Studieverslag: een semester studeren aan Hastings College, San Francisco (jan – mei 2006) Introductie en huisvestingDovnload 16.52 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte16.52 Kb.
Studieverslag: een semester studeren aan Hastings College, San Francisco (jan – mei 2006)

Introductie en huisvesting

Het tweede semester van het studiejaar 2005 – 2006 heb ik gestudeerd aan Hastings College of the Law in San Francisco. Het ging om een uitwisselingsstudie wat inhield dat er geen collegegeld betaald hoefde te worden aan Hastings maar dat je gewoon je de Universiteit Leiden blijft betalen. Op 6 januari vloog ik naar de Verenigde Staten. Een goede tip is om je vliegticket via Kilroy (bij de JoHo Company) te boeken. Je kunt dan later tegen geringe kosten je ticket laten omboeken indien je later wilt terugvliegen (of eerder). Na een lange vlucht kwam ik in de avond aan in San Francisco. Ik had de mazzel dat ik een aardige vrouw tegen kwam in het vliegtuig die mij naar mijn verblijfplaats kon brengen met de auto. Anders is het overigens makkelijk om een taxi te nemen, een shuttle of zelfs het openbaar vervoer (afhankelijk van waar je kamer is). Ik had een kamer kunnen krijgen in de Tower, het gebouw waarvan Hastings de eigenaar is. Qua locatie is het ideaal, het ligt op een minuutje lopen van de universiteit en midden in het centrum. De kamer ziet er verder prima uit. Je hebt je eigen keukentje, badkamer en (draadloze) internetverbinding. Als je mazzel hebt een mooi uitzicht over de stad (had ik dus niet). De prijs voor mijn kamer was $740 per maand en dat is alles inclusief. Dit klinkt als een hoop geld (en dat is het ook vergeleken met Nederland) maar San Francisco is erg duur dus het was een goede deal. Verder is er ook nog een leuke fitnesszaal in het gebouw en een lobby met (gratis) pooltafel en “big screen” tv. Het merendeel van Leidse studenten zat in de Tower en een groot deel van de internationale studenten ook. Het enige nadeel van de Tower (maar dit geldt ook voor de universiteit zelf) is dat het niet in de beste buurt van San Francisco ligt. Er lopen nogal wat zwervers rond en andere twijfelachtige figuren. Het was eerst even wennen maar mijn ervaring is dat je er geen last van hebt. Ze vragen om een kwartje maar blijven niet zeuren ofzo. ’s Avonds uitkijken en gewoon met een groepje lopen (zoals dat in iedere grote stad zo is). De kamer heb ik overigens zelf geregeld. Vanuit Leiden had ik het e-mail adres gekregen van de exchange officer van Hastings en verder heb ik eigenlijk niet meer met Leiden te maken gehad. Ook heb ik tussentijds in San Francisco niks meer van Leiden gehoord. Zorg wel dat je dit snel probeert te regelen aangezien de kamers snel weg zijn.


Kosten levensonderhoud

Leven in SF is al met al wat duurder dan in Nederland maar ik had verwacht dat het erger zou zijn. Boodschappen in de supermarkt zijn iets duurder dan in Nederland maar vaak komt dat ook omdat je grote verpakkingen moet kopen. Uit eten gaan is dan wel weer goedkoop. Je kunt makkelijk voor 5 euro lekker eten bij de Chinees/Vietnamees/Mexicaan en “echt” uit eten is ook niet bijzonder duur. Het enige dure was de kamer (zie hierboven). Uitgaan is ook redelijk prijzig. Je betaalt zo $5 voor een biertje. Verder ligt het er maar net aan hoe je wilt leven, net als hier kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Uiteindelijk denk ik dat je met $500 in de maand goed rond kunt komen. Voor je visum moet je al kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt en het bedrag dat ik moest hebben (ik dacht zo’n $12.000) was een ruime schatting. Kleren en elektronica zijn trouwens een stuk goedkoper dan in Nederland. Zorg in ieder geval dat je een credit card hebt, erg handig!


Kosten aangeschafte literatuur

Dit is heel erg afhankelijk van de gekozen vakken. Ik had 4 vakken maar voor één vak hoefde je geen literatuur aan te schaffen. Reken maar op $100 per vak. Als je mazzel hebt, kun je tweedehands boeken kopen. Aan het einde kon ik een aantal boeken ook nog terugverkopen en daar kreeg ik dan nog 50% van de nieuwwaarde voor terug. Dit kan echter niet bij alle boeken. Hierbij komt dan ook een eventueel juridisch woordenboek o.i.d. Het schijnt dat je via internet de boeken nog goedkoper kunt krijgen maar hier kwam ik later pas achter.


Verzekering

Neem de verzekering van Lippmann! De verzekering die Hastings aanbiedt, is erg duur en niet nodig. Van de website van Hastings kun je een waiver downloaden (en die krijg je geloof ik ook thuisgestuurd). Hierop staan een aantal voorwaarden waaraan de verzekering moet voldoen en de IPS verzekering van Lippmann biedt ruim voldoende dekking. Deze verzekering kost ongeveer 250 euro, afhankelijk van het aantal maanden. Het krijgen van de waiver is overigens wel wat werk (het moet goedgekeurd worden door Hastings). Vraag gelijk of Lippmann een verzekeringsverklaring (met polisvoorwaarden e.d.) in het Engels opstuurt. Voor Hastings moet je ook nog een TBC-test hebben en volgens mij nog wat inentingen die ik al had. Ook moet er een gezondheidsverklaring van de dokter bij. Dit wordt je allemaal toegestuurd en spreekt voor zich.


Aanvang semester en onderwijs

Als je aankomt, moet je eerst even langs Pamela Serota (de exchange officer) gaan. Zij geeft je dan een informatiepakket, je krijgt een praatje en er worden nog wat administratieve dingetjes geregeld. Ik had mijn eerste college al op 12 januari. Ik had vier vakken gekozen: Criminal Procedure, Constitutional Law I, International Human Rights en Terrorism and the Law seminar. Dit was in totaal 12 credits (komt overeen met ~27 ECTS). Vooral het vak Criminal Procedure van Prof. Little vond ik erg leuk. De professors die ik had waren erg goed: heel enthousiast, gemotiveerd en ze wisten veel van de materie door praktijkervaring. Ze kennen je ook allemaal bij naam. Wel moest ik wennen aan de hoeveelheid werk. In begin ook doordat het lezen in het Engels nog niet zo snel gaat maar ook omdat je flinke hoeveelheden werk opkrijgt en ik dan ook nog eens 4 vakken tegelijkertijd had (i.t.t. 2 vakken in Leiden). Hier staat wel tegenover dat je(/ik) geen werkgroepopdrachten hebt. Je hebt een hoorcollegevorm of een seminar. In mijn geval was een seminar meer een discussiegroep met ~20 mensen. De colleges zijn wel veel interactiever. In Leiden hangt iedereen er maar een beetje bij, maar bij Hastings verwacht de professor dat je de stof kent (en goed kent). Hij zal vaak mensen uit de zaal pikken om vragen aan te stellen en je krijgt ook een cijfer voor class participation. Het is wel weer afhankelijk van welke professor je hebt maar ik denk dat 9 van 10 wel deze “Socratic” methode hanteren. Natuurlijk verwachten ze geen wonderen van de internationale studenten maar het wordt wel op prijs gesteld als je, je mening geeft. In de colleges gebruikt overigens bijna iedereen een laptop en in alle collegezalen is draadloos internet aanwezig. Je zag dan ook vaak mensen msn’en en internetten als het even niet zo boeiend was. Als je nog geen laptop hebt, zou ik zeker overwegen om er één aan te schaffen. Dit kun je trouwens ook in de VS doen, het is wel wat goedkoper daar.


Tentamineren

Je kunt op verschillende manieren je vakken afsluiten. Het standaard gesloten boek tentamen komt niet erg veel voor. Ik had twee open boek tentamens en een tentamen waarbij je alles mocht meenemen (dus inclusief alle notities die je hebt gemaakt). Voor mijn vierde vak moest ik een paper schrijven van minimaal 15 kantjes (met regelafstand 2). Uiteindelijk heb ik alle vakken met goed resultaat behaald (3 keer Very Good, 1 keer Excellent) maar ik weet nog niet wat dat in Leiden voor cijfers op gaat leveren. Je kunt overigens ook een takehome exam krijgen, bijvoorbeeld van 24 of 48 uur.


Talencursus

Voor Nederlandse exchange studenten is geen talencursus verplicht om aan Hastings te studeren.


Begeleiding

Voor zover nodig kan de exchange officer daar je met praktisch alles helpen. Als je in de Tower zit, heb je verder ook nog met de Tower manager te maken (Cheryl Svendsen). Voor studiemoeilijkheden zou je eventueel ook nog naar de academic dean kunnen gaan. Het zijn allemaal erg aardige mensen die je graag op weg helpen. Voor de vakken zelf kun je ook makkelijk naar de professor zelf toe stappen met vragen. Ze hebben een spreekuur en zijn erg toegankelijk. Eén van de eerste dagen hadden we ook nog een introductiedag maar die stelde niet bijzonder veel voor. Het is ook niet zo’n groot complex. Hastings bestaat uit slechts 3 gebouwen waarvan er één wegens renovatie gesloten was. De universiteit is dan ook vele malen kleiner dan Leiden (één van de grootste law schools maar toch maar 1200 studenten). Van Hastings hebben we een introductieavond gekregen inclusief pizza en bier. Later zijn we ook nog een keer gaan bowlen met de internationale studenten (erg gezellig).


Sociale leven

Het groepje internationale studenten (13) ging toch vooral met elkaar om. De Amerikaanse studenten zijn nogal serieus en zijn dan ook vaak aan het studeren. Dit is niet raar aangezien zij wel $30000 per jaar betalen. We hadden een leuke groep. Je kunt leuk uitgaan in de SF, vooral in North Beach. Elke donderdag wordt er wel een feestje georganiseerd ergens door een studieverenigen. Om de week is er “beer on the beach” (de beach is het pleintje voor Hastings). Je kunt naar de film, je kunt naar het strand. Verder gingen we vaak ’s avonds poolen in de lobby. Er is eigenlijk altijd wel wat te doen dus je zult je niet snel vervelen. Ik ben ook nog een keer met wat anderen naar het noorden gereden, naar de wine valley. Het is de moeite waard om een auto te huren. Je kunt een lang weekend naar Las Vegas gaan of naar het zuiden de Big Sur afrijden. Yosemite National Park is redelijk dichtbij en een andere Nederlanse jongen is nog gaan skiën bij Lake Tahoe. Je kunt surfen bij Santa Cruz. Berkeley (van de wereldberoemde universiteit) is vlakbij, de campus is de moeite waard om overheen te lopen. Het ligt allemaal redelijk dicht in de buurt en is een leuke besteding van je weekend. Verder is San Francisco al een attractie op zich. We zijn nog naar Alcatraz geweest (ik in totaal zelfs 3 keer). Ik had een fiets gekocht via craigslist (een aanrader) en daarmee kun je leuk over de Golden Gate Bridge fietsen naar Sausalito en dan met de ferry terug. Voor een mooi uitzicht kun je naar de Twin Peaks gaan (bus 38 dacht ik). Chinatown, North Beach, de Painted Ladies: het is eigenlijk teveel om op te noemen. We zijn ook nog naar een baseball wedstrijd geweest van de Oakland Athletics. Je kunt naar basketbal of american football gaan als het seizoen nog bezig is. San Francisco is trouwens een relatief kleine stad, zo’n 10 bij 10 km. Een groot deel is gewoon te lopen en je hebt goed openbaar vervoer (BART is de trein, MUNI is de metro/bus/tram).


Visumprocedure

Begin vooral op tijd met je visum regelen. Je moet aan kunnen tonen dat je over voldoende financiële middelen hebt. Je moet een hele hoop papieren invullen. Doe dit nauwkeurig anders sturen ze je rusting weer weg bij het consulaat. Je kunt overigens pas beginnen met je visum aanvragen als je, je papieren van Hastings hebt. Vervolgens moet je via de telefoon een afspraak maken (kosten 15 euro, met credit card te betalen). Ik moest ook nog een SEVIS fee betalen via internet en op het consulaat moet je dan nog de visumkosten zelf betalen (moet met pinpas). Neem een gefrankeerde envelop mee (aangetekend). Ze sturen je paspoort met visum dan een aantal dagen later weer naar je terug. Je hebt een speciaal formaat pasfoto’s nodig. Alles staat echter duidelijk op de site van Amerikaanse ambassade (voor je visum moet je echter naar het consulaat in Amsterdam en niet naar de ambassade in Den Haag). Al met al is het heel wat werk maar zonder visum kom je het land echt niet in. Als toerist heb je overigens weer geen visum nodig.


Problemen

Eigenlijk heb ik geen echte problemen gehad. Het is in het begin even wennen zo in je eentje ver van al je familie en vriendin maar ik heb een supertijd gehad.


Begeleiding/advies BIO

Het enige contact dat ik heb gehad met het BIO is het krijgen van de plaatsingsbrief en het e-mail adres van een contactpersoon bij Hastings. Hierna heb ik geen contact meer met het BIO gehad.
: buitenland -> content docs -> Verslagen
Verslagen -> Wetenschapsstage Geneeskunde in Paramaribo, Suriname
Verslagen -> Ik ben onlangs 3 maanden naar Suriname geweest in het kader van mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Verslagen -> Studieverslag University of California, uc hastings College of the Law
Verslagen -> If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair!
Verslagen -> Verslag t b. v. Lustrabeurs
Verslagen -> Verslagformulier studenten lustrabeurs 2005/2006 Studeren aan The University of California, San Diego Voorbereiding
Verslagen -> Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag
Verslagen -> Studentenverslag van bologna
Verslagen -> Verslag Aysegul Yavuz University of Calgary Studiejaar 2005-2006, semester 1 Vlucht
Verslagen -> Verslag studeren aan Stellenbosch University, Zuid-Afrika, januari-juni 2009
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina