Ronde 1: opwarmrondeDovnload 116.16 Kb.
Pagina1/3
Datum17.08.2016
Grootte116.16 Kb.
  1   2   3
RONDE 1: OPWARMRONDE


 1. Wetenschap. Volgens de 3e wet van de thermodynamica komen in deze fase alle processen tot stilstand. Vanuit het oogpunt van de klassieke mechanica is dat juist en zouden alle atomen stilstaan, maar vanuit het oogpunt van de kwantummechanica niet: er blijft nog altijd een beweging over die wordt verklaard door de onzekerheidsrelatie van Heisenberg. Met de huidige technieken kan deze toestand niet bereikt maar enkel benaderd worden. Materialen krijgen in die omstandigheden zeer speciale eigenschappen zoals supergeleiding. Wat is de naam van deze toestand?


absoluut nulpunt/ 0 Kelvin / -273,15° Celsius


 1. Sport. [AFB] Van 1977 tot 2002 beoefende deze Nederlandse grootheid in het tafeltennis haar sport op het hoogste niveau. Ze werd in 1982 en 1992 Europees kampioen en werd veertien keer Nederlands kampioen. De vele contacten met Chinese tafeltennissters inspireerden haar tot het volgen van een cursus Chinees. En dat loonde want sinds 2006 werkt ze als correspondent voor het NRC Handelsblad in China. Haar naam graag.


Bettine VRIESEKOOP


 1. Actua. [AFB] Opschudding in januari 2007 toen aan het licht kwam dat kaderleden van Sabena een forse premie uitbetaald kregen afkomstig van een zwarte kas. Deze bekentenis werd gedaan door de man die van 1990 tot 1996 gedelegeerd bestuurder was van Sabena. Wat is de naam van deze man die voor zijn Sabena-tijd Product Manager was bij Campbell Foods Belgium?


Pierre GODEFROID


 1. Aardrijkskundige trivia. Het is een gemeente in het arrondissement Roeselare die samen met deelgemeente Koolskamp ongeveer 10.000 inwoners telt. Het moet er goede grond zijn want volgende BV’s werden er geboren: zangeres Laura Lynn, atlete Veerle Dejaeghere, ex-voetballer Marc Degryse en presentatrice Friedl Lesage. Welke gemeente?


ARDOOIE


 1. Varia. In de jaren 70 kon je dit opschrift overal in het straatbeeld terugvinden. Het was een beetje de voorloper van de huidige graffiti. De spreuk zelf is echter al veel ouder, al is de oorsprong ervan onzeker. Mogelijk ontstond ze toen een Engels scheepsinspecteur deze tekst met geel krijt neerschreef op alle onderdelen voor oorlogsschepen die hij had gecontroleerd. Soldaten kalkten hem tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf op de muren van steden en dorpen waar ze gingen vechten en zo verspreidde deze 'tag' zich verder. Welke tekst bedoelen we?


KILROY WAS HERE

 1. Sport en Spel. Bij een bakker in Bridgeport Connecticut vlogen de taarten de deur uit. Van de tinnen platen waarop de taarten werden aangeboden, keerde een groot aantal niet meer terug. Ze werden gebruikt bij een prettig tijdverdrijf. Deze bezigheid werd populairder toen ene Walter Morrison een plastic versie produceerde. Toen een model in 1957 werd gekocht door het speelgoedbedrijf Wham-O ging de bal pas echt aan het rollen en kreeg het speelgoed een nieuwe naam. Ondertussen nam de populariteit verder toe; het spel wordt zuiver recreatief beoefend bvb op het strand maar ook competitief in verschillende varianten: als teamsport 7 tegen 7, of 2 tegen 2 of freestyle, ja, het kan zelfs met een hond. Over welk spel gaat het hier?


FRISBEE


 1. Literatuur. Hij doceerde oa. aan de RU Utrecht en de New York State University. Bij het grote publiek werd hij bekend om zijn seminaries en boeken waarin hij op een bevattelijke doch wetenschappelijke manier seksuele en relatieproblemen behandelt. Enkele werken: De navelstreng van Eros, De magie van de moederschoot en uiteraard Het penseel van de liefde. Deze maand kwam zijn boek ‘Homage. Wijzer ouder worden. uit. Wie bedoelen we?


Bo COOLSAET


 1. Puzzel. [AFB] Welk woord van 16 letters zit volgens het BOGGLE-principe verborgen in bijbehorend raster?


KAMERTEMPERATUUR


 1. Kunst en Cultuur. Eind 1979 verzamelde deze 50-jarige theatermaker en beeldend kunstenaar uit Antwerpen een aantal mensen rond zich in het Epigonenensemble, later het Epigonentheater. Het gezelschap bracht concreet, direct en sterk visueel theater met muziek en taal als structurerende elementen. De impact van onze man binnen het collectief vergrootte, en leidde in 1985 tot de ontbinding van het Epigonentheater en tot de oprichting van de Needcompany in 1986. Naam van deze man?


Jan LAUWERS


 1. Flora. [AFB] Op de foto herkent u misschien de beta vulgaris of (rode) snijbiet. De bladeren of de bladstelen kunnen als groente worden gegeten. Als enkel de bladstelen worden opgegeten, krijgt de groente een speciale naam waarnaar we hier op zoek zijn. De dikke, vlezige bladstelen, worden gegeten als een soort asperge, maar hebben wel veel minder smaak. Wat is de naam voor deze groente?


WARMOES 1. Film. We zoeken een Franse film uit 1985 naar de gelijknamige roman van Philippe Djian. Het hoofdpersonage is “Zorg” die een rustig leventje leidt. Op een dag loopt hij ene Betty tegen het lijf. Geef de Franse titel van deze film van Jean-Jacques Beineix wiens alternatieve Engelse filmtitel Betty Blue is.


37°2 Le MATIN


 1. Muziek. 2 groepen. Geef telkens hun groepsnaam.


A) HOT CHOCOLATE B) HOT HOT HEAT

RONDE 2: SPEURPUZZEL
Beantwoord de 12 vragen op het daarvoor voorziene antwoordblad.

In de speurpuzzel zitten 12 woorden verborgen (horizontaal, verticaal of diagonaal) die in verband staan met deze 12 antwoorden. De link tussen de antwoorden en de woorden verborgen in het rooster is steeds hetzelfde, bijvoorbeeld 'is getrouwd met'.

Stel: een antwoord is “brad pitt”, dan schrapt u “angelina jolie” in de puzzel.

Stel een antwoord is “steffi graf”, dan zoekt u naar “andré agassi” in de speurpuzzel.


Schrap de 12 woorden in de speurpuzzel. Als alle 12 woorden in het rooster geschrapt zijn, blijven een aantal letters over. In volgorde (van links naar rechts en van boven naar onder) vormen deze letters een nieuwe vraag. Noteer deze bonusvraag letter per letter op uw antwoordblad in het daarvoor voorziene vak. Is de formulering helemaal correct dan krijgt u daarvoor 2 bonuspunten. Kan u deze nieuwe vraag ook nog correct beantwoorden op uw antwoordblad, dan levert u dat nog eens 2 extra punten op.
Deze ronde staat dus op 28 punten :

12 vragen elk op 2 punten = 24 punten

Formulering van de bonusvraag = 2 punten

Correct antwoord op de bonusvraag = 2 punten.
 1. Tweede wereldoorlog : Na de successen in het Noorden van Afrika werd er door de geallieerden een nieuwe grote operatie voorbereid: de invasie van Sicilië onder de codenaam Husky. De voorbereiding lag grotendeels in de handen van een Britse generaal. Gedurende de invasie kreeg deze generaal het echter steeds vaker aan de stok met de Amerikaanse bevelhebbers en dan vooral met generaal George S. Patton. Dit resulteerde uiteindelijk in een race naar Messina, de laatste te veroveren stad op Sicilïe, die door Patton gewonnen werd. Wie was echter de Britse generaal waarvan sprake?


Bernard MONTGOMERY (Alabama)


 1. Toerisme: Officieel werd deze Amerikaanse stad in 1796 opgericht door een pionier met voornaam Jebediah. Hij gaf ook zijn naam aan deze stad en wordt er nog steeds gevierd als een moedige en trotse Amerikaanse held. Ooit heeft hij op heroïsche wijze een beer met zijn blote handen omgebracht. Dit tafereel is vereeuwigd vóór het stadhuis. Toeristen worden echter geadviseerd om continu een stralingspak te dragen en een Geigerteller bij zich te hebben omdat de stad waarschijnlijk de meest radioactieve is van de Verenigde Staten. Welke fictieve stad zoeken we hier?


SPRINGFIELD (Illinois)

 1. Romeinse titels: In het jaar 14 na Christus werd een agnomen of eretitel bij testament toegekend aan Livia Drusilla door haar overleden echtgenoot Gaius Iulius Caesar Octavianus. Later zouden de echtgenotes, en soms de moeders, van de keizer van Rome deze prestigieuze erenaam overnemen. Deze naam verkrijgen stond zo goed als gelijk met een aanstaande vergoddelijking en vergrootte het aanzien van een levende keizerin of keizerin-moeder, waardoor het haar doorgaans gemakkelijker werd te wegen op het beleid. Welke titel of agnomen was dit?


AUGUSTA (Maine)


 1. Politiek : Op 17 september 1787 ondertekende deze Amerikaanse politicus samen met John Blair en George Washington namens de staat Virginia de Amerikaanse Grondwet. Hij had ook een aandeel in het opstellen van de Bill of Rights. In het kabinet van Thomas Jefferson was hij minister van Buitenlandse Zaken. In 1809 volgde hij Jefferson op als vierde president van de Verenigde Staten. Zijn naam?


James MADISON (Wisconsin)


 1. Bieren: [AFB] Deze Brit is een expert op biergebied. Na enkele boeken over dit onderwerp kreeg hij internationale bekendheid door zijn televisiereeks ‘The Beer Hunter’. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in het Ridderschap van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was. Wat is de naam van deze Brit?


Michael JACKSON (Mississippi)


 1. Mythologie: De dochter van Leda en Zeus gold als de mooiste vrouw van Griekenland. Ze huwde met Menelaus maar werd verleid door de Trojaanse prins Paris en ze volgde hem naar zijn geboortestad. Toen Menelaus dit ontdekte riep hij alle strijders uit Griekenland samen. Dit was het startschot van de Trojaanse oorlog. Wie was deze mooie vrouw?


HELENA (Montana)


 1. Aardrijkskunde: Een groep eilanden ten noordoosten van en behorend tot Papoea-Nieuw-Guinea vormt de archipel die we zoeken. Tussen 1884 en 1914 maakten deze eilanden deel uit van Duits Nieuw-Guinea. De belangrijkste eilandgroepen in de archipel zijn New Britain, New Ireland, New Hanover, de Sint-Matthiasgroep, de Admiraliteitseilanden en de Ninigogroep. Welke archipel?


BISMARCK-eilanden (North Dakota) 1. Film: Bekend werde deze 49-jarige regisseur met de komedies ‘Home Alone’, ‘Mrs. Doubtfire’ en ‘Nine months’. Hij was ook de cineast van de eerste twee Harry Potter verfilmingen. Zijn naam graag?


Chris COLUMBUS (Ohio)


 1. Indianen: Dit indianenvolk uit het noorden van de VS kwam oorspronkelijk uit het noorden van Minnesota maar migreerde in 1800 naar de hoge vlakten. Het gebied reikte van de Missouri-rivier in het noorden, tot de Arkansasrivier in het zuiden. Samen met de Lakota vochten ze tijdens de slag van Little Big Horn tegen de 7de Cavalerie van generaal Custer. Welke stam?


CHEYENNE (Wyoming)


 1. Sport: Een Amerikaanse tennisspeelster won in haar carrière in totaal dertig enkel- en vier dubbeltitels. Bij die enkeltitels waren er twee Grand Slams: de US Open in 1979 en 1981. Ook won ze de Masters in 1980 waar ze Martina Navratilova versloeg in de finale. Ze zette in 1984, na zes jaar toptennis, een punt achter haar carrière vanwege een hardnekkige rugblessure. Ze moest op dat moment nog 22 worden. Wie?


Tracey AUSTIN (Texas)


 1. Dans: In oktober 1923 werd deze onder zwarte dokwerkers ontdekte dans geïntroduceerd door de Ziegfield Follies in het New Amsterdam Theatre. Traditioneel werd deze dans paarsgewijs gedanst maar als de voeten alle kanten uitsloegen was het niet raadzaam om te dicht bij elkaar te blijven. Veel paren namen daarvan afstand om aan de uitgestrekte arm van de ander te dansen of dansten volledig onafhankelijk van elkaar. Eind 1925 bereikte de dans in Europa zijn piek, maar zelfs toen werd deze door velen beschouwd als wansmakelijk. De dans verlangde immers een flink gebruik van de heupen en achterwerk. Welke dans?


CHARLESTON (West Virginia)


 1. Muziek: welke groep hoort u aan het werk?


PHOENIX
bonusvraag: Welke staat van de Verenigde Staten heeft een P als beginletter?
antwoord: Pennsylvania

RONDE 3: DISCOTHEKEN


 1. Aardrijkskunde. [AFB] Welke deelstaat van India, die lange tijd een Portugese kolonie was, is op de kaart in het rood aangeduid? We zoeken de korte benaming.


GOA (Menen)


 1. Munten. Misschien merkwaardig maar de eerste munt die in Brazilië werd ingevoerd was de Gulden in het jaar 1624. Sindsdien kende het land heel wat munten: de milreis, de cruzeiro en de cruzado zijn er maar enkele van. Wat is echter sinds 1994 de officiële munt van Brazilië die in honderd centavos wordt onderverdeeld?


REAL (Tongeren)


 1. Reukwaren. [AFB] Dit parfum van Versace kwam voor het eerst in 1991 op de markt en is ondertussen een klassieker. Het zou een mengeling zijn van de geuren van pruim, roos, cederhout, muskus en amber. Het bestaat zowel voor mannen als voor vrouwen. Naam van dit parfum? Zie foto.


VERSUS (Hasselt)


 1. Literatuur: Hoe heet de Italiaanse dichter uit de 14de eeuw die Vita di Dante schreef, maar vooral bekend is als de schrijver van de Decamerone, een cyclus van honderd verhalen die tien gasten op een landgoed bij Florence elkaar vertellen tijdens de pestepidemie.


BOCCACCIO (ex-Destelbergen)


 1. Auto’s: Ferruccio was een succesvolle tractorbouwer in Italië en Spanje. Hij was begin jaren zestig een bon vivant met een aanzienlijke collectie snelle wagens. Hij had onder andere een splinternieuwe Ferrari die in één jaar tijd viermaal terug naar de fabriek moest wegens gebreken. Toen Ferrucio de twintig jaar oudere Enzo Ferrari hierover misnoegd aansprak, wimpelde deze laatste hem neerbuigend af met de woorden "Ga je maar weer met je tractoren bezighouden, en laat het bouwen van sportwagens over aan hen die er verstand van hebben!" Ferrari wist niet wat hem overkwam toen drie maanden later op het jaarlijkse autosalon van Geneve een prototype van een nieuwe sportwagen de show stal: de 350 GTV, gesierd met een radiatorembleem van een aanvallende stier die zich de komende veertig jaar fel zou weten te meten met het steigerende Ferrari paard. Wat is de achternaam van Ferruccio?


LAMBORGHINI (Maldegem) 1. Wiskunde: Hoe noemt men een getal van de vorm a + b i, waarin a en b beide reële getallen zijn en i een nieuw getal voorstelt, de imaginaire eenheid, met de eigenschap dat i² = -1?


COMPLEX GETAL (Sint-Niklaas)


 1. Mode. [AFB] De schoenen op de afbeelding zijn van het merk Sebago. Deze naam zegt u misschien niks. De meesten kennen immers enkel de naam van het model waarmee ze internationaal doorbraken. Het is een met de hand genaaide bootschoen met rubberen antislipzool. Naam van dit model?


DOCKSIDE (ex-Hasselt)


 1. Kunst. In de jaren '60 startte Andy Warhol met het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell's soepblikken en Coca-Cola flessen. Hij wou ook dat zijn eigen kunst als een massaproduct gecreëerd werd. Om dit te bewerkstelligen had hij een team dat actief was in een studio in de buurt van Union Square in New York. Deze studio groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor artiesten, homo's, travestieten, junks en fotomodellen. Welke naam kreeg die studio?


The FACTORY (Aalst)


 1. Toerisme. [AFB] Het kasteel op de foto is het buitenverblijf van de Britse Koninklijke familie in Schotland. Het werd in 1852 door Queen Victoria gekocht. Naam?


BALMORAL CASTLE (Gentbrugge)


 1. Film: Twee vrienden, Tricky en Christopher Tracy, genieten van een luxe leventje door rijke vrouwen op te lichten. Dan lezen ze dat een jonge vrouw op het punt staat 50 miljoen dollar te erven. Tricky zegt dat Tracy haar moet verleiden om zo het geld te verkrijgen, maar wanneer Tracy haar ontmoet, wordt hij verliefd op haar. Tricky zint op wraak. Dit is de korte inhoud van een film die door niemand minder dan Prince werd geregisseerd en uiteraard van muziek voorzien. Welke prent uit 1986?


UNDER THE CHERRY MOON (ex-Lokeren)


 1. Literatuur: David Cornwell is de echte naam van een 76-jarige schrijver uit Oxford die omstreeks 1960 begon met het schrijven van spionageromans, terwijl hij voor de Britse geheime dienst werkte. Het meest bekend is de Smiley-trilogie. Andere werken zijn: “The spy who came in from the cold”, “The Russia House” en “The tailor of Panama”. In 2006 verscheen nog ‘Mission song’, ‘de luistervink’ in het Nederlands. Onder welk pseudoniem kennen we deze schrijver?


John LE CARRÉ (Willebroek)


 1. Twee muziekfragmenten.:


A) KOMMILFOO (ex-Dendermonde)
B) Kate BUSH (Esquelmes)

RONDE 4: DRIELING 1
Herhalingswoorden
Vraag A: Stijldansen. Ontstaan in Cuba, dook deze dans in het begin van de jaren ‘50 op in de Amerikaanse danszalen. De dans ontstond doordat het Cubaanse dansorkest 'America' uit Havana de Dazon begon te spelen met een extra gesyncopeerde tel, waardoor het klonk als een slow-mambo. Later werd dit verder aangepast, tot de huidige dans die werd genoemd naar het geluid dat de zij-sluit-zij-pasjes in het basisfiguur maken op de vloer.
CHA CHA CHA
Vraag B: Wijn. Deze Italiaanse witte wijn is vooral bekend vanwege de bijzondere herkomst van de naam. In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger naar Rome om daar de kroning van Hendrik V tot keizer van het Heilige Roomse Rijk bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat deze "hier is het" op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij twee maal de boodschap op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop echter een herberg waar 3 x de boodschap op de deur was geschreven. Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken. Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Welke wijn?
EST! EST! EST!
Vraag C: Film. Deze oorlogsprent uit 1970 van Richard Fleischer wordt beschouwd als een van de eerste films die vanuit de twee gezichtshoeken een eerlijke kijk biedt op de Japanse aanval op Pearl Harbour. Welke film?
TORA TORA TORA
Geklede auteurs
Vraag A: De romans ‘Gek leven na het bal’, ‘Het gevallen baken’ en ‘Het leven na beklag’ zijn vervolgen op het succesvolle boek ‘Het beleg van Laken’. Grappig is dat de titels van deze boeken anagrammen van elkaar zijn. Welke Vlaming is de auteur van deze cyclus?
Walter VAN DEN BROECK

Vraag B: Deze schrijfster uit Aalst debuteerde in 1992 met Boniface. Andere werken van haar hand zijn “De meisjeskamer”, “Een vader voor Elizabeth”, “Koud” en “Het Verdeelde Huis”. Haar naam graag.


Geertrui DAEM
Vraag C: Het werk van deze Nederlandse schrijfster, schilderes en essayist uit Utrecht wordt omschreven als een kruisbestuiving van beeld en tekst, van een lichtvoetige stijl en diepzinnige thema’s, van primitieve volkskunst en sprookjesachtige, fantasievolle ongerijmdheden. Ze kreeg in 2000 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. Enkele werken “Het circus van de geest”, “De markiezin”, “Rachels rokje”, “Hazepeper”, “Kersebloed” en “Zeepijn”.
Charlotte MUTSAERS
Eén Medeklinker
Vraag A: Sport. [AFB] Wat is de naam van de Afrikaanse atleet die tussen 1983 en 1990 115 races won op 119. Hij was dominant van 800m tot 5000m. Zo won hij goud op de 5000m in Los Angeles. Hij was ook de eerste om de 5000 meter onder 13 minuten te lopen. Wie?
Saïd AUOITA
Vraag B: Culinair. Deze knoflook mayonaise wordt als saus geserveerd in salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapas met brood. Oorspronkelijk komt het woord voor deze knoflooksaus uit het Catalaans maar ook in de Provence komt deze saus heel vaak voor. Welke saus is dit?
AIOLI
Vraag C: Spiritisme. [AFB] Wat is de typische naam van dit bord dat door spiritisten wordt gebruikt om met geesten te communiceren?
OUIJA-bord
Strippiraten

Vraag A: [AFB] Zijn bemanning staat als één man achter hem en volgt hem blindelings in al zijn avonturen, hoe waanzinnig die soms ook mogen lijken. Maar Erik, zijn zoon, is veel vredelievender en zachter. Welke klassieke piratenstrip?ROODBAARD

Vraag B: [AFB] Wie is dit personage uit een komische piratenreeks van Remacle?


OUWE NIEK
Vraag C: [AFB] Welke piratenreeks van William Vance?
BRUCE J. HAWKER
Dieren rijgen
Vraag A: [AFB] Binnen de primaten zijn de “hylobatidae” een familie met volgende eigenschappen: Ze leven hoog in de bomen en hebben extra lange armen waarmee ze zich zeer snel en slingerend langs takken voortbewegen met sprongen tot 10 – 12 meter. Wanneer ze op de grond lopen, lopen ze rechtop, op hun benen. Dit in tegenstelling tot de grote mensapen, die zich voortbewegen op handen en voeten. Er zijn verschillende soorten zoals de siamang en de hoelok. Op de foto ziet u nog een andere soort, de lar. Van deze soort zoeken we een andere Nederlandse naam, een naam die verwijst naar een kenmerk van hun ledematen. Wat is het synoniem voor lar dat we hier bedoelen? En we vragen wel de MEEST SPECIFIEKE NAAM.
WITHANDGIBBON
Vraag B: [AFB] Deze Afrikaanse antilope met dieprode vacht heeft over beide zijden 10 tot 16 witte strepen lopen. Het dier wordt tot 2.5m lang en 1.3m hoog. Het mannetje weegt tot 400kg. Ze zijn ondermeer te bewonderen in Planckendael. Welke antilopensoort?
BONGO
Vraag C: [AFB] Dit insect uit equatoriaal Afrika kan tot 10 cm lang worden. In tegenstelling tot wat velen denken is het niet de grootste uit zijn orde maar met een gewicht van rond de 100 gram wel de zwaarste. Welk insect?
GOLIATHKEVER
Dronken Kunstenaars
Vraag A: Welke barokschilder (1577 – 1640) [AFB] ? Pieter Paul RUBENS
Vraag B: Welke expressionist (1880 – 1916) [AFB] ? Franz MARC

Vraag C: Welke vertegenwoordiger van de hard-edge schilderkunst [AFB] ? Frank STELLAFOTO RONDE: INDIANEN
1. GERONIMO

2. TIPI wigwam is fout

3. DANCES WITH WOLVES

4. DROMENVANGER of DREAMCATCHER

5. CRAZY HORSE

6. CALUMET

7. HIAWATHA

8. John TRUDELL  1   2   3


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina