Royal CopenhagenDovnload 4.47 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte4.47 Kb.
Royal Copenhagen

Reeds in 1731 werden in Kopenhagen pogingen ondernomen om porselein te maken. Deze pogingen door Elas Vater, een glasmaker uit Dresden, lipen op niets uit. Ook een tweede poging, in 1754, had geen resultaat.

Pas toen in 1755 op het eiland Bornholm kaolien werd gevonden leidde dit tot de oprichting van een porseleinfabriek bij Christianhavn. Dit bedrijf werd in 1760 met de aardewerkfabriek van Jacob Fortling te Kastrup op het eiland Amager samen gevoegd.

Na de dood van Fortling kwam de fransman L. Fournier aan het roer van de fabriek te staan. Hij had eerder in Chantily en Vincennes gewerkt. Een aantal Deense kunstenaars stond hem terzijde. Ook in deze periode werd eigenlijk alleen maar ‘zacht’ porselein (porcelaine à pâte tendre) gemaakt. Er zijn uit deze periode maar weinig stukken bewaard gebleven.

Pas onder zijn opvolger Franz Heinrich Müller lukte het om het ‘echte’ porselein te maken. In 1774 nodigde Müller investeerders uit om te investeren in een op te richten porseleinfabriek ,aar de belangstelling was teleurstellend. Dit veranderde toen de konigin-weduwe Juliana Marie van Denemarken en de kroonprins besloten deel te nemen. In 1779 werd de fabriek door de staat overgenomen en in 1780 werd een verkooppunt in Kopenhagen opgezet. De fabriek had veel te danken aan de ondersteuning van en beleefde zijn grootste bloei in deze tijd. Uit deze tijd stamt ook het Flora-Danica servies dat wereldberoemd is geworden en nog altijd door de fabriek wordt geproduceerd. Het laat tientallen in Denemarken in het wild voorkomende planten zien. Dit decor is overigens een van de weinige echt Deense uitingen van de fabriek. Er werd namelijk vooral gewerkt naar voorbeelden van de leidinggevende Europese fabrieken.

Vanaf het begin van de negentiende eeuw liep de kwaliteit terug en werden nog voornamelijk gebruiksgoederen zoals serviezen gemaakt. In 1867 ging de fabriek in particuliere handen over.Vanaf 1885, toen Arnold Krog als kunstzinnig directeur werd aangesteld, ging het roer om. Onder zijn leiding werd geëxperimenteerd met decors in onderglazuur. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs werden deze producten goed ontvangen en dit leidde een nieuwe bloeiperiode voor de fabriek in die tot op heden voortduurt.

In 1987 vond fusie plaats met de tweede beroemde Deense fabriek voor porselein: Bing & Grøndahl (Gesticht in 1853).en werd de naam van het bedrijf “Royal Copenhagen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina