Secretariaat: Beatrijslaan 49, 3110 Rotselaar 016/58. 09. 27Dovnload 54 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte54 Kb.


Secretariaat: Beatrijslaan 49 , 3110 Rotselaar – 016/58.09.27
Email : Bond.gepens.bb@gmail.com Website : http://www.b-g-b.be/

1 juli 20121. Ga even zitten en lees …

H

et woordje van de voorzitter: Druk, druk, druk...

Waarschijnlijk is het jullie ook opgevallen, maar de laatste tijd lijkt het voor vele mensen toch zo druk!

Eerst was het voetbal, en niet tegenstaande er geen Belgische ploeg van de partij was, moesten we toch bijna alle dagen kijken naar een of andere match. Ondertussen begon het grandslam tennistornooi van Wimbledon, waar we, zeker omdat er Belgen meespelen, toch ook de hoogtepunten moeten van gezien hebben. Zaterdag startte de Ronde van Frankrijk, weer een jaarlijks rendez-vous dat we niet mogen missen.
We kunnen weer drie weken genieten van de koers en kijken naar al die mooie streken waar de Ronde passeert.
En dan volgt het vierjaarlijkse sporthoogtepunt, de Olympische Spelen, die we ook niet mogen of kunnen overslaan! Druk, druk, druk…

Meestal mag of moet het ganse gezin meegenieten van deze sportzomer, en toegegeven, dikwijls is dat toch niet zo onaangenaam.

Laten we ons niet schamen dat we daarvan kunnen genieten, en dat we meesporten vanuit onze luie zetel. Maar misschien, als er toch nog een beetje tijd overblijft, springen we zelf op onze (elektrische) fiets, of spelen we met de kleinkinderen een partijtje voetbal of een partijtje tennis… en maken we zelf tijd voor een beetje actieve sport.
Odette Dekeyser

VoorzitterCruise op het Canal du Centre
« Le Bois du Cazier » in Marcinelle
L’abbaye d’Aulne

E
2. Daguitstap naar Henegouwen


donderdag 9 augustus 2012

en dagje in de buurt van Charleroi, een regio die heel wat boeiends in petto heeft : het zal zeker een verrassende kennismaking … of een leuk weerzien worden.
Wij stellen jullie volgend programma voor: “in de voetsporen van de mijnwerkers

1. Cruise op het canal du centre

- Ontvangst met koffie en koek aan de waterkant om 9u30 in Houdeng Goegnies

- In de voormiddag genieten we van rondvaart om 10u met de boot op het oud centrumkanaal en een ritje met een spoortreintje langs dit historisch kanaal. We krijgen er informatie over de industrie en de leefwereld van toen in de regio: het wordt een 2 u. durende afwisselende trein -en rondvaart . - We bezoeken rond 12u ter plaatse een klein museum, in de vroegere woonbarakken over de gewoonten en leefomstandigheden van onze eerste Italiaanse gastarbeiders. - Nadien wordt het middagmaal opgediend in het aardige restaurant “La Cantine des Italiens”, in dezelfde cité. Typisch smakelijke Waalse kost met als je wil, een lekker regionaal biertje

2. Om 14u staat een bezoek aan “Le Bois du Cazier” in Marcinelle gepland, de zo betreurde mijnsite, waar we kennismaken met het leven in en rond de mijn. We komen er nu juist één dag na de herdenkingsplechtigheid van de mijnramp van 8 augustus 1956, waar ook heel wat streekgenoten het leven verloren.
We rijden om 16u30 via een andere mooie herinnering naar de mijncité van “Le Bois de Luc” in Charleroi: interessant om in de omgeving een korte wandeling te maken of te genieten van een zeldzaam mooi en gerenoveerd bouwproject .

3. Onze laatste stop rond 18u is de Abdij d’Aulne: we lopen even door indrukwekkende ruïnes, met kerk en een brouwerij. Daar eten we zoals de paters het deden: een kaas-en vleesschotel met een dégustatie van eigen brouwsel. Als paters zich hierbij zalig voelden, waarom wij niet…
en dan rijden we huiswaarts. We zijn vermoedelijk terug in Leuven om: 21 u

Deze reis kost je, met een koffie ’s morgens , 2 maaltijden met een drankje, welgeteld 52 € te storten op rekening nr. BGB (zie inschrijving hierbij) Inschrijven is de boodschap!! Denk er aan: we hebben slechts plaats voor 55 personen en wie bij de eersten inschrijft èn betaalt, is bij de gelukkigen.Opstapplaatsen autobus: Scherpenheuvel (busuitbater): om 7u30
Rotselaar rond punt: 7u50
Leuven Bodartparking: 8u10

Storten op BE91 7390 0930 0176 (739 0093001 76) van BGB met vermelding : “ uw naam + bezoek Henegouwen op datum van 9 augustus 2012.

In schrijven bij, en begeleiding door : (zie inschrijvingsformulier achteraan)

Paul Van Mierloo, Bergstraat 97, 3010 Kessel-lo tel 0479/20 87 61


email: paulvanmierloo@yahoo.com
L
3. Daguitstap : MECHELSE TUINBOUWVEILING en URSULINEN KLOOSTER O.L.V.WAVER

DINSDAG 2 OKTOBER
eef mee met de wondere wereld van een moderne veiling op Europees niveau, wordt zelf groentekoper en laat je meedrijven op het jachtige veilingleven.
Dompel u daarna onder in de prachtige Art Nouveau stijl van het Ursulinnen klooster waar misschien uw dochter nog heeft gestudeerd.

Klooster werd gesticht door 8 nonnen in 1841 en groeide in minder dan een halve eeuw ,door ondernemingszin en vooruitstrevende ideeën van de nonnen, uit tot een internationaal vermaard pensionaat voor meisjes.


1. De Mechelse Tuinbouwveiling

Ontvangst met twee koffiekoeken en koffie/thee naar believen in de kantine van de M.V.


Op de Mechelse Veilingen gonst het van de activiteit. Per verkoopdag wordt soms tot 3.000 ton groenten verhandeld. Het loont de moeite om deze veiling – die de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa is - te bezoeken.
De bedrijfsgids vertelt u meer over de geschiedenis van het veilingwezen en van de Mechelse Veilingen in het bijzonder, leert u hoe het veilingsysteem werkt. Men loodst u door het traject dat de groenten afleggen van bij de tuinder tot in uw plaatselijke supermarkt en laat u de verkoopactiviteiten voor veilingklokken persoonlijk meemaken.

Middagmaal in de Kantine van de veiling

Soep – Saladbar – Dagschotel water op tafel en huiswijn inbegrepen


2. Doorreis naar O.L.V Waver en bezoek aan het Ursulinenklooster.

Met B.G.B. naar de ART NOUVEAU WINTERTUIN en het Ursulinenklooster van O.L.V.Waver.


Het “Pensionnat de Demoiselles” had een internationale uitstraling. En dat moest ook in de architectuur tot uiting komen. In 1900 bouwde het instituut een prachtige wintertuin in ART NOUVEAU. Het was een waardige ontvangstruimte voor de vooraanstaande bezoekers van honderden inwonende meisjes, afkomstig uit binnen- en vaak ook uit het buitenland. Via de kostschool,waar de toplaag van de internationale katholieke burgerij hun dochters naartoe stuurden, konden de zusters het nodige geld bijeenbrengen om deze projecten autonoom te financieren.
TIP: Over dat ongelooflijk fraaie van deze gebouwen, die nu tot ons beschermd erfgoed behoren, werd onlangs een prachtige fotobundel met fotowerk van Annie van Gemert gepubliceerd. Niet alleen de duizenden oud-leerlingen van dit instituut -waartoe schrijfster dezes behoort- zullen er met grote bewondering naar kijken, maar ook eenieder die zich laat raken door schoonheid van stijlen, kleuren, vormen in glas, in marmer, in hout en in steen. “ OPVOEDEN IN SCHOONHEID” , foto’s Annie van Gemert, tekst Daan van Speybroeck. Uitgever vzw Wintertuin en Annie van Gemert, 2011 € 49,50

Na het bezoek: koffie met gebak. Vertrek terugreis rond 17.30 uur.KOSTPRIJS: € 40 per persoon alles inbegrepen zoals vermeld, van ontbijt tot vieruurtje, inclusief de autobus.

BELANGRIJK: beperkt tot 40 personen (gereserveerd enkel en alleen voor leden BGB en hun partner) !Autobus:

Autocars Van Aerschot Scherpenheuvel 07.00 uur

parking aan rondpunt in Rotselaar 07.15 uur

parking Bodart Leuven 07.30 uur
Inschrijving bij, en begeleiding door (zie afzonderlijk inschrijvingsformulier achteraan)

JULIEN MILIS Westmeerbeeksesteenweg 13, 2230 HERSELT

G.S.M.: 0496 58 73 49 e-mail: julien.milis@skynet.be

4. Verslag eerste dagreis Europees Parlement
en Matongé-wijk

Brussel ge het moin het gestoile”

Een kort verslagje voor jullie, want… zoals je weet, plannen we een 2de reis voor de vele geïnteresseerden, die helaas niet meer op de bus, of in het Europarlement binnen mochten, en we gaan ook niet alles verklappen, hé.

Het was super!

“samen in de file, da’s gezellig”

Gelukkig viel dat erg mee en kwamen we juist op tijd binnen in het Europarlementsgebouw met, jawel een bekende parlementariër (ster) die in een heel kort bestek toch één en ander kwijt wou. Ook de andere lieftallige dame (Lady in red) kende haar stiel. Een bezoekje aan het “Parlamentarium” nadien was de moeite.

Na het eten scheen het zonneke op het Luxemburgplein en er was plaats en tijd voor een babbel en een drankje. Zo vertrokken we richting Naamsepoort waar we Nyoma en Lydia ontmoetten en samen Matongé introkken.


Congolees eten: dat moet je geproefd hebben: we zijn een lekkere ervaring rijker!!

Jeanine.


D
5. Verslag BGB wandeling 15 mei 2012.
e zware ochtendwolken voorspelden niet veel goeds voor die dag. Maar, een gemotiveerd wandelaar laat daar zijn slaap niet voor.

Eenmaal de gebruikelijke opstapplaatsen gepasseerd en de files die daarvoor moeten getrotseerd worden (ze moeten daar toch eens wat aan gaan doen) konden we Dijlevallei, richting Overijse, induiken.

Onder de deskundige leiding van alwetende Herman Cockx en de immer bedrijvige Michel Huveners werden we heel wat kennis bijgebracht van de streek die we passeerden. Neerijse, Loonbeek, Huldenberg, Overijse, …

De koffie met croissant aan de voet van de Leeuw van Waterloo was meer dan welkom. We waren ermee gehaverd om het slagveld in de omgeving van Waterloo in de duiken. Bijna niet te geloven dat zulk een prachtig landschap een dergelijk zware veldslag verbergt. Het bloed van zovelen moet de bodem wel vruchtbaar hebben gemaakt.

De korte wandeling naar het museum Follon moest even uitgesteld worden om de regen en hagel te vermijden. Het museum Follon is een pareltje in zijn soort. De Stichting Follon, die het museum beheert, is gesitueerd in de Hoeve van het Kasteel van Terhulpen, eigendom van het Waalse Gewest en zag het levenslicht op 28 oktober 2000, op initiatief van Jean Michel Follon.

De meer dan 500 kunstwerken geven een zeer goed beeld weer van de creativiteit en de werkkracht van deze kunstenaar.

Intussen was het hoogste tijd om de picknick aan te spreken samen met een bord lekkere soep.

Het park Solvay is een parel van groen zo dicht bij de grootstad Brussel. Dit uitgestrekte domein, ook gekend als de tuin met de 1000 rododendrons, is een schoolvoorbeeld van Engelse tuin waar het spel van evenwichten tussen open ruimtes en hoogstammige bomen en massieve aanplantingen zijn gang kan gaan. Het kasteel zelf torent als een wachter boven het park uit.

Een korte busrit bracht ons tot aan het boswachterhuisje in het Zonieënbos. De dreigende wolken konden de enthousiaste wandelaars geen halt toe roepen. Drie groepen, elk met een eigen afstand, werd fikse wandelingen voorgeschoteld. Dit van goede wandelpaden uitgeruste bos (of moeten we nog woud zeggen) leent zich ideaal om een frisse neus op te halen. Die frisse neus werd voor ons nog extra verfrist met regen en hagel. Maar zoals je weet, er is geen slecht weer, er is alleen slechte kledij, dus niet getreurd.

De natuur- en bostentoonstelling in het boswachtershuisje was een goede plaats om de gelederen terug te laten aansluiten.

Met de deugddoende warme lunch, overgoten met een gezellige babbel, in het cultureel centrum van Jezus-Eik werd de inwendige mens terug versterkt.

De regen en hagel heeft ons niet kunnen deren, het was goed om samen op pad te zijn.

Jos S.

E
6. Verslag eerste reis DE BALTISCHE STATEN, “STATEN IN VERANDERING”


en groep van 37 BGB-ers maakten van 17 tot 25 juni de reis naar de Baltische Staten: Litouwen, Letland en Estland. Het werd een reis vol verrassingen. We bezochten de drie hoofdsteden: Vilnius, Riga, Talinn en enkele kleinere steden zoals Tartu en Sigulda en de waterburcht van Trakai. De twee eerste dagen bezochten we Vilnius, hoofdstad van Litouwen, die in 2009 Europese Culturele Hoofdstad was. Met een prachtige kathedraal in Griekse stijl. We bezochten de oude universiteit waar net de studenten hun diploma overhandigd kregen. We slenterden door de nauwe steegjes die in de loop der eeuwen weinig verandering ondergingen. Charmant!

De derde dag bezochten we, op weg naar Riga, het middeleeuwse stadje Trakai met de befaamde waterburcht. Deze staat op een eiland in het midden van het Galvermeer. En kilometers verder stonden we plots voor de Kruisenheuvel. Sinds de 14° eeuw worden hier duizenden kruisen geplaatst door pelgrims. Zowel de Russische tsaren als het communistisch regime probeerden in de loop der jaren deze plaats te vernietigen, maar telkens opnieuw en onstuitbaar plaatsten de mensen van heinde en ver er duizenden kruisen. Onze gids schatte dat er zowat 3 miljoen kruisen opgesteld staan.

In Riga bezoeken wij de oude stad met zijn smalle straatjes. Er is de Domkathedraal, de Zweedse poort, de St-Peterskerk. Indrukwekkend zijn de art-nouveaugebouwen. In bepaalde wijken zijn zowat alle huizen in deze stijl gebouwd. Met gestileerde figuren en pastelkleurige gevels.

De barokstijl kunnen we bewonderen in het Rundalepaleis uit eind 18° eeuw.

Op weg naar Tartu bezoeken we nog even Sigulda, ook wel Letzs Zwitserland genoemd. Het zijn ruïnes van kastelen uit de middeleeuwen. Even Tartu bezoeken en dan naar Talinn, de hoofdstad van Estland. De stadskern is middeleeuws en een uitgebreid bezoek meer dan waard. Neem daar bovenop de Nevskiy-kathedraal of de H. Geestkerk met een reeks Bijbeltaferelen. Nog even een bezoek aan het Kadriorg, het paleis dat tsaar Peter de Grote aan zijn tweede echtgenote Catharina schonk.

Opvallend aan de reis doorheen de 3 kleine landen is hun eeuwenlange strijd die zij voerden voor onafhankelijkheid. Zij werden voortdurend aangevallen en bezet door Polen, Rusland, Duitsland. Sinds 1991 zijn zij onafhankelijk en genieten zij van de vrijheid. En wij merkten dat zij snél leren.

Wat wij leerden van deze reis? Je moet er geweest zijn!

Paul VM.


7. Proficiat aan onze jubilarissen.

80 jaar:

11/7: Lenaerts Gaston (IDB), Klein Broekstraat 3, 3350 Linter
60 jaar gehuwd:

16/7: Van Hoef Godfried (KBC-V) met Leurs Sibylla, Diestsesteenweg 343,
3010 Kessel-Lo ,


50 jaar gehuwd:

5/7: Dekeyser Cyrille (KBC-V) met Wackers Maria, Herpendaalstraat 18,
3053 Haasrode


10/7: Pans Theofiel (AVEVE) met Naegels Maria, Hoeledensebaan 39, 3471 Hoeleden

14/7: Sannen Victor (IDB) met Peetermans Juliette, Sparrenweg 83, 3980 Tessenderlo

14/7: Vastiau Willem (KBC-V) met Symens Greta, Uilenspiegelpark 59, 1737 Relegem

17/7: Van Hooidonk Kamiel (AVEVE) met Craenen Maria, Peerderbaan 108 bus 1,
3990 Peer

8. Onze christelijke deelneming aan de familie van onze overleden leden:Op 22/5: Nico Vandebeek (ABB), echtgenoot van Paula Hayen, Wolvendreef 44, 3210 Lubbeek

Op 6/6: Marcel Vanherpe (ABB), echtgenoot van Alice Van Hemelrijck, Troliebergplein 1,  3010  Kessel-Lo 


9. Welkom aan onze nieuwe leden:

Van Goetsenhoven Emilienne (ABB), Koning Albertlaan 137, 3360 Korbeek-Lo

Van Asbroeck Flora (KBC/V,ABB), Wolfshaegen 231, 3040 Neerijse-Huldenberg

……………………………………………………………………………………………………………….………….

INSCHRIJVINGSFORMULIER Henegouwen

9 augustus “In de voetsporen van de mijnwerkers”


Terugsturen in een briefomslag vóór 1augustus 2012 naar:
Paul Van Mierloo: Bergstraat 97, 3010 Kessel-lo tel 0479/20 87 61
e-mail paulvanmierloo@yahoo.com

Ondergetekende, naam en voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

e-mailadres: . . . . . . . . . . . . . . . .


tel.
. . . . . . . . . . . . . . . . GSM : . . . . . . . . . . . . . . . .


schrijft in voor : [ ] 1 persoon. [ ] 2 personen. (*)

Op datum van 9 augustus daguitstap Henegouwen


Opstapplaats (*) :

[ ] Van Aerschot Busuitbater Scherpenheuvel om 7u30
[ ] Rond Punt Rotselaar om 7u50
[ ] Parking Bodart Leuven om 8u10


Ik stort ...... € (*) (52 € per persoon) op rekeningnummer
739-0093001-76 (BE91 7390 0930 0176) met vermelding: naam deelnemers en Daguitstap Henegouwen

Datum: . . . / . . . / . . . . .

Handtekening

(*) aankruisenT
Inschrijvingsformulier

MECHELSE TUINBOUWVEILING en
URSULINEN KLOOSTER O.L.V.WAVER


DINSDAG 2 OKTOBER
erugsturen in een briefomslag vóór 1september 2012 naar:
Julien Milis Westmeerbeeksesteenweg 13, 2230 Herselt tel 0496 58 73 49
e-mail julien.milis@skynet.be

Ondergetekende, naam en voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

e-mailadres: . . . . . . . . . . . . . . . .


tel.
. . . . . . . . . . . . . . . . GSM : . . . . . . . . . . . . . . . .


schrijft in voor : [ ] 1 persoon. [ ] 2 personen. (*)

Op datum van 2 oktober daguitstap MTV


Opstapplaats (*) :

[ ] Van Aerschot Busuitbater Scherpenheuvel om 7u00
[ ] Rond Punt Rotselaar om 7u15
[ ] Parking Bodart Leuven om 7u30


Ik stort ...... € (*) (40 € per persoon) op rekeningnummer
BE91 7390 0930 0176 (739-0093001-76) met vermelding: naam deelnemers en Daguitstap MTV

Datum: . . . / . . . / . . . . .

Handtekening

(*) aankruisenBELANGRIJK: beperkt tot 40 personen
(gereserveerd enkel en alleen voor leden BGB en hun partner) !De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina