Thermisch onderbroken stalen raam systemen jansen janisol arteDovnload 18.52 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte18.52 Kb.

p. /
THERMISCH ONDERBROKEN STALEN RAAM SYSTEMENJANSEN JANISOL ARTE®Principe beschrijving :

hieronder beschreven profielsysteem is van toepassing voor vaste, draai-, stolp-, kiep-, uitzet-, of uitzet zakramen naar binnen of naar buiten toe openend al dan niet voorzien van vaste zij- en bovenlichten.
Goedkeuringen en testen:

Het profielsysteem voldoet aan volgende prestaties voor enkele raamvleugels:
  • Luchtdoorlaatbaarheid: tot Klasse 4 volgens EN 12207

  • Weerstand tegen windbelasting: tot Klasse 4 (2400 PA) volgens EN 12210

  • Slagregendichtheid: tot Klasse 9A (600 PA) volgens EN 12208

  • Uf 1,9 – 3,1 W/m²K

  • Geluidswerend tot RW (C; Ctr): 42 (-1; -5) dB

Om te voldoen aan de systeemgarantie dienen alle onderdelen geleverd te worden door de systeemleverancier van het profielsysteem.


Mogelijke types :

Vast raam ( met bovenlicht of zijlicht)

Draai raam ( met bovenlicht of zijlicht)

Val raam ( met bovenlicht of zijlicht)

Stolpraam ( met bovenlicht of zijlicht)

Uitzet raam (met bovenlicht of zijlicht)

uitzet zakramen (met bovenlicht of zijlicht)
01. Profielen

De raamprofielen zijn gemaakt uit koudgevormd blank staal volgens de norm DIN 17162/59.232.

Het profiel is samengesteld uit twee stalen profielschelpen, wanddikte 1,5 mm, die onderling verbonden worden door een hoogwaardige kunststof isolator. De stalen profielschelpen en de isolator worden mechanisch met elkaar verbonden.
De profielhoogte bedraagt 60 mm; de profielen hebben een minimale sponninghoogte van 15 mm.
02. Glaslatten

De glaslatten worden geleverd door de profielleverancier en hebben een hoogte van 15 mm. De glaslatten zijn, ofwel geëxtrudeerde aluminium profielen ofwel stalen L-vormige contour-glaslijsten.

De open glaslijsten worden zelfklemmend geplaatst over een geëxtrudeerde aluminium profiel.

De contour-glaslatten worden met een zichtbare schroef, naar wens van de architect, geplaatst. De contour-glaslatten worden in verstek gezaagd. De glaslatten worden aan de binnenzijde van het gebouw geplaatst.


03. Platen en plooiwerk

Alle stalen platen (dorpels, panelen, enz.) hebben de kwaliteit ST 37 en een minimum dikte van 2 mm.

Bij uitvoering, vooral bij gebruik van invulpanelen, dient de constructeur de nodige voorzorgen te nemen om de strakheid van het geheel te behouden, zonodig zullen er plaatselijk verstijvingen aangebracht worden.
04. Raamdorpels

De raamdorpels worden uitgevoerd in geplooide plaat. De raamdorpels hebben vooraan een hoogte van 25 mm en dienen aan de onderzijde omgeplooid te zijn. De voorzijde komt ten hoogste op 25 mm van de muur. De dorpel heeft een helling naar buiten afwaterend. De dorpel wordt afgewerkt zoals de ramen.


05. Dichtingmateriaal

Zie eveneens de omschrijvingen in STS 38 deel II 03.06.

De gebruikte dichtingmaterialen (kitten, vulprofielen, enz.) dienen van goede kwaliteit te zijn.

De gebruikte materialen dienen speciaal geschikt te zijn voor de functie waartoe ze worden aangewend. De uitvoeringstekeningen van de constructeur geven hierover de nodige detaillering. Monsters, technische publicaties en proefresultaten worden voorafgaandelijk aan de architect ter goedkeuring voorgelegd


06. Dichtingstrips

Rondom alle opengaande delen wordt er een dubbele neopreendichting voorzien in zwart EPDM rubber.

De doorsnede van de dichtingstrip moet overeenstemmen met de vorm die door de fabrikant van de profielen aangegeven wordt.
In verband met de waterdichtheid neemt men voor de raamgehelen, zoveel mogelijk dichtingen uit één stuk. Begin en einde van de dichting komen bij elkaar in het midden van de bovenregel.

Voor de raamgehelen wordt er gewerkt met een rondomlopende midden- en binnendichting. De binnendichting wordt op maat gemaakt van het raamprofiel, en onder een hoek van 45° afgesneden. Deze verschillende dichtingen worden dan op de hoeken verlijmd met secondelijm, zodat ze uit één geheel bestaan.


07. Samenvoegen en verwerking

Het samenvoegen van de stalen profielen gebeurt door elektrisch lassen; de lasnaden worden zorgvuldig geslepen, vlak en gelijk met het profiel, zonder een zichtbaar spoor van las of lasspatten achter te laten. Voor het lassen kunnen de gebruikelijke methoden toegepast worden; men dient wel beide profielschelpen te aarden. De lasnaad wordt uitgevoerd rondom het profiel tot tegen aan de isolator. Bij raamvleugels dient een kunststof aanslagprofiel ingebouwd te worden; het samenvoegen van dit aanslagprofiel gebeurt door verlijming.


Omwille van de kunststof isolator ontstaan er na het verzagen geen gevaarlijk scherpe kanten die tot letsels kunnen leiden bij de verdere verwerking

De constructeur moet bijzondere voorzorgen nemen om te voorkomen dat er thermische bruggen ontstaan bij het inwerken van het beslag.

Tussen de stijlen en de opengaande delen is er een speling voorzien, die de uitzetting en de perfecte werking van de opengaande delen verzekert. Het glas wordt vastgezet met glaslijsten - in staal of aluminium - zie rubriek 02.
De constructeur, respectievelijk de firma belast met het plaatsen van het glas, dient de nodige voorzorgen te nemen om beschadiging van de oppervlaktebescherming te voorkomen bij het vastklemmen van de glaslijsten.
08. Bevestiging

De bevestiging van het schrijnwerk aan de bouwconstructie wordt op regelmatige afstanden en in toereikend aantal voorzien om zonder vervormingen aan de inwerkende belastingen te kunnen weerstaan. Een geplaatste deur mag geen kromtrekken vertonen.

De gebruikte bevestigingsonderdelen dienen voorzien te zijn van een bescherming tegen corrosie; bij voorkeur worden er roestvrije stalen onderdelen gebruikt.

Bij het bevestigen zal de constructeur ervoor zorgen dat er geen koudebruggen ontstaan door bv. de koude met de warme schelp van het profiel te verbinden. Detaillering van de aansluitingen dient voorafgaandelijk door de constructeur aan de architect ter goedkeuring voorgelegd te worden.09. Drainage en beluchting bij dubbel glas

De constructeur zal de nodige maatregelen nemen ten einde de ventilatie en de drainage van de isolerende beglazing te bekomen. Bij raamvleugels wordt de massieve isolator doorboord; boven het aanslagprofiel worden ten minste twee afwateringen voorzien. In deze afwateringsgaten - diameter 10 mm - worden zinken hulzen geplaatst volgens de richtlijnen van de fabrikant van de profielen.


10. Hang- en sluitwerk voor ramen

Hang- en sluitwerk dient voorzien te worden door de leverancier van de profielen.


Alle hang- en sluitwerk voor de ramen zal feilloos en gemakkelijk dienen te functioneren. Het sluitwerk is geschikt voor de stalen ramen die ze moet bedienen. Alle onderdelen en elementen van het sluitwerk zijn corrosiebestendig behandeld.
De ramen worden voorzien van twee aanlas- of schroefbare scharnieren.

De maximale afmetingen van een vleugel is 800 x 1600 mm.

De maximale gewicht van een vleugel is 60 Kg.
11. Oppervlaktebescherming

Voor een aangepaste methode voor de oppervlaktebescherming wordt er verwezen naar het lastenboek voor oppervlaktebescherming.ODS Metals N.V. Straatsburgdok Noordkaai 33

B – 2030 AntwerpenTel: 03 - 286 87 60

Fax: 03 - 281 18 67 e-mail: info@ods.be www.ods.be
Web: www.ods.be

E-mail: info@ods.be

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina