Speech bij het aanbieden van de cd ‘Liwadden Liet’ op donderdag 3 september op het panoramadak van de Achmea-toren in Leeuwarden Het ontstaan van het Liwwadden-LietDovnload 8.27 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte8.27 Kb.
Speech bij het aanbieden van de cd ‘Liwadden Liet’ op donderdag 3 september op het panoramadak van de Achmea-toren in Leeuwarden

Het ontstaan van het Liwwadden-Liet
Als je je er even in verdiept, dan is het ontstaan van het Leeuwarder Lied best een aardig verhaal.

Het begint met het 75 jarig bestaan van de VVV Leeuwarden in 1973. Toenmalig directeur George Kooijman vroeg Pieter Goemans een hymne over Leeuwarden te schrijven. Pieter Goemans had onder het pseudoniem Peter Shott o.a. het bekende lied ‘aan de Amsterdamse Grachten’ geschreven. Toen Pieter naar Leeuwarden kwam om sfeer te proeven was het druilerig weer. George Kooijman denkt dan ook dat het weer van invloed is geweest op de soms wat sombere tekst van het lied. Pieter Goemans gaf zelf later tijdens een uitzending voor de AVRO-radio de verklaring dat hij de wandeling door Leeuwarden niet erg opwekkend vond. In zijn verbeelding waren overal de bomen verdwenen om plaats te maken voor de auto’s. Hoe dan ook het lied kwam er en werd een aantal malen uitgevoerd. Roel Slofstra heeft het gezongen en Jelly Postma, een bekende alt, zong het eens tijdens een Koniginnedag. Ze werd daarbij begeleid door het Frysk orkest. Op 29 mei 1973, tijdens de viering van het eerder genoemde 75 jarig bestaan van de VVV, speelde draaiorgel de Gouwe op het waagplein het Leeuwarden-Lied dat door mr. Romke de Waard was bewerkt.


Het was echter nog steeds het Leeuwarden-Lied. Wanneer precies is mij niet bekend, maar van Hylke Tromp is het statement: een lied over Leewadden mut in het Leewadders.

En de daad bij het woord voegend heeft hij de tekst van het Leeuwarden-Lied in zijn eigen Leewadders omgezet in het Leewadden-Liet. Hendrik ten Hoeve heeft regelmatig het lied gezongen. En natuurlijk is het lied bekend van de begintune van het populaire programma ‘Leeuwarden Toen’ bij Mercurius van Ad & Jes.


Vorig jaar bij de opening van de wandelroute ‘Bekende Leeuwarders’ wilde onze Saakje het lied ten gehore laten brengen door een professionele zangeres. Dat werd Netty Otter, die tijdens de opening ook nog liederen van Troelstra zong. Maar Netty moest het Leewadden-Liet natuurlijk wel in het Leewadders doen. Ze kreeg daarbij ‘uitspraakles’ van Jes, Ad & Klaas Zandberg.

Johan Bijhold heeft een prachtige piano-partij onder de tekst gezet. Tijdens de opening van de route werd het Leewadden-Lied op prachtige wijze door Netty en Johan vertolkt. De aanwezigen waren razend enthousiast en wilden het graag nóg een keer horen.


Saakje kwam toen op het idee om er een cd van te maken, want een Leeuwarder Historische Vereniging zonder een ‘clublied’ is …….
Jes kreeg de opdracht de vertaling nog eens te controleren. Hij was van mening dat het lied wel wat negatief eindigde met
Alles mut groeie

Se slope en ferknoeie

Feul moois gong der plat om un flat of bankgebouw;
Hylke Tromp heeft toen de opdracht van Aed Levwerd gekregen om het slotcouplet wat positiever te maken. Het lied is nu keurig in het ABL geschreven en eindigt met
Ut mut su noadug groater;

En feul moois is al poater

Maar faak kwam in’t plak weer een prachtig nieuw gebouw;
En eerlijk is eerlijk waar we nu staan is natuurlijk een treffend voorbeeld van zo’n prachtig nieuw gebouw.
De cd is klaar en daarvoor wil ik graag de heer S. Dol van de Leeuwarder Onderlinge Verzekeringen, Dick Hollander namens de Gemeente Leeuwarden en Anna Christien Piebenga namens de VVV Leeuwarden dank zeggen voor hun bijdragen aan het realiseren van de cd.

Als voorzitter van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd is het mij dan nu een grote eer om het eerste exemplaar van de Liwwadden-Liet op cd te overhandigen aan Pieter de Groot; Liwwadderkenner en schrijver; Liwwadder ambassadeur en natuurlijk niet te vergeten Liwwadder Pommerant.
JOhan Dalstra, voorzitter AED LEVWERDDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina