Schrijversecho’sDovnload 16.89 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte16.89 Kb.

Schrijversecho’s


Beeld- en geluidsopnames van Vlaamse auteurs in de Antwerpse binnenstad

16 oktober – 28 november

Toegang gratis

In de twintigste eeuw kregen schrijvers door hun optreden op radio en televisie steeds meer een stem en een gezicht. In sommige gevallen groeiden zij zelfs uit tot mediafiguren. De literatuur kwam live in de huiskamer.
 • Wij leven in een tijd waarin de schrijver het meest gewaardeerd wordt als hij schittert op podia en in interviews. (Luuk Gruwez, radioprogramma Madiwodo, 28/3/1992)

De Erfgoedcel Antwerpen en het AMVC-Letterenhuis doken in het Beeld- en Woordarchief van de VRT en haalden met steun van Canvas en Klara honderden vergeten, onthutsende, interessante, ontroerende en geestige opnames boven water van ons al ontvallen of nog levende auteurs.
 • Over het algemeen hebben de mensen die roken een beter karakter dan de anderen. Ik hoop dat gij ook rookt? (Ernest Claes, radio-interview Hubert van Herreweghen, 14/9/1955)

In gevarieerde multimedia-installaties op diverse locaties in het historische hart van Antwerpen spreken de auteurs over leven, liefde en dood, over stad en natuur, over literatuur en media of lezen voor uit eigen werk.
 • Als ge mij zegt dat ik vroeger een neger was tot mijn dertig jaar, dan kan ik mij dat beter voorstellen dan dat ge mij zegt: ‘Gij hebt vroeger gebeden tot uw dertig jaar.’ Dat kan ik mij niet meer voorstellen. (Gerard Walschap, radio-interview Betty Mellaerts, Het vermoeden, 27/6/1986)

Met opnames van Gaston Burssens, Hugo Claus, Ernest Claes, Gust Gils, Monika van Paemel, Jotie T’Hooft, Herman Brusselmans, Adriaan de Roover, Louis Paul Boon, Stefan Hertmans, Jef Geeraerts, Willem Elsschot, Kristien Hemmerechts, Anton van Wilderode, Eddy van Vliet, Peter Verhelst, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Cyriel Buysse, Erwin Mortier, Paul Snoek en tientallen anderen.
 • Stop het in zijn mond, dan weet hij eindelijk hoe het voelt. (Kristien Hemmerechts, radio-opname lezing (‘Geen mop’), 7/12/1993)

Ook voor biografen en literatuurhistorici zullen beeld- en geluidsarchieven steeds belangrijker bronnen worden.
 • Kunst is per definitie de leugen bij uitstek... die stoelt op waarheid... die de waarheid transformeert en het is een excellent hulpmiddel om door de werkelijkheid heen te komen, om je hoofd neer te leggen als de avond valt, omdat anders het ijzige koude van de werkelijkheid niet te dragen is. (Hugo Claus, radio-interview Roland van Opbroecke, 11/3/1983)


Schrijversecho’s laat zien en horen hoe auteurs achter hun teksten vandaan kwamen en voor hun lezerspubliek mensen van vlees en bloed werden.


 • Ook hier, ook hier kwam leven aangevloeid… (Jotie T’Hooft, radio-opname lezing, Poëzie 3, 14/4/1977)


Achtergronden bij Schrijversecho’s

Paul van Ostaijen zélf zijn ‘Melopee’ horen voordragen. Guido Gezelle die met zachte stem ‘Dien avond en die rooze’ reciteert. Het zou geweldig zijn – cultureel erfgoed en literair vermaak van de bovenste plank. Helaas, al bestond eind negentiende, begin twintigste eeuw de mogelijkheid om stemmen op te nemen (de eerste geluidsopname dateert, wereldwijd gezien, van 1877 en Gezelle overleed pas in 1899), het is hier toen voorzover bekend niet gebeurd.


Van welke Vlaamse auteurs zijn er wél geluids- en/of beeldopnames gemaakt en, vooral, bewaard? Liggen die registraties ergens op een zolder te vergaan of worden ze gekoesterd in goed toegeruste archiefinstellingen? Kun je ze gaan beluisteren of bekijken? En geldt dat ook voor hedendaagse opnames – die immers ook al tot ons literaire erfgoed behoren?
De grootste bewaarder van opnames in Vlaanderen is de VRT. Die heeft onnoemelijk veel in huis. Maar er is geen van overheidswege verstrekte archiefopdracht die deze of enige andere instelling verplicht tot het stelselmatig bewaren en voor het publiek openbaar maken van echo’s uit ons literaire verleden (en heden).
Om een idee te krijgen van wat er bewaard is gebleven, startten de Erfgoedcel Antwerpen en het AMVC-Letterenhuis in september 2002 het project Schrijversecho’s. Een steekproef in openbare en privé-archieven was hoopgevend: er is veel bewaard. Er is echter ook al heel veel verloren gegaan, uit onwetendheid, onbekommerdheid, onzorgvuldigheid, het vaakst evenwel uit geldgebrek. In ieder geval is er meer dan genoeg bewaard om dit najaar de nieuwe permanente tentoonstelling in het Letterenhuis met bijzondere klanken en beelden te stofferen én om met het wandeltraject van Schrijversecho’s, in het kader van Antwerpen Wereldboekenstad, het publiek gedurende zes weken ook elders in de stad te verrassen met opklinkende schrijversstemmen.
Schrijversecho’s wil bijdragen aan de bewustwording over het bestaan en de waarde van audiovisueel literair erfgoed. Dit behoort immers ook tot het grote verhaal van de literatuur en moet bijgevolg met zorg worden opgeslagen en ontsloten. Zodoende kunnen wij er zelf nog van genieten en hoeven onze nazaten niet te verzuchten hoe jammer het is dat twintigste-eeuwse Vlaamse schrijvers niet meer te horen of te zien zijn.
Bij Uitgeverij Meulenhoff | Manteau verschijnt voorjaar 2005 Schrijversecho’s. Een eeuw Vlaamse schrijvers aan het woord (samenstelling Karl van den Broek en Jeroen de Preter), boek + cd.

Schrijversecho’s


Beeld- en geluidsopnames van Vlaamse auteurs in de Antwerpse binnenstad

16 oktober – 28 november

Toegang gratis

Locaties

 • AMVC-Letterenhuis (hal)

 • Museum Mayer van den Bergh (ingang)

 • Museum Plantin-Moretus (18de-eeuwse eetkamer)

 • Stadsbibliotheek (ingang)

 • Erfgoedhuis Den Wolsack (hal en/of binnenplaats-boekentoilet)

 • Sint-Andrieskerk (biechtstoelen)

 • Zoo (ingang)

 • Centraal Station (hal)

 • Standbeelden (o.m. Paul van Ostaijen, Hendrik Conscience)

 • Stadswinkel

 • ModeMuseum (portiek)

 • KBC-Boerentoren (begane grond)

 • Voetgangerstunnel (onder voorbehoud)

 • Ondergrondse tramhaltes De Lijn (onder voorbehoud)


 • Een folder met plattegrond en achtergrondinformatie is vanaf 15 oktober gratis verkrijgbaar op alle binnenlocaties.


 • Tussen 11 en 15 oktober wordt voor de pers een wandeling georganiseerd langs enkele locaties. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de Erfgoedcel.


Peter Balcaen en Jan Robert

Erfgoedcel Antwerpen

T 03 222 93 34

E info@erfgoedcel.beW www.erfgoednet.be/antwerpen


 • Schrijversecho’s is een productie van de Erfgoedcel Antwerpen en het AMVC-Letterenhuis met steun van Canvas en Klara.
 • Vormgeving en installatie locaties: Jake de Vos & Dyane Donck i.s.m. Baseline. • Schrijversecho’s is een cultureel-erfgoedproject in het kader van het erfgoedconvenant tussen de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid. De Erfgoedcel Antwerpen streeft naar een geïntegreerd en hedendaags stedelijk erfgoedbeleid.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina