Reisverslag Java en Bali 09/10/09 31/10/09Dovnload 97.04 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte97.04 Kb.
Reisverslag Java en Bali

09/10/09 - 31/10/09
Inleiding
Mag ik me eerst even voorstellen.

Ik ben De Wulf Maurina, 45 jaar en lowbudget reiziger maar die soms wel van een klein beetje meer luxe kan genieten. Ik heb verscheidene maanden gezocht naar een recent reisverslag voor mijn reis door Java en Bali met het openbaar vervoer. Ik heb er geen enkel gevonden dat jonger was dan 3jaar. Het verwonderde me dat ik enkel reisverslagen vond van reizigers die deze route hebben afgelegd met privé chauffeur en huurwagen. In de LP staat beschreven dat je overal met het openbaar vervoer kan geraken. Dus vol goede moed op reis vertrokken. Na mijn eerste rit met het plaatselijke openbare vervoer weet ik intussen dat vooral Java doorkruisen met het openbaar vervoer een nare ervaring is, die je snel op andere gedachten brengt en me dan ook heeft doen beslissen om het openbaar vervoer tot een minimum te beperken en zoveel mogelijk voor minibusjes of voor de plaatselijk georganiseerde uitstappen te kiezen.


Persoonlijk vind ik Java pas mooi vanaf Yogyakarta.

Bali is overal mooi en beviel me meer dan Java.


Geloof:

Java is overwegend moslim.

Bali is 90% Hindu.

Ik miste wel het Boeddhisme. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk.


Gebruikte infobronnen

Internet:www.wegwijzer<;be

Boeken:


Lonely planet editie 2006 is redelijk verouderd, de prijzen kloppen niet meer en je vindt niet alle hotels die erin staan omdat ze gewoonweg niet meer bestaan.

Nelles Gids Java – Bali – Lombok – Sulawesi - sumatra: Goede info over de bezienswaardigheden.


Toppers
. Borobodur vanuit Yogjakarta

. Prambanan vanuit Yogjakarta

. Vulkaan Bromo; zonsopgang en beklimming

. Dolfijnentrip Lovina

. Het gezellige stadje Ubud

. De rijstterrassen onderweg

. De schoonheid van de natuur

. De vriendelijkheid van de bevolking


Reisroute

Java: Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandarang - Yogjakarta ( Borobodur - Prambanan) Malang ( Bromo ) - Kalibaru ( Ijen ) - Ferry naar Bali
Bali: Gillimanuk - Lovina - Ubud - Denpassar

Dagverslagen
9/10 oktober 2009

Belgie - Bogor
Vetrek om 11u op Zaventem voor een vlucht naar Londen met Britisch Airways. Prima vlucht en zelfs op die korte vlucht van 1u kregen we eten en drinken. Aangekomen in Londen met een bus van gate 5 naar gate 3 gereden. Terug door de veiligheidscontrole. Precies of je kan op die bus iets kopen (je gaat niet buiten de luchthaven) Het drinken dat je eventueel in een automaat zou gekocht hebben moet je terug afgeven want je mag geen vloeistoffen door de veiligheidscontrole meenemen.

Rond 14u opgestegen voor een vlucht van 12u naar Hong Kong met Cathay Pacific. Prima maatschappij, goede verzorging, goede service, iedereen zijn eigen tv schermpje, keuze uit +/- 140 films en evenveel cd’s. Enkel de stoelen zijn goed voor een korte vlucht maar niet voor een vlucht van 12u. Als je de zetel in slaapstand wil zetten, vormt zich een kuipje dat onderuit schuift en absoluut niet comfortabel zit. Had na die 12u dan ook verschrikkelijk veel last van mijn rug. Op tijd geland in Hong Kong. Grote luchthaven met taxfree winkeltjes waar de naam alleen al duur is. Bv Louis Vutton, Prada, Hugo Boss, Armani, Valentino, Tiffany’s. Je begint wel te duizelen bij al die namen. Gelukkig ook een paar gewone taxfree shops waar ik kon rondneuzen zonder dat ik achterover viel van de prijzen. Na een tussenlanding van 3u terug op het vliegtuig voor mijn laatste vlucht van 4u15 naar Jakarta.

Eindelijk aangekomen. Het bekomen van het visum gaat vanzelf op de luchthaven. Je passeert twee kantoortjes. Aan het eerste betaal je 18.5 Euro en je krijgt een ticketje. Hou het tweede deel van dit ticketje je verdere reis bij je want je hebt het nodig om Indonesië opnieuw te verlaten. Aan het tweede kantoortje kleeft er iemand een sticker in je paspoort. Hierna passeer je nog de Douane en je bent in Java.

Bagage afgehaald en naar buiten om met het openbaar vervoer naar Bogor te reizen. De publieke bus was juist vertrokken en na 28u in vliegtuigen en luchthavens te hebben doorgebracht wou ik zo snel mogelijk naar Bogor . Heb dan de ‘taksi’ genomen.

De afstand is 40km maar je doet er 1u30 over omdat het verkeer zo druk is en je niet sneller kan rijden. Misschien krijgen ze wel een boete als ze harder dan 25 per uur rijden. :-)

Eens aangekomen in Bogor , een hotelletje gezocht dat in LP vermeld staat: Pension Firman. Een hondehok was het. Meer niet. Vies en vuil.

De volgende twee hotelletjes uit de LP bestonden niet meer. Het hotel dat ik dan voor ogen had was gelegen aan de andere kant van de stad Bogor. In Bogor rijden er constant groene minibusjes die je voor 2000 rp door de stad brengen. Gewoon even vragen welk busje je moet nemen om ergens in de stad te geraken.

In Hotel Pangrango 2 vertellen ze eerst dat ze geen goedkope kamer hebben en proberen me een kamer van 400.000p op te dringen. Toen ik met de LP boven kwam was er ineens toch een kamer voor 2 persoon voor 225.000 rp met douche/wc op de gang en koud water.Overnachten:

Hotel Pangrango 2

Jalan Raya Pajajaron 32

Tel:321482

Bogor
Kamer met ontbijt. Badkamer op de gang met enkel koud water. Ventilator

Prijs: 225.000

Internet: Geen

Beoordeling:3/5 ligt aan een drukke ringweg. Wel wat rumoer van buiten. Redelijk uitgebreid ontbijt. Spijtig van het koude water en een niet zo frisse badkamer.
Eten:
Schuin tegenover het hotel vind je Mc Donalds.

35.000rp voor Cola en een Mc Chicken menu.

Internet aanwezig.

Tip: Trek voor je overstap in Londen Heathrow toch zeker minimum 1u30 uit. Anders haal je het niet. De luchthaven is zo immens groot. Je moet met een bus al naar een ander gebouw gebracht worden en eens je daar bent aangekomen en je eindelijk aan de weet komt wanneer en aan welke gate je volgende vliegtuig vertrekt, je nog ongeveer 15 a20min moet wandelen voor je er bent. Vroeger geraakte de bagage van de passagiers hier naar het schijnt al zoek maar dat is sinds 1 jaar niet meer het geval door reorganisatie.


11 oktober 2009

Bogor - Bandung
Wakker geworden na 12u aan één stuk geslapen te hebben. Uitgebreid ontbijt in het restaurant van het hotel. Inbegrepen in de prijs.

Het hotel ligt een 15min stappen van de hoofdingang van de Nationale Tropische Plantentuin van Bogor. Schitterende tuin met alle exotische bomen, planten en struiken die je je maar kan indenken. Reken ongeveer op een 2u30 als je op je gemak alles wilt gezien hebben.

Na de middag wil ik verder reizen naar Bandung om van daaruit naar Pangandarang te gaan.

Om 12u een groen minibusje genomen dat me voor 2000rp tot aan het busstation van Bogor brengt. Daar aangekomen vraag je aan de verantwoordelijke welke bus je moet hebben naar Bandung en deze wijst je dan de bus aan. Er staan wel 50 bussen . Dus is het onbegonnen werk om zelf te gaan uitzoeken welk je bus is die je moet hebben. Het staat wel van voor op de bussen aangegeven maar toch. De duur van de rit van Bogor naar Bandung staat in de LP als 3u durend aangegeven , het zijn er 6 geworden. Het verkeer gaat echt niet vooruit. Op elke halte van de bus stappen er verkopers van voedsel op de bus en die rijden dan mee tot één van de volgende haltes en proberen dan zo hun waren te verkopen. Ik heb hier op deze bus geen voedsel gekocht. Leve de ontbijtkoeken vanuit België ;-) Ook stappen er jongeren op met een gitaar of een ander muziek instrument die dan luide muziek maken en zo proberen een centje te verdienen. Allemaal die mensen hun goed recht. Maar het maakt het reizen met een openbaar vervoer op Java een helse bedoening. Lees ook de tip in het kadertje.

Eens rond 18u aangekomen , zat er niet veel anders op dan mijn hotel op te zoeken en morgen verder te reizen naar Pangandarang. In de hoop dat dit maar een éénmalige belevenis ging zijn.

Ijdele hoop spijtig genoeg.


Inkom tropische tuin:

Normaal: 7500rp

Vandaag: 10000rp wegens een bepaalde feestdag op Java.
Vervoer:

Groene minibus: 2000rp - duur: 10min

Bus: Bogor - Bandung 25.000rp - duur: 6u

Taksi: Busstation Bandung - Hotel Edelweis 25.000rp - duur 25minOvernachten
Hotel Edelweis

Jallan Sukajadi 206

Bandung

Tel 2032369150.000rp kamer met koud water en zonder ontbijt. Ventilator

Internet: geen

Beoordeling: 3/5 ; geen ontbijt inbegrepen, gelegen aan een drukke straat maar mijn kamer lag achterin dus niet zoveel last van het lawaai.

Eten

Niet gaan eten wegens hevige aanval van hoofdpijn en absoluut geen zin in eten.

Maar er zijn genoeg restaurantjes waar je zeker je honger kan stillen.

Tip: Koop geen voedsel of fruit op de openbare bussen. De verkopers verwittigen elkaar via gsm dat er buitenlanders op de bus zitten en bespuiten hun fruit of dergelijke met een slaapmiddel. De toerist koopt dit fruit, eet het op en valt voor een korte tijd in slaap zodat ze je spullen kunnen stelen. !!!!!!!

12 oktober 09

Bogor - Pangandarang
Vandaag enkel van Bandung naar Pangandarang gereisd. Opnieuw met het openbaar vervoer. :-( Dit word ik echt niet gewoon. Weer verkopers en zangers aan boord. Busrit van 6u30.

Eens aangekomen in Pangandarang staan er aan de bushalte, becak drivers die je naar het hotel willen brengen. De afstand van het busstation tot aan het strand bedraagt een 800m en is goed te voet te doen, indien deze becak drivers je bagage niet bij wijze van spreken uit je handen rukken en je per sé willen vervoeren. Eerst was het 10.000rp maar omdat ik absoluut te voet wou gaan, werd het altijd maar goedkoper en heb ik op de duur nog maar 2000rp betaald om toch maar van die opdringerigheid af te zijn. Natuurlijk steekt ook hier weer iets achter. Ik vraag dus aan mijn Becak rijder om me af te zetten aan hotel Sadaam. Hij vraagt of ik echt daar wil logeren want hij kent een goed hotel en niet duur. Ik weiger omdat ik nu eenmaal dit hotel wou. Kende het wel niet maar de beschrijving in de LP stond me wel aan. Hij zet me af aan een hotel, ik ga binnen en de kamer en de prijs bevallen me. Dus besluit ik om in dit hotel te blijven. Nadien kom ik aan de weet dat het een ander hotel is ; Julie Beach. Ook goed om te verblijven maar het gaat maar om de manier om je toch aan hun hotel te kunnen afzetten.

Ik heb op deze en de twee volgende dagen in Pangandarang een akelig gevoel over gehouden. Ik kon niet verklaren wat het was maar er was een akelige sfeer in dit dorpje. Weet niet of het aan mij lag of niet??? In 2006 is er een Tsunami geweest en waarschijnlijk heeft dat in mijn achterhoofd meegespeeld???
Overnachten:

Hotel Julie Beach

Pangandarang

Geen straatnaam voorhanden, ligt aan de kust

prijs 100.000rp kamer zonder ontbijt en koud water. Ventilator

Internet: geen

Beoordeling: rustig gelegen links van de hoofdweg. Eén van de weinige gebouwen die nog rechtstaan aan die kant van de kuststreek. De rest is met de Tsunami in 2006 van de kaart geveegd. Overal hangen er affiches met de uitleg dat ze nu voorbereid zijn op de tsunami en wat je in dat geval moet doen.


Eten:

Bamboo Cafe

500m rechts van Julie Beach

Fried rice sea food = 16.000rp

Cola = 6.500rp

Internet: 12.000rp /per uur


13 oktober 2009

Pangandarang
Na een verkwikkende nachtrust gaan ontbijten in Bamboo Café.

In Café Bamboo kan je uitstappen boeken voor allerhande bezienswaardigheden. Ik kies om de Green Canyon te doen, maar.......door de gietende regen van de laatste dagen en uren is dit niet mogelijk omdat het een bruine canyon geworden is met een te gevaarlijke stroming. Dus geen green canyon gezien en ook de volgende dagen niet omdat het gevaar door de hevige stroming te groot was. :-(

Dan maar via een medewerker (Gopang genaamd) van het café een chauffeur ingeschakeld om me naar de Wayan Poppen factory te brengen. Die man kon nog perfect Nederlands spreken. Leuk om zo in je eigen taal te kunnen spreken. Ik heb daar kunnen zien dat de poppen uit het Acacia hout worden gesneden omdat dit een heel lichte houtsoort is. En als ze een voorstelling met deze poppen opvoeren mogen deze niet te zwaar wegen. Het uitsnijden van het hout heb ik niet kunnen zien omdat door de hevige regen de medewerkers die het hout uitsnijden niet waren komen werken. !!!!!!!!

Hier heb ik wel de mooiste Wayan poppen gezien van mijn hele reis.

Van hieruit heeft de chauffeur me een schildpaddenreservaat laten zien. Het is niet groot. De schildpadeieren die op het strand gevonden worden, graven ze hier terug in het zand in, zodat die eitjes kunnen uitkomen. Eens uitgekomen worden de diertjes in zout water gezet en na 3 a 4 maanden terug uitgezet in zee. Wel een goede manier van werken. Zo blijft de populatie zeker in stand.

Ik heb ook aan mijn chauffeur gevraagd om me naar een plaatselijk reisbureautje te brengen om zo mijn vervoer voor morgen naar Yogja te regelen. Ik verkies om met een minibusje en de trein verder te reizen. Het vervoer met privé chauffeur is echt te duur.
Eten:

Café Bamboo

Roerei met toast 8.000rp

Thee 3.000 rp


Uitgave: 2 Wayan poppen: 1.000.000rp Rama en Sinta (Romeo en Julia van het Poppenspel)
Vervoer naar Yogja: 210.000rp voor het minibusje tot aan het treinstation en het treinticket naar Yogja. Je wordt aan je hotel opgepikt.

Opmerking: Voor alle uitstappen die je op Java of Bali wil maken moet je minstens met 2 zijn of ze gaan niet door. Voor de driedaagse uitstap naar Bromo moest je zelfs met 4 zijn. Indien al die bureautjes

eens samen werkten dan zou dat absoluut geen probleem zijn, maar dat is niet zo. Je kan best verschillende bureautjes aflopen en horen waar er nog mensen zijn die al gereserveerd hebben en je eventueel op een wachtlijst laten zetten indien er toch mensen gaan . Dan kunnen ze je verwittigen. Door dit systeem heb ik een paar bezienswaardigheden niet gezien die ik toch wel gepland had. Sommige waren een te grote omweg om dat vanuit mijn verblijfplaats alleen te doen. Bv de avondvoorstelling van het Ramayana ballet aan Prambanan heb ik zo niet kunnen zien omdat er geen medetoeristen waren die ernaartoe gingen. Je kan het wel met het openbaar vervoer bereiken maar door het late uur dat het afgelopen is geraak je niet meer terug. 


Tip: Pangandarang is de plaats om Wayan Poppen te kopen. Ik heb het in ieder geval gedaan, ook op aanraden van andere reizigers en ik heb het me zeker niet beklaagd omdat ik nergens op Java en Bali zulke mooie poppen heb gezien. De fijne afwerking van het beschilderde gezicht en de mooie kleuren zijn de moeite. De poppen worden heel goed ingepakt zodat er niets kan misgaan bij het transport. Je kan ze ook met de post naar huis laten opsturen en dat zou ongeveer een 250.000rp kosten. Ik heb ze gewoon de rest van mijn vakantie bij mij gehouden. Het is niet zo een grote doos en weegt niets.


14 oktober 2009

Pangandarang - Yogjakarta
Vanmorgen om 9u opgepikt door het minibusje aan mijn hotel en na 1u20 rijden afgezet aan het station waar je de trein neemt naar Yogja. Wat een verademing. Het traject is 175km en de trein doet er 5u over. Ik zit in executiv klasse en dit is heel luxueus voor de prijs. Ik zie daarna dat het ticket naar Yogja 73.000rp kost.

In de trein heb je de mogelijkheid om eten uit de restauratiewagen te laten brengen of je kan er zelf naartoe gaan om iets te eten. Aangezien ik 1 uurtje heb moeten wachten tot de trein vertrok had ik al iets gegeten aan de straatstalletjes .

Rond 17u aangekomen in Yogja en een hotel gezocht in de buurt van het station. Yogja is een hele drukke stad. Veel auto’s , brommers en mensen. De luchthaven van Yogja ligt vlakbij en tussen 6u30 en 23u30 stijgen de vliegtuigen boven je hoofd op zodat je soms de kerosine kan ruiken. :-( Morgen toch maar een ander hotel zoeken aan de ander kant van de stad.


Vevoer :

Pangandarang - Yogja

minibus en trein. 225.000rp waarvan 73.000 voor de trein is inbegrepen.

Duur: 1u20bus - 5u trein

Boeken in een reisbureautje in Pangandarang of in café bamboo.
Overnachten:

Hotel Merapi

Jallan Sosrowijayan GTI no 155

Yogjakarta

Tel : (0274) 582574

Fax: (0274) 582574


125.000 kamer met douche en wc op/ Ontbijt inbegrepen. Ventilator

Internet: geen.

In de omliggende restaurantjes vind je genoeg zaken die wel internet hebben.

Beoordeling: 2/5 ligt recht onder de route van de opstijgende vliegtuigen en je ruikt de kerosine van de vliegtuigen die opstijgen.


Eten:

Restaurant Cecak.

Kip curry met rijst 18.000rp flesje water 6000rp


15 oktober 2009

Yogja

Ontbijt in het hotel. Eenvoudig maar maagvullend. Becak genomen naar de andere kant van de stad. Mijn intrek genomen in een hotel met een zwembad.

Prambanan Guesthouse, wordt uitgebaat door Ludo Wauters, ja een broer van de Clousseau broertjes.

Ondertussen heb ik een flinke verkoudheid ( lees bronchitis ) opgelopen die me doet besluiten om hier gewoon een paar dagen te blijven en rustig de stad Yogja te bezichtigen en voor de rest uit te zieken.

Dezelfde Becak driver die me naar hier gebracht heeft wacht me op om me de stad te laten zien. Natuurlijk eerst langs alle winkeltjes waar hij commissie krijgt. Zilverwinkel, batik galerij, wayan poppen, t-shirt fabriekje. Ik heb er niets gekocht en dus heeft hij waarschijnlijk ook geen commissie gekregen. Op het einde zet hij me dan toch af aan het Kraton, het paleis van de sultan. Hier zie je enkel een paar overdekte galerijen. Daaronder is het gewoon open en er is niets te zien tenzij een paar gebouwen waar wat antieke meubelen en schilderijen in staan.

Je kan je dit bezoek besparen . Het is echt de moeite niet waard om te zien net zoals het waterpaleis. In het waterpaleis zijn enkel 3 zwembaden te zien, 1 voor de Sultan zelf een 1 voor de vrouwen en 1 voor zijn kinderen, met een uitkijktoren zodat hij zijn vrouwen kon zien zwemmen!!!!

Je betaalt er niet zoveel inkom, maar moet wel 1000rp extra betalen als je foto’s wil nemen. Aan de inkom word je telkens een gids aangewezen die je dan achteraf een vrije gift mag geven als je tevreden bent over zijn uitleg. Aangezien ik alleen was, denk ik, geen gids gekregen.????? Niet dat ik iets zou gemist hebben, denk ik ,want als je wil kan je gewoon meeluisteren naar de andere gidsen. Vanaf het Kraton en het Waterpaleis wou ik eens te voet naar mijn hotel gaan. Wel moordend met deze hitte, maar een beetje beweging deed deugd.

Als ik om 13u terug aan het hotel aankom, vertellen ze me dat ik om 14u nog mee kan naar Borobudur voor de zonsondergang. Ik ben nog nooit zo snel klaar geweest. Borobudur : hiervoor ben ik speciaal naar Indonesië gekomen.

Om 13u45 opgepikt door een minibusje en dat brengt ons naar Borobudur. Na 1u30 rijden kom je bij Borobudur aan. Via de chauffeur kan je een inkomkaart kopen die 10.000rp goedkoper is. Borobudur bestaat uit 9 terrassen, met het verhaal van Boeddha in uitgebeeld. Als je alle 9 terrassen afwandelt heb je op het einde 3.6 km afgelegd. Schitterend gewoon. Zeker als je bedenkt dat het eens allemaal onder een laag lava bedolven werd. De ondergaande zon op die stoepa’s!! Hier zou ik wel willen blijven. Borobudur is opgebouwd uit 2 miljoen lava blokken.

Eens terug in het hotel ga ik weer eten in de Via Via en ik hoop dat ik zaterdag naar het Ramayanaballet kan aan Prambanan. Ik heb me in ieder geval bij verschillende bureautjes opgegeven, maar tot heden toe geen medegegadigden. Het ballet wordt opgevoerd aan de hand van een maankalender en dus kan je het niet alle dagen gaan bekijken.


Hotel:

Prambanan Guesthouse

Jallan Prawirotaman I no 14

Yogja


Tel: (0274)376167

Site: www.indorama.be

110.000rp kamer met badkamer, douche met warm water, ontbijt inbegrepen

Internet; Ja

Wasservice: prijs per kledingstuk, de prijslijst ligt in je kamer.
Beoordeling: 4.5/5 Heel goed hotelletje, prima service, met uitstappen die je kan boeken aan de balie. Vriendelijk personeel. Je kamer wordt dagelijks gekuist. Ontbijt moet je ‘s avonds rond 18u doorgeven en je hebt de keuze uit 3 pistolets of broodjes, ei, omelet, roerei, zacht of hard gekookt ei, verse smoothie, honing, confituur en hagelslag. Leuk om iets typisch Belgisch bij je ontbijt te krijgen. Een Ier die er al meer dan 5 jaar komt wist niet waar die kleine chocolaatjes in dat kleine potje toe dienden!!!!!!
Vervoer in Yogja

becak door de stad: 30.000rp

Uitstap Borobodur: 60.000 boeken aan de receptie van het Guesthouse.
Inkom

Kraton :12.000rp + 1000rp om foto’s te mogen nemen

Waterpaleis: 7000rp + 1000rp om foto’s te mogen nemen

Borobodur: 110.000 ipv 120.000 ( Javanen gaan binnen aan 1/10 van de prijs en hebben dan ook een aparte ingaEten:

Via Via


Jallan Prawirotaman I 30

Tel: (62-274)386557www.viaviacafé.com

sea food saté: 22000rp


Via Via een 500m naar rechts in de straat. Lekker eten en de plaats om andere toeristen te ontmoeten. Heb hier drie dagen met 2 andere Belgen afgesproken om telkens weer te gaan eten en de laatste dag ben ik er nog 2 andere Belgen tegen gekomen. Heel lekker eten, goede bediening. Er speelt elke avond een live bandje.
16 oktober 2009

Yogja
Een Becak driver brengt me tot aan de vogelmarkt van Yogja. Wat een vogels je daar allemaal ziet en met zoveel soms in een klein kooitje, kan me best voorstellen dat er op zulke plaatsen een vogelgriep zou uitbreken. Wel allemaal heel mooie exotische vogels. Ook een varaan en gecko’s kan je er kopen. Eens je op het marktje rondwandelt zal er allicht iemand naar je toe komen om je alle uitleg over de dieren te geven . Dit heeft maar één doel: je mee te nemen naar het huis van vader, moeder, tante, nonkel die dan batikschilder is en zo proberen je iets te laten kopen. Ieder zijn manier van zaken doen zeker. Is ook helemaal geen probleem als je er niets koopt.

Van hieruit me laten afzetten aan Mallioboro street , de winkelstraat in Yogja. Allemaal winkeltjes en shops naast elkaar. Afdingen is de boodschap natuurlijk. Enkel oppassen want op elke hoek van de straat staan er weer mensen die proberen je mee te lokken naar de Gouvernement Batik Art Gallery om je weer batik te laten kopen. Er bestaat helemaal geen Gouvernement Batik Art Gallery , dit is maar gewoon een benaming dat ze eraan geven om zo indruk op de mensen te maken. Ze vragen je ook constant van waar je bent en dan kennen ze altijd wel één of ander familielid die hier in België woont. Ik wist niet dat er zoveel Javanen in België woonden. ;-) ‘sNamiddags gaan uitzieken aan de rand van het zwembad en met andere reizigers ervaringen uitgewisseld.


Eten:

’s middags:

Renzo Café

Jl Prawirotaman 27

Tel : 55153

Kippenbaguette 26000rp

Fanta 6000rp
’s avonds:

Via Via


Indische kip met rijst en kroepoek 21.000rp

Thee: 3500rp

Sprite: 7.500rp
Vervoer: Becak driver 40.000

17 oktober 2009

Yogja

Vandaag enkel maar wat door de stad Yogja geslenterd en in de namiddag de zonsondergang op Prambanan gaan bekijken. Prambanan is net als Borobudur schitterend. Spijtig dat er na de aardbeving van 2006 zoveel verwoest is. Ze zijn wel bezig om alles te restaureren, maar dat gaat nog een lange tijd in beslag nemen. De drie hoofdtempels mag je niet bezoeken en van al de kleine tempels die rond het hoofdplein staan, staat er geen enkele meer recht. Voor 2006 moet het dus inderdaad schitterend geweest zijn, is het gelukkig nog. Maar ja.....

Toch heb ik absoluut geen spijt dat ik er naar ben gaan kijken. Andere reizigers hadden het me afgeraden omdat er 1 tempel in de steigers staat en er eigenlijk niet veel meer te zien is. Maar ik vond het persoonlijk toch nog de moeite om te gaan.

Prambanan met het Ramayana ballet heb ik niet kunnen meemaken omdat er geen toeristen waren die er ook voor hadden ingeschreven. Ik snap het niet goed dat zo iets mogelijk is. Maar ik had me bij 3 bureautjes opgegeven en geen enkel had reservaties voor het ballet. Spijtig maar niets aan te doen. De volgende opvoering was maar over een week en daar kon ik echt niet op blijven wachten om het dan misschien ook weer mis te lopen.Eten :

Via Via


Enkel maar een Belgische friet met mayonaise gegeten omdat ik niet veel honger had. 14.000rp

12.000rp voor twee flesjes water.


Vervoer:

Minibus Prambanan: 75.000rp


Inkom:

Prambanan: 110.000 rp18 oktober 2009

Vervoer naar Bromo: neemt 12u in beslag
Om 9u30 vertrokken uit het hotel voor een driedaagse trip naar Bromo en Ijen en de oversteek naar Bali.

Dit worden mijn laatste dagen op Java.

Bromo ligt op ongeveer 250km van Yogja dus.................... een busrit van 12u. Rond 18u komen we aan een soort busstation waar we verzocht worden om over te stappen in kleinere busjes die ons naar het hotel(in de prijs inbegrepen) rijden. Daar aangekomen rond 20u30 snel een kleine avondmaaltijd gegeten en gaan slapen want om 3u30 moeten we opstaan om naar de zonsopgang aan de vulkaan Bromo te gaan kijken.

Vervoer:

Driedaagse tocht naar Bromo en Ijen tot aan Ferry : 520.000rp gereserveerd in het hotel Prambanan guesthouse. Overnachtingen en vervoer inbegrepen. Oversteek naar Bali apart ter plaatse te betalen 5700rp

Men dient nog wel apart te betalen om de natuurparken van Bromo en Ijen te betreden. Telkens 25.000rp
Eten:

‘s Middags wordt er gestopt aan een wegrestaurant.

Lekker maar iets duurder.

Bami Goreng: 35.000 rp

Water: 9000rp
‘s Avonds geslapen in hotel Sion in Malang( inbegrepen in de driedaagse trip)

Noodlesoep : 9000rp


19 oktober 2009

Brome - Vervoer naar Ijen

Om 3u30 wordt er dus zoals afgesproken op de deur geklopt en om 4 u vertrekken we naar Bromo. Het is een klein uurtje rijden en dan sta je hoger dan Bromo zelf. Het is er berekoud. Dikke fleece aan en ik had gemakkelijk nog een paar handschoenen kunnen gebruiken. Op Bromo zelf was het 4 graden ,dus hier een pak hoger en ook een pak kouder. Ik vermoed dat het rond het vriespunt was. Gelukkig warm je snel op van zodra de zon opkomt en ook het uitzicht is hartverwarmend.

Om 5u30 begint de zon vanachter de bergen te piepen en maakt ze de lucht wondermooi. Ook de rook die uit de Bromo opstijgt krijgt die kleur. Mooi Mooi Mooi. Een echte aanrader. Ik wist niet wat ik me hierbij moest voorstellen maar het was een Wawmoment van mijn reis.

Rond 6u rij je dan met de jeep naar de voet van de Bromo en mag je de vulkaan beklimmen. Hier zie je veel mensen met paarden die je dan naar boven brengen, maar de laatste 269 trappen moet je toch nog zelf doen. Op een moment was de stank van de zwaveldamp niet te harden, maar met een zakdoek voor je mond lukt het wel. Het is te zien vanwaar de wind komt of je er last van hebt of niet. Gelukkig na een trede of tien was ik door die rook en stank door. Boven is het schitterend om te zien hoe de rook uit die kratermond komt. Van zoveel natuurschoon word ik toch wel stil.

Rond 8u worden we terug naar ons hotel gebracht waar ons een ontbijt wacht.

We krijgen rustig de tijd om onze bagage terug bij elkaar te nemen en om 9u30 vertrekken we opnieuw naar het kleine busstation waar we terug allemaal samenzitten om verder te rijden naar Ijen.

Van hieruit vertrekken we om 11u30 weer voor een rit van 6 a7u. Na een 3u30 rijden slaan we opeens een weggetje in. Ik wist wel dat de natuur hier schoon was maar dit is gewoon prachtig. We zien boomvarens, koffieplantages, rijstvelden, tabaksplantages, en ook de dieren in de vrije natuur. Misschien maar goed dat je niet weet welke dieren daar allemaal in die jungle zitten. We zagen de apen van boom naar boom springen. Het enige nadeel is dat de weg in zo een erbarmelijke staat is dat we over een afstand van ongeveer 40km 3u gereden hebben. Vermoeiend om zo door elkaar geschud te worden op de achterste bank van het busje. Doodmoe kom je dan aan in je hotel. Weer snel een douche genomen en iets gegeten want om 3u30 moeten we er terug uit om Ijen te beklimmen.
Eten:

‘s middags: wegrestaurant. Gebakken poonvis met rijst in zoetzure saus. 35.000rp

cola: 9000rp
‘s avonds in het hotel (in de prijs inbegrepen): nasi met kroepoek en kip 24.000rp
20 oktober 2009

Ijen - Lovina ( Bali )
Weer om 3u30 uit ons bed. Er staat brood met confituur en een hard gekookt ei klaar, koffie of thee als ontbijt. Om 4u vertrekken we voor een rit van een klein uurtje en na nogmaals een koffie of thee beginnen we aan de beklimming van de vulkaan Ijen. Na enige tijd heb ik deze beklimming moeten staken omdat de stank van de zwaveldampen echt niet te harden was. De vermoeidheid/verkoudheid van de voorbije dagen zal er ook wel in meegespeeld hebben. Spijtig maar ik was niet alleen die heeft moeten opgeven.

Ijen is een Vulkaan met een azuurblauw meer in, waar de plaatselijke bevolking in afdaalt om dan de zwavel naar boven te halen en naar het dorp te brengen. Onderweg worden ze gewogen met hun ballast die ze bij zich dragen en dat kan gemakkelijk 60kg of meer zijn. Eén van onze medereizigers heeft geprobeerd om het even over te nemen van die dragers, maar zei achteraf dat het loodzwaar is. Dat kan ik me indenken. In de krater gaan ze nu tegenwoordig gelukkig met gasmaskers op want dit kan echt niet gezond zijn.

Rond 8u30 waren ze terug en na iets gegeten te hebben zetten we onze reis verder naar de ferry voor de oversteek naar Bali te maken.

Om 11u komen we aan de ferry aan. De oversteek kost 5700rp en je vraagt je af of die verroeste boot de overkant wel haalt???

Gelukkig wel. De ferry vaart om het uur en doet er 50min over. De boten varen hier even snel als de auto’s rijden :-)

De voorbije dagen zijn we al min of meer vrienden geworden en dat maakt het reizen ook aangenamer, zeker als je alleen reist. Zo heb ik ‘s avonds toch iemand om tegen te praten i.p.v . alleen op mijn hotelkamer te zitten. De drie andere medereizigers willen echter gaan snorkelen en ik verkies om naar Lovina te reizen om daar naar de dolfijnen te gaan kijken. Dus wordt er in Gillimanuk afscheid genomen en misschien zien we elkaar nog weer????

Ik neem de bus naar Lovina, er zitten nog 2 Nederlanders en 3 Fransen op de bus.

Op Bali stopt de chauffeur van de bus aan elke tempel die hij op zijn weg tegenkomt en de busbegeleider stapt dan uit om een paar bloemen te offeren en even te bidden. Dit gaat er zo de 79km naar Lovina aan toe en na 3u komen we eindelijk in Lovina aan. Intussen is het 17 u en op Bali moeten we onze horloge verzetten want het is daar 1 uur verschil met Java . Dus 17u wordt 18u. Ik heb nogal snel een hotel met een zwembad gevonden zodat ik kan uitrusten van de 3 afgelopen vermoeiende maar beeldschone dagen.
Vervoer:

Openbaar busvervoer van Gillimanuk naar Singaraja, maar de bus stopt in Lovina als je dat vraagt: 25.000rp


Hotel:

Hotel Angsoka

Gang Binaria

Tel: 41841www.angsoka.com

Kamer met badkamer en ligbad, airco, ventilator en ontbijt inbegrepen voor 175.000rp, taksen inbegrepen.

Internet: geen
Internet:

Als je het straatje uitwandelt en je gaat 20m naar links is er een internetshop : 8000rp per uur


Eten:

Restaurant van het hotel:

Schnitzel met friet en sla 25.000rp

Cola 4000rp

Voor de eerste keer op mijn reis niet lekker gegeten, volgende dagen toch maar in het dorpje zelf eten.
Tip: Op Bali moet je bij alle aangeduide prijzen nog 10 a 15% taks bijtellen. Deze taks staat niet vermeld bij de prijzen op de kaarten. Sommige hotels zijn de taksen al bij inbegrepen.
21 oktober 2009

Lovina
Uitslapen is er niet echt bij als je in zo een mooi land bent. Vind ik toch. Eerst toch nog maar eens een wandelingetje gemaakt door Lovina en mijn dolfijnentrip met zonsopgang voor morgenvroeg geboekt. In de namiddag me rustig aan het zwembad geïnstalleerd met een milk shake en af en toe een duikje genomen in het water. Vakantie mag ook al eens genieten zijn.
22 oktober 2009

Lovina
Om 5u30 wordt er op de deur geklopt om me te komen halen voor de dolfijnentoer. We wandelen met nog een paar andere toeristen tot aan het strand waar de boten worden klaargemaakt om op zee te gaan. Er vertrekken verschillende boten en ik heb toch zo wel even een bedenking of er niet teveel gaan zijn en of we de dolfijnen niet gaan wegjagen i.p.v. ze te kunnen zien. Niets is minder waar. Met een schitterende zonsopgang achter ons varen we naar de dolfijnen. Je ziet de tonijn -waar de dolfijnen op jagen- uit het water springen en ook kom je ogen tekort om de dolfijnen zelf te kunnen observeren. Het gaat er allemaal heel rustig aan toe en verscheidene boten zetten ook gewoon hun motor af zodat het rustig is voor de dolfijnen. SUPER vind ik dat natuurlijk, dat er met die dieren rekening wordt gehouden.

Na 1u30 varen we terug naar het strand. Dit had voor mij de hele dag mogen blijven duren, maar dat zat er spijtig genoeg niet in.

De rest van de dag heb ik nog nagenietend aan het zwembad gelegen en mijn foto’s herbekeken. :-)

In de namiddag boekte ik in het dorpje mijn trip naar Ubud voor morgen. Het gaat per minibusje en ze komen me om 9u ophalen aan het hotel.


Eten:

See Breeze café

Gelegen aan het strand

Tel: 41138

Nasi met zeevruchten 22.000rp

Icetea 7500rp23 oktober 2009

Lovina - Ubud
Zoals afgesproken staat er om 9u een chauffeur met minibusje klaar om me te komen ophalen. We rijden ook nog langs anders hotels om daar medetoeristen op te halen die ook naar Ubud reizen. Het is een busje voor 8 personen maar aan het laatste hotel willen ze er in het totaal 9 personen plus bagage induwen. Dit is dus helemaal onmogelijk. De bagageruimte is zo klein dat we nu al onze bagage op onze schoot moeten zetten en dan nog eens 1 persoon extra ... No way. De 4 laatste mensen die zouden meereizen besluiten om op een andere manier in Ubud te geraken en omdat ons busje dus voorzien is voor 8 personen en er op dat moment dan nog maar 5 mensen inzitten, besluit de chauffeur dat hij niet naar Ubud rijdt zolang zijn busje niet vol zit. We moeten meer dan een uur wachten op een ander kleiner busje dat geschikt is voor 5 personen. Rare redenering maar zo gaat het er nu eenmaal aan toe. Rond 10u15 kunnen we dan toch eindelijk vertrekken naar Ubud. De rit duurt ongeveer 1u30 en rond de middag kom ik in Ubud aan en word ik afgezet in Monkey Forest road. Het is er zoals overal drukkend warm en met mijn bagage die tijdens deze reis al een paar kilo is aangekomen, is het vermoeiend om een degelijk hotel te vinden dat dan ook nog een beetje betaalbaar is. Na lang zoeken vind ik eindelijk een hotel voor de eerste nacht toch althans.

Na een douche en iets gegeten te hebben ga ik op ontdekking door Ubud. Ik moet zeggen dat dit stadje me al bevalt van de eerste minuut. Na het avondeten wandel ik Monkey forest road af en hoe verder ik wandel hoe goedkoper de hotels worden. Ik besluit om morgen toch maar van hotel te wisselen en reserveer al een kamer wat verder in de straat. Ik had een veel grotere kamer en ook een zwembad voor de prijs van 150.000rp, ontbijt inbegrepen. Voor de laatste dagen van de vakantie moet dat kunnen vind ik. :-)Hotel:

Nyuh Gading

Monkey Forest street

Bali 80571Tel: (62-361) 973410

100.000rp kamer met fan, badkamer met koud water en ontbijt inbegrepen.

3/5 De kamers zijn heel standaard en de badkamer heb ik eerst een beetje moeten proper spuiten met de douchekop. Het bed was echt versleten en ik denk dat de ventilator één van de dagen gewoon loskomt van het plafond.
Info: Het rare is dat je in heel Monkey Forest Road geen huisnummers vindt????

Vraag gewoon op straat waar je moet zijn, iedereen weet wel waar zich welk hotel of restaurant bevindt.24 oktober 2009

Ubud
Na een minder goede nachtrust (ik dacht de hele tijd dat de ventilator naar beneden ging vallen) van hotel gewisseld.

In het nieuwe hotel aangekomen, mijn spullen uitgepakt en op verkenning door de omgeving. Wat is Ubud toch leuk, ik besluit om de hele Monkey Forest Road af te wandelen en ik zie wel wat ik allemaal tegenkom. Ik kom op het einde/ begin van de straat aan een plaatselijke markt uit. Heel gezellig en de place to be om souvenirs te kopen. Tafellopers, peper, kleinere reistas om alles mee naar huis te krijgen :-), Boeddhabeelden, olifantjes, enz……

Afbieden is hier ook natuurlijk de boodschap. In het begin ga ik tot de helft van de prijs maar ik ondervind dat ze wel heel vlug akkoord zijn. Dus mijn tactiek veranderen en ik begin met ¼ van de prijs en dat is ook vaak wat ik dan maar moet betalen. ;-) Leuk meegenomen. In het hotel aangekomen schrijf ik me in voor de Ketchack Fire Dance , een dansvoorstelling die ik naar het schijnt moet gezien hebben.

Ze begint om 19u30 en normaal gezien is het in open lucht, maar door een paar dreigende regenvlagen wordt er besloten om het spektakel te laten doorgaan in een grote veranda. Er komen een heleboel mannen in hetzelfde gewaad gekleed rond een grote brandende kandelaar zitten en zingen de hele tijd dezelfde liederen. Dit wordt afgewisseld met Balinese danseressen die een verhaal uitbeelden. Ik heb van het verhaal zelf niet veel verstaan, maar het oogt wel mooi. Op het einde worden er kokosnoten in brand gestoken en 1 van die mannen is intussen in trance en loopt op zijn blote voeten door die brandende kokosnoten. Aai Aai dat moet pijn doen maar hij voelt er klaarblijkelijk niets van. Na een 5tal minuten halen een paar mededansers hem uit het vuur en zetten hem neer. Je ziet dus echt dat hij nog in trance is en zijn voeten zijn gewoon zwartgeblakerd.

Mooi om te zien.
Uitgave : Ketchack fire dance 75000rp, gereserveerd in het hotel

Hotel:

Hotel Mertiasaya

Monkey Forest Road

150.000rp kamer met badkamer, warm water, zwembad, ontbijt inbegrepen en taks inbegrepen

Internet: geen

4/5 Goed rustig hotel dat bestaat uit 10 kamers, ontbijt wordt geserveerd op je terras van je hotelkamer. Rustig gelegen ,ook al ligt het aan de drukke monkey forest road. Werknemers van het hotel helpen je met alles. Ze kunnen zorgen voor je vervoer en ook de tickets voor de dansvoorstellingen kan men gewoon in het hotel kopen.


Internet en geldwisselkantoor:

Net tegenover het hotel is er een internetshop waar je ook geld kan wisselen. Je kan hier ook tours boeken.

July Seven

Monkey forest road

80571 Ubud

Tel: +6236197142225 oktober 2009

Ubud: Bali Birds Park
Vanmorgen met een personeelslid van het hotel afgesproken om me vanmiddag naar het Bali Bird Park te voeren. Naar het schijnt een mooi vogelpark, vlakbij Ubud.

Om 13u sta ik klaar om te vertrekken en wordt er voor mij ook een helm tevoorschijn gehaald en mag ik plaatsnemen achterop een scooter.

Na een half uurtje rijden kom je aan bij het park. Het is een schitterend vogelpark, niet overdreven groot, maar met prachtige exotische vogels die ik zelfs nog nooit in boekjes gezien heb. Bij het binnenkomen stuit je al dadelijk op een paar bomen waar de papegaaien gewoon los in zitten en die je gewoon op je schouder kan laten plaatsnemen. Echt iets voor mij. Een geelkuif kaketoe wil zelfs niet meer van die schouder af en zal mee het park rond moeten vrees ik. Gelukkig bedenkt hij zich en gaat dan toch maar terug in zijn boom zitten. Je komt ook aan het nurserycenter voorbij waar de eitjes worden uitgebroed en de kleintjes worden verzorgd. Je wandelt tussen de vogels , waarvan er heel veel los in het park leven. Je komt ook op een plaats waar je met een paar ara’s, kaketoe’s en andere exotische vogels kan gefotografeerd worden als die op je arm en schouder zitten. Heel leuk.

Je vindt de vogels onderverdeeld per eilanddeel van Indonesië.

Op bepaalde uren worden er ook voorstellingen gegeven met roofvogels. Je mag zo een roofvogel op je arm nemen met een speciale beschermende handschoen aan. :-)

Ik loop hier toch al wel direct een paar uur in het park rond. Als je zo vrij aan die dieren kan is het super natuurlijk. Dat is een kans die je waarschijnlijk nooit meer krijgt.

Opnieuw aangekomen in het hotel besluit ik om bij Cafe Wayan een Death By Chocolat te gaan eten. Mmmm Lekker en een must als je in Ubud bent. Het is een stuk chocoladetaart met warme chocoladesaus erbij. Puur Genieten.

Tijdens het smullen van de taart besluit ik om morgen een kookcursus te volgen die hier georganiseerd wordt.

Vanavond naar Legong dance gaan kijken. Deze voorstelling wordt opgevoerd in het gebouw naast het voetbalveld in Ubud. Mooie dansvoorstelling met elegante Balinese danseressen.
Inkom:

Bali Bird park 215000rpwww.bali-bird-park.com

Legong dance: 75000rp


Eten:

Cafe Wayan

Monkey forest road Ubud

Tel:  (0361) 975447

Death by chocolat 26000rp26 oktober 2009

Ubud : kookcursus
Om 10u begint de kookcursus die georganiseerd wordt door Cafe Wayan maar die doorgaat in Café Laka Leke achter het Monkey Forest. Om er te geraken moet je gewoon het weggetje dat naast Monkey Forest loopt, nemen. Anders moet je betalen om door het apenbos te lopen. Je komt aan de andere kant van het apenbos uit en dadelijk rechts op de baan vind je Café Laka Leke. Gelegen in het groen, omringd door rijstvelden. Een schitterende omgeving.

We zijn met 3 personen, een koppel uit Amerika en ikzelf. We hebben dezelfde gerechten gekozen om klaar te maken : Nasi Goreng, Balinese kipsla, Scampi’s op Balinese wijze, Kip Curry en zwarte rijstpudding. We starten met het opzetten van de zwarte rijst voor de rijstpudding omdat die natuurlijk het langst nodig heeft om gaar te koken. Daarna beginnen we met het maken van de marinade voor de Balinese kippensla. Vervolgens maken we de saus voor de scampi’s en bereiden we de currypasta om later de kip curry in klaar te maken. De Nasigoreng mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wat een verse ingrediënten en ook een hele goede uitleg van de kok die het ons allemaal leert. Geen uitleg is hem teveel en we koken dan ook met plezier. Na het bereiden van al dit lekkers krijgen we natuurlijk ook de tijd om het dan ook nog eens allemaal op te smullen. We laten niet veel over en genieten met al onze zintuigen van dit lekkers. Rond 13u is het afgelopen en ik ben blij dat ik opnieuw een stukje kan wandelen om al dit lekkers te laten zakken.

Ik stap een reisbureautje binnen en boek een trip naar de Mother tempel in Besakih met daarbij een rondleiding in een batikweverij, ecologische boerderij, het gerechtshof van Klungkung en een bezoek aan de Olifantengrot.
Kookcursus

inschrijven kan je in Cafe Wayan in Monkey forest road (350.000rp). Deze gaat door in Cafe Laka Leke gelegen achter Monkey Forest. Te bereiken via het straatje naast monkey forest, zo vermijd je dat je de inkom van Monkey forest moet betalen en zie je toch de apen.


Inkom

Monkey forest: 15000rp

Park met apen. Opgepast want deze apen zijn vingervlug en durven alles wat je vast hebt afpakken. Dus hou je camera, brillen e.d. goed vast

27 oktober 2009

Ubud – Rondrit Bali
Om 9u30 staat onze chauffeur voor vandaag aan het hotel en kan ik instappen. Vandaag is mijn gezelschap een koppel uit Parijs.

We rijden eerst naar een Batikweverij. Ze werken hier nog met de oudste machines die er bestaan vermoed ik, maar ze maken er dan wel prachtige stoffen mee, een echt geduldwerkje.

Van hieruit vertrekken we naar de Goa Gajah de Olifantencave. Van Olifanten is er niet veel te zien maar het is wel mooi. Volgende etappe is het courthouse in Kungklung. Dit vind ik maar niets. Het is een open gebouw, omgeven door water en dat is het dan ook. We rijden verder naar Besakih, naar de Mother temple. Heel mooi. Onze chauffeur had ons al verwittigd dat we geen gids moeten nemen, want niemand kan je verder brengen dan waar je als niet Hindu maar mag komen. De gidsen ondervinden natuurlijk dat de toeristen geïnformeerd zijn en zijn dan soms ook redelijk opdringerig. Maar met een paar keer kordaat nee te zeggen lukt het wel om ze van je af te schudden.

Om op Bali een tempel te mogen betreden ben je verplicht om een sarong te dragen. Het is goedkoper om er één te kopen dan aan elke tempel een sarong te huren.

Intussen is het al 13u30 en stoppen we aan een restaurant met een schitterend uitzicht op de rijstterrassen. We krijgen hier ruimschoots de tijd om van het uitzicht te genieten en het rijkelijk buffet te eten.

Het is iets prijziger dan in een gewoon restaurant maar het uitzicht maakt veel goed. De rijstterrassen met hun mooi frisgroene kleur is een echte streling voor het oog.

Met een goedgevulde maag rijden we nog langs een ecologische boerderij waar we de uitleg krijgen hoe de verschillende gewassen hier groeien en ook hoe de duurste koffie te wereld wordt geproduceerd, de Loewak koffie. De koffiebessen worden door de Loewak’s ,een civetachtige kat gegeten en na de vertering door het maagdarmkanaal blijven de koffiebonen over. Deze bonen worden dan gewassen en daarna geroosterd en zoals gewone koffiebonen verder behandeld. Deze koffie kan tussen de 200 en de 750 euro kosten. Je kan de Loewakkoffie hier proeven en kopen als ook, gemberthee, limoengrasthee, cacaopoeder e.d. ....

Rond 17u word ik terug afgezet aan mijn hotel.

Eigenlijk heb ik nog niet veel honger en ga dan nog maar eens langs Café Wayan om een Death By Choclat te eten. Het is toch vakantie voor iets hé. ;-)
Vervoer:

Rondrit Ubud- Besakih - Kungklung - Ubud : 210.000rp

Inkom Goa Gajah: 5000rp

Inkom Kungklung courthouse :7500rp


Eten:

Cafe Wayan Death by choclat 26000rp

icetea 7900rp

Middageten in een lokaal restaurant . Deze keuze is door het reisbureau bepaald . 100.000rp voor het eten en 25.000rp voor een drankje: is best prijzig.
28 oktober 2009

Ubud
Vandaag geniet ik van Ubud, het zwembad en de rust. Over twee dagen is mijn vakantie afgelopen. Ik profiteer ervan om nog een paar laatste souvenirs te kopen en probeer om alles in mijn rugzak en nieuwe draagtas te krijgen. Met een beetje pas- en meetwerk lukt dat wel. Ook sigaretten zijn super goedkoop in Indonesië 105.000rp (8€) voor een slof sigaretten.

29 oktober 2009

Ubud: Batur Lake
Gisterenavond is in heel Ubud de elektriciteit uitgevallen tussen 18u30 en 22u. Goed dat ik al was gaan eten in de vroege namiddag anders had ik geen eten gehad :-)

Het enige wat ik kon doen was met behulp van een zaklamp wat in mijn boek lezen en vroeg gaan slapen.

Goed uitgerust vraag ik heden morgen aan de bedienden van het hotel of het mogelijk is om het Batur lake te bezoeken en of ze voor mij transport kunnen regelen. In de reisbureautjes moet je met 2 personen zijn of bijna het dubbele van de prijs betalen om er te geraken. De bedienden stellen me voor aan een chauffeur en na wat onderhandelen spreken we af dat hij voor 150.000rp me naar Lake Batur en Batur Tempel gaat rijden.

We vertrekken dadelijk en ik krijg een mooi stukje natuur te zien. Bali is heel groen en de rijstterrassen zijn echt een streling voor het oog. We stoppen eerst even in Tampakskring aan de Gunung Kawi , hier moet je 279 trappen naar beneden en ook weer naar boven. Het is niet zo heel speciaal maar staat wel in alle reisgidsen beschreven.

Aangekomen aan Lake Batur heb je een schitterend zicht op het meer en bijbehorende vulkaan. Mooie plaats om foto’s te nemen. Ook de Batur Tempel is de moeite om in rond te lopen. Soms wel raar dat je in een Hindutempel door 1 bepaalde deur niet door mag als niet Hindu en als je dan de deur ernaast neemt kom je gewoon op hetzelfde pleintje uit????

Als afsluiter voor vandaag stoppen we nog aan een tempel waar juist een ceremonie bezig is en waar ik zonder problemen mag tussen lopen om foto’s te nemen. Ook een praatje met de bevolking kan ik zonder problemen maken. Balinezen zijn een heel vriendelijk volk en ze zijn ook steeds heel benieuwd naar waar je zelf vandaan komt.

Vanavond nog eens goed gaan eten ( heb ik eigenlijk alle dagen gedaan ) en nog vlug een stukje schrijven op mijn blog zodat het thuisfront weet wat ik hier allemaal meemaak en beleef.
Vervoer:

Rondrit Bali 150.000rp


Eten:

Baby Face Planets

Monkey forest road

Tel: +62 0361 976127

Saté Ayam ( kipsaté met pindasaus en rijst) 30.000rp

Flesje water 8000rp30 oktober 2009

Ubud – Denpassar – Hong Kong - Belgie
In de voormiddag heb ik nog ruim de tijd en wandel dan ook nog even door Ubud. Rond 11u30 komt dezelfde chauffeur van gisteren me ophalen om me naar de luchthaven van Denpasar te rijden. De rit duurt 1u15 en hoe dichter je bij Denpasar komt hoe breder de wegen worden en hoe drukker het verkeer. Je nadert dus echt wel een drukke stad.

Inchecken verloopt zonder problemen. Je moet wel even het papier dat je bij aankomst hebt gekregen terug laten zien en dan blijkt alles in orde te zijn.

Met een uurtje vertraging vertrekt mijn vlucht naar Hong Kong.

31 oktober 2009

België
Na 30u onder weg te zijn ben ik terug in dit kikkerlandje. Ik had het kouder verwacht maar dat valt goed mee. Mijn familie staat me op te wachten en brengt me naar huis. Einde van een prachtige reis.


Besluit van deze reis
Java en Bali zijn schitterende eilanden om te bezoeken. Het groen van de rijstterrassen, het lekkere eten en natuurlijk bovenal de mooie bezienswaardigheden. Het openbaar vervoer vond ik minder leuk, maar ik heb het overleefd :-) en ben toch blij dat ik dit weer gepresteerd heb.

Ik had enkel op voorhand reisverslagen gevonden van reizigers die gebruik maakten van een plaatselijke chauffeur met wagen, en geen reisverslag met het openbaar vervoer. Een extra stimulans om dit reisverslag te schrijvenMijn budget liet niet toe om zo te reizen en ik denk dat je ook het contact met de bevolking mist. Het was soms niet gemakkelijk om ergens te geraken, heb ook sommige bezienswaardigheden niet gezien omwille van het feit dat je steeds met 2 of meer moest zijn om een georganiseerde uitstap te boeken, maar moeilijk gaat ook en geeft een extra voldoening als het uiteindelijk toch lukt. Maar ik heb toch een mooie reis beleefd en kan het iedereen aanraden.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina