’s Werelds meest gezochte terrorist is gedoodDovnload 13.29 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte13.29 Kb.


Week 19 – 9 mei 2011 – tekst niveau Cs Werelds meest gezochte terrorist is gedood.


D
Foto: ANP
e terrorist Osama bin Laden is in de nacht van 1 op 2 mei gedood in Pakistan. Hij kwam om het leven in een vuurgevecht met Amerikaanse troepen. Amerikaanse elitetroepen hebben hem tien jaar lang gezocht. Bin Laden was de leider van de islamitische terreurgroep Al-Qaida. In 2001 heeft deze terreurgroep duizenden Amerikaanse burgers bij een aanslag gedood. Veel mensen in Amerika, maar ook daarbuiten reageerden opgelucht op zijn dood.


Zeemansgraf?.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vorige week tijdens een speciaal ingelaste persconferentie bevestigd, dat de terroristenleider dood is. Hij zei tijdens deze bijeenkomst dat het recht gezegevierd heeft. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam. Amerikaanse elitetroepen hebben het lichaam van Bin Laden, dat even in handen was van de Verenigde Staten, op basis van zijn gezicht geïdentificeerd. Daarna zijn er DNA-testen gedaan om zijn identiteit definitief vast te stellen. Naar verluidt heeft het stoffelijk overschot van Bin Laden een zeemansgraf gevonden: zijn lichaam is in doeken gewikkeld en in zee gegooid. Barack Obama zei later in een interview dat men respectvol met het lichaam van de terroristenleider is omgegaan. 'Wij hebben er duidelijk meer zorg aan besteed dan Bin Laden heeft gedaan toen hij drieduizend mensen om het leven bracht,' aldus de Amerikaanse president in dit interview dat afgelopen zondag is uitgezonden.


Op het spoor gekomen.

I


Foto: ANP
n augustus vorig jaar zijn de Amerikanen Bin Laden op het spoor gekomen. Het duurde echter nog maanden voordat de inlichtingendiensten zeker wisten waar de terroristenleider zich bevond. Een klein team van speciale commando’s drong in Abbottabad, dat zo’n honderd kilometer van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad ligt, het huis van Bin Laden binnen. Daar woonde Bin Laden al vijf jaar, zonder dat iemand het wist. Daar is hij omgebracht. Volgens Amerikaanse bronnen heeft Osama zich bij zijn aanhouding verzet, waarna hij door zijn hoofd geschoten werd. Ook een zoon van Bin Laden en drie lijfwachten kwamen om het leven. Drie echtgenotes, zes andere zonen en vier medewerkers werden gearresteerd en zijn de afgelopen week ondervraagd. Nog geen enkel land heeft om hun uitlevering gevraagd.
Heilige Oorlog.

Osama Bin Laden is in 1957 geboren in Riyad (Saoedi-Arabië) als zoon van een rijke sjeik uit Jemen. Hij studeerde management en economie aan de universiteit van Djeddah. Ondanks zijn twee meter lengte was hij een onopvallende student en hij kwam destijds zeker niet over als een terrorist. Tijdens een bezoek aan Pakistan in 1980 raakte de 23-jarige Osama onder de indruk van Afghaanse leiders die zich verzetten tegen de inval van de Sovjet-Unie. Vanaf dat moment begon hij zich tegen het Westen te keren. Hij vestigde zich in een grottencomplex in Afghanistan en vormde daar zijn eigen verzetsgroep. Die noemde hij Al-Qaida, ‘de basis’. Deze groep was aanvankelijk bedoeld ter ondersteuning van de Afghaanse moedjahedien die vochten tegen de Russische inmenging in hun land. Spoedig groeide de organisatie uit tot een wijdverbreid internationaal terreurnetwerk, die moest waken over de islam in de hele wereld. Na de Golfoorlog tussen de Verenigde Staten en Irak in 1990 begon hij een heilige oorlog om Amerika te treffen. Al-Qaida heeft geregeld aanslagen gepleegd tegen Amerika en Amerikaanse organisaties, in diverse landen. Op een islamitische website is de laatste audioboodschap van Osama bin Laden gepubliceerd. Daarin dreigt hij dat Amerika niet veilig is, zolang Palestina niet vrij is.


Wapenfeiten..

De grootste misdaad waar Osama bin Laden voor verantwoordelijk wordt gehouden, is de aanslag van 11 september 2001 - ‘nine eleven’ zoals het in de volksmond wordt uitgesproken - in Amerika, waarbij bijna drieduizend mensen zijn omgekomen in New York, Washington en in Pennsylvania. In 1998 werden onder zijn leiding twee Amerikaanse ambassades in Afrika onder vuur genomen: in Kenia en in Tanzania. Bij deze aanslagen kwamen tweehonderd mensen om. Ook in zijn eigen vaderland, Saoedi-Arabie, is hij betrokken geweest bij verschillende terreurdaden. Zijn staatsburgerschap werd door de Saoedische autoriteiten in 1994 ingetrokken, zodat hij sindsdien stateloos was.


Opgelucht.

Wereldwijd is opgelucht gereageerd dat Osama eindelijk gepakt en gedood is, bijvoorbeeld in Somalië waar veel terreuraanslagen door Al-Qaida zijn gepleegd. Zijn dood is een overwinning voor de islamitische wereld, zei de Pakistaanse popster Salman Ahmad afgelopen weekend. In de afgelopen veertienhonderd jaar is er volgens hem vrijwel niemand geweest die islamieten over de hele wereld zo veel schade heeft berokkend als hij. De popster eiste dat de verantwoordelijken in zijn land rekenschap moeten afleggen over het feit dat Bin Laden zich in de Pakistaanse stad Abbottabad kon schuilhouden. De Pakistanen voelen zich naar zijn mening daardoor vernederd.


Wraak.

Uit informatie die in zijn huis gevonden is, zou blijken dat hij van plan was geweest om dit jaar op de tiende herdenking van 11 september 2001 Amerikaanse passagierstreinen aan te vallen. Tevens lagen er meer plannen voor aanslagen, alleen de locaties moesten nog bepaald worden. Nu hij dood is kan Bin Laden geen kwaad meer doen, maar zijn opvolgers zullen hem waarschijnlijk willen wreken. Al-Qaida heeft zijn dood bevestigd en meteen gewaarschuwd dat het bloed van degenen die zich verheugen over zijn dood ‘zich zal vermengen met tranen’. Wereldwijd zullen de politieke leiders dus waakzaam moeten blijven.


Naar: www.nu.nl; www.ad.nl, http://edition.cnn.compagina van


pagina van


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina