`Schaap met 5 poten geniet van het wachten en klokken’. Mevr. D. Jongeneelen wint Passau in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000Dovnload 10.5 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte10.5 Kb.


`Schaap met 5 poten geniet van het wachten en klokken’.

Mevr. D. Jongeneelen wint Passau in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000
Aan het parcours van het legendarische wielercriterium de Draai van de Kaai wonen Deen en Diny Jongeneelen. Liefhebbers in hart en nieren die de spanning van het wachten geweldig vinden. En of er nu gewacht wordt op wielrenners of op duiven, het is bij de familie Jongeneelen altijd een feest. Deen zegt: “mijn hobby is duiven wachten. Natuurlijk wil ik wel prijzen vliegen, maar ik geniet van de aankomsten en het klokken van de duiven”. En klokken is ook in een andere zin van het woord een hobby van Deen. In een ruimte van zijn bedrijf staan wel 220 verschillende oude duivenklokken opgesteld. Gedurende het gesprek krijgt Deen dan ook steeds meer de gestalte van een schaap met 5 poten, want hij kan niet alleen vermakelijk vertellen, hij is ook nog van alle markten thuis is. Zo heeft hij een goedlopend bedrijf met 50 man personeel, studeert hij in zijn vrije tijd kunstgeschiedenis, biljart hij heel aardig, is hij bestuurder en gaat hij graag mee met culturele reizen. Kortom een veelzijdig man die geniet van het leven, kunst en de sociale contacten.
Mooie jeugdherinneringen

Al vanaf zijn jeugd heeft Deen duiven, waarbij het bloed voor de duiven werd overgebracht door de buurmannen. In die tijd mocht hij zelfs nog geen lid worden en als de uitslag dan kwam stond er altijd wel een prijs bij met de vermelding laat jong. “Jaah zegt Deen, in die tijd timmerde mijn vader met oude haarkisten een hok, dat werd geasfalteerd. In die tijd gingen we ook als mannekes op de fiets naar ’t Heike waar de meisjes van 8 à 9 jaar ook nylons aan hadden. De wereld ging voor mijn open. Overigens niet alleen door de meiskes, maar ook door de wit en rode schrootjes, die ook op de hokken in ’t heike zaten. En in die tijd heb ik zelfs als ‘snotpin jongen’ erwtensoep uit een grote pan leren eten”.En zo fanatiek als hij tijdens zijn jeugd begon is Deen zijn hele leven als liefhebber en bestuurder actief geweest. Hij heeft alle bestuursfuncties gehad en alle taken van coördinaten prikken, klokken lichten, lijsten maken, etc. zelf uitgevoerd. Deen vertelt: “in die tijd nam ik een week verlet om de duiven van Bourges uit te rekenen. Zes dagen van ’s ochtends tot ’s avonds waren we dan bezig om alle duiven uit te rekenen en de uitslag te schrijven. Mijn wijsvinger was na 5 dagen schrijven zo stijf dat deze 2 weken recht bleef staan”.
Als bestuurder heeft hij dan ook heel veel contacten in de duivensport opgedaan en samen met zijn vrouw kent hij dan ook alle bekenden en coryfeeën in de duivensport. Door alle hobbies en een goed lopende zaak met veel personeel, was er voor duiven niet veel tijd. “In 1992 toen ik een bedrijf met 120 man personeel had was ik alleen nog in het bestuur van de Reisduif om ook de sociale contacten te onderhouden”, aldus Deen. In die tijd gingen Diny en Deen altijd bij bekenden naar de aankomst van duiven kijken. Diny wilde op een gegeven moment echter ook duiven. Zo gezegd, zo gedaan en binnen enkele weken zaten er van de beste hokken duiven. Het noodlot sloeg echter bij de start direct toe, want op een dag kwam Diny in het hok waren alle duiven in het hok dood gebeten door een kat. Een zwarte dag voor de familie Jongeneelen. Diny krijgt er nog rillingen van.
Eerdere prestaties en basislijnen

Deen en Diny zitten altijd wel bij de eersten in Roosendaal op de overnachtvluchten. In 1980 hebben zij zelfs al eens de 1e prijs van nationaal Dax gespeeld. Overigens een mooi verhaal, na de aankomst van ‘t Tikske. “Jaah zegt Deen, ik heb me toen vier dagen niet kunnen scheren, want door de commotie van de vroege aankomst had ik mijn scheerapparaat weggegooid en wist ik niet meer waar ik hem had laten liggen”.


Verzorging

Naar de mening van Deen is de duivensport qua verzorging ook veel veranderd. Op dit moment zijn alle voersoorten wetenschappelijk samengesteld. Het verteren van voer kost immers ook energie. Deen vertelt: “de gewoonten zijn aangepast net als bij de wielrenners. Ik was vroeger een aardig biljarter en als ik dan moest biljarten dan kwamen de beroemde wielrenners zoals Woutje Wagtmans binnen met wat blonde dames en gingen ze voorafgaand aan de koersen grote biefstukken eten. Dat heb ik altijd onthouden, maar in tegenstelling tot de slecht verteerbare biefstukken krijgen mijn duiven altijd een licht verteerbare gevarieerde mengeling. Ik kan mijn duiven dan ook altijd meegeven, want ze hebben voldoende reserves”.


De Passau

En dan naar de vlucht van Passau, want door alle verhalen gaat de hoofdrolspeler, de 05-0528518 bijna verloren. De prestatie van de 05-518 alias de Passau liegt er namelijk niet om. Na gelost te zijn uit een andere vliegrichting moest hij namelijk een zwaar regen en onweersfront trotseren. Iets wat ongeveer 70% van zijn medestanders niet is gelukt. En hoewel er felle kritiek is richting de lossingverantwoordelijken die het regenfront van München tot Den Helder blijkbaar anders hadden ingeschat, doet dit aan de prestaties van de Passau niets af. Want vroeg vliegen uit een andere richting met regenfronten, betekent dat zijn coördinatie uitstekend functioneert en hij zijn bazen nog wel eens vaker zal kunnen verbazen.De Passau die in zijn bloed de lijnen van Pau Konings, Cees van Buijten en een snuifje van Geert Kouters en zoon heeft zitten, was de snelste van 1268 duiven in Fond Union de Blauwe Doffer. Deen zegt: “ik ben er hartstikke trots op dat ik een eerste speel in de Fondclub. Dit doe je niet zomaar en ik geniet dan ook van alle leuke reacties die we op onze overwinning van de Passau hebben gekregen”.
Deen en Diny geniet er nog lekker van en namens de Fond Union de Blauwe Doffer, nogmaals van harte gefeliciteerd.
Jordi Damen, Langeweg

www.deblauwedoffer.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina