Salon van de Verleiding een visie op de nieuwe amateurfotografieDovnload 13.8 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte13.8 Kb.
Salon van de Verleiding
een visie op de nieuwe amateurfotografie
van 6 juli tot en met 2 augustus 2012

Officiële opening op donderdag 5 juli 2012 om 20.30 u. door curator Johan De Vos© Marc Installé


Een nieuwe naam, een nieuw concept!

Vanaf dit jaar steekt de expo met fotografisch werk uit de Prijs van Vlaanderen en Kunstprijs volledig in het nieuw! Niet meer het gekende 'Het Salon' in 't Spant in Wilrijk. Wél een eigenzinnige expo van één maand in SD Worx in Antwerpen, met als curator Johan De Vos.

Er is veel veranderd in de wereld van de fotoamateurs. De stoerdoenerij (met gesofisticeerde technieken en super-de-luxe fotomateriaal) maakt geleidelijk plaats voor de verleidelijke beelden van de ware lief-hebbers.

Curator Johan De Vos ziet het. Uit de foto’s uit de Prijs van Vlaanderen en Kunstprijs 2011 maakte hij een keuze rond 'verleiding' en goot ze in een unieke presentatie. Opvallend veel werk heeft een link met ‘verleiding’. Soms is het de verleiding van de persoon in beeld, maar vaak ook heeft de verleiding te maken met de keuzes die de fotograaf maakt.

Het Centrum voor Beeldexpressie koos bewust voor een andere aanpak. Een onafhankelijke curator met een frisse blik, dàt is wat Het Salon nodig had. Deze expo toont de nieuwe tendensen. Het is veel én verscheiden. Dat is niet alleen typisch voor de amateurfotografie, maar ook voor de fotografie in het algemeen en voor de beeldvorming in deze tijd.

Het Salon van de Verleiding is er voor de toeschouwer die zich graag laat verleiden én toont tegelijkertijd wat er leeft bij de Vlaamse fotoamateurs.Laat u verleiden…

Het Salon van de Verleiding

Officiële opening door curator Johan De Vos op donderdag 5 juli, om 20.30 u.

Expo van 6 juli tot en met 2 augustus 2012


Brouwersvliet 2, 2000 Antwerpen
maandag tot vrijdag, 9 u. -19 u.


Het Salon van de Verleiding is een project van het Centrum voor Beeldexpressie met steun van de Vlaamse overheid, SD Worx en Milo-Profi.
Curator Johan De Vos
over het Salon van de Verleiding


Met deze tentoonstelling wil ik een eerbetoon brengen aan een groep amateurfotografen die tot nu toe de gewoonte had vooral een eerbetoon te brengen aan zichzelf. Voor zover ik het weet, worden er in fotogroepen en -clubs steeds weer wedstrijden ingericht. Om ter mooist, om ter best. Deze formule kweekt wedijver en ruzies. Erger nog, zo ontstaan foto’s die vooral ‘meetbaar’ zijn. Ze voldoen aan de complexe regels van scherpte en compositie. Ze worden het resultaat van ingenieuze technieken. Kortom, foto’s met maagkrampen.

Zo dacht ik

tot de mensen van het Centrum voor Beeldexpressie me uitnodigden om een selectie te maken uit deze bekroonde foto’s en er een ’originele’ tentoonstelling mee te bouwen. Dat was riskant, want ik was zwaar bevooroordeeld.

Toen

zag ik één foto die me verleidde. Het was een vierkante foto van een dame stappend aan de Antwerpse Meir. Het beeld mist misschien die typische scherpte en ook aan de compositie kan nog gesleuteld worden. Of juist niet. Bij fotografie zijn theorieën bijzaak. Het gaat om beelden en vooral om wat beelden doen met mensen. Met mij. Ik wil dit zeggen: ik was verkocht. Vanaf dat moment was het niet moeilijk om nog tientallen foto’s uit de dozen, mappen en van het scherm te plukken. Voor ik het besefte hadden we een tentoonstelling bij elkaar en ook een woord: ‘verleiding’.

En nu

zal de selectie uit de bekroonde foto’s misschien de hofhouding van de prijzen en lofzangen doorbreken. Maar weet, deze foto’s zijn bedoeld als een eerbetoon aan de verleiders. Het zijn fotografen met misschien minder goede manieren. Het is een bonte samenstelling. Veel om naar te kijken.

Johan De Vos

fotografierecensent en curator

Meer over het Centrum voor Beeldexpressie:

Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, film of multimedia, of kriebelen je vingers om eraan te beginnen? Dan is het Centrum voor Beeldexpressie je aanspreekpunt!Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat. Verder kan je je beeldend talent ook uitleven in tentoonstellingen, projecties, wedstrijden, cursussen en workshops die het Centrum voor Beeldexpressie organiseert. We zijn er voor de actieve en passieve beeldliefhebber, individueel of in groepsverband. Kortom, iedereen in Vlaanderen die beeldtaal wil ontdekken kan bij ons terecht.

www.beeldexpressie.be
03 289 12 00 of communicatie@beeldexpressie.be

Het Salon van de Verleiding is een project van het Centrum voor Beeldexpressie met steun van de Vlaamse overheid, SD Worx en Milo-Profi.


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina