Startviering Trefwoord Thema: VriendenDovnload 16.46 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte16.46 Kb.
Startviering Trefwoord
Thema: Vrienden

Periode: 27 oktober t/m 14 november 2014
Dit zijn bouwstenen waarmee u een eigen startviering kunt samenstellen. De bouwstenen verwijzen onder andere naar teksten, liedjes en activiteiten uit de handleidingen voor onder-, midden- en bovenbouw.

Bereid de viering tijdig voor, omdat u soms een lied wat eerder dan anders moet instuderen.

De bouwstenen bieden alle ruimte voor het invoegen van eigen rituelen en gebruiken (zoals het vieren van verjaardagen van kinderen en leerkrachten, zingen van eigen liedrepertoire, aandacht vragen voor een bijzondere schoolgebeurtenis, het aansteken van kaarsen of het inrichten van een viertafel, enzovoort). Uiteraard kunt u de volgorde van de bouwstenen naar eigen inzicht aanpassen.


STARTVIERING ‘Vrienden'

VERWIJZINGEN

 Open de viering met het lied ‘Doe maar mee!' en heet iedereen welkom.


 U hebt voorafgaand aan de viering een groot hart van gekleurd karton in twee helften geknipt en aan twee willekeurig gekozen meisjes uit groep 8 gegeven. Laat de coupletten van het gedicht 'Hartsvriendinnen' nu om en om voorlezen. Het laatste couplet doen ze samen. Dan vraagt u: Zijn jullie echt hartsvriendinnen? Kun je zomaar vriendinnen 'gemaakt' worden van elkaar? Hoe word je vrienden van elkaar?

 zie hl MB/BB (p. 7)


 zie hl OB (p. 7) Wat doen vrienden? Laat enkele kinderen vertellen. Maak eventueel gebruik van de teksten 'Jongensspel' en 'Meisjesspel' (voorgelezen door enkele jongens en meisjes).

Zijn er kinderen die een vriendschapsbandje om hebben? Of een vriendenboek? Laat deze vriendschapssymbolen zien en er over vertellen.

 zie hl MB/BB (p. 8) In de Bijbel staat een verhaal waarin een jongen aan zijn vriend een mantel geeft. Niet zomaar een, maar een koningsmantel. Het is het verhaal over Jonatan, de zoon van koning Saul, die bevriend raakt met David. Het is dan ook niet zomaar een vriendschap: het is er een tussen een prins en een herdersjongen.

Lees het Bijbelverhaal 'Jij krijgt mijn mantel' voor.
 We gaan nog meer verhalen horen over Jonatan en David: zij worden vrienden voor altijd. Luister naar het lied 'Best friends forever'.

 zie hl OB (p. 10)

 zie hl MB/BB (p. 13)


 Vertel dat we de komende weken gaan bekijken wat vriendschap allemaal kan betekenen. Sluit af met het lied 'Een vriend is als…'.
 zie hl OB (p. 37)
Suggesties voor bij het thema ‘Een voorbeeld' (17 november t/m 5 december 2014) staan vanaf 4 november op internet: www.trefwoord.nlSlotviering Trefwoord
Thema: Vrienden

Periode: 27 oktober t/m 14 november 2014
Dit zijn bouwstenen waarmee u een eigen slotviering kunt samenstellen. De bouwstenen verwijzen onder andere naar teksten, liedjes en activiteiten uit de handleidingen voor onder-, midden- en bovenbouw.


SLOTVIERING ‘Viering’

VERWIJZINGEN

 Open de viering met het lied 'Een vriend is als…'.

Laat enkele kinderen vertellen wat een vriend kan betekenen.

 zie hl OB (p. 37)
 De verschillende groepen laten aan de hand van enkele voorbeelden zien wat ze geleerd hebben over het thema 'Vrienden'. Ze geven steeds aan wat de activiteit, het lied of het werkstuk te maken heeft met het thema.


Onderbouw

- Hoe help je elkaar? (p. 16)

- Het lied 'De Ping- en Pongsong' (p. 11)

- Rap het weer goed (p. 30)


Middenbouw

- Storm (p. 17)

- Beugel-bril-band (p. 31)

- Het lied 'Een vriend is als een stevig huis' (p. 31)


Bovenbouw

- Hoe voelt vriendschap 1 en 2 (p. 10)

- Vriendschap onderhouden (p. 17)

- Hoe beëindig je een vriendschap? (p. 27)

 zie de aangegeven pagina’s in de handleidingen.Een vriendschap is mooi maar soms ook moeilijk. Misschien komt er een moment dat je afscheid moet nemen van je beste vriend. Dat gebeurt ook met David die zijn vriend Jonatan verliest. Jonatan is er niet meer, maar de herinnering aan de vriendschap blijft bestaan. Lees het Bijbelverhaal 'Een droevig bericht' voor. zie hl OB (p. 33)

Sluit het thema af met het lied 'Best friends forever'.

 zie hl MB/BB (p. 13)
Suggesties voor bij het thema ‘Een voorbeeld' (17 november t/m 5 december 2014) staan vanaf 4 november op internet: www.trefwoord.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina