Rond de Mont-Ventoux zonder fiets! Iedereen kent ‘m wel: de Mont Ventoux. Da’s die berg die elke zichzelf-respecterende fietser stil of daadwerkelijk wil bedwingenDovnload 18.99 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte18.99 Kb.
Rond de Mont-Ventoux ….. zonder fiets!

Iedereen kent ‘m wel: de Mont Ventoux. Da’s die berg die elke zichzelf-respecterende fietser stil of daadwerkelijk wil bedwingen. Erik van Andel en Huib Visser, beiden van de Commanderie Le Tire Bouchon (aangesloten bij het Nederlands Wijngilde), troffen elkaar tijdens de zomer vakantie: zònder fietsen maar met een short-list van te bezoeken wijnbedrijven. Hier volgt een verslag.
Reculer pour mieux sauter

Erik verbleef met zijn gezin in een huis in Maubec bij Cavaillon. Huibs gezin had tijdelijk zijn intrek genomen in het Château de Gipières in Montbrun-les-Bains, ten oosten van de Mont-Ventoux. We ontmoetten elkaar in Mormoiron waar we op een terras van een Waalse bohémienne (“Ce soir Moules-frites, Messieurs!”) een plan trokken om de volgende domaines in de Côtes du Ventoux te bezoeken:  • Château de Pesquié

  • Le Murmurium

  • Domaine de Marotte

  • Domaine de Fondrèche

En ook in de Gigondas wilden we een domaine meepakken; dat werd Saint-Gayan.

Côtes du Ventoux

De 6700 ha wijngaarden van de AOC Côtes du Ventoux (AOC d.d. juli 1973) bevinden zich aan de voet van de Mont-Ventoux en liggen in vergelijking met de Noordelijke buurman, Côtes du Rhône (Villages), wat hoger met als gevolg iets lagere temperaturen en daardoor, vooral vroeger, wat lichtere wijnen. Met de voornaamste druivensoorten Grenache, Carignan, Syrah, Mourvèdre en Cinsault produceert men voor ruim 80% rode wijn en 15% rosé. Slechts een procent of 5 betreft witte wijnen (Roussanne, Bourboulenc, Grenache blanc, Clairette). In toenemende mate wordt ook de cépage en vogue Viognier verbouwd. Deze valt, evenals de commercieel interessante Chardonnay buiten de AOC-normen en wordt als VdP de Vaucluse geklasseerd. Bij Domaine de Marotte hoorden we dat de wijnboeren van de Ventoux de handen ineen hebben geslagen om viognier te laten klasseren als AOC Côtes du Ventoux; tot nu toe zonder succes maar men houdt goede moed. Sedert de jaren ‘90 van de vorige eeuw is er een stijgend aantal domaines dat kwaliteitswijnen voortbrengt. Voor deze domaines is het oude imago van ‘lichter type Rhône-wijn’ niet echt meer van toepassing. Terroir neemt een steeds belangrijker plaats in. Zo heeft Domaine de Fondrèche het vinifiëren van druiven van geselecteerde percelen tot kunst verheven. Ook zagen we dat de Ventoux-wijnmakers graag experimenteren. Ze planten niet alleen nieuwe druivensoorten aan, ook is biologische wijnbouw in opkomst en wordt het wijnproductie-gamma jaarlijks aan de oogst-omstandigheden aangepast : Domaine de Marotte maakt niet elk jaar dezelfde serie cuvées.
Château de Pesquié (Mormoiron)

In 1985 besloten Paul en Edith Chaudière, beiden werkzaam in de gezondheidszorg, om hun professionele krachten te geven aan het familiedomein Château de Pesquié (niet te verwarren met het Domaine du Pesquier in Gigondas). De wijngaarden werden met veel inzet verbeterd en in samwenwerking met de familie Bastide uitgebreid tot een huidig totaal van 70ha, in de omgeving van Mormoiron. Een aanzienlijk deel zijn Vieilles Vignes. Kennis haalden de Chaudières op o.a. aan de Wijn-universiteit van Suze-la-Rousse.


In de wijngaard werkt men volgens de principes van de Geïntegreerde Wijnbouw. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van natuurlijke/biologische methoden. Het gebruik van chemische producten in de wijngaard wordt beperkt. In de vinificatieruimten staat moderne apparatuur en blinkt het RVS je tegemoet. Het beleid in de wijngaard en de wijnbereiding is om enerzijds op zo natuurlijk mogelijke wijze wijnen te produceren die het optimum vormen tussen terroir-expressie, elegantie en verfijning. Gem. rendement is 40 hl/ha. Anderzijds staan de economische motieven centraal: marketing en sales worden professioneel aangepakt. Pesquié exporteert inmiddels naar bijna 20 landen, waarbij, geholpen door lovende artikelen in de Wine Spectator en de Wine Advocate, de USA een belangrijk afzetgebied vormt. De ontvangst bij Château Pesquié (Route de Flassan, goede wegwijsborden) vonden wij zeer professioneel en uitnodigend. Alle wijnen werden zonder dralen geopend!


Wij proefden het volledige scala aan wijnen en waren wat minder onder de indruk van de witte wijnen en de rosés: deze waren naar onze mening wat aan de erg elegante kant, op het randje van ‘dun’. De chardonnay is een ultrafruitige allemansvriend, de viognier merkwaardig genoeg lichter van karakter maar wel met een mooie attaque en de Cuvée blanc (60 % roussanne, 40 % clairette) heeft door de twee maanden houtrijping wat rokerige tonen maar verder weinig diepte.
De populaire instapper Les Terrasses Rouge (2003) wordt gemaakt van Grenache en Syrah (70/30) die groeit op geterrasseerde, grind- en keihoudende hellingen. Met 15 dagen weking en gisting, alsmede een 35%-houtlagering mikt Pesquié op een extractrijke, fruitige wijn. Proefnotitie: soepel, kruidig, wat weinig zuren


One-step-up is de Prestige (2001) met 70% Syrah en 30% Grenache afkomstig van kalkhoudende klei/zandgronden met grote keien. Tijdens de vinificatie van 21 dagen wordt enkele malen remontage (gistende most onderuit vat omhoogpompen en bovenin terug laten stromen) toegepast; ook met doel op betere extractie. De appelzure gisting vindt in principe plaats in eiken vaten. De wijn rijpt 1 jaar op eiken vaten, waarvan 20% nieuw en 80% 1, 2 of 3 jaar oud. Proefnotitie: mooie concentratie, hout goed opgenomen, lekker kruidig..

Gastheer Jean-Baptiste Boirin
Quintessence, de topper van Pesquié, bestaat voor het overgrote deel uit Syrah (gem. 40 jr oud) en voor een klein deel Grenache (gem. 50 jr oud). De vinificatie is vergelijkbaar met die van de Prestige, alleen wordt voor 40% nieuwe vaten gebruikt bij de 12-maands houtopvoeding. Wij proefden de 2003 (veel concentratie, minder zuren) , de 2001 (fluwelen aanzet, goed fruitkarakter, hout beter geïntegreerd dan in de 2003) en de 1999 (helemaal rijp, uitstekend evenwicht, structuur, rijpe tannines die goed donker fruit verpakken, iets jammy, enorme lengte). De voorkeur ging duidelijk uit naar de 1999 en daarmee was de eerste aankoop van de dag een feit. www.chateaupesquie.com
Domaine Le Murmurium (Mormoiron)

Voor dit domaine, dat een uitstekende, maar prijsbewuste reputatie heeft, waren wij wellicht wat te matineus. Pas vanaf 15.00 uur konden wij er terecht op de Route de Flassan te Mormoiron. Glurend door ramen zag de ontvangst er erg basic uit en we besloten door te gaan naar Domaine de la Marotte.


Domaine de Marotte (Carpentras – Serres)

Het domaine is sedert 1987 in bezit van de familie Van Dijkman en wordt sinds 1997 met veel élan gemanaged door Daan en Elvira Van Dijkman, die een achtergrond hebben in resp. drankentechnologie en tuinbouw. Inmiddels is het jonge gezin geworteld op het domaine in Serres bij Carpentras. Daan is vice-voorzitter van een studieclub die de mogelijkheden voor een nieuwe AOC Côtes du Ventoux Villages onderzoekt.


De bodem van het 20 ha tellende domaine (15 ha beplant) bestaat voor het grootste deel uit kalkrijke zandgrond met klei en veel ronde keien. Er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt: geen chemische bestrijdingsmiddelen en alleen natuurlijke voedingsstoffen (compost en mest). De oogst vindt om kwaliteitsredenen (behoud van frisheid/zuurgraad) in de koele, vroege uren en met de hand plaats vnl met Nederlandse plukkers. Ook bij de vinificatie vormen kwaliteit en zuiverheid het richtsnoer: snelle ontvangst/behandeling van de druiven, selectie en ontsteling, prudent gebruik van pneumatische pers, zoveel mogelijk transport mbv zwaartekracht, temperatuur-beheerste gisting in RVS-tanks of betonnen kuipen. Alleen de wijn van de oudste stokken (>35 jaar) wordt in eikenhouten vaten opgevoed. La Marotte gebruikt geen nieuwe vaten, maar gebruikte barriques van 2 tot 10 jaar en grote gebruikte foeders. Na klaring en (alleen bij wit en rosé) lichte filtering wordt de wijn gebotteld en opgeslagen waarna ze in de markt gezet worden. De namen van de wijnen zijn veelal afgeleid van de namen van de kinderen.
Het domaine trekt vele bezoekers, met name Nederlanders, en in het hoogseizoen is het dan ook een va-et-vient van gasten. De gezellige ontvangstruimte staat nabij de opslag en omvat een kleine expositie van wijnmakers attributen. Het proeven vindt met deskundige uitleg van de charmante Elvira plaats aan een huiselijke toog (foto). Wij waren erg onder de indruk van de wijnen en van de prijs/kwaliteitsverhouding. Waren het niet de Nederlanders die veel-voor- weinig willen…..?

Elvira van Dijkman en haar wijnen: charme in het kwadraat
Proefnotities

  • 2005 Cuvée Luc (blanc; grenache blanc-viognier blend) : fris, licht stuivend, veel wit fruit

  • 2005 Viognier (blanc): sappig, licht mollig, goed droog, maar wel 14,3 % alc (niet storend)

  • 2005 Cuvée Jules (rosé; blend van hoofdzakelijk mourvèdre met grenache): sappig, fruitig, niks mis mee

  • 2004 Niels (rouge; blend van Grenache, syrah, mourvèdre en cinsault): kruidig, rode-bessenfruit

  • 2003 Eline (rouge; grenache, syrah en mourvèdre) : complexe neus met tonen van het hout en leer, de smaak is wat lichtvoetiger, maar mooi breed 

Prima wijnen: bij domaine le Marotte. Indachtig het motto In der Beschränkung zeigt sich der Meister (hoewel Vater hier gezien de concurrentie om de laadruimte van de auto wellicht meer op zijn plaats is) konden we slechts 1 doos meenemen. Dat werden na ampele overweging de fantastische Viognier. Meer info: www.marottevins.com.
Augustus 2006,

Voorburg PijnackerErik van Andel Huib Visser

vinumbibendumest@planet.nl visser.vanerp@hccnet.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina