Secretariaat: Beatrijslaan 49, 3110 Rotselaar 016/58. 09. 27Dovnload 49.04 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte49.04 Kb.


Secretariaat: Beatrijslaan 49 , 3110 Rotselaar – 016/58.09.27
Email : Bond.gepens.bb@gmail.com Website : http://www.b-g-b.be/

20 augustus 2012


1. Ga even zitten en lees …

H

et woordje van de voorzitter: Allemaal mensen...

Het was een mooie zondag in juli. Wij waren uitgenodigd om mee te vieren met een koppel dat 50 jaar gehuwd was. Naast hun kinderen en kleinkinderen waren er overwegend mensen die ook “50 jaar gehuwd” zouden kunnen vieren of reeds gevierd hebben.

Allemaal mensen met hun eigen verhaal. Iemand die nooit gehuwd is maar dat geen enkele belemmering vindt om gelukkig te zijn en te genieten van de vele vrienden en kennissen die ze heeft en koestert. Zeker niet eenzaam. Een ander iemand die nu ook alleen is, reeds tweemaal gehuwd was en een luisterend oor zocht om zijn verhaal toch nog eens te kunnen vertellen. Ook al is het lang geleden, maar nog steeds zijn het mooie herinneringen die hij zo graag koestert. Een andere aanwezige heeft pas zijn wederhelft verloren. Hij zal dus nooit 50 jaar gehuwd kunnen vieren en heeft het nog steeds moeilijk met dit verlies. Daar waren ook koppels die al een eeuwigheid samen hun leven delen, en zo op mekaar afgestemd zijn, dat ze bijna hetzelfde denken, bijna gelijktijdig alles doen. Mooi om zien hoe je samen zo één kunt zijn. Maar ook waren er koppels waarvan een partner niet meer zo gezond is, die steeds meer en meer aandacht vraagt en waar constant moet voor gezorgd worden. Ontroerend hoe twee mensen er zo voor mekaar kunnen zijn, de ene zo hulpeloos en de andere zo behulpzaam en bezorgd. Liefde in het zorgzame, sterke veerkracht voor de andere. Dan zijn er mensen die een tweede kans gezocht en gekregen hebben in het leven. Zij zullen ook nooit 50 jaar gehuwd kunnen vieren, maar ze hebben mekaar gevonden en zijn ervoor gegaan, dankbaar om de tweede kans.

Zo zie je maar, zo’n jubileumfeest kan een weerspiegeling zijn van leeftijdsgenoten, ook een weerspiegeling van onze Bond van Gepensioneerden van Boerenbond. Jij kent of erkent waarschijnlijk ook zulke mensen. Allemaal mensen met een eigen verhaal, een eigen verleden. Mensen die hun verhaal ook eens graag vertellen, en mensen die graag luisteren naar die verhalen. Op veel van onze activiteiten vinden we zo’n groep mensen, zij die graag vertellen en zij die graag luisteren. Ook jij bent welkom, met je verhaal, met je geschiedenis, met je leven. Je zult zeker mensen vinden die je begrijpen en blij zijn dat we samen onderweg mogen zijn. Welkom.


Odette Dekeyser
Voorzitter

2. UITSTAP NAAR BRUSSEL: Het Europees Parlement en de Matongéwijk op 17 september
Omwille van het succes en de vele ontgoochelde gezichten na onze eerste dagreis, hebben we een herkansing gekregen op maandag 17 SEPTEMBER, met een licht gewijzigd programma

Vreemdgaan in Brussel… van hartje Europa naar Afrika” En dit allemaal op enkele kilometers afstand van mekaar: aan ons om dit te overbruggen!!Wat staat er op ons programma:

Aankomst aan het Leopoldspark en een wandelingetje brengt ons naar het Europees centrum:

- Om 9u30 bezoeken we het PARLAMENTARIUM : ieder mag (met audiofoon) een uur rondwandelen in de geschiedenis van Europa.:Toffe informatie en een boeiende geheugenopfrissing !!

- Om 11 u bezoeken we de vergaderzalen van het Europese Parlement, en krijgen we uitleg over de werking ,wellicht in heel bekend gezelschap (…)

- Om 12u30 kunnen we ter plaatse een lichte maaltijd gebruiken en krijgen we er een drankje bovenop. In de prijs inbegrepen !!!!

- nadien drinken we een “echt Brussels Bier” of een heerlijke kop koffie op de terrasjes van het Luxemburgplein: het middelpunt van Europees Brussel. - Dan loopt ons parcours richting Naamsepoort, waar we om 15 u30 een afspraak hebben met de zussen Lydia en Nyota Vuemba, die ons door de Congolese buurt Matongé zullen gidsen.
- We eindigen in hun gezelschap omstreeks 17u30 in een Congolees restaurant en mogen er aanschuiven aan een Afrikaans buffet!!


- Rond 20 u terug thuis

Opstapplaatsen - Scherpenheuvel Busuitbater 7u
- Rotselaar rond punt 7u20
- Leuven –Bodart 7u45
Als dat niet vreemdgaan is!!!
en dit slechts voor de prijs van 50 € per persoon !!!
te storten op REK.NR van BGB 739-0093001-76 (BE91 7390 0930 0176)


De begeleiders zijn: Thérèse Van Steyvoort gsm: 0494 226620
en Jeanine Fonteyn gsm: 0485 184674

Inschrijven : uiterlijk 1 september of tot volzet!
Inschrijven bij Jeanine Fonteyn, Sparrenstraat 9, 3110 Rotselaar , per e-mail jeanine.fonteyn@skynet.be of telefoneer nr 016/58 10 08
Inschrijvingsformulier: zie achteraan


Gelieve op het inschrijvingsformulier uw naam en voornaam zoals het op uw identiteitskaart staat te vermelden. We hebben deze informatie nodig voor toegang tot het Europees Parlement. Breng uw identiteitskaart mee !


3. Verslag reis op 9 augustus naar Henegouwen:Van het Centrumkanaal naar Marcinelle en nadien naar de Samber

Met een volle autobus - helaas moesten we weer enkele leden teleurstellen, vertrokken we richting La Louvière, naar de deelgemeente Houdeng-Goegnie om er met de boot een tochtje te maken op het oude centrumkanaal . Na een vlugge koffie in La Cantine des Italiens waren we gewapend voor een leuke boottocht. We kregen het gezelschap van een jonge, Nederlands sprekende gids, die het ontstaan, het reilen en zeilen, en vooral de verbazende , mechanische werking kon uitleggen van de historische liften, de draaibruggen, de machinekamer en de hele waterhuishouding kon uitleggen .

Verbazing alom voor de vernuftige werking van het geheel, die de scheepvaart toeliet in een heuvelachtig landschap en zo de ontwikkeling van de streek ten goede kwam. Helaas met het sluiten van oude industrie en de koolmijnen is dit een stukje geschiedenis geworden.
Maar erkend als Europees Erfgoed zal het zeker bijdragen tot een positieve blik op Wallonië. Met het treintje terug naar La Cantine des Italiens. Wie het wilde kon een kijkje kon nemen in het kleine museum, waar nog op een authentieke manier de huisvesting van de vele eerste migranten, hoofdzakelijk Italianen te zien was.


Al liet het eten op zich wachten, het smaakte toch lekker en het water, de wijn en de streekbiertjes, vulden de gaatjes op.

Dan ging het richting Marcinelle, naar Le Bois du Cazier, de mijncité waar in 1956 op 8 augustus een zware mijnramp plaats had. Bij velen onder ons kwamen herinneringen boven van die tragische gebeurtenis. We kregen er een sfeervolle en ontroerende rondleiding: het waren kippenvelmomenten, dat merkte je nadien in de autobus waar het opmerkelijk stil werd.

We hadden een beetje de afstanden overschat en daarom geraakten we niet langs Le Bois de Luc, dat wij aankondigden als een mooi gerestaureerde mijncité… een andere keer dan maar.

Via de vele wegen die Charleroi en omgeving doorkruisen, kwamen we aan onze eindbestemming, nl. de kleine brouwerij van Val de Sambre, in het een idyllisch dorpje Gozée, dat overheerst wordt door de mooie ruïnes de Abbaye d’Aulne. Een wandeling ernaar toe deed ons goesting krijgen om meer te zien , maar spijtig genoeg vliegt de tijd tijdens een gevulde uitstap zo snel…

Na een korte uiteenzetting over de artisanale productie was het proeven geblazen van een van de lekkere biertjes die er gebrouwen werden.

Hoeft het gezegd dat bij een typische patersmaaltijd en een extra biertje de tongen los kwamen?

De chauffeur Michel,een goeds bekende van het BB gezelschap bracht ons zonder kleerscheuren stipt en veilig terug naar ons vertrekpunt.

Kijken jullie mee uit naar onze volgende afspraak?

Jeanine.

4. BGB nieuwtjes

Foto’s van onze uitstappen als


De Wandeling in Groenendaal,
De eerste reis naar de Baltische Staten op 17 juni;


Onze daguitstap naar Maastricht
Het eerste stadsbezoek aan het Europees Parlement en de Matongé-wijk,


Onze daguitstap naar Marcinelle en Strépy-Thieux

Staan op onze website
zie op
www.b-g-b.be

Selecteer “activiteiten inschrijvingen en foto’s,

Selecteer activiteiten 2012-08-20

Selecteer foto’s naast de betreffende activiteit.

Onze dagreis naar de Mechelse tuinbouwveiling en bezoek aan het Ursulinenklooster op 2 oktober is al een tijdlang volboektOp 6 november houden we onze jaarlijkse programmadag in “Den Egger” in Scherpenheuvel.

Reserveer nu al de datum in uw agenda! In onze volgende nieuwsbrief meer daar over

E
5. ‘UITSLUITINGEN’ : EEN BOEK VOOR U?
x-Boerenbondcollega Herman Van Gucht schreef het boek ‘Uitsluitingen’.
Het boek werd uitgegeven door uitgeverij Boekscout.nl


Het boek is gebaseerd, zo stelt Herman, ‘op onuitwisbare herinneringen uit mijn jeugd en vooral uit mijn fantastisch en tegelijk hachelijk Congolees avontuur.’

 Een voorproefje van wat het boek te bieden heeft:Ben, een jong gepensioneerde, bezoekt wekelijks een demente tante, die de enige band is met zijn jeugd. Met de dood van tante Fien valt de laatste fysieke band met het verleden weg. Ben besluit zijn meest indringende herinneringen neer te schrijven. Vooral dan zijn belevenissen in Congo. Hij werkte er als leerkracht tijdens de tweede helft van de jaren zestig. Hij raakt in de ban van dit prachtige land en stuit op de glazen wand die hem scheidt van de zwarte mensen en hun cultuur. Maar het noodlot slaat toe. Ben komt, tijdens een woelige periode, in een levensbedreigende situatie terecht. Nu geen idealisme meer, alleen overleven telt nog.

 

Voor wie Herman van Gucht niet kent, laten we Herman zelf aan het woord. ‘Ik ben geboren in Merchtem in 1942. Na mijn studie Landbouwingenieur aan de KULeuven  werkte ik een schooljaar als leerkracht in Congo. Daarna was ik ruim 10 jaar landbouwjournalist. In 1977 won ik de - voor het eerst toegekende - prijs voor Belgische landbouwjournalistiek. Na mijn loopbaan in de landbouwsector waagde ik mij, als late zestiger, aan mijn eerste roman ‘Uitsluitingen’. 

Hoe kunt u het boek Uitsluitingen bestellen?

Het meest gemakkelijke is om naar bijvoorbeeld een Standaard Boekhandel te stappen en er het boek te bestellen.

Er is steeds zo’n veertien dagen wachttijd. Het boek telt 226 bladzijden. Uitvoering in paperback 12,5 x 20 cm.

De vaste prijs: 17,95 €

Boeiende en fascinerende lectuur!

Paul VM 

6. Proficiat aan onze jubilarissen.


95 jaar:

3/09: Herbots Emelda (IDB), Kerkstraat 9/101, 3010 Kessel-lo
90 jaar:

27/08: Lombaerts Jacques (AVEVE), Kortrijksestraat 132, 3010 Kessel-Lo

30/08: Geeraerts Julien (AVEVE), Pleinstraat 89, 3001 Heverlee

08/09: Depuyt Jozef (AVEVE), Brugseweg 30, 8900 Ieper

12/09: Wittemans Joost (IDB), Fonteinstraat 75/27, 3000 Leuven
80 jaar:

20/08: Van De Sompele Daniel (BB), Waversebaan 192, 3050 Oud Heverlee

27/08: Minten Sylvain (IDB), Acasialaan 19, 3020 Herent

09/09: Cools Eduard (KBC-B), De Heuvels 5, 2430 Laakdal

10/09: Rom Lodewijk (AVEVE), Egenhovenstraat 171, 3060 Bertem

11/09: Grietens Jules (IDB), Wijgmaalsesteenweg 173 A , 3020 Herent

12/09: Timmermans Gaston (KBC-V), Lodreef 43, 3010 Kessel-lo

29/09: Theys Philippe (KBC-V), Guldensporenlaan 42, 3010 Kessel-lo
60 jaar gehuwd:

05/07: Reymen Maurice (AVEVE) met Ilsbrouckx Maria, M.Pypelinckxstraat 4,
3511 Kuringen
(Met onze excuses voor het niet vermelden in onze brief van juli)


02/08: Wouters Henri (KBC-B) met Haine Maria, Huttelaan 64, 3001 Heverlee

05/08: Van Campenhout Maurice (IDB) met Van Krunkelveldt Marie,
Aarschotsesteenweg 395, 3012 Wilsele


03/09: Van Herk Jaak (AVEVE) met Winters Maria, Marsestraat 41, 3950 Bocholt

06/09: Peys Jozef (KBC-V) met Vankeymolen Petronella, Leuvenstraat 41,
3020 Veltem-Beisem


13/09: Kinnart Francois (IDB) met Roockx Lily, Goswin 3 laan 8 , 3001 Heverlee


50 jaar gehuwd:

20/07: Dewelde Camille (IDB) met Torsin Maria , Helen Bosstraat 50, 3350 Linter

01/08: Brutsaert André (BB) met Vansteelant Mariette, Pitsenbosdreef 20,
8200 Brugge


04/08: Hoste Frank (KBC-B) met Brems Godelieve, Hof ter Leepslaan 12, 3020 Herent

11/08: Baudemprez Rene (KBC-V) met Vanderauwera Maria, Processieweg 19,
3071 Erps-Kwerps


11/08: Bos Magda (IDB) met Kiezekoms Hugo, Paternosterstraat 21, 3111 Wezemaal

25/08: Bruyninckx Josée (KBC-V) met Wouters Louis, Puttestraat 24, 3390 Tielt-Winge

08/09: Janssens Willy (IDB) met Beckers Margueritte, Bollobos 50, 3120 Tremelo

08/09: Michielsens Hugo (AVEVE) met Adriaensen Gilberte, Smoutakker 101,
2940 Stabroek


12/09: Desmaretz Leo (AVEVE) met Heykers Marie-Louise, W. Van Haverelaan 300,
2900 Schoten


15/09: Rosier Paul (SBB) met Cortoos Arlette, Elst 21, 3320 Hoegaarden

15/09: Vander Kuylen Jan (AVEVE) met Franckx Josepha, A. Thierylaan 48,
3001 Heverlee


21/09: De Smet René (CPD) met Van Ginderachter Anny, Ellestraat 4B, 3020 Herent

28/09: Van Halst Etienne (AVEVE) met Vandenberghe Brigitta, Trevierenlei 12,
2900 Schoten


29/09: Lambrechts Pierre (STABO) met Kerkhofs Agnes, Boslaan 28, 3050 Oud-Heverlee

7. Onze christelijke deelneming aan de familie van onze overleden leden:Op 29/5: Agnes Lefever (KBC-B) Weduwe van Hermys Paul, Waversebaan 29,
3050 Oud Heverlee ,8. Welkom aan onze nieuwe leden:

Van Goetsenhoven Emilienne (CERA), Koning Albertlaan 137, 3360 Korbeek-Lo


INSCHRIJVINGSFORMULIER Brussel Europees parlement en Matongéwijk : 17 september

Terug te sturen voor 1 september naar:

Inschrijven bij:

Jeanine Fonteyn
Sparrenstraat 9, 3110 Rotselaar

Of per e-mail:
jeanine.fonteyn@skynet.be
of meldt u aan per telefoon:
016/58 10 081 of 2 perso(o)nen - naam en officiële voornaam en GSM nr:

Ondergetekende schrijft in en betaalt voor 1 ( ) of 2 ( ) personen (*):

Naam + 1ste voornaam (°) ................................ ..............................
Naam + 1ste voornaam (°) ................................ ...............................
Adres : .................................................................
Postnummer: ......... Gemeente: ....................


Tel.: GSM: ............................................

(°): Naam en voornaam zoals op uw paspoort!

Opstapplaats autobus (aankruisen met X)
( ) Van Aerschot busuitbater Scherpenheuvel 7u00’
( ) Rotselaar Rond Punt 7u20’
( ) Leuven Bodart 7u45’


Ik stort 50 € per persoon op rekeningnummer 739-0093001-76 (BE91 7390 0930 0176) met vermelding: Brussel en naam deelnemer(s)

Datum: . . . . . . . Handtekening
(°) Deze info is verplicht om aan de hand van de aanwezigheidslijst toegelaten te worden. We moeten die op voorhand doorsturen.
Breng de dag zelf zeker je identiteitskaart mee!!


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina