Stoppen met roken? Professionele hulp helpt en wordt terugbetaald!Dovnload 12.47 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte12.47 Kb.

Stoppen met roken?Professionele hulp helpt en wordt terugbetaald!

Stoppen met roken. Het kan!

Je beseft waarschijnlijk wel dat roken je lichaam geen goed doet en dat je beter zou stoppen… Maar… dat neemt niet weg dat je nog steeds rookt.


Roken is een dubbele verslaving. Enerzijds is je lichaam afhankelijk geworden van de nicotine; Anderzijds moet ook de gewoonte/het gedrag worden afgeleerd. Dat betekent dat mensen dubbel afhankelijk zijn van het roken. Het lijkt daardoor alsof ze niet zonder kunnen. Mensen die willen stoppen, zijn terecht bang dat ze het roken gaan missen. Vaak twijfelen ze eraan of ze wel kúnnen stoppen. De stap zetten is niet gemakkelijk…

 

Hulp helpt bij het stoppen met roken! Slechts 3 tot 5% van de rokers die zonder hulp stoppen, houden dat 6 tot 12 maanden vol. Een rookstopbegeleiding, eventueel aangevuld met een rookstopgeneesmiddel, zal je kansen om met succes te stoppen aanzienlijk verhogen!


Tijdens een intensieve ontwenningsbegeleiding in groep, word je doorheen 8 sessies ondersteund in het stoppen met roken. Een psycholoog/tabakoloog volgt je daarbij op tot drie maanden na de rookstop.
Voor deelname word je eenmalig individueel gezien door de tabakoloog. De 7 resterende sessies gaan door in groep.

Tijdens het eerste gesprek stelt de tabakoloog je rokersprofiel op. Er wordt gepeild naar de mate van fysieke verslaving aan de sigaret. Er wordt beslist of je de eerste weken van de rookstop kan geholpen worden met nicotine vervangende middelen of met rookstopmedicatie. Tenslotte wordt je motivatie om te stoppen met roken verder versterkt en er wordt nagegaan of een groepsaanpak voor jou aangewezen is.


De eerste groepssessies zijn een uitgebreide voorbereiding op de gezamenlijke stopdag die na sessie 3 ingaat. Verder wordt er gekeken naar de gewoonten die je doorheen de jaren als roker hebt opgebouwd. Je krijgt een aantal taken mee naar huis met het oog op verandering van je rookgedrag. Je medicatiegebruik wordt professioneel opgevolgd.
Tijdens de daarop volgende sessies leer je gepast omgaan met ontwenningsverschijnselen, momenten van drang en risicovolle situaties. Je krijgt praktische tips en adviezen om vol te houden en wordt geholpen bij het inoefenen van nieuwe gewoonten. Er komen specifieke thema’s aan bod zoals omgaan met stress, angst voor gewichtstoename,…. Gedurende de sessies wordt het CO-gehalte in je lichaam meermaals gemeten door middel van een eenvoudige test. Zo kan je zelf het resultaat van je inspanningen bijhouden doorheen de cursus.

Kostprijs:

De ziekteverzekering voorziet een tussenkomst voor rookstopconsultaties, zodat u onderstaande bedragen via uw mutualiteit volledig terugbetaald krijgt. Dit betekent dat de rookstopbegeleiding in feite gratis is.

Kostprijs

1ste sessie (45min)*

30€, volledig terugbetaald

2de tot 8ste sessie (90min)*

20€/sessie, volledig terugbetaald

*1 reeks van 8 consultaties om de 2 kalenderjaren

Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen een aangepaste manier van betalen krijgen. Dit wordt in alle discretie geregeld.


Contactgegevens:

Tabakoloog: Inge Goffart
Wanneer: Avonduren (info over de precieze data

ontvangt u tijdens het eerste gesprek)


Waar: Sessie 1 ►AZ Vesalius Tongeren

Sessie 2-8 ►AZ Vesalius Tongeren

of Huisartsen wachtpost 37 Bilzen

Afspraak: LMN Zuidoost Limburg (Tel: 089/32 26 25

of mail : secretariaat@lmn-zuidoostlimburg.be)


Dit aanbod werd mogelijk gemaakt door samenwerking tussen het AZ Vesalius en het Lokaal Multidisciplinair Netwerk Zuid Oost Limburg.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina