Selfmade Fiets/kanoarrangement vanuit Heeg, Gaastmeer of Oudega Algemene informatieDovnload 11.87 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte11.87 Kb.


Selfmade Fiets/kanoarrangement vanuit Heeg, Gaastmeer of Oudega

Algemene informatie:
De fietstocht voert u door het Friese landschap met haar vee, dorpen en boerderijen. Tevens doet u een indruk op van het Friese landschap vanaf het water (de Wymerts) bezien. Vooral de diverse aftakkingen van de Wymerts bieden vele mogelijkheden dit stukje van Friesland te ontdekken.

U kunt vanuit Heeg/Gaastmeer of Oudega starten met de fiets-tocht. ( Vanuit Oudega dient u te beginnen bij de tweede alinea van de route-beschrijving en aan het einde van de beschrijving gaat u bij de driesprong niet rechtsaf, maar linksaf richting Oudega). Na het eerste gedeelte van de fietstocht gaat u kanovaren of roeien, eventueel met bb. motor. (u kunt natuurlijk ook eerst thee of koffie drinken) Na uw verpozen op het Wolsumerketting vertrekt u voor het laatste gedeelte van de fietstocht die u voert langs de oevers van de Oudegaasterbrekken. U gaat met de fietspont over De Grons. En u fietst vervolgens terug naar Heeg/Gaastmeer of Oudega.

Eerste gedeelte: fietsen 1½ uur

tweede gedeelte: dagdeel kanovaren/roeien

Derde gedeelte: fietsen 1½ uur

Reserveren:
Kano's/roeiboot: Kano- en Roeibootverhuur Wolsumerketting tel: 0515-569908
Fietsen: Watersportcamping in Heeg tel: 0515-442328 of bij Kooistra & Kuiper in Heeg tel: 0515-442462. In Oudega kunt u terecht bij Smederij Hoekstra tel: 0515-469456

Routebeschrijving
U fietst het dorp Heeg uit en u fietst richting Gaastmeer/Oudega. U komt langs de 'Burd' en diverse campings. Aan uw linkerhand ligt het Heegermeer. Aan uw rechterhand ligt de Idzegaaster Poel, die u zo dadelijk iets beter kunt zien liggen. Bij de kruising vóór Gaastmeer gaat u rechtsaf en rijdt rechtdoor richting Oudega. Aan uw linkerhand ziet u zo dadelijk het water van het Ringwiel. Voor u ziet u Oudega reeds liggen. Bij de kruising Idzega-Sandfirden gaat u rechtdoor. Dorpjes die overigens zeker een bezoekje waard zijn. Veel mensen hebben de dorpjes ontdekt en niet alleen de Friezen.

In Oudega aangekomen gaat u bij de kruising rechtsaf. Buiten het dorp, maar nog net voor de verkeersdrempel, gaat u linksaf het fietspad op richting IJlst. Dit fietspad kenmerkt zich vooral door de bloemenpracht in voor- zomer en najaar. Een speciaal zaadmengsel van graszaad, klaprozen, korenbloemen en andere wilde bloemen zorgen voor een ongeëvenaard effect.

Na ongeveer 200 meter komt u bij een fietsbrug. U kunt zich, als u wilt, even laten verleiden om uw voet op de leuning te zetten om te genieten van het Friese landschap. Voor u ligt de spoorlijn Sneek-Stavoren.

U vervolgt uw weg en komt over enkele kruisingen met kleine vee-roosters. Bij één van deze kruisingen staat een picknicktafel waar u even kunt uitrusten. Er bevindt zich op deze plaats ook een informatiebord over het zogenaamd "Joods Tsjerkehôf"; een stukje rietland met een sloot er omheen en met een geheel 'eigen verhaal'.

U fietst verder. Na ongeveer 100 meter ziet u aan uw rechterhand een strook riet. Dit is een ecologische verbindingszone tussen de Schuttepoel en Pikesyl. Deze zone is gemaakt voor het zich kunnen verspreiden of verplaatsen van plant en dier. Voor het zuiveren van het water is riet geplant dat als een soort filter werkt. Voor verdere informatie over dit ruilverkavelings-project is door Staatsbosbeheer een informatiebord geplaatst.

U vervolgt dit fietspad en gaat na een tijdje onder een bruggetje door. Aan het einde van het fietspad gaat u linksaf en na ± 100 m gaat u opnieuw linksaf richting Abbega/Blauwhuis. U komt over een spoorwegovergang. Zo direct passeert u aan uw linkerhand het Pikemeer; een aanblik om even 'bij stil te staan'. Kronkelend door het Friese landschap vervolgt u uw weg. Bebouwing en wegen komen op de weg soms letterlijk samen. Bij de driesprong met het elektriciteitshuisje slaat u rechtsaf richting Abbega/Abbegaasterketting (Deze dorpjes kunt u overigens straks ook per kano bezoeken). De elektrische bovenleiding en het elektriciteitshuisje hebben geen functie meer maar zijn monument.

Bij de volgende driesprong gaat u linksaf richting Vijfhuis. U rijdt nu het oude Middelsee-gebied in. De weg waarop u rijdt heet "Nijewei". Een weg die nieuw was ten tijde van de drooglegging van de Middelsee. Het dorp dat u aan uw rechterhand ziet liggen heet Nijland. Zo nieuw, het is 'pas' 700 jaar oud. Bij de tweede driesprong gaat u linksaf richting Wolsum. Nog 400 meter: Koffie! Uw volgende sportieve prestatie is aanstonds! Na de koffie  (zie onze folder/prijslijst) kunt u ervoor kiezen te gaan kanoën of te roeien. Daarna vervolgt u uw fietstocht richting Wolsum/Blauwhuis. Bij de kruising in Blauwhuis gekomen slaat u linksaf, richting Westhem. U komt langs de Rooms Katholieke kerk St. Vitus uit 1868, van bouwmeester P.J.H. Cuypers (de kerk is vrij te bezichtigen). De weg waarop u nu rijdt is een oude 'hemmendijk'. Ten tijde van de drooglegging van de Middelsee, in de eeuwen na het jaar 1000, vormde deze de begrenzing tussen het water en het nieuw gewonnen land. In die tijd was het een immens karwei om de terpen hun functie te ontnemen. Het 'nieuw' gewonnen land ligt u aan uw linkerhand.

U rijdt langs Westhem met een kleine prachtige kerk uit de 13e eeuw. Bij de eerstvolgende driesprong gaat u rechtsaf richting Oudega. Een paar honderd meter na de spoorwegovergang rijdt u het fietspad op naar Nijhuizum.

Na enkele honderden meters komt u bij 'Dores Moultsje': een onlangs gerestaureerde Spinnekop-molen, die bezocht kan worden. Hier staat een informatiebord.

U vervolgt uw tocht over het fietspad en u gaat over een fietsbrug. U fietst nu langs de Oudegaaster Brekken. Aan de overkant ziet u de contouren van het dorpje Sandfirden. Kilometers kunt u nu fietsen in één van de mooiste gebieden van Friesland, waar alleen meren, landerijen en riet in elkaar overvloeien. Na enige tijd komt u op een driesprong. Hier gaat u linksaf richting Nijhuizum.

Opnieuw komt u bij een driesprong, maar nog voor deze driesprong bevindt zich aan uw linkerhand een fietspad dat leidt naar de veerpont die u naar de overkant van de Grons brengt. Even kenbaar maken dat u naar de overkant wilt en de familie Renema zet u over. Eenmaal overgevaren rijdt u ± 2 km rechtdoor tot aan de driesprong en gaat rechtsaf. Bij de volgende driesprong linksaf en u zit nu op de weg richting Heeg.

Aangekomen in Heeg/Gaastmeer of Oudega hopen wij voor u een fijne dag te hebben verzorgd. Een dag waarbij u de vrijheid heeft gehad om zelf te bepalen wat u wilde doen of juist: niet doen! Alleen fietsen of fietsen gecombineerd met kanovaren/ roeien (eventueel met buitenboord-motor). Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer u uw reacties over deze route, of tips, aan ons laat weten. Wij zullen daar zeker iets mee doen.Graag tot ziens!

P.s. heeft u een leuke dag gehad? Schrijf in ons gastenboek op www.wolsumerketting.comDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina