Tekst demonstratie 9 februari Han WandersDovnload 6.73 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte6.73 Kb.
Tekst demonstratie 9 februari Han Wanders (Initiatief Betaalbaar Wonen Amsterdam Noord)
Beste mensen ,
Vandaag zijn we hier om onze stem te laten horen tegen de afbraak van sociale huisvesting.

Ook in Amsterdam Noord worden, in een snel tempo, sociale huurwoningen gesloopt, ruim 2500 woningen staan op de nominatie om door sloop te verdwijnen. Daarnaast worden nog eens ruim 1000, nu nog sociale huurwoningen, samengevoegd. Hierbij is het plan om een deel te verkopen en de rest daarvan gaat een huur doen van ver boven de 650 Euro , gelijkertijd worden jaarlijks honderden sociale woningen verkocht en elke woning die vrijkomt wordt in huurprijs fors verhoogd, waarbij verhogingen van 150 Euro of meer beslist geen uitzonderingen zijn.


In ras tempo wordt dus in Amsterdam Noord de sociale, betaalbare, woningvoorraad uitgehold. Een conclusie die het IBW-N ook verwoord heeft in recent verschenen rapport naar de ontwikkelingen van de sociale woonvoorraad in Amsterdam Noord.
Wie zijn uiteindelijk de kind van de rekening daarvan? Het zijn die mensen, die huishoudens, die het financieel niet al te breed hebben.

En dat zijn er in Noord velen. Ruim 26.000 huishoudens in ons stadsdeel hebben een inkomen van 1700 Euro per maand of minder.


In Noord zijn twee wijken waar die 2500 woningen worden gesloopt, Nieuwendam en de Banne. Wijken waar meer dan 40% van de bewoners huurtoeslag heeft.

In de afgelopen jaren zijn de mensen daar geconfronteerd met tal van plannen en naamsveranderingen, eerst stedelijke vernieuwingsgebied, toen herstructureringswijk en nu heet het kracht- of prachtwijk.


Maar is het voor hen wel zo prachtig.

Ja mooie woorden zijn er steeds gebezigd: we vernieuwen in de eerste plaats voor jullie en jullie kinderen.

Maar wat is de realiteit voor de mensen die door sloop hun woning uit moeten: meestal krijgen ze een woning die net zo groot of klein is als hun oude woning, maar met een verschil, een stuk hogere huur en vaak genoeg in buurten waar de sociale problemen ook fors zijn.
Want een ding is heel duidelijk: door verkoop van sociale huurwoningen, sloop, samenvoegingen, huurharmonisatie, zijn het juist deze mensen die steeds moeilijker aan een woning kunnen komen die voldoet aan hun woonwensen en betaalbaar voor hen is.

De krapte op de woningmarkt voelen zij en alle andere mensen met een laag of een laag middeninkomen het eerst.

Kiezen waar je wil wonen is een groot goed, maar dar geld in steeds mindere mate voor huishoudens die het financieel niet breed hebben
En de politici, of ze nou in de regering zitten,tweede kamer, gemeenteraad of stadsdelen zij zijn over het algemeen gebiologeerd door hun yuppendroom.

Zij dromen van wijken met vooral koopwoningen, met wellicht een beetje ruimte voor sociale huurwoningen erin, en dan nog moeten die sociale huurwoningen 500 a 600 Euro doen.

Vroeger hadden politici vaak een andere droom, hun droom was om nieuwe huizen te bouwen om mensen die slecht woonden, betere huisvesting te bieden.
En wie worden er nu beter van, de projectontwikkelaars, de wooncorporaties die zich steeds meer ontwikkelen als projectontwikkelaar , die hun kassen de afgelopen jaren hebben zien volstromen met Euro’s door verkoop van o.a. huurwoningen,alleen al in Amsterdam Noord heeft dat de afgelopen 4 jaar ruim 300 miljoen Euro opgebracht.

Zij verdelen de worst en voor de huurders alleen de geur van rookworst.


En dat moet anders ! Voor ons de taak om gezamenlijk verder te bouwen om deze beweging verder te ontplooien tot een kracht, die in staat is, om voor nu en in de toekomst voldoende kwalitatief goede en betaalbare woningen af te dwingenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina