Selectie uit de Daruma verzameling van Linda Slats in het Stadsmuseum ZoetermeerDovnload 9.41 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte9.41 Kb.
Knipoog van Japan

Selectie uit de Daruma verzameling van Linda Slats in het Stadsmuseum Zoetermeer

Het Verzamelkabinet is van 29 november t/m 8 februari 2015

Het begon met het ontvangen van een roodkleurig traditioneel Japans duikelaarpopje Daruma. De geefster, net terug vanuit Japan, vond dat het de hoogste tijd was, dat Linda voor het verkrijgen van een goede toekomst, eens een oogje zwart zou maken, want op het gebied van gezondheid was in haar gezin iets te wensen. Na het inkleuren, van het oog van bovengenoemde Daruma-pop, is Linda zich in deze unieke Japanse traditie gaan verdiepen.

Aan U wordt tentoongesteld een selectie uit de bijzondere verzameling Daruma-poppen. Deze wenspoppen of geluksbrengers worden gebruikt voor het meest bekende Japanse Nieuwjaarsgebruik, het inschilderen van de pupil van het linker Daruma-oog, als men zichzelf een doel heeft gesteld of een wens heeft voor het komende jaar. Bijvoorbeeld het halen van een diploma, het kopen van een huis, een goede bevalling of simpelweg het vragen om wat geluk en gezondheid. De Daruma wordt gezien als een gelukspop en staat symbool voor volharding en wilskracht.

Verder wordt er een kleine greep uit de verzameling sierpoppen, houten Zen-monniken en voorwerpen met afbeeldingen van Daruma op speelgoed, nieuwjaarskaarten, waaier, serviesgoed en andere gebruiksartikelen getoond.
Linda der belangstelling voor de cultuur van Japan is in 1981 gestart door het beoefenen van Ikebana de Japanse kunst van het bloemschikken. Later tijdens een bezoek aan Japan in 1994 is haar liefde voor de Japanse kunst ofwel haar lichte Japanse verzamelwoede, die haar veel ontspannende bezoekjes aan internet, Japanse winkeltjes, bazaars of rommelmarkten opleveren, ontstaan.

Bodhidharma, Daruma voor de Japanners, uit de zesde eeuw was de 1e patriarch van het Zen Boeddhisme in China. De legende vertelt onder andere dat de zen-monnik van India naar China liep. In China in conflict kwam met een keizer. Verbannen van het hof, ging hij weer op reis om te onderwijzen en uiteindelijk vestigde hij zich in de Shaolin Temple. Het verhaal vertelt ook dat hij negen jaar in meditatie bleef zitten voor de muur van het bijbehorende klooster, tot dat zijn benen verschrompelden, dit is het gedeelten van de legende dat de beenloze Daruma-poppen verklaart, zoals zij te zien zijn.

Linda ontdekte gaandeweg, dat het in alle lagen van de Japanse bevolking een goed gebruikt is om je doel of wens zichtbaar te maken, niet alleen voor jezelf, maar ook voor derden door het inkleuren van deze holle ronde pop.

In de vroege wintermaanden nabij Tempels worden er speciale Daruma-markten gehouden waar je een keuze kan maken uit duizenden meestal rode Daruma in diverse maten, van 1 cm kleine minipopjes voor in je tas tot soms wel menshoge poppen voor evenementen.

De pop wordt op een goede plek geplaatst. Door jong en oud, door man of vrouw worden er wensogen ingekleurd, zowel in de politiek, als in de sportwereld als in de gezondheidszorg (en niet alleen in Japan, want op de balie poli Cardiologie van het Lange Land Ziekenhuis stond ook een pop, bijgeleverd door de firma van de Japanse apparatuur!). Is het doel na een periode bereikt of is de wens uitgekomen, dan kleurt men het andere oog ook in en zo kan Daruma het resultaat zien. Volgens Japanse traditie is het een goedgebruik om de Daruma daarna terug te brengen naar een Boeddhistische Tempel voor een verbrandingsceremonie. De levenscyclus van een Daruma is ongeveer één jaar. Het zijn dus de oude Daruma van vorig jaar die worden verbrand op het vreugdevuur. Het feest wordt meestal in de derde week van januari gevierd en de ceremonie heet Daruma Kuyo.

De papier-maché wenspoppen worden nog handmatig gemaakt in kleine werkplaatsen van familiebedrijfjes. Jaren terug heeft Linda contact gezocht met zo’n Japans fabriekje met de vraag een aantal poppen te mogen kopen in verschillende fase van opbouw. De gulle eigenaar van het familiebedrijf, zegde haar toe een drietal poppen op te sturen. Reuze verrast was ze dat kort daarna, supersnel een bode van Schiphol kwam voorrijden om een doos Daruma af te leveren. Als tegenprestatie vroeg de leverancier enkele foto’s van haar verzameling en Daruma-presentaties, wat uiteindelijk resulteerden in plaatsing van het fotomateriaal op hun Japanse website, direct achter een foto van de Engelse Margaret Thatcher, die ooit een oog van één van hun poppen had ingekleurd. Ook de Nederlandse schaatsploeg in Nagano, indertijd onderleiding van Ard Schenk, heeft ook de eeuwen ouden Japanse traditie, voor hun doelstelling ‘zoveel mogelijk gouden medailles te halen’ gebruikt.

Op die Japanse Daruma-website stond - grappig genoeg - te lezen: ‘We introduce Linda Slats-san, super-collecter of Daruma from the romantic country which people sleap with windmill and tulip’.
De dierbaarste Daruma van Linda zijn die met een extra verhaal, te weten een grote papier-maché Daruma als surprise voor 5 december gemaakt door haar indertijd 9-jarige zoon Wouter vergezeld van een leuk wensrijm om te stoppen met het sparen van Japanse griezels. De wens van Wouter is gelukkig niet uitgekomen!

Ook één Daruma, die een brand heeft doorstaan in een Japans winkeltje in Nederland. De Japanse eigenares zei tegen Linda: ‘Deze monnik uit Hakata heeft de vuurzee in mijn shop vast en zeker overleeft speciaal voor jouw verzameling, geef hem een mooie plek’.
Voor kinderen is er na afloop van hun bezoek aan het museum en bezichtiging van het Daruma Verzamelkabinet een kleurplaat of vouwschema van een Daruma verkrijgbaar bij de balie van het Stadsmuseum.In het museum is inmiddels de nieuwe tentoonstelling Stadse Dieren geopend.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina