Sandeh spoort niet. Nee, ik ben me daar gek. De trein heeft me nooit kunnen bekorenDovnload 5.91 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte5.91 Kb.
Sporen

Sandeh spoort niet. Nee, ik ben me daar gek. De trein heeft me nooit kunnen bekoren. Zoals het spreekwoord luidt brengt het Openbaar Vervoer je van een plek waar je niet had willen zijn naar een plek waar nooit terecht had willen komen op een tijdstip dat geen mens uitkomt in aanwezigheid van lieden waar je nog niet dood naast gevonden wilt worden. En dat meestal in een ding waarvan je in stoutste dromen niet het vermoeden had gehad dat daar mensen mee vervoerd zouden kunnen worden. Vandaar dat ik bij een baas werk die in Nederland ruim drieduizend kilometer snelweg heeft aangelegd. Over dat prachtige gladde zwarte asfalt zoef ik met mijn oldtimer, mijmerend over van alles waar een tevreden automobilist maar over kan mijmeren.


Op een goede dag heeft mijn baas mij een 'Mobility Card' toegestuurd. Met toegang tot producten van 'Mobility Mixx'. (met dubbel 'x', staat echt in de brief.) In een moment van onbezonnenheid heeft mijn baas kennelijk mensen die de Nederlandse taal machtig waren in koelen bloede vermoord. Wat was er mis geweest met een 'Verplaatsingsbiljet' met een 'Verplaatsingsmengsell'? (met dubbel 'l'; heb ik zelf verzonnen.) Blij verrast begon ik dan ook in de brief te lezen die bij de 'Card' was bijgesloten. Ik verwachtte een draconische korting op diesel, gratis toegang tot veerponten en tolwegen. En een bumpervaantje om alle files voorbij te mogen rijden. De knechten van de grootste asfaltboer hebben toch wel een streepje voor, dacht ik zo.
Hoe triest was de inhoud van de brief. Een open treinreis, een OV-fiets, een ketenreis en een poolauto was alles wat de pot schafte. Een poolauto is misschien wel wat als ik een tochtje naar Nova Zembla wil maken. Dan is een robuuste, goedverwarmde poolauto nooit weg. De autosleutels van dit vriesvehikel zitten, volgens de bijgesloten folder, in de 'Key manager'. Met vermoedelijk Kapitein Iglo op de uitkijk naar potentiƫle klanten.
Uiteraard is de toegang tot dat mixx-vervoer net zo gebruikersonvriendelijk als het complete OV. Inloggen op een duistere site, gebruikersnamen invoeren, wachtwoorden verzinnen die moeten bestaan uit 80 tekens waaronder 16 uit het cyrillische schrift en te voldoen aan de rijmregels van een sonnet, of woorden van gelijke strekking, zijn de noodzakelijke handelingen voor zelfs het simpelste reisje. Of een reisadvies.
Mijn reisadvies is even simpel als doeltreffend: neem de eigen auto. Staat altijd klaar, geen wachtwoord nodig, geen medereizigers en ik mag altijd aan het raampje zitten. Helaas blijkt dat de kilometervergoeding voor de auto verlaagd is naar 5 cent de kilometer. Een reis per fiets levert echter 19 cent de kilometer op. Dus hups, de fiets achter in de auto, mijlen maken en de hele handel declareren als fietstocht. Dan lacht een mens om die peperdure diesel.
Mobility mixx? Leuk voor mensen die sporen. Doe mij maar de eigen wagenn.

Sandeh
www.Zoutje.euDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina