SchoolschaatsenDovnload 24.41 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte24.41 Kb.

Almere, oktober 2007

t.a.v. de directie en/of de vakdocent bewegingsonderwijs
Betreft: schoolschaatsen
Geachte directie en/of vakdocent,
Afgelopen winterseizoen heeft de Almeerse Schaats Vereniging (ASV) met succes het schoolschaatsproject georganiseerd op het kunstijsbaantje op het Schipperplein (naast DooWorld) in het nieuwe stadshart van Almere. Dit, voor Nederland unieke baantje, is voor basisschool leerlingen ideaal om in drie lessen de beginselen van het schaatsen bij te brengen. Een groot deel van deze jeugd heeft nog nooit op schaatsen gestaan. Bovendien maken leerlingen op deze manier kennis met andere sporten en komen actief in beweging. Een zeer belangrijk uitgangspunt van de lessen is om het plezier in het schaatsen bij te brengen.
Dit seizoen organiseert ASV het schoolschaatsen weer in samenwerking met de KNSB.

De schaatslessen worden gecoördineerd door medewerkers van ASV (met stagiaires vanuit de ALO) en uitgevoerd door leerlingen van de sportopleidingen van het ROC Flevoland. Deze leerlingen hebben daarvoor een KNSB opleiding gevolgd om op een goede en kwalitatieve manier les te kunnen geven aan de basisschoolleerlingen.


KNSB lespakket

De KNSB heeft een mooi lespakket (zie bijlage) samengesteld. Dit kan voorafgaand op de schaatslessen in de groepen worden behandeld. Het bestaat uit een DVD, lesmateriaal (met 11-stedenstempelkaart) en een gymles. Per school bedragen de kosten € 15,00 voor het lespakket.Schoolschaatsen

 • Lesdagen: De lessen worden (bij voldoende beschikbaarheid van stagiaires) van maandag t/m vrijdag gehouden. Er worden drie lessen gegeven, welke zoveel mogelijk in drie achtereenvolgende weken plaatsvinden.
 • Lestijden: De lestijden zijn in principe van 9.00 – 10.00 uur, van 10.15 – 11.15 en van 11.30 – 12.30 uur. Lessen van 3 kwartier zijn ook mogelijk, zodat de laatste groep om 12 uur op school is. In de middag zijn er ook lessen mogelijk.
 • Voor wie: De lessen zijn in principe bedoeld voor de kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8.
 • Kosten: € 1,10 per kind per les. De laatste les wordt afgesloten met een mini-11-stedentocht, waarvoor de kinderen een verrassing (medaille of vaantje) ontvangen.
 • Vervoer: De school dient zelf voor vervoer van en naar de ijsbaan te zorgen. Scholen uit Almere-Haven en Almere-Buiten kunnen een bijdrage in de vervoerskosten ontvangen.
 • Begeleiding leerlingen: Leerkrachten (of vakdocenten bewegingsonderwijs) dienen altijd bij de lessen aanwezig te zijn. Hulp bij het aantrekken en uitdoen van de schaatsen wordt zeer op prijs gesteld. Hulp bij de uitvoering van de lessen is niet noodzakelijk, maar indien een leerkracht zelf mee wil doen wordt dit door ons en de leerlingen altijd gewaardeerd.
 • Schaatsen: Er wordt geschaatst op Easy Gliders van Zandstra (huur zit bij de prijs in). Kinderen die zelf schaatsen hebben worden verzocht die mee te nemen.
 • Aansprakelijkheid: De school blijft zelf verantwoordelijk. Het is een schoolactiviteit. Voor ASV is veiligheid een belangrijk aspect bij het schoolschaatsen. Wij doen er alles aan om (kleine) ongelukjes te voorkomen.
 • Inschrijving: U kunt zich als school inschrijven voor het schoolschaatsen door bijgaand formulier in te vullen en te mailen naar schipperplein@asv-almere.nl.

Of stuur dit op naar:

Almeerse Schaats Vereniging

Schoolschaatsproject

t.a.v. Anton Spaan

p/a Brugmark 23

1351 EB Almere
 • Betaling: Na afloop van de schaatslessen krijgt de school een factuur toegestuurd.
 • Vragen?:Voor vragen kunt u contact opnemen met Anton Spaan

mobiel 06-18828875.
INFO VOOR DE KINDEREN!!!!

 • Kleding: HANDSCHOENEN VERPLICHT !! (Zonder handschoenen wordt er niet geschaatst). Warme, maar ook lekker zittende (sport)kleding. Het kan ’s winters flink koud zijn. Zorg dat je daar goed op gekleed bent.
 • Schoenen: Platte stevige en het liefst hoge schoenen. De schoen komt op de schaats te staan en de banden komen over de schoen heen.
 • Eigen schaatsen. Heb je eigen schaatsen waar je lekker op schaatst neem ze dan mee.
 • Regenkleding. Als het een beetje regent neem dan een regenbroek mee, want als je valt wordt je nat. Bij heel slecht weer wordt in overleg met de school besloten of de les doorgaat.

De Almeerse Schaats Vereniging hoopt u kinderen leerzame lessen aan te kunnen bieden, waarbij naast de basis van het schaatsen vooral het plezier in het schaatsen bijgebracht wordt.


Met vriendelijke groet,

Anton Spaan

Almeerse Schaats Vereniging

Coördinator schaatsactiviteiten Schipperplein


BIJLAGE

Lespakket On Ice

Speciaal voor basisscholen groep 6 en 7 hebben de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) en de KNSB een gezamenlijk lespakket laten ontwikkelen over schaatsen en ijshockey.

Het kan dan gezien worden als een theoretische aanvulling en voorbereiding op de lessen op de ijsbaan. Hierdoor krijgt het schoolschaatsen meer diepgang en komt het schaatsen voor de leerlingen meer tot leven.


Maar ook voor scholen die niet in de gelegenheid zijn om met de leerlingen naar een ijsbaan te gaan kan het lespakket gebruikt worden en kunnen de leerlingen via dit lespakket kennismaken met de verschillende disciplines van schaatsen.

De kinderen werken aan volgende
kerndoelen Het lespakket sluit aan bij de volgende vakken
- Orientatie op jezelf en de wereld - Lichamelijke opvoeding
          Mens en samenleving - Aardrijkskunde

          Natuur en techniek - Geschiedenis


- Bewegingsonderwijs - Samenleving
- Nederlands - Gezond en redzaam gedrag

- Rekenen en Wiskunde


- Expressievakken


Het lespakket is opgebouwd uit vijf lessen en een les lichamelijke opvoeding
Elke les behandeld een schaatsdiscipline:
- Introducie- elfstedentocht
- Langebaanschaatsen
- Kunstrijden
- IJshockey
- Shorttrack en afsluiting
De introductieles en de afsluitende les duren ongeveer 60 minuten. De andere lessen in de klas duren 45 minuten. Bij de opdrachtkaarten kunnen de kinderen stempels verdienen voor een aantal opdrachten. Bij 11 stempels ontvangen de kinderen net als bij de Elfstedentocht een oorkonde.

De DVD ON ICE is toegevoegd aan het lespakket ON ICE als aanvulling op de lessen. Maar de DVD kan ook gebruikt worden voor informatieve of promotionele doeleinden met betrekking op schaatsen voor de jeugd. Op de DVD ON ICE staan 5 hoofdstukken: Algemeen, Langebaan, Kunstrijden, IJshockey en Shorttrack. Elk hoofdstuk laat de kijker kennismaken met een discipline en laat de kenmerken van de tak van sport zien.Het pakket bestaat uit
- Een DVD
- Docentenhandleiding
- Zes kopieerbare opdrachtkaarten
- Kopieerblad oorkonde
- Kopieerblad stempelkaarten
- Kopieerblad verhaal

- Stempel elfstedentochtDe kosten voor het lespakket zijn
Lespakket On Ice incl. DVD € 15,--
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina