Sublieme oogst bij Gouden VleugelsDovnload 6.7 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte6.7 Kb.
De Standaard 11/12/07


Sublieme oogst bij Gouden Vleugels
Blindman 4*4 Strings, foto Mich Leeman
De vierde editie van de ‘Gouden Vleugels’, de talentenjacht voor jonge klassieke ensembles, belooft een uitzonderlijke lichting.


Encantar, Houthandel Antwerpen en Blindman 4*4 Strings zijn drie prille groepen met een uitgesproken profiel. Samen met de mentoren van ervaren ensembles als Explorations, Il Gardellino en Spectra bereiden ze een reeks ‘tandemconcerten’ voor. Die monden in het najaar van 2008 uit in een lawine aan concerten.


Nieuw in de uitgebreide toeragenda’s van de geselecteerde ensembles is het engagement van vijf steden voor een ‘Gouden Vleugels’-dag. In Kortrijk, Leuven, Mechelen, Sint-Niklaas en Sint-Truiden worden de drie tandemconcerten op één dag gepresenteerd.


De drie jonge groepen die vrijdag tijdens een schowcase in de AB Club werden voorgesteld, hebben stuk voor stuk een sterk imago. Ze vertegenwoordigen de marges van het ‘klassieke’ repertoire.

Encantar, vier zangeressen met de gemiddelde leeftijd van drieentwintig, maakte een gedurfde keuze met breekbare polyfonie. De vier frisse stemmen zijn goed op weg om uit te groeien tot een eigen versie van Laïs.

Twee andere ensembles hebben hedendaagse muziek als biotoop. Blindman 4*4 Strings groeide onder de vleugels van het gelijknamige saxofoonkwartet. Ze brachten vrijdag een zinderrende versie van ‘Black angels’ van George Crumb. Strijkkwartet is bij uitstek een genre dat een enorm engagement vereist. De eensgezindheid van de vier jonge strijkers biedt hoop voor de toekomst.

Houthandel Antwerpen, de lichtvoetige naam voor een houtblazerskwintet, liet op een drastische manier vertaan dat de nieuwe generatie klassieke musici niets met stroefheid vandoen heeft.

Een uitgekiende choreografie op de ‘Zes bagatellen’ van Ligeti maakte de structuur van de compositie op een ludieke manier duidelijk. ‘Opus number zoo’ van Luciano Berio vereist een verteller, maar de blazers namen tussen de noten ook de teksten voor hun rekening. Zonder enige moeite.

De jonge ensembles werden geselecteerd door een jury die gepatroneerd werd door Jeugd en Muziek. De laureaten combineren telkens kwaliteit met vernieuwende programma’s.De ambitie van deze ensembles en de toegewezen mentoren wordt nog geprikkeld door de wedstrijdformule van de Gouden Vleugels. Publiek en jury bekronen de beste prestaties naar aanleiding van de Nacht van de Gouden Vleugels, die de editie afsluit in februari 2009.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina