Schoonmaakmiddelen en cementgebonden voegenDovnload 5.99 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte5.99 Kb.
Schoonmaakmiddelen en cementgebonden voegen
Wat is er voor een tegelzetter mooier dan na afloop van een werk een groot compliment te krijgen over het tegel- en voegwerk? Niets naar onze mening! Maar, het is uiteraard wel de bedoeling dat het tegel- en voegwerk voor lange termijn goed en mooi blijft. Het aanbrengen van een goede voegmortel volgens de juiste voorschriften is één. Maar het vergt ook van de bewoner/gebruiker het nodige juiste onderhoud om die voeg ook zo mooi te houden. Kalkaanslag op tegels en schimmelvorming op voegen kan een steeds terugkerend probleem zijn in natte ruimten. Goed droog maken van de ruimte na gebruik, goed ventileren en regelmatig schoonmaken zijn een aantal manieren om de kans op kalkaanslag en schimmelvorming te verkleinen. Echter indien men niet met de juiste schoonmaakmiddelen correct te werk gaat kan men in plaats van een mooie schone tegel en voeg wel eens voor een hele onaangename verrassing komen te staan.
De meeste voegen zijn producten op basis van cement. Cement is een grondstof welke niet bestand is tegen de invloed van zuren. Het al dan niet zuur zijn van vloeistoffen wordt aangeduid in een zuurgraad, de zgn. pH-waarde, die loopt op een schaal van 0 tot 14. Vloeistoffen met een neutrale zuurgraad hebben een pH-waarde van 7. Schoon leidingwater bijvoorbeeld heeft een neutrale pH-waarde. Vloeistoffen met een pH-waarde welke lager is dan 7, dus van 0 tot 7, behoren tot de groep zuren. Een vloeistof met een pH-waarde hoger dan 7 noemen we basisch of alkalisch.
Er zijn nogal wat schoonmaakmiddelen, en dan met name anti-kalkmiddelen op de markt die allemaal stuk voor stuk doeltreffend zijn in de aanpak van vuil- en kalkaanslag op het sanitair. Echter sommige van deze middelen zijn minstens zo doeltreffend in het afbreken van het voegcement.

In ons laboratorium hebben wij de invloed van kalk-reinigingsmiddelen met een lage pH-waarde op onze voegcementen getest. Hiertoe werd het voegcement gedurende langere tijd gedompeld in het betreffende reinigingsmiddel. Vrijwel direct begint het proces van aantasting van het voegcement. Na 4 uur belasting met een reinigingsmiddel met een pH-waarde van 1 is het oppervlak duidelijk zacht aan het worden. Uiteraard zal in de praktijk het voegcement niet constant in contact staan met het reinigingsmiddel, doch op termijn kan er aantasting van het voegcement plaatsvinden. Overigens zullen schimmelwerende reinigingsmiddelen, welke op basis van chloor/bleek gemaakt zijn, geen aantasting van het voegmortel tot gevolg hebben, omdat deze producten een pH-waarde van 7 of hoger hebben.

Ter voorkoming van bovengenoemd probleem kunnen wij u enige tips van harte aanbevelen:
1. In principe tegelwerk met gewoon schoon leidingwater reinigen.

2. Daar waar kalkaanslag en/of andere vuil zichtbaar is het tegelwerk reinigen met een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel. Onder ‘geschikt’ verstaan we een schoonmaakmiddel met een pH7 (neutraal) of hoger. Ook in verdunde vorm zullen middelen met een < pH7 zuurhoudend zijn en dus het voegwerk aantasten. Let er tevens op dat het schoonmaakmiddel niet ‘vettig’ is daar deze zich zeer goed hecht op het voegwerk en moeilijk schoon te spoelen is. Hierdoor krijgt vuil alsnog een kans om zich op het voegwerk te hechten.

3. Tegelwerk vóór het behandelen met het schoonmaakmiddel goed bevochtigen. Hierdoor zal het schoonmaakmiddel minder in de voeg indringen.

4. Vervolgens het tegelwerk goed schoonboenen met het desbetreffende schoonmaakmiddel.5. Tenslotte het tegelwerk na enige minuten intensief naspoelen met schoon leidingwater.
De kans dat uw voeg aangetast wordt door het schoonmaakmiddel is indien u deze richtlijnen opvolgt uitgesloten. Indien de pH-waarde van uw schoonmaakmiddel niet op de verpakking staat vermeld raden wij u aan met de fabrikant contact op te nemen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina