Soort document: Samenvatting artikelDovnload 16.93 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte16.93 Kb.

Soort document:

Samenvatting artikel

SenS ID:

06 00 010

Hoofdcategorie

Management

Format:
Rubriek(en)

Ondernemen

Trefwo(o)rd(en)

DGA, Faillissement, Verkoop, Continuiteit

Niveau

Basic

Titel samenvatting

Veel faillissementen zijn te voorkomen; De DGA speelt vaak een belangrijke rol.

Oorspronkelijke titel:

Het DGA-drama

Omschrijving:

Sinds 1999 stijgt het aantal faillissementen. Vaak blijkt de DGA zelf hierbij een belangrijke rol te spelen. Hoe kan een faillissement worden voorkomen.

Jaar van uitgifte

2005

Naam tijdschrift

Management Team

Nummer tijdschrift

9-9-2005

Bladzijden

Van – tot en met

11-12
Auteur(s)

(achternaam)

Winter, de(voornaam of voorletters)

Pierre


Info auteur(s)
Auteur(s) samenvatting

(achternaam)

Schenkeveld(voornaam of voorletters)

Peter


Jaar van uitgifte bewerking

2006

Licentie bewerking


Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 2.5 Netherlands License. Bekijk de licentie.

Opslagplaats

Knowledge Base

Management

Ondernemen
Bijlage: samenvatting artikel

Veel faillissementen zijn te voorkomen

De DGA speelt vaak een belangrijke rol

Sinds 1999 stijgt het aantal faillissementen in Nederland gestaag. De meerderheid is starter. Ruim twintig procent van de starters failleert in het eerste jaar en ook de vier jaar daarna zijn kritiek. Bij de ondergang van middelgrote bedrijven speelt de DGA een belangrijke rol. Eerst was er succes, maar op een dag blijkt de succesformule uitgewerkt. Volgens curatoren is zo’n 40 procent van deze faillissementen 'duidelijk onnodig'. De ondernemer laat de problemen gelaten op zich afkomen terwijl hij op eenvoudige wijze oplossingen zou kunnen bedenken om het faillissement te voorkomen.
Wie herkent de volgende voorbeelden niet:

Bij een middelgroot bedrijf blijkt er nauwelijks sprake van automati­sering. Facturatie duurt ruim zes weken. Voor de cashflow is daar­om 100.000 euro extra krediet nodig. Bij een ander bedrijf wil de eigenaar dat zijn zoon de zaak overneemt, maar zoonlief twij­felt. Na enkele jaren denkt hij aan verkopen. Maar dat valt tegen. Als hij al een koper vindt, zal die nooit bereid zijn het volle pond te betalen voor een bedrijf in een derge­lijke staat De eigenaar kan voorlopig niet stoppen.


Directeur-groot­aandeelhouders zijn zeer gerespecteerde mensen met grote capaciteiten die bedrijven hebben opgebouwd met vaak tussen de 20 en 200 medewerkers. Ze hebben er succes mee behaald, maar na een jaar of twintig gaan ze risicomijdend gedrag vertonen. Ze vermijden investeringen en vaak levert de opvolging problemen op. Ook bij reorganisaties met ontslagen gaat het vaak mis. De directeur vindt dat vreselijk: hij kent al zijn mensen persoonlijk. Hij richt al zijn energie op de ontslagenen, maar vergeet het bedrijf zelf. De mensen die doorwer­ken hebben een kapitein op het schip nodig en als die er niet of te weinig is, dan vreet dat aan de motivatie." Het crisisoplossend vermogen van DGA’s en hun managementteams laat te wensen over.
Natuurlijk, zijn er oplossingen, Stel jezelf de volgende vraag:

Hoe lang ben ik nog in staat om zodanig te vernieu­wen,

dat de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd blijft?

Die vraag moet hij eerlijk durven te beantwoor­den.


DGA’s moeten hun opvolging goed regelen. Dat proces kost jaren en vraagt veel zelfkennis, Vaak is het verstandig om hierbij externe hulp in te roepen van een ervaren organisatiedeskundige en/of de eigen accountant.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina