Slovenië: Maraaya – Here For You 02. Frankrijk: Lisa Angell – N'oubliez Pas 03. IsraëlDovnload 19.05 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte19.05 Kb.
ESF Magazine presenteert

De Leekwijzer (Finale songfestival 2015)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.
Finale, zaterdag 23 mei:
01. Slovenië: Maraaya – Here For You
02. Frankrijk: Lisa Angell – N'oubliez Pas
03. Israël: Nadav Guedj – Golden Boy
04. Estland: Elina Born & Stig Rasta – Goodbye To Yesterday
05. Verenigd Koninkrijk: Electro Velvet – Still In Love With You
06. Armenië: Genealogy – Face The Shadow
07. Litouwen: Vaidas Baumila & Monika Linkyte – This Time
08. Servië: Bojama Stamenov – Beauty Never Lies
09. Noorwegen: Morland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me
10. Zweden: Mans Zelmerlow – Heroes
11. Cyprus: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done
12. Australië: Guy Sebastian – Tonight Again
13. België: Loic Nottet – Rhythm Inside
14. Oostenrijk: The Makemakers – I Am Yours
15. Griekenland: Maria Elena Kiriakou – One Last Breath
16. Montenegro: Knez – Adio
17. Duitsland: Ann Sophie – Black Smoke
18. Polen: Monika Kuszynska – In The Name Of Love
19. Letland: Aminata Savadogo – Love Injected
20. Roemenië: Voltaj – De La Capat/All Over Again
21. Spanje: Edurne – Amanecer
22. Hongarije: Boggie – Wars For Nothing
23. Georgië: Nina Sublatti – Warrior
24. Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf
25. Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices
26. Albanië: Elhaida Dani – I Am Alive
27. Italië: Il Volo – Grande Amore


Topfavorieten: Zweden, Australië, Rusland

Voor spek en bonen: Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Frankrijk

Tip van de redactie: Estland


Slovenië

Het duo Maraaya treedt altijd op met hun koptelefoons op het hoofd en ook op het songfestival doen ze dat. Het ziet er wat gek uit, maar zangeres Marjetka zegt dat zij het nodig heeft om zuiver te zingen en dat doet ze zeker. Een apart nasaal stemgeluid, opmerkelijke dansers met een viool en een opzwepende beat. Al met al logisch dat de organisatie dit als openingslied heeft gekozen.

Frankrijk

De laatste jaren ging het niet zo best met Frankrijk op het Songfestival, maar Lisa Angell gaf van de week op de persconferentie aan dat zij zichzelf als kandidaat voor de winst ziet. Haar lied is een traditionele Franse ballade die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog wil herdenken. Ze zingt het met power en de achtergrond is mooi gekozen, maar de vraag is of dit lied na een lange avond blijft hangen.

Israël
Hij is pas 16 jaar jong, maar Nadav Guedj vindt zichzelf een behoorlijke playboy, ook al is zijn eigen hart al meerdere malen gebroken. Dat zingt hij althans in het lied 'Golden Boy', een up-tempo lied met Arabische klanken. Israël kwam daarmee donderdag eindelijk weer eens door de halve finale heen, en hoopt nu op een flinke lading televotes.Estland
Elina Born en Stig Rästa hebben goed gekeken naar het Nederlandse optreden van Ilse en Waylon vorig jaar. Ook zij komen, net als 'Calm after the storm' in 2014, met een klein en intiem gitaarlied. Juist doordat dit Estse duo elkaar níet aankijkt bij het optreden, versterkt dat de chemie tussen en Elina en Stig, want het lied gaat over een liefdesrelatie die op de klippen dreigt te lopen. Één van de kanshebbers op een top-tien-notering tijdens dit Eurovisie Songfestival.

Verenigd Koninkrijk

In een jaar met veel ballades hoopt het Verenigd Koninkrijk te scoren met iets vrolijks. ‘Still in love with you’ is een lied uit de jaren twintig, met een swingband en lichteffecten op het podium. Er lijkt veel te gebeuren, maar het lied blijft veel van hetzelfde. Zelfs het scat-stukje van zanger Alex Larke kan het tij dan niet meer keren.
Armenië
Vijf artiesten met Armeense roots uit vijf verschillende continenten plus een echte Armeniër vormen de groep Genealogy. Het lied zit vol politieke verwijzingen naar de Armeense genocide - dit jaar 100 jaar geleden - maar is toch goedgekeurd de organisatie. Juist door die boodschap van het lied zullen geëmigreerde Armeniërs in onder meer België, Nederland, Frankrijk geneigd zijn om te stemmen op dit lied, dat muzikaal interessant is met veel verschillende zangstijlen.

Litouwen
Het duo Vaidas Baumila en Monika Linkyté werd gevormd tijdens de voorrondes in Litouwen, waar zij aanvankelijk als solo-artiesten aan mee deden. 'This time' is een opzwepend countrylied met een mierzoet liefdesverhaal. Let daarbij goed op de hartstochtelijke kus die beide deelnemers elkaar geven halverwege het lied, en bedenk daarbij dat dit duo geen relatie met elkaar heeft. Voor zover wij weten dan...

Servië
De tekstschrijver van het winnende 'Rise like a phoenix' van vorig jaar heeft dit jaar de tekst voor Servië geschreven. En opnieuw kiest Charlie Mason voor een boodschap van tolerantie, want ‘ware schoonheid zit van binnen’. Het opzwepende 'Beauty never lies' wordt gezongen, en op het einde geschreeuwd, door Bojana Stamenov, een zangeres met obesitas.

Noorwegen
Kjetil Mørland en Debrah Scarlett wonnen de nationale finale in Noorwegen met 'A monster like me', een tekstueel vrij duistere ballade. Het lied begint met een ontboezeming over een ernstige jeugdzonde van Mørland, die begrijpt dat zijn geliefde hem hierdoor zal verlaten. Na het eerste refrein horen we de reactie van zijn partner, die in de solo’s niet altijd even zuiver zingt. Het nummer valt zwaar op de maag, maar is één van de favorieten om dit jaar goed te scoren.

Zweden
Één van de favorieten voor de eindzege dit jaar is Måns Zelmerlöw. Een bekende naam bij veel fans, omdat hij in de populaire Zweedse voorronde al twee keer eerder dicht bij de zege was. Het lied 'Heroes' heeft qua western invloeden wat weg van het lied 'Wake me up' van Avicii en wordt op een uiterst slimme en unieke manier in beeld gebracht. Op zijn eigen achtergrondscherm krijgt Mans namelijk hulp van een animatiefiguurtje. Samen met dat poppetje vertelt Mans de jonge kijkers wat te doen als ze gepest worden – dat is hem zelf vroeger namelijk ook overkomen.

Cyprus
Na een jaar afwezigheid keert Cyprus terug met een ballad, gezongen door een nerdy jongen met bril, John Karayiannis. 'One thing I should have done' doet denken aan de nummers van Richard Marx uit de jaren '80 en '90. Voor de jongere kijkers: hele stilistische, kleine, bijna a-capella liedjes. Vocaal uitstekend uitgevoerd, maar muzikaal wellicht wat simpel om op te vallen in dit sterke finaleveld.

Australië

Het Songfestival is enorm populair in Australië en mede daarom nodigde de organisatie de Australiërs dit jaar uit voor een gastdeelname. En dat nemen ze down under bijzonder serieus. Guy Sebastian was ooit leadzanger van de Planetshakers en scoort nu solohits in de Verenigde Staten. Om ook in Europa door te breken wil hij het Songfestival winnen, en dat zou zomaar kunnen met dit vocaal perfect uitgevoerde funky-popnummer.

België
De pas 19-jarige Waal Loïc Nottet stond tijdens het songfestival van vorig jaar in de finale van The Voice of Belgique. Hij verloor in die finale, maar kreeg toch de voorkeur van omroep RTBF om naar het songfestival te gaan. Nottet heeft een opmerkelijk hoog stemgeluid en een modern Art Pop-achtige song in de stijl van zangeres Lorde. Een outsider voor een hoge notering, als Nottet niet wordt afgerekend op de merkwaardige choreografie.

Oostenrijk

Gastland Oostenrijk kiest een jaar na Conchita voor pure en echte muziek. De band Makemakes zou in een rokerig café niet misstaan, maar ook op het Songfestival komt deze opbeurende ballade goed tot z’n recht. De tekst doet denken aan “You’ve got a friend” van Carol King – maar dan met een brandende piano op het einde. Als zanger Dominic zijn stem niet verpest heeft bij de vele feestjes afgelopen week, kan Oostenrijk wellicht opnieuw de subtop halen.

Griekenland
Maria Elena Kyriakou is geboren op Cyprus, maar is vooral bekend in Griekenland waar zij de winnares is van het eerste seizoen van The Voice. Deze moeder van drie jongens heeft dan ook indrukwekkende zangkwaliteiten en het lied 'One last breath' lijkt te zijn geschreven om die kwaliteiten te laten horen. Het is een Zuid-Europese overdreven pathos-ballade met veel uithalen en dramatiek.

Montenegro
Zanger Knez heeft een lied dat cultureel gelijk te plaatsen is. Veel strijkers en symfonie met veel muzikanten op het podium, en gezongen in de eigen taal. Het lied is – hoorbaar – geschreven door Zeljko Joksimovic, die als artiest en componist de laatste jaren namens Servië en Bosnië-Herzegovina al vaak dicht bij de eindzege was.


Duitsland

Zangeres Ann Sophie verloor de nationale finale in Duitsland, maar kreeg het ticket naar Wenen alsnog aangeboden toen winnaar Andreas Kümmert zich terugtrok. Nu staat ze in Wenen, met een zwaar jazz-nummer in de stijl van Amy Winehouse. De act heeft wat duistere trekjes, en dat past bij de tekst van ‘Black Smoke’, wat gaat over een recent verbroken relatie.

Polen

Één van de meest opmerkelijke inzendingen komt uit Polen en dat komt doordat zangeres Monika Kuszynska in een rolstoel zit. Vroeger was zij de leadzangeres van een rockgroep, maar na een ernstig ongeluk kon zij die rol niet langer vervullen. In plaats daarvan zingt ze nu emotionele ballads met een boodschap. 'In the name of love' is ook zo’n nummer; Monika vertelt over haar levensverhaal.
Letland
Voor het eerst sinds 2009 staat Letland weer eens in de finale van het Songfestival. Zangeres Aminata, afkomstig uit Burundi, kreeg dat donderdag voor elkaar. Ze zingt een mysterieus lied, met wat dubstep-invloeden en een refrein waarin de zangeres met enorme uithalen iedereen zal overtuigen. Ze schreef het lied niet speciaal voor het Songfestival, en dat lijkt nu juist de sleutel tot succes.

Roemenië
De band Voltaj maakte elektronische rock, maar sinds de band een aantal jaar geleden een ingestort dak van een concertzaal op zich neergestort kreeg, is de groep geswitcht naar ballades met een boodschap. Dit lied 'De la capat' is daar een voorbeeld van. Het is een lied over emigratie van veel Roemenen, die hun kinderen in hun thuisland achter moeten laten. Dat is een slechte zaak, vindt Voltaj, en dus wordt aan het einde ook nog kort in het Engels gezongen, om die boodschap ook bij niet-Roemenen over te laten komen.

Spanje

De knappe zangeres Edurne heeft in Latijns Amerika een flinke fanclub opgebouwd. In Europa kennen we haar van haar relatie met Manchester United doelman De Gea – en nu dus van haar Songfestivaldeelname. Het lied ‘Amenecer’ zit tekstueel vol met natuurmetaforen, maar op het podium wordt de aandacht vooral getrokken door de jurk die Edurne halverwege van zich af gooit.

Hongarije
Ook vanuit Boedapest komt een lied met een boodschap. 'Wars for nothing' heeft een mooie opbouw, met zangeres Boggie die eenzaam en alleen begint en steeds meer achtergrondzangers en zangeressen bij zich krijgt naarmate het lied vordert. Een goed uitgevoerde stemoefening die opvalt in z’n eenvoud. Leuk feitje: de Hongaarse inzending is de “tweede Nederlandse inzending” van dit jaar, want het is gecomponeerd door de Haagse Hongaarse Sára Hélène Bori.

Georgië
Het laatste land van deze eerste halve finale is Georgië, dat met de 20-jarige zangeres Nina Sublati ook een voormalig talentenjacht-winnaar stuurt. Na haar winst van Idols in 2013 heeft ze een succesalbum uitgebracht. Het lied 'Warrior' is donker en duister, maar wordt fantastisch in beeld gebracht. Nina was deze week ziek en haalde met behulp van een flinke pillendoos de finale. De vraag is of ze op tijd hersteld is voor het moment suprème.Azerbeidzjan
Vorig jaar behaalde Azerbeidzjan voor het eerst in zijn historie geen top-10 notering in de finale en dat willen ze wegpoetsen. Elnur Huseynov won eind vorig jaar The Voice of Turkey op zeer overtuigende wijze, maar zijn uitvoering van 'Hour of the Wolf' is niet van diezelfde kwaliteit. Het lied eindigt wat overdreven bombastisch en zal wellicht sommige mensen afstoten.

Rusland
Polina Gagarina is één van de betere zangeressen in het deelnemersveld van dit jaar. Mooie, krachtige, zuivere tonen bij 'A million voices', een typische songfestivalballad over vrede op aarde. In al zijn dramatiek is het lied wel goed in zijn genre, verheffend en bijzonder knap uitgevoerd. Een kanshebber, en bovendien een teken van hoop, dat juist een Russin met deze boodschap komt.

Albanië
Elhaida Dani won in 2014 The Voice of Italy en ook Festivali i Këngës, de voorronde in Albanië. Het winnende lied van toen werd door de componist uit de competitie gehaald en dus heeft een groep Kosovaren een nieuw nummer geschreven: 'I'm alive'. Een fris R&B-lied met soul en een belangrijke dragende rol voor de achtergrondzangeressen. Een modern lied dat afwijkt van de ge-eikte paden op het songfestival en dat is prijzenswaardig.Italië
“Il Divo zijn geen echte Italianen – wij zijn the real thing,” aldus de mannen van Il Divo afgelopen week op de persconferentie. Muzikaal hebben beide herengroepen wel wat van elkaar weg: pop ontmoet opera, en de lange uithalen schallen door de speakers. Op de achtergrond zien we beelden van standbeelden uit de klassieke tijd.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina