Rekenen aan de aardeDovnload 5.55 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte5.55 Kb.
Rekenen aan de aarde

Bij het vak aardrijkskunde wordt de aarde bestudeerd. De aarde is een bol. Om te bepalen waar je je op deze bol bevindt zijn denkbeeldige lijnen over de aarde getrokken, breedtecirkels en lengtecirkels. Iedere plek op aarde heeft een eigen breedte en lengte. Met deze breedte en lengte kun je dus precies aangeven waar je bent. Bij het werken met breedte- en lengtecirkels komt ook wat rekenwerk kijken.

Een cirkel bevat 360 graden (360o). Een halve cirkel bevat dus 180 graden. Een kwart cirkel 90 graden. De evenaar omspant de hele aarde en is dus een cirkel (360 graden). Omdat de evenaar ongeveer 40.000 kilometer lang is kan de afstand tussen 0 en 1 graad worden uitgerekend:

= 111,1 kilometerTen noorden van de evenaar ligt het noordelijk halfrond. Ten zuiden daarvan het zuidelijk halfrond.Lengte- en breedtegraden

Om nauwkeurig een positie te kunnen bepalen op de aarde is het handig om gebruik te maken van het graadnet. Het graadnet bestaat uit breedtecirkels en lengtecirkels. De evenaar is de langste breedtecirkel. De andere breedtecirkels zijn net als de evenaar denkbeeldige lijnen die evenwijdig aan elkaar lopen. Een ander woord voor evenwijdig is parallel. Daarom worden breedtecirkels ook wel aangeduid als parallellen. Ten noorden van de evenaar spreek je van noorderbreedte. De Noordpool ligt op 90o noorderbreedte. Ten zuiden van de evenaar spreek je van zuiderbreedte. De Zuidpool ligt op 90o zuiderbreedte.De lengtecirkels of meridianen lopen van de Noordpool naar de Zuidpool. Het zijn eigenlijk geen cirkels maar halve cirkels. Er is afgesproken dat de meridiaan van Greenwich de nulmeridiaan zal zijn. Vanaf daar worden de lengtegraden gemeten. Ten westen van de nulmeridiaan bevindt zich het westelijk halfrond en ten oosten het oostelijk halfrond.
Iedere plaats op aarde kun je aanduiden met een breedte- en lengtegraad. Zo ligt de hoofdstad van Spanje, Madrid, op ongeveer 41o noorderbreedte en 4o westerlengte. Je schrijft dat als volgt op:

(41o NB, 4o WL).De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina