Terwijl hij zich uitrekt, ziet hij dat het kopje waaruit hij zojuist koffie heeft gedronken groen is. Het is net of hij voor het eerst ziet dat het groen isDovnload 3.87 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte3.87 Kb.
Licht
Terwijl hij zich uitrekt, ziet hij dat het kopje waaruit hij zojuist koffie heeft gedronken groen is. Het is net of hij voor het eerst ziet dat het groen is. De groenheid wandelt zijn ogen binnen en brengt daar de geur van vers gemaaid gras teweeg. Even denkt hij dat er kortsluiting in zijn brein heeft plaatsgevonden. Maar hij weet dat er geen rookwolken uit zijn hoofd opstijgen. Evenmin valt de geur van verschroeid materiaal te ruiken. Het is juist een frisse helderheid die hij waarneemt. Of beter gezegd, het is een helderheid die bezit van zijn ogen neemt. Geen enkele inspanning, geen enkele concentratie is nodig om te zien. De kleuren, de schaduwen en de vormen dienen zichzelf aan en wandelen bij hem naar binnen. Daar lijken ze de oude zaken in zijn hoofd te regelen. Oude gedachten worden verwijderd op een voor hem verrassende manier. Het worden plaatjes of foto’s die hij op afstand in de ruimte ziet. Enigszins geschrokken ziet hij dat er plaatjes bij zijn van gebeurtenissen die hij zich liever niet herinnert. Maar wanneer hij, toch een beetje nieuwsgierig, goed naar die beelden kijkt verliezen ze hun nare lading! Het lijkt hem toe dat het geen herinneringen meer zijn, maar plaatjes op afstand. Het wordt een komen van nare gedachten en een gaan van gewone plaatjes. Dat wat overblijft, is het lichte. Weg gaan ze, de zwarte bladzijden, de herinneringen die hij niet onder ogen kon zien, zelfbeelden die eruit zagen als beelden in een lachspiegel, spottende en kwaaie gezichten.
Zijn gedachten worden bizar. ‘Het licht is niet met zijn tweeën of meer. Het is niet te zien, het is geen ding, geen voorwerp, maar het gaat wel in mijn kijken zitten’ denkt hij. ‘Ik lijk wel lichtelijk getikt. Nou ja, dan maar getikt, maar dit ís het. Het licht is ook in mijn weten gekropen. Alleen, dit kan ik aan niemand vertellen, ze verklaren me voor gek. Dit is niet uit te leggen.’ Hij beseft dan nog niet dat hij niets uit hoeft te leggen; men zal het gewoon aan hem kunnen zien.
Heeft hij nou ‘het licht gezien’? Nou nee. Hij heeft zijn narigheid uit zijn hoofd verwijderd, op afstand gezet, en onder ogen gezien. Dat heeft hem lichter gemaakt!
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina