Startviering TrefwoordDovnload 15.63 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte15.63 Kb.
Startviering Trefwoord
Thema: Spreken is zilver…

Periode: 23 mei t/m 10 juni 2016
Dit zijn bouwstenen waarmee u een eigen startviering kunt samenstellen. De bouwstenen verwijzen onder andere naar teksten, liedjes en activiteiten uit de handleidingen voor onder-, midden- en bovenbouw.

Bereid de viering tijdig voor, omdat u soms een lied wat eerder dan anders moet instuderen.

De bouwstenen bieden alle ruimte voor het invoegen van eigen rituelen en gebruiken (zoals het vieren van verjaardagen van kinderen en leerkrachten, zingen van eigen liedrepertoire, aandacht vragen voor een bijzondere schoolgebeurtenis, het aansteken van kaarsen of het inrichten van een viertafel, enzovoort). Uiteraard kunt u de volgorde van de bouwstenen naar eigen inzicht aanpassen.


STARTVIERING ‘Spreken is zilver’

VERWIJZINGEN

 Zet een Praatput neer en leg een aantal briefjes op de rand. Op het eerste briefje staat een aardig woord (‘Jij bent mooi!’). Geef het compliment aan een kind uit de onderbouw dat er vandaag heel mooi uitziet. Op een ander briefje staat een fantasiewoord (‘trumpelen’). Vraag een paar kinderen uit de middenbouw wat het zal betekenen. Wie kan er een zin mee maken? Op een derde briefje staat ‘beach’. Vraag een kind uit de bovenbouw naar de taal en betekenis van het woord. Kan hij/zij iets over zichzelf vertellen in het Engels? Wie van de kinderen kan in een andere taal iets zeggen?


 Houd een speech over de Praatput. Spreek de kinderen plechtig toe. Vraag de kinderen hoe ze dat vonden. Lees dan het versje ‘Er was eens een praatput’ voor.

 zie hl OB (p. 35-36)

 zie hl OB (p. 35) / MB (p. 29) / BB (p. 31)

 Luister samen naar een stukje jabbertaal. Waar zal het over gaan? Welke emotie hoor je erin terug? Laat de kinderen zelf kort oefenen met jabbertaal. Wie wil iedereen een stukje laten horen? Welke handgebaren en lichaamstaal gebruiken de kinderen erbij? Waar zal het over gaan?


zie hl OB (p. 24)Vertel het Bijbelverhaal ‘Wat een koning!’ Koning Ahasveros is een machtige koning. Wat hij zegt moet gebeuren. Hij beveelt zijn vrouw Wasti te komen dansen voor de gasten. Maar zij weigert dat. Ze zegt nee!


 Vraag een groepje kinderen uit de bovenbouw te presenteren waar zij ‘nee’ tegen zeggen. Dingen die ze niet willen, waar ze het niet mee eens zijn, die ze weigeren te doen. Ze kunnen het ondersteunen met beeldmateriaal.

 zie hl MB (p. 30-31)


zie hl BB (p. 33-34)


 Sluit af met het liedje ‘Spreken en zwijgen’. Vraag de kinderen gebaren te maken bij deze twee woorden die centraal staan in het thema. zie hl OB (p. 45)Suggesties voor bij het thema ‘Wie ben ik?’ (13 juni t/m 1 juli 2016) staan vanaf maandag

31 mei 2016 op internet: www.trefwoord.nlSlotviering Trefwoord
Thema: Spreken is zilver…

Periode: 23 mei t/m 10 juni 2016

Dit zijn bouwstenen waarmee u een eigen slotviering kunt samenstellen. De bouwstenen verwijzen onder andere naar teksten, liedjes en activiteiten uit de handleidingen voor onder-, midden- en bovenbouw.
SLOTVIERING ‘Spreken is zilver…’

VERWIJZINGEN

Zing als opening samen het lied ‘Ester is een ster’. En laat een groep kinderen het Bijbelverhaal ‘Ester mag niet zeggen wie ze is’ uitspelen of uitbeelden.


 zie hl OB (p. 40 en

p. 49-50)

 Vraag alle kinderen om een leuk, grappig geheimpje te bedenken. Ze mogen het voor zichzelf bewaren en draaien hun mond op slot. Of ze mogen het in het oor van hun buurkind fluisteren. Lees het versje ‘Mijn geheim’. zie hl OB (p. 47) Vraag een groepje kinderen uit de bovenbouw hun kraanvogels te laten zien en de wensen voor te lezen die ze erop hebben geschreven.


 Kom op met een bos bloemen of een losse roos. Ook zonder te spreken kan je aan iemand laten weten dat je aan hem denkt. Vertel de kinderen voor wie de bloemen zijn en overhandig ze. Vraag een groepje kinderen uit de middenbouw het gedicht ‘Zonder woorden’ voor te dragen en daarbij plaatjes of tekeningen te laten zien van belangrijke woorden uit het gedicht.
 Nodig een aantal kinderen uit alle bouwen uit om in de schijnwerper te komen staan. De kinderen uit de onderbouw kunnen hun allermooiste woord of zin zeggen. De kinderen uit de midden- en bovenbouw kunnen ergens iets van zeggen. Iets wat ze belangrijk vinden. Zing als afsluiting het themalied ‘Spreken en zwijgen’.

 zie hl BB (p. 52) zie hl MB (p. 39)
 zie hl OB (p. 44 en 66) / MB (p. 49) / BB (p. 51-52)Suggesties voor bij het thema ‘Wie ben ik?’ (13 juni t/m 1 juli 2016) staan vanaf maandag

31 mei 2016 op internet: www.trefwoord.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina