Rem KoolhaasDovnload 5.75 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte5.75 Kb.
Academische zitting

Rem Koolhaas

Rem Koolhaas (1944) koos na een aanvankelijke carrière als journalist en filmscenarist eind jaren 1960 voor de architectuur. Hij studeerde aan de Architectural Association School in Londen en verrichte onderzoek in de Verenigde Staten, onder meer aan het Institute for Architecture and Urban Studies in New York. Dit onderzoek culmineerde in 1978 in Delirious New York, een ‘retroactief manifest’ waarin Koolhaas zijn fascinatie voor de metropool en de cultuur van congestie gestalte gaf. Het boek is een klassieker bij architectuurstudenten en stadsminnaars omdat het op unieke wijze rigoureus onderzoek combineert met een creatief-ontwerpende benadering van de grootstad.


Samen met Madelon Vriesendorp, Elia en Zoë Zenghelis had Koolhaas inmiddels het Office for Metropolitan Architecture (OMA) opgericht. Dit bureau maakte de eerste jaren vooral naam door belangwekkende wedstrijdprojecten, die een nieuwe wind deden waaien door het postmodernistische architectuurlandschap. OMA koos expliciet voor het radicaal moderne en het metropolitaanse, voor congestie en intensiteit, voor confrontatie en provocatie, met analyses en projecten die vaak doordrongen waren van ironie. Vanaf de tweede helft van de jaren 1980 volgen de eerste architectuurrealisaties, waaronder het Nederlandse Danstheater (1987) in Den Haag, de Kunsthal in Rotterdam (1987-1992) en de congreshal 'Congrexpo' te Rijsel (1990-1994).
Met S,M,L,XL uit 1995 leverde Rem Koolhaas een tweede klassieker af. Dit lijvige boekwerk, met een gedurfde grafische vormgeving van Bruce Mau, presenteerde een aantal theoretische teksten samen met een documentatie en analyse van het werk met OMA. De fascinatie voor nieuwe vormen van stedelijkheid bracht nu het Verre Oosten in het vizier met een scherpe analyse van Singapore en een zeer beklijvende tekst over the generic city – de ‘soortelijke’ stad die geen geschiedenis heeft, geen centrum en geen identiteit. Als professor aan Harvard University dirigeert Koolhaas sindsdien The Project on the City, dat de recente transformaties van stedelijkheid in kaart brengt. Resultaten van dit onderzoek verschenen in 2001 als The Great Leap Forward (over China) en The Harvard Guide to Shopping. Studies over Lagos, Rome, Moskou en Peking staan nog op het programma.
OMA, op de theoretische flank versterkt door de denktank AMO, werkt ondertussen verder aan een œuvre dat meer en meer grootschalige realisaties omvat. Recente realisaties zijn onder meer: de openbare bibliotheek van Seattle, een campuscentrum in Chicago en de Nederlandse ambassade in Berlijn. In 2008 is de voltooiing gepland van het indrukwekkende hoofdkwartier voor CCTV in Peking.
In 2000 ontving Rem Koolhaas de prestigieuze Pritzkerprijs.
Promotor: professor Hilde HeynenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina