T Groenewoud in gevaarDovnload 173.6 Kb.
Pagina1/6
Datum23.07.2016
Grootte173.6 Kb.
  1   2   3   4   5   6
t Groenewoud in gevaar


Rosin:

1ste BEDRIJF

Morgenstimmung (from Peer Gynt) door Edvard Grieg of andere sfeervolle muziek overgaand in natuurgeluiden (CD bibliotheek)


-(komt op- praat vlug als een echte roddeltante-beweegt van links naar rechts, kruipt eens omhoog langs de kant van de poppenkast) Amaai, zo’n pak kinderen in de zaal, dat is hier precies een optreden van K3!

Allemaal welgekomen in ’t Groenewoud maar moest ik van jullie zijn dan ging ik nu terug naar de klas naar die interessante lessen van jullie juf of meester luisteren, want hier valt toch nooit iets te beleven! (reactie-pauze) Allez, waar wachten jullie nog op, hebben jullie dan geen oren?! (reactie-pauze) Maar dat heb ik nu nog nooit meegemaakt, die luisteren niet! Nou goed dan!

Ja, iedereen zal me ondertussen wel herkend hebben, zeker? Zeg eens, die kleintjes van het eerste leerjaar hier vooraan, jullie zien ook wel dat ik geen olifant ben maar een…? (reacties kinderen). Juist, ik ben een spin, een kruisspin. Ze noemen me zo omdat ik een groot kruis op mijn rug heb, niet omdat ik gelovig ben of zo, hé. En ‘t is natuurlijk geen echt kruis, maar de tekening op mijn rug gelijkt er wel wat op. Zien jullie?(toont kruis)

‘k Vind het wel mooi staan, zo’n kruis op mijn rug. Mijn beste vriendin, Draculia de Bloedzuiger, die is eigenlijk doodjaloers op mijn kruis. Ze beweert wel van niet, maar ze is het gewoon, heel zeker zijn! Ja, heb ik nu eigenlijk al eens gezegd hoe ik heet, want ‘k weet eigenlijk niet meer wat ik allemaal verteld heb! (reacties kinderen:nee)

O, wat ben ik weer eens onbeleefd! Onze “Rosse”, dat is mijne man die ik op school heb leren kennen tijdens de lessen “spinnenwebben haken en breien”, die zegt het ook altijd. Welnu, ik heb eigenlijk een fantastisch mooie naam, allez dat vind ik toch, hé! Ik heet ROSIN(hemels uitgesproken). Rosinneke het spinneke, mooi, hé!

Ja, over wie was ik daarnet nu weer beginnen vertellen? (reacties) O ja, Draculia de Bloedzuiger, mijn beste vriendin. Dat is eigenlijk een heel jaloers ding, hoor! En kletsen dat die kan, die kan uren babbelen zonder dat ge daar ook maar één woord tussen krijgt. Gelukkig ben ik zo niet! Mijne Rosse, dat is mijne man, weet ge nog, die durft wel eens zeggen dat ik een kletskous, een babbelgat en een roddeltante ben. Maar ‘k zou echt niet weten hoe hij daarbij komt. Die Draculia, dat is pas wat anders! En klagen dat die kan!

’t Is altijd iets. De ene dag staat cholesterol veel te hoog, de dag nadien staat haar bloeddruk veel te laag, dan weer heeft ze ne kop zo rood als een tomaat omdat ze teveel bloed gezogen heeft. Dat klagen stopt gewoonweg nooit. En lui dat ze is…(wordt onderbroken)


Draculia:

-(Draculia komt op)Ha, Rosin, hoe is het ermee?


Rosin:

-(geschrokken)Ha, eh…dag Draculia. Heel goed…eh… ik was juist over jou aan het vertellen…: wat voor een fantastische vriendin je wel bent!


Draculia:

-Oh, Rosin, daar ben ik blij om, echt waar! Zo’n goede vriendin wil iedereen, is het niet kinderen?

(bij negatieve reacties) Allez, wat hebben die nu?
Rosin:

-Zeg eens, Draculia, heb je nog nieuwtjes vanuit ’t Groenewoud?


Draculia:

-(fluisterend, van links naar rechts kijkend, op haar hoede)Ja, ge kent die nieuwe vlinder Mathilde, hé!

Welnu, ’t schijnt dat de kleur van haar vleugels niet echt is. ‘k Heb van de broer van de schoonzus van de achternicht van mijn man zijn stiefbroers zus horen vertellen dat ze die laten verven heeft.
Rosin:

-’t Is niet waar,hé? ‘k Had het moeten weten!

En … verder nog nieuws?
Draculia:

-Ja, ’t schijnt dat Pol de Mol ’s nachts af en toe in ’t zwart werkt!


Rosin:

-Nee, toch!

-Jawel, ‘k heb het gisteren nog gehoord uit de mond van het achterkleinkind van mijn overgrootvader zijn schoonbroer, en die had het gelezen in de roddelkrant van ’t Groenewoud!


Draculia:

-En heb je het al gehoord van Groentje de Kikker! Het schijnt dat die een koppeltje vormt met Voet, die smerige pad! Ge weet wel, die pad vol wratten en puisten. Zo ne lelijkaard! Bwèèh, geef die eens een kus! Maar ja, zeg nu zelf, welke serieuze jongen wil er nu zo een dom en onhandig vrouwtje als Groentje? Ze mag al tevreden zijn dat iemand haar ook maar wil!


Rosin:

-Stt, stil, daar is ze!


Draculia:

-(Groentje komt op)Ha, dag Groentje, hihihihi! Hoe is het met die “knappe prins” van jou, hihihi?


Rosin:

-Hahaha, een knappe prins, dat is echt een goeie, Draculia! Als ze Voet kust verandert die pad zeker in een prins, net zoals in sprookjes, hahahaha!


Groentje:

-Gaan jullie er weer eens aan beginnen? Laat me in godsnaam toch eens met rust, ik heb jullie toch niets misdaan! En trouwens Voet de Pad is alleen een hele goede vriend van me!


Rosin:

-Ja, dat zal wel, dat zeggen ze allemaal! En in ’t boske maar kusjes zitten geven, zeker!

Hihihihihi!
Draculia:

-Maar kom, ze heeft gelijk, Rosin, we mogen haar niet zo altijd uitlachen. Kom hier, Groentje, laat het ons eens goedmaken.


Groentje:

-Echt waar, menen jullie dat echt?


Rosin:

-Maar natuurlijk, je kent ons toch, hé!


Draculia:

-Kom, nog een klein stapje dichterbij! Net dicht genoeg om te…


Rosin:

-VALLEN, hahahahahaha!!!!(Groentje struikelt over een onzichtbare gesponnen draad van Rosin)


Groentje

-Auw, mijn knie!

(wenend) Jullie hebben me opzettelijk laten struikelen! Oh, hoe vals! En ik, snif, die dacht dat jullie het goed gingen maken! Wat gemeen! (geween gaat geleidelijk over in boosheid) Maar ik zal niet blijven met me laten spotten! Ik zal eens laten zien dat ik niet zo dom en onhandig ben! Wacht maar af, pestkoppen!
Rosin:

-Amaai, zo’n histerisch gedoe, gewoon omdat ik stiekem een draadje geweven heb om haar te laten struikelen! Vinden jullie dat zo gemeen van me, kinderen? (reactie)


Draculia:

-Ja, misschien zijn we deze keer iets te ver gegaan, Rosin!

Kom we gaan ze achterna om te zeggen dat het ons spijt!2de BEDRIJF
Natuurgeluiden

( Fred komt op)

-Hallo, ik ben Fred de Pissebe…(plots vliegt er een groot colablik op de set juist boven Freds hoofd, hij schrikt zich een ongeluk, roept, springt een “halve”meter hoog en blijft dan roerloos liggen)

Whaaaaa, moeke! ( na een poosje stilte) Wwawawawaat voor een dier is me dat ? Zo’n raar beest heb ik nog nooit gezien! Gelukkig is het dood, anders had het mij misschien opgevreten. Zeg kinderen, weten jullie wat voor een beest dat is? (reacties)

Daar heb ik nog nooit van gehoord! Is dat een gevaarlijk dier?(reacties)

Als het geen dier is wat is het dan wel?(als nog niemand van de kinderen verteld heeft dat cola een drank is)

Ah, er zit drank in en die heet dus calo!(reacties) Ah, laco, of neen loca!(reacties)

Wacht, ik probeer het nog eens: (spellend) cooo-laaa!

Is dat lekker, coala?(reacties)Is dat lekker, coo-laa?(reacties) Is het zo lekker als een meisje kussen?(reacties)

Nou, dan moet ik er zeker eens van proeven. ‘k Heb toch juist grote dorst, jullie ook?

(zoekend)Eens kijken waar die deur zit! Zeg eens, langswaar moet ik hierin geraken? (reacties) Wat zeggen jullie? Aan de achterkant! Ha, ik zie het al, maar dat is toch maar een klein gaatje, hoor! Maar als die loca(reacties) Dat zei ik toch! (reacties) Nou goed dan, als die cola zó lekker is dan waag ik het erop! (stem klinkt nu alsof hij met hoofd in blik zit: een beetje hol, nahalmend- spreker spreekt nu door een lange, holle buis of in een glas of iets dergelijks) Oei, wat is het hier donker, maar…(snuivend geluid)oooohhhhh, lekker ruiken dat die cola doet! Ik waag het erop, nu mijn schouders erdoor, ngngngngg (zich inspannend om zich erdoor te persen, schuddende beweging met blikje), amaai dat is hier smallekes! Nog een keer goed doorduwen en ik ben er: NGNGNNNNNNG(Fred verdwijnt van het toneel gevolgd door een doffe klap op metaal) Ik zit erin! Oooh, aaaah, die reuk, mijn neus begint ervan te krullen. Oei, oei, is me dat hier glad. Oooooh, er is hier zeker genoeg coala (reacties) om met 20 pissebedden van te drinken.

En nu eens proeven! Allez mannen, én vrouwen en kinderen natuurlijk niet te vergeten, santé, zunne.(slurpend geluid- eventueel aan glas water) Ooooooohh, aaaaaaahhh, gewoonweg niet te beschrijven hoe lekker dat is. Zó lekker zoet, zó’n een verfrissende en verkwikkende smaak, en die pittige prikkeling op je tong alsof er een engeltje op plast. Gewoonweg formidabel, fantastisch, subliem, magnifiek, hemels, niet te doen! (slurp) Ohhhh, ik kan er, slurp, blijven van, slurp, drinken, slurp, slurp, sluuuuuurrrrrppppp! En nog een slok, sluurrppppp. Oooooah, ik zit dik, ik kan bijna geen pap meer zeggen. (boert heel luid) Sorry!!! Amaai, dat is straf spul!En nu terug dat blikje uitkruipen voor ik me nog dood drink! Ooowwww, voorzichtig Fredje, ’t is hier glad. Voilà, nu mijn hoofd er terug door(stem klinkt opnieuw normaal) en dan mijn schouders, aaauuuw, dat metaal snijdt in mijn schouder! Wat is me dat nu, ik kan er niet door. Ik probeer het nog eens! Nggg, auw! (angstig) Maar… maar… ik kan er niet meer uit, die randen zitten naar binnen gericht. Oei, wat nu gedaan? Kalm blijven, Fredje, er kan je niks gebeuren! Ik moet mijn vrienden van het Groenewoud te hulp roepen. Maar wie hoort mij hier, er komt hier bijna nooit iemand voorbij? En als ik roep horen ze me nooit van zo ver! Tenzij …wacht eens, ik heb een idee. Zeg kinderen, zouden jullie me willen helpen?(reacties) Hé, dat is tof, zeg! Okee, op mijn teken roepen we samen “HELP”! Opgelet, één, twee, drie, ja! (geroep) (Stttt, muisstil nu, eens luisteren of iemand ons hoort. (STIL heb ik gezegd!!!- dit indien de kinderen niet stil worden) Nee, ik hoor niks, jullie hebben vast niet luid genoeg geroepen. Weet je wat, we laten eerst eens alleen de jongens roepen, die kunnen dat vast veel luider dan de meisjes! Klaar jongens, opgelet, één, twee, drie, ja!(geroep en ogenblik stilte) Nee, ik hoor nog niets, het was zeker niet luid genoeg. Misschien kunnen de meisjes het toch luider. En proberen jullie het eens? Opgelet, één, twee, drie, ja! (geroep, stilte)


Pol:

-(vanuit de verte, klinkt van ver) Joehoe, is daar iemand!


Fred:

-Joepie, iemand heeft ons gehoord. Ongelofelijk bedank hoor, meisjes! Onvoorstelbaar wat een klep, een keelgat die meisjes hebben, vinden jullie ook niet, jongens! (reacties)Pol:

-(klinkt al iets dichterbij) Is daar iemand?


Fred:

-Hier, ik ben hier Pol, in dat rode blikje!


Pol:

-Wacht, ik kom af! (op scène) Waar ben je, ik zie je nergens?


Fred:

-Hier, achteraan in dat rode blikje!


Pol:

-En wat zit jij daar te doen?


Fred:

-(sarcastisch) Verstoppertje spelen! (boos) Zorg als de bliksem dat ik hieruit kom, ik kan geen cola meer zien, ruiken of smaken!


Pol:

-Als je erin bent geraakt, moet je er toch wel uit kunnen ook!


Fred:

-Nee, de randen zitten naar binnen geplooid, ik kan er niet meer uit. Je zal de opening groter moeten maken.


Pol:

-Wacht, ik probeer de randen naar buiten te plooien. Als het iemand moet lukken dan ben ik het. Ik heb namelijk de sterkste poten van het hele Groenewoud. Hoe zou het ook anders kunnen, ik graaf de hele dag door mijn tunnels! Opgelet, achteruit, ik ga eraan beginnen.

Aaaaaaaahhh … aaaaaaaahhhhhhh, amaai mijn poten. Die randen geven geen krimp, ze zijn geen millimeter verder uit elkaar gegaan. Nee, alleen het lukt me niet, Fred, ik moet hulp halen.
Fred:

-Goed, maar niet te lang wegblijven, ik voel me hier niks meer op mijn gemak!


Pol:

-Ik doe mijn best, tot straks!


Fred:

-En nu maar hopen dat ze hier vlug zijn, hoe vlugger ik hieruit ben, hoe liever.

Gelukkig heb ik geen claustrofobie en ben ik niet bang om in kleine ruimtes te zitten, en ik moet zeggen : veel plaats is er hier niet..

Maar wacht eens, ik hoor ze precies al aankomen. Dat is rap zeg, de Pol is nog maar juist vertrokken! Joehoe, hier ben ik!


Sel:

-En, wie we daar hebben, de Fred, zé! Verstoppertje aan ’t spelen, hahahaha!


Fred:

-Grappig, hoor, Sel de Libel! Haal me hier liever uit in plaats van de plezante uit te hangen!


Sel:

-Oei, oei, onze Fred kan niet tegen een grapje! Wacht maar, met Sel erbij ben je er op

één- twee-drie uit. Komaan, Pol, met ons tweetjes moet het lukken. Neem jij die kant dan neem ik de andere rand! Opgepast, één, twee, drie, trekkeeeeeeen!
Pol:

-Die rand verroert geen vin! Nog eens, ja, trekkeeeeeeeeeeeen, ooeff, ahhh,…, neen, Fred, geen beweging in te krijgen.


Fred:

-(paniekerig) Maar… maar… dat kan niet, het moet, jullie moeten mij hieruit krijgen! Ik kan hier toch gans mijn leven niet blijven zitten! Probeer het nog eens!


Pol:

-Het heeft geen zin, we hebben het al zo dikwijls geprobeerd. Het lukt ons niet, en met meer dieren trekken kunnen we niet, er is niet genoeg plaats aan de opening van blik! Het ziet er niet goed uit, Fred! We krijgen je er onmogelijk uit!


Fred:

-(in paniek)Maar… maar… dan ga ik dood! En ik ben nog zo jong! ’t Is nog veel te vroeg om nu al te sterven!


Sel:

-Sterven van honger en dorst zal je niet, we kunnen je elke dag voedsel brengen!


Fred

-(snikkend)Nee, zo’n leven wil ik niet! Tot het einde van mijn leven in deze gevangenis zitten, dan ben ik nog liever dood!Pol:

-Zeg dat toch niet, we vinden wel een oplossing! Weet je wat, we roepen al de dieren van ’t Groenewoud bij elkaar, samen komen we er wel! Kom, Sel we roepen alle dieren bijeen! Hou nog even vol, Fred, we komen terug!

(Pol en Sel af)
Fred:

-(depressief) Vaarwel, snif, vrienden, het was leuk jullie te leren kennen. Ik voel het einde naderen. Alle levensenergie vloeit uit me weg!(5 à 10 sec. stilte)Groene Ridder:

Stars Wars themalied door J. Williams of introlied van The A-team


Groene ridder komt op met staaf in de handen, hij plaatst die in de opening,gebruikt hem als hefboom en met een luid gekraak forceert hij de opening van het blik!


Fred:

-(schrikt hij wakker)Ehhhh, wat is dat? Wie is daar? (euforisch)Maar… maar, de randen van het blik staan uit elkaar! Ik ben vrij, ik ben vrij, ik ben uit deze gevangenis verlost, ik leef, hoera,hoera!!!!

Vlug eruit! Hoh, hohohoh, wie had dat durven denken dat ik ooit nog eens gras onder mijn poten zou voelen! Ik voel me de gelukkigste mens van de hele wereld! Jaaaaa(vreugdekreet)!!!!!!!

Ik vraag me wel af wie me gered heeft. Kon ik hem maar bedanken, maar ik heb hem niet eens gezien, spijtig. Ik ben zeker van de emotie flauwgevallen net nadat Pol en Sel vertrokken waren. Maar zeg eens kinderen, hebben jullie soms gezien wie mijn redder was? (reacties)

Wat zeggen jullie: een Ridder, helemaal in het Groen gekleed, een “Groene Ridder”! Zijn jullie zeker?(reacties) Bedankt, maar nu moet ik vlug weg van hier, de anderen het goede nieuws gaan vertellen.(Fred af, blikje weg)
Groentje:

-(Groentje, Draculia en Rosin op)Nu wil ik wel eens weten wie van die kinderen daar dat drankblikje in ’t Groenewoud gegooid heeft!


Draculia:

-Maar dat zijn allemaal lieve, brave kinderen. Die doen dat heus niet!


Groentje:

-Denk jij dat niemand van die kinderen ooit al eens een drankblikje of papiertje op de speelplaats gegooid heeft?Rosin:

-Neen, ik denk dat niémand van deze school dat ooit zou durven. Wacht ik vraag het hen zelf eens. Wie van jullie heeft nog nooit een blikje of een papiertje op de speelplaats gegooid? Maar echt eerlijk zijn, hé! (reactie afwachten) Wat zo weinig!???

Hebben jullie dan geen vuilnisbakken of containers?

(reactie afwachten) Waarom gooien jullie je vuil zomaar op de grond? (beetje boos)Je ziet wat ervan kan komen, bijna was Fred de pissebed het hoekje om, zo dood als een pier, om zeep, …, jullie moesten je schamen! Gelukkig heeft die onbekende Groene Ridder hem kunnen redden, anders waren we onze goede vriend kwijt!

Maar jullie kunnen het nog goed maken door in het vervolg wat beter op te letten en geen vuil meer op de grond te gooien. Weten jullie wat? Begin maar eens met de volgende speeltijd met zijn allen de rommel op de speelplaats en in de speelweide op te ruimen, dat zou al een goed begin zijn. En waarom richten jullie geen snuffelpatrouille op waarin iemand van elke klas zit. Als die snuffelaars andere kinderen rommel zien gooien kunnen die ze daarop wijzen en ze eventueel een bekeuring geven, bijvoorbeeld 10 papiertjes oprapen. Zo moet niet altijd iedereen meehelpen papiertjes rapen, én niet opdraaien voor die vervuilers. Vinden jullie het een goed idee om zo een snuffelpatrouille op te richten? Echt waar? Maar pas op hoor, we houden jullie in de gaten vanuit het Groenewoud!
Groentje:

-Zouden ze hun woord wel kunnen houden, want mensen zijn echt gevaarlijke wezens, voor je het weet ben je er, éhhhh, aan! En ik kan er van meespreken. Mijn tante en mijn neefjes zijn zo op de barbecue terechtgekomen. Ze zijn echt op een vreselijke manier gedood : eerst werden ze ergens in Azië levend hun pootjes afgesneden om daarna hier op de barbecue geroosterd te worden. Sommige mensen vinden kikkerbilletjes echt een lekkernij, bwéhhh, walgelijk gewoon!(vol afkeer) Vinden jullie ook niet kinderen!? Hopelijk eet niemand van jullie ooit nog kikkerbilletjes want anders blijft er van mijn familie misschien niemand meer over. Beloven jullie dat, kinderen!


Rosin:

-Ja, en wat moet ik dan niet zeggen! De meeste mensen haten spinnen. Ze zijn bang van ons, en als mensen bang van je zijn dan doen ze de gemeenste dingen : ofwel slaan ze ons, spinnen, PATS, dood met hun pantoffel, ofwel, zzzioooeee, zuigen ze ons op met de stofzuiger.

Oei ik mag er niet aan denken! Zeg kinderen, jullie doden toch geen spinnen, hé. Jullie moeten heus niet bang van ons zijn! Wie durft er eens over mijn rug komen wrijven? Jij daar op de …rij met je …Zijn er nog die durven? Jij daar, en jij ,… Zie je wel van spinnen moet je geen schrik hebben, we doen jullie heus niets. Wij kunnen niet doorheen jullie dikke huid met onze kleine tandjes.
Draculia:

-Wist je dat mijn voorouders in de tijd van de ridders en de kastelen, dat is meer dan 1000 jaar geleden, door dokters werden gebruikt om zieken te genezen. Massa’s bloedzuigers werden gevangen en in bokalen gevangen gehouden. Als er iemand ziek werd, dan werden bloedzuigers op het lichaam van de zieke gezet en moesten ze die zijn bloed zuigen.

De mensen dachten dat zo de zieke zijn bloed zou gezuiverd worden en hij zou genezen. Bwéhhh, mensenbloed opzuigen, kan er nu iets viezers zijn!!!!

(ondertussen is Fred opgekomen)  1   2   3   4   5   6


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina