4) Onderling resultaat

5) Spotshot *

6) Loting


* De spotshot is een technische oefening. Bij een totale gelijke stand van 2 of meer spelers zal de spotshot gebruikt worden om de plaats in de poule te bepalen. Er wordt een bal op de voetspot geplaatst en de spelers krijgen ball-in-hand vanuit de kitchen. Elke ronde proberen alle spelers de bal te potten. Als een speler een foul maakt of scratched staat dat gelijk aan missen. De plaats in de poule wordt bepaald doordat spelers de bal maken terwijl een of meer andere spelers de bal missen. Als 1 speler de bal maakt en alle anderen missen dan is hij eerste in de poule. Als 1 speler de bal mist en de andere spelers maken de bal dan is hij laatste (van de spelers die deelnemen aan de spotshot). Eventuele overgebleven spelers spelen verder totdat alle plaatsen in de poule bepaald zijn. Als er na 10 pogingen geen beslissing is gevallen word er overgegaan tot loting.
Omdat het toch nog voorkomt dat de schema's niet volledig gevuld zijn zullen er in sommige poules bye's zijn. Omdat het framesaldo bepalend is voor de plaatsing in het schema van de laatste 16 zal een bye gelden voor een 5-3 overwinning.
Vanaf de laatste 16 word er single-knock-out race tot de 9 gespeeld, winnaar breakt.
8-ball
Dezelfde regels als bij 9-ball worden toegepast, alleen wordt er bij de laatste 16 nu race tot de 8 gespeeld.
Straight pool
Straight pool word gespeeld in een double-knock-out schema tot de laatste 16. Door het niveauverschil wordt er bij straight pool onderscheid gemaakt tussen de GP en A-ranking.
Bij de GP wordt er de eerste ronde en de winnaarskant een race naar de 100 gespeeld. Aan de verliezerskant wordt er een race naar de 75 gespeeld.

Bij de A-ranking wordt er de eerste ronde en aan de winnaarskant een race naar de 75 gespeeld. Aan de verliezerskant wordt er een race naar de 50 gespeeld.


Bij de B- en C-rankings worden het schema en de lengte van de races door de wedstrijdleiders bepaald.
Time-out
Bij 8- en 9-ball heeft een speler vanaf de SKO-fase elke wedstrijd recht op 1 time-out. Bij straight pool heeft de speler bij elke wedstrijd recht op een time-out.

Nationale Ranking


De Nationale Ranking is een voortschrijdende ranglijst met jaarhistorie (sinds seizoen 2002-2003).
Puntenverdeling:


Plaats

NK/Masters

Grand Prix

A-toernooi

B-toernooi bij 33-64 deelnemers

B-toernooi bij 17-32 deelnemers

B-toernooi bij max. 16 deelnemers

C-toernooi bij 33-64 deelnemers

C-toernooi bij 17-32 deelnemers

C-toernooi bij max. 16 deelnemers

1e

470

300

170

80

80

80

20

20

20

2e

380

230

120

50

50

50

15

15

15

3e

300

170

80

30

30

30

10

10

10

5e

230

120

50

20

20

20

8

8

8

7e
156

9e

170

80

30

15

15

10

6

6

4

13e

10

8
4

2

17e

120

50

20

10

8
4

2
25e
30

15

8

6
2

1
33e

806149e

504165e

30

97e

20

129e

15

193e

10

257+

8
Zoals in kleur te bekennen is, toont de puntenverdeling overlap, zodat het mogelijk is om te promoveren van niveau naar niveau: van C- naar B- en A-toernooi en tot slot Grand Prix.


Het systeem is bewust gunstig voor spelers van nationaal topniveau, zodat ze door het ruime aantal punten toernooien in Nederland kunnen overslaan om mee te doen in het Internationale circuit.
Elke speler die deelneemt aan de Nationale Ranking verdient punten. Het is niet mogelijk verdiende punten in te leveren of te weigeren.

Overgangsregeling


Tot de Masters 2007, zullen de twee behaalde scores niet meetellen in de berekening van de positie in de Nationale Ranking. Hiervoor telt een van de normale rankingtoernooien en een van de toernooien met extra punten (NK’s en NRM).
Daarna zal de laagst behaalde score (van één toernooi) niet meetellen in de berekening van de positie in de Nationale Ranking.

Materiaal


Op de Grand Prix wordt uitsluitend gespeeld op in goede staat verkerend Simonis of Miliken laken. Er wordt gespeeld met Aramith ballen (Brunswick Centennials zijn ook toegestaan). De A-ranking heeft als doelstelling om aan dezelfde eisen te voldoen.
De lokalen voor de B- en C-ranking worden door de districten geselecteerd. De Top League verzoekt de districten het doel na te streven om aan dezelfde eisen te voldoen als een GP-lokaliteit.

Dresscode


Onderstaande Dresscode zal gehanteerd worden bij de GP en A-toernooien, Masters en NK’s
Toegestaan:

 

Pantalon (donkere kleur)Designer jeans (wel jeansmodel, geen jeansstof. In een donkere kleur)

Overwegend effen shirt met kraag (Maximaal drie kleuren)

Nette effen trui of vest over het shirt.

Leren schoenen (donkere kleur)

Effen donkere leren sportschoenen (1 kleur. Kunnen worden toegestaan door de wedstrijdleiding)
Niet toegestaan:
Hoofddeksel

Spijkerstof

Joggingbroek

Broek met ribstof

Extra zakken aan de broekspijp

T-shirt

Trui

Vest

Gymschoenen
Bij twijfel of niet omschreven kleding beslist de wedstrijdleiding of het toegestaan is om in die kleding te spelen. In uiterste gevallen kan de wedstrijdleiding om vrijstelling van de dresscode gevraagd worden.

Roken en Doping


Tijdens de GP en A-ranking is het in het speelgebied niet toegestaan om te roken. Ook is het niet toegestaan een time-out te gebruiken voor een rookpauze.
Doordat pool een door het NOC/NSF erkende sport is, zijn wij verplicht ons aan de dopingwetten te houden. Hiervoor verwijs ik door naar:
www.necedo.nl

www.knbb.nl

Wedstrijdleiding
De wedstrijdleiders van de GP- en A-toernooien worden door de Top League aangewezen. Wedstrijdleiders van de B- en C-ranking worden toegewezen door de districten. Beslissingen door wedstrijdleiders zijn bindend. Hier kan na het betreffende toernooi protest over ingediend worden bij de Top League.

NK’s en NRM


Voor de NK’s en NRM volgt een aanvullend reglement

Verantwoording


De inhoud van dit reglement is samengesteld door de Top League en ter goedkeuring aangeboden aan de Algemene Ledenvergadering van de KNBB Pool. In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, of waarin de tekst voor meer dan één uitleg vatbaar is, ligt de beslissing bij de Top League. Tegen deze beslissing kan beroep aangetekend worden volgens de beroepsregeling van de KNBB Pool.

Voor verdere informatie en vragen graag contact opnemen met Rienus Gennissen, r.gennissen@knbb.nl of per telefoon 030-6008404.(deze informatie wordt verstrekt onder voorbehoud van wijzigingen)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina