Stappenplan aida en het winkelexterieur Brancheproject modeDovnload 25.75 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte25.75 Kb.

Stappenplan AIDA en het winkelexterieur - Brancheproject - mode

Inleiding


Zoveel winkels, zoveel etalages. Allemaal schreeuwen ze om aandacht (de eerste A van AIDA). Je ziet ze terug in allerlei vormen: open, gesloten, volgepropt om maar zo veel mogelijk te laten zien, of rustig en sfeervol met een enkel uitgestald item. Heeft de ene etalage tot doel jou een blik op de nieuwe collectie te laten werpen (de I van interesse), de ander heeft tot doel alleen maar aandacht te trekken. Soms is in een etalage zelfs niet terug te vinden met welke branche je te maken hebt! De etalage is vaak datgene op basis waarvan de consument beslist of hij wel of niet naar binnen gaat, of zijn koopwensen worden gewekt (de D van desire, wensen). Een belangrijke taak dus voor de modedetaillisten om hier wat van te maken (de A van actie)!

De etalage als onderdeel van de winkel.


De etalagefiguur als blikvanger.Neem eerst het gehele stappenplan door, zodat je weet wat er binnen het project van je verwacht wordt.

Zodra je de theorie hebt doorgenomen, kun je aan het stappenplan beginnen. Als alle stappen zijn uitgevoerd, lever je het resultaat in bij de docent.


Het eindproduct bestaat uit een werkstuk of verslag op A4-formaat uitgewerkt in Word. Daarbij horen foto's en/of schetsen en transparanten.

In dit project hoef je niet alsmaar achter de computer te werken. Een deel van het project bestaat uit een buitenschools onderzoek.Je werkt in dit project alleen of in een groepje van maximaal drie studenten. Als in een groep gewerkt wordt, is eenieder verantwoordelijk voor een deel de opdrachten.

Stap 1 Hoe trek ik aandacht?


Hoe komt het toch dat de ene winkel jou meer aantrekt dan de andere? Wat is er nu zo speciaal dat het juist jouw aandacht trekt?
Winkeliers maken veelvuldig gebruik van de AIDA-formule. Een formule waarin eerst de aandacht wordt getrokken, daarna interesse wordt gewekt, de interesse wordt omgezet in de behoefte om het product aan te schaffen, en uiteindelijk wordt het product werkelijk aangeschaft.
De letters in AIDA staan voor:

 
Attention (aandacht) Interest (interesse) Desire (verlangen/behoefte) Action (actie) 

AIDA-formule

Raambiljetten kunnen echte aandachttrekkers zijn.Voor deze opdrachten ga je alleen of in je groepje naar een winkelcentrum of stadshart. Daarvoor moet je wel eerst goed voorbereid zijn. Lees dus eerst alle stappen en opdrachten door en bekijk goed welke dingen je moet onderzoeken. De opdrachten van dit stappenplan werk je uit in een verslag op A4-formaat. Maak per winkel een apart blad aan.

Samen maak je eerst werkbladen voor je onderzoek.Als je tips wilt over hoe je een goed verslag maakt, kijk je in de Studiewijzer verslaglegging. Als in dit project gesproken wordt over etalage, wordt ook een met displays aangeklede entree bedoeld!


  • Bijlage 2.Studiewijzer verslaglegging

a


Kijk rond en noteer de naam van drie verschillende modewinkels met etalages die jou het meest opvallen. Probeer hierbij drie winkels met een totaal verschillend modeassortiment uit te kiezen.

b


Beschrijf waarom jouw oog juist naar deze etalages wordt getrokken.

c


Voeg een schets of foto toe van de drie etalages.

d


Kijk nu welke drie etalages van modewinkels juist helemaal niet opvallen. Beschrijf waarom niet.

Je gaat pas na een goede voorbereiding op onderzoek.


Stap 2 Van plan niets te kopen…


De etalage is het visitekaartje van de winkel. Ziet de etalage er verzorgd en mooi uit, dan is hij sneller uitnodigend. Dan zullen klanten sneller geprikkeld zijn om de winkel binnen te gaan. Maar er zijn meer factoren waarmee je de klant naar binnen kunt trekken. Hier zijn een paar voorbeeldsituaties gegeven.

Janet is op zoek naar een winkel waar zij een cadeautje voor een pasgeboren baby kan kopen.Janet loopt door de stad, op zoek naar een cadeautje voor een pasgeboren kindje. Ze heeft eigenlijk nog geen idee wat ze wil kopen, en al helemaal niet waar ze het wil kopen. Dan loopt ze langs de etalage van Prénatal. Op een van de raambiljetten staat: 'NU, volop cadeau-ideeën!' Behalve de tekst is de poster opvallend bedrukt met een paars/rood hart dat op veel promotiemateriaal van Prénatal is terug te vinden. Aangespoord door de aankondiging op deze poster stapt Janet de winkel binnen. En ze slaagt! Janet staat even later weer buiten met een schattig babypakje, ingepakt in paars/rood papier. Haar dag kan niet meer stuk!

Ook deze klanten stappen geslaagd de deur uit.Tom is samen met zijn vriend Edwin van school op weg naar huis. Omdat het mooi weer is, besluiten ze niet met de bus te gaan, maar via het winkelcentrum te wandelen. Ongemerkt staan ze stil voor de etalage van de sportzaak Perry. De etalagepoppen zijn aangekleed op het mooie weer. Fleurige T-shirts, hippe bermuda's en toffe zwemshorts. De poppen hebben ook duikbrillen, ballen en beachballrackets in hun handen. Door het mooie weer en de aanblik van de etalagefiguren krijgen Tom en Edwin meteen zin om naar het strand te gaan. En wie wil er nu niet in zo'n hippe outfit gezien worden? Samen stappen ze Perry Sport binnen. Edwin schaft een nieuw zwemshort aan, Tom een voetbal. Ze spreken af morgen na schooltijd de bus naar het strand te nemen.

De combinatie van mooi weer en een attractieve etalage maakte Tom en Edwin kooplustig.Gebruik voor het uitwerken van de volgende opdrachten de drie winkels met uitstraling uit stap 1. Deze opdrachten horen op je voorbereidingsbladen.

a


Welke onderdelen uit de etalages doet jou of de klant besluiten de winkels binnen te gaan?

b


Met welke verwachting ga je de winkels binnen?

c


Klopt deze verwachting met wat je binnen aantreft? Beschrijf in welke onderdelen je dit tegen komt.

d


Als het interieur niet aansluit bij de verwachtingen die je buiten kreeg, kun je dan beschrijven hoe dit komt? Bekijk de etalage nog eens kritisch, misschien moet je jouw verwachtingspatroon bijstellen. Zorg dat je alle opdrachten invult op de drie winkels in je onderzoek.

Stap 3 Dagje shoppen in Amsterdam: teleurstelling of …?


Janet is al een tijdje niet meer in Amsterdam geweest. Samen met Samira gaat ze in de herfstvakantie een dagje shoppen. De meiden hebben er zin in!

Een dagje Kalverstraat behoort tot het recreatief winkelen.Voor het winterseizoen willen beide meiden hun kledingkast aanvullen. Vorig jaar is Janet ook al in Amsterdam geweest, en is toen heel goed geslaagd bij een trendy boetiekje. Aangekomen in de Kalverstraat gaan ze meteen op zoek naar het boetiekje. 'Hè? Hier moest het toch ergens zijn?' Ze lopen de winkelstraat nog een keer terug, en jawel, ze vinden de winkel, alleen… Dat valt tegen. De naam is nog hetzelfde, maar de etalage is lang niet zo hip en trendy als Janet zich herinnert. 'Bah, ik had me hier juist zo op verheugd!' Een beetje teleurgesteld lopen de meiden verder. De teleurstelling al snel weer vergeten als ze heel veel andere winkels met leuke etalages tegen komen!

Vorig jaar zag het boetiekje er heel anders uit!


Dit spreekt de meiden beter aan!Voor de uitwerking van stap 3 kijk je juist naar de tegenvallende winkels uit stap 1, opdracht d, de etalages van de winkels die juist niet aanspraken. Deze opdrachten horen dus op je onderzoeksblad thuis, dat je tijdens de voorbereiding maakt.

Spreekt dit aan of juist niet?


a


Kijk nog eens kritisch naar de drie tegenvallende etalages. Maak per etalage een foto of schets.

b


Beschrijf de onderdelen die aanwezig zijn en die een goede basis kunnen vormen voor een nieuwe etalage.

c


Beschrijf welke onderdelen beslist vervangen/verplaatst moeten worden en waarom.

d


Leg een transparant vel papier over de foto of schets en teken de nieuwe situatie in.

Wanneer je je beeld eerst projecteert, kun je het nog beter 'overtrekken'. Aicha doet dat hier voor een reclameposter. Jij kunt dat ook doen met je winkelpui.


Stap 4 Doe het goed!


In de vorige stap heb je kunnen lezen hoe teleurgesteld Janet was toen bleek dat 'haar' winkel niet meer aan haar verwachtingen voldeed. De verwachting die een etalage wekt, moet binnen in de winkel terug te vinden zijn. De kleding die uitgestald staat in de etalage moet ook werkelijk binnen te koop zijn. Niets is zo vervelend als dat ene spijkerjasje uit de etalage helemaal niet meer voorradig is! De sfeer van de etalage moet ook aansluiten bij de sfeer van de winkel. Het doel van de etalage is, behalve aandacht trekken, immers de consument over te halen om iets aan te schaffen. En dan komt het erop aan dat alle stapjes uit de AIDA-formule dus goed bij elkaar aansluiten.

Zou er ook een afgeprijsde trui voor jou binnen hangen?Voor de uitwerking van stap 4 kijk je weer naar de aansprekende winkels uit stap 1, de etalages van de winkels die het volgens jou goed doen. Deze opdrachten horen dus ook weer op je onderzoeksblad thuis, dat je tijdens de voorbereiding maakt.

a


Bekijk voor de drie gekozen winkels van stap 1, opdracht a, hoe de vier punten uit de AIDA-formule toegepast zijn. Beschrijf per winkel de vier stapjes.

b


Wanneer de vier stappen niet helemaal doorlopen kunnen worden, waar zit dan het knelpunt?

Ga er even rustig voor zitten. Nu moet je evalueren.


c


Welk advies zou je de winkel meegeven om dit knelpunt op te lossen?

d


Vergelijk nu de drie gekozen winkels uit de opdrachten met elkaar. Welke winkel heeft volgens jou het best de AIDA-formule toegepast? Motiveer je antwoord.

Stap 5 Conclusie en inleveren van het project


Je hebt nu in de verschillende stappen winkels bezocht en bestudeert hoe de AIDA-formule in elkaar zit. Maak een overzichtelijk mapje op A4-formaat. Laat duidelijk zien welke winkel je in welke stap beschrijft. Vergelijk jouw bevindingen met die van twee andere studenten, of die van een andere studiegroep. Verwerk deze bespreking in en kort verslag

Maak een mapje van je werk. Denk erom: het moet een overzichtelijk mapje zijn. Zoals de etalage het visitekaartje van een winkel is, is het werkstuk jouw visitekaartje! Zorg er ook voor dat je alles wat in je mapje zit, kunt uitleggen wanneer ernaar gevraagd wordt.

© 2014 | Noordhoff Uitgevers bvDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina