Surestep, Safestep vloer- en Onyx wandbekleding doucheconceptDovnload 58.96 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte58.96 Kb.
Surestep, Safestep vloer- en Onyx wandbekleding doucheconcept
01.10.12 Veiligheidsvinyl met vinylwandbekleding in sanitaire cellen
Alle leveringen en werken voor het uitvoeren van een waterdichte vloer- en wandafwerking in vinyl in de

sanitaire cellen van de kamers en badkamers (inclusief verwerking aan klokput en opgetrokken plinten met verwerking onder aansluitingsprofiel).


Technische systemen doucheconcept:
Verwerking douchesysteem

Het douchesysteem bestaat erin de dichtheid van individuele en collectieve douches optimaal te maken.

Zijn verwerking omvat:

Voor de vloerbekleding:


 • voorbereiding van de ondergrond: aanbrengen van primer en egalisatiemiddel conform de eigenschappen van de dekvloer en de toepassing.

 • plaatsing van een PVC-vloerbekleding conform de voorschriften van de fabrikant, rekening houdend met de randopstanden en een afvoer van het afvalwater naar 1 of meerdere vloersifons.

 • De plaatsing van vinyl dient te gebeuren conform de leidraad TV 241 voor de goede uitvoering van soepele vloerbekleding van het WTCB.

Voor de wandbekleding:

 • voorbereiding van de wand: alle onstabiele en slecht hechtende verf- en kalklagen moeten eerst worden verwijderd. Gaten en scheuren dienen gevuld te worden. Aanbrengen van een geschikte primer en egalisatiemiddel conform de eigenschappen van de wand en de toepassing.

 • plaatsing van een pvc wandbekleding conform de voorschriften van de fabrikant om een waterdichte kuip te bekomen.


Het product:

 • op de vloer: een heterogene anti-slip PVC vloerbekleding (zie beschrijving)

 • aan de wand: een heterogene PVC wandbekleding (zie beschrijving)


Implantaties en inrichting

Het concept voorziet dat de inrichting van het lokaal van in het begin wordt afgestemd op: • de plaats van de sifon, op minstens 30 cm afstand van de muur

 • de ondergrond met naleving van de hellingen rond de sifon en verder, minimaal 1 cm per lm vanaf de sifon, maximaal 2 cm/m. -> vermelden bij dekvloeren !!

Bij de verwerking zullen diverse accessoires worden gebruikt zoals:

 • klokput met water-/en geurstop (te plaatsen door sanitair installateur voor chappewerken)

 • holplintprofiel

 • overgangsprofiel van wand naar vloerbekleding

01.10.12 01 Klokput in PVC


Meting : per STUK.
Klokput dient te worden goedgekeurd door de fabrikant van de vloerbekleding en aangeleverd te worden door het plaatsingsbedrijf van de vloerbekleding. De plaatsing van de klokput dient te gebeuren door een erkend sanitair installateur voor aanvang van de chappewerken.

Rond afvoerputje in kunststof, ontworpen om de dichting met soepele vloerbekledingen te waarborgen.

Verticale of horizontale uitlaat diameter 50 mm.

Verticale of zijwaartse afvoer dient voorzien te worden in functie van de mogelijke inbouw.

Minimum afvoerdebiet van 2 liter / sec. Er dient een spanring voorzien te zijn om de vinylvloer te klemmen.

Het reukslot is uitneembaar en reinigbaar.


01.10.12 02 PVC veiligheidsvloerbekleding 2.0 mm
Meting : M², per vierkante meter, volgens type

Meetcode : netto oppervlakte


Materiaal:
Heterogene vinyl zonder vulstoffen met hoog percentage bindmiddel en een gekleurde, zuivere slijtlaag van 100% PVC met carborundum-, kwarts-, en/of aluminiumoxidedeeltjes.
Door het gebruik van carborundum-, kwarts-, en/of aluminiumoxidedeeltjes wordt de heterogene PVC veiligheidsvloerbekleding niet alleen extra slijtvast, maar verhoogt ook de slipweerstand.

De collectie omvat tevens een vinyl met "anti-slip" oppervlakstructuur in ruitvorm, met instrooiing van carburandum en quartzdeeltjes, door de fabrikant aanbevolen voor blootvoets gebruik en toepassing in douchecellen.De rug bevat een drager van glasvlies (niet voor de blootvoetse variant). De slipweerstand bedraagt R10, R11 of R12. De rugzijde van gerecycled materiaal is opgeruwd voor eenvoudige installatie.

Technische eigenschappen


Dit heterogene projectvinyl beantwoordt aan de vereisten van EN 649.

R 10 Wood/

Stone

R 10 Original/Colour/

Star

R11

Grip

R12

Finish

PURPearl

PUR

Classificatie EN 685

34/43

Totale dikte EN 428

2.0 mm

Dikte slijtlaag EN 429

0.7 mm

Slijtweerstand (groep) EN 660-1

T

Rolbreedte EN 426

1.98 m

2.00 m

Rolbreedte EN 426

20-27 m

Gewicht EN 430

2.9 kg/m²

Persoonsoplading EN 1815

< 2kV

Elektrische weerstand EN 1081

<109 Ohm

>109 Ohm

Slipweerstand EN 13893

DS : > 0.5
Pr EN 13845 Annex C

ESf

ESf

ESb (+blootsvoets)

ESf

DIN 51130

R10

R11

R10

R12

DIN 51097

-

-

Class C

-

Brandweerstandsklasse EN 13501

Bfl,s1

Rolstoelweerstand EN 425

Geen effect

Indrukgevoeligheid EN 433

0.02 mm

Kleurvastheid ISO 105.B02

7

Warmteweerstand EN 12524

0.25 W/m.K

Dimensiestabiliteit ( 0.4%) EN 434

<0.2%

Buigbaarheid EN 435

 10mmUitvoering en plaatsing:
De plaatsing van vinyl beantwoordt aan de leidraad TV 241 voor de goede uitvoering van soepele vloerbekleding van het WTCB en conform de voorschriften van de fabrikant.

De bouwheer voorziet een ruimte om de rollen vinyl verticaal te stockeren in een droog en verlucht lokaal waar de temperatuur minstens 17°C bedraagt.

Indien de temperatuur lager dan 15°C is, mag het vinyl niet geplaatst worden. Zorg voor een minimale vloertemperatuur van 15°C en een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 75%, bij het egaliseren en het verlijmen. De ondervloer moet conform de WTCB adviezen zijn, te weten TV 189 en TV 193 en volledig vrij zijn om de werkzaamheden te kunnen starten. De plaatsing van het vinyl omvat eveneens:

Het herstellen van de dekvloer met aangepaste mortels met een kogeldrukhardheid van 100 N/mm2 gemeten volgens de methode van Brinell.

Het controleren volgens de C.M.-methode van het vochtigheidsgehalte van de dekvloer. Voor een hechtende dekvloer moet eveneens het vochtigheidsgehalte bepaald worden van het isolatiebeton en van de draagvloer.

Het maximaal toegelaten vochtgehalte is 2 % voor cementgebonden dekvloeren en 0,5% voor anhydrietdekvloeren.

Er wordt steeds een primer aangebracht; de primer is aangepast aan de aard van de dekvloer en aan de aard van de egalisatieproducten. De primer heeft een soortelijk gewicht van 1 kg/ltr.

Bestaande egalisatieproducten die geen primer behoeven met een drukvastheid van 38,5 Newton/mm² en buigsterkte van 12,1 Newton/mm² volgens DIN 1164, toe te passen bij navraag aan de fabrikant.

Het voorstrijken van de dekvloer uit synthetisch anhydriet met een aangepast voorstrijkmiddel op basis van acrylaatdispersie en een soortelijk gewicht van 1 kg/ltr. Dit product moet aanbevolen zijn door de fabrikant van het vinyl.

Het verplicht egaliseren van de volledige oppervlakte in een minimale laagdikte van 2 mm, dit met een egalisatie met een minimale kogeldrukhardheid van 69 N/mm2 gemeten volgens de methode van Brinell.

Voor het bekomen van een effen oppervlakte zal de egalisatielaag worden opgeschuurd.

Indien er meer dan één rol van een bepaalde kleur wordt gelegd, moet al het materiaal van hetzelfde lot afkomstig zijn en moeten de rollen in numerieke volgorde gelegd worden. Indien er materiaal van meer dan één lot wordt gebruikt, moet men erop toezien dat er geen verschillende lotnummers naast elkaar worden gelegd. Het materiaal moet steeds in wisselende richting worden gelegd om eventuele kleine kleurverschillen aan de randen te vermijden. Voor het wood dessin worden deze in dezelfde richting geplaatst.

Na de plaatsing van het hoekprofiel met contactlijm, wordt de baan geplaatst. Houd hierbij rekening met de plintopstanden van 10 tot 12 cm. Voor zover de afmetingen dit toelaten, worden in het lokaal geen naden aangebracht, of anders zo ver mogelijk van de sifon en de douche. De banen mogen geen plooien of golven vertonen en de verbinding moet gebeuren op minstens 50 cm van de sifon.

Snij ter hoogte van de sifon een diameter die kleiner is dan die van de ring, zodat u de vloerbekleding in de sifon kunt vastzetten met behulp van de schroefrand.

Maak met de bekleding een plintopstand om de in- en uitspringende hoeken te realiseren.

De inspringende hoek wordt op 45° gesneden om het lassen te vergemakkelijken, de uitspringende hoek wordt aan weerszijden van de rand op 45° gesneden; hierop wordt een driehoekig stuk aangebracht en vast gelast.

Het vinyl dient verlijmd te worden met een type lijm op basis van acrylaatdispersie met een soortelijk gewicht van 1.3 kg/ltr. Deze lijm wordt steeds aangebracht met een A2 vertanding en dient door de vinylfabrikant goedgekeurd te worden.

Het vinyl moet in een halfdroog lijmbed worden gelegd.

Het walsen met een wals van ca. 65 kg in twee richtingen, eerst in de breedte dan in de lengte van de gelegde banen. Waar het vinyl niet gewalst kan worden met de grote wals gebruik maken van een handwals.

De naden van de banen worden onderling gelast door het insmelten van een bijhorende vinyllasdraad. Vooraf worden de naden uitgefreesd

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de uitvoering van de lassen, deze moeten volledig waterdicht zijn.

Opkuisen en reinigen (neutraal reinigingsproduct)van de vloerbekleding, inbegrepen het verwijderen van de overtollige kit.

01.10.12 03 Waterdichte heterogene PVC wandbekleding 0,9 mm
Heterogene PVC-wandbekleding zonder drager met een dikte van 0,9 mm.
Meting : M², per vierkante meter wandoppervlak, volgens type

Meetcode : netto oppervlakte


Materiaal:

Een gekalanderde heterogene PVC-wandbekleding zonder drager in een dikte van 0,9 mm: de ganse ruimte van de sanitaire cel en van de badkamers wordt behangen. De bekleding is zeer soepel. Tijdens de verwerking, kan deze soepelheid nog geaccentueerd worden door het verwarmen van het product, met als gevolg dat het totaal waterdichte installaties mogelijk maakt. De vinyl wandbekleding dient gelast te worden en zorgt voor een glad en hygiënisch oppervlak.

De kleuren zijn door de ontwerper vrij te kiezen uit het volledige productiegamma van de fabrikant bestaande uit minimaal 9 kleuren met een zacht gewolkte structuur. Er kunnen verschillende kleuren gekozen worden.
Technische eigenschappen
Totale dikte EN 428 : 0,9 mm

Totaal gewicht EN 430 : 1,5 kg/m²

Collectieomvang: 9 kleuren

Afmetingen EN 426: rollen van 2 m breed x 30 lm

Brandgedrag EN13501-1: B-S2,d0
Uitvoering en plaatsing
Voorbereiding wandbekleding en ondergrond

De wanden dienen permanent droog, vlak, glad, gereinigd en barstenvrij te zijn. Eventuele

barsten zullen uitgeplamuurd worden en oneffenheden zullen weggewerkt worden.

Laat de banen minimaal 24 uur acclimatiseren bij een omgevingstemperatuur van minimaal

18° C. Zorg voor voldoende overmaat op de banen.

De stukken worden een dag op voorhand gesneden. Leg ze plat en zorg ervoor dat het materiaal nog voldoende lang is om de plaatsing mogelijk te maken; voorzie 3 cm overlapping van de plint.

In een zelfde lokaal worden banen van dezelfde partij gebruikt die elkaar opvolgen.

In principe begint de eerste baan ter hoogte van het midden van de douche. Hierdoor liggen de eerste naden niet in de buurt van de douchekop. Maak een loodlijn op de wand vanaf waar men met de eerste baan kan beginnen. Maak voor het plaatsen van de banen een goed banenplan zodat er geen naden op

kwetsbare plekken komen. Zorg ervoor dat de naden zich op tenminste 10 cm afstand van een hoek bevinden en dat ze niet direct in aanraking kunnen komen met stromend water.
Verlijming

De lijm wordt aangebracht op een schone, droge en gave ondergrond. Voor verlijming bij een zuigende ondergrond, zoals nieuw pleisterwerk, de wand primeren (let op de droog tijd). Het advies van de lijmfabricant dient strikt nageleefd.

De gebruikte lijm is van het type acryllijm zoals voor de vloer op volle panelen, naar rato van 200 g/m2 voor de uitspringende hoeken. In een dubbele verlijming moet polyurethaanlijm worden gebruikt op minstens 20 cm aan weerzijden van de rand van de hoek, volgens een lijn die is getekend op de achterkant van de baan en op de ondergrond.
Verwerking van de bekleding en behandeling van naden

Plaats de banen zodanig dat ze geen luchtbellen vertonen. Maroufleer ze daarvoor van boven naar beneden, te beginnen in het midden van de baan en werkend in richting van de randen. Aan de uitspringende hoeken kan de bekleding worden verhit om de hechting te bevorderen.

Maroufleer niet te hard om vervorming en uittrekking van de glad geperste bekleding te voorkomen en om geen krimp te veroorzaken in de tijd.

De banen worden geplaatst met een overlapping van 1 tot 2 cm, zodat een regelmatig profiel kan worden gerealiseerd. Ze moeten worden uitgevoerd door warmverlassing, minstens 24 uur na de plaatsing.

De bekleding is 0,9 mm dik en moet voorzichtig worden gesneden en ingesneden om de ondergrond niet te beschadigen. Breng een opgelegde naad van 3,5 mm diameter aan met een lastoestel,waarbij een temperatuur tussen 350 en 450° wordt gehanteerd. Het afsteken van de laskoord moet in twee fasen gebeuren.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de uitvoering van de naden, om hun dichtheid te waarborgen.

Bovendien moet de dichtheid onderaan ter hoogte van de overlapping van de plint worden gewaarborgd door een dikke koudlasnaad.

Bescherming

De vloerbekleding dient gedurende de volledige duur van de werfwerkzaamheden beschermd te

worden. De aannemer kiest hiertoe een aangepaste beschermfolie of gelijkwaardig, in functie

van de te verwachten belasting en werfverkeer. Doel is het behouden van het nieuwe karakter van de vloerbekleding, zonder krassen of andere mechanische beschadigingen.


Onderhoud & vloerverzorging:

Technische fiche met schoonmaakinstructies dient bezorgd te worden aan de architect en bouwheer tijdens de werfvergadering. Schoonmaakinstructies, door de fabrikant voorgeschreven, dienen accuraat opgevolgd te worden.
Bijzondere garantieverzekering voor werven vanaf 2.000 m²:
Een garantieverzekering van 5 jaar wordt voorzien door de fabrikant van het vinyl, zowel op het product als op de uitvoering (1ste 6 maanden à 100%, vanaf dan afschrijving van 20% per jaar).

De garantieverzekering is alleen maar toegekend indien er gewerkt is met een plaatsingsfirma die door de fabrikant erkend wordt.Te dien einde machtigen algemeen aannemer – opdrachtgever – plaatsingsbedrijf de fabrikant regelmatig de werf te controleren en dit volgens een vooraf vastgestelde procedure.
Procedure verzekerde garantie:


 1. Inschrijven in lastenboek

  1. Aanbesteding / prijsvraag algemeen aannemer

  2. Vraag opdrachtgever

 2. Schriftelijke aanvraag verzekerde garantie door het legbedrijf

 3. Technisch advies

 4. Nazicht vóór plaatsing

 5. Nazicht tijdens plaatsing

 6. Definitief nazicht en definitief verslag met inbegrip van het verzekerde bedrag

 7. Aflevering garantie bij postief advies aan het legbedrijf

 8. Mogelijke inspectie zolang de garantie loopt
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina