Till fellner pianoDovnload 5.87 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte5.87 Kb.
TILL FELLNER piano
Till Fellner (*Wenen, 1972) studeerde aan het conservatorium van Wenen bij Helene Sedo-Stadler en vervolgde zijn studie bij Meira Farkas, Alfred Brendel, Oleg Maisenberg en Claus-Christian Schuster. In 1993 behaalde hij zowel de Eerste Prijs als de Speciale ‘Nikita Magaloff’Prijs op het Clara Haskil Concours in Vevey, en daarmee begon zijn internationale carrière.
Tot de dirigenten met wie hij heeft samengewerkt, behoren Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Sir Charles Mackerras, Kurt Masur, Kent Nagano, Jonathan Nott, Claudius Traunfellner en Hans Zender.
Op het gebied van de kamermuziek verbindt hem een jarenlange samenwerking met de Britse tenor Mark Padmore met hij in 2016 lied-recitals zal geven in Tokyo, Seoul en diverse plaatsen in Duitsland. Ook is hij uitgenodigd door het jubilerende Belcea Kwartet voor uitvoeringen van Brahms Pianokwintet tijdens een Europese tournee en een daaropvolgende cd-opname.
In de afgelopen jaren hield hij zich ook intensief bezig met twee ijkpunten van het pianorepertoire: Bachs Wohltemperiertes Klavier en de 32 pianosonates van Beethoven. Deze complete Beethoven-cyclus presenteerde hij in 2008, 2009 en 2010 in New York, Washington, Tokio, Londen, Parijs en Wenen.

Voor Till Fellner vormen zowel de Weense Klassieken als Liszt een zwaartepunt in het repertoire. Zijn recitalprogramma’s zullen de komende jaren vooral gericht zijn op de componisten Bach, Haydn, Mozart en Schumann. Eigentijdse muziek behoort echter ook tot zijn vaste repertoire. Werken van Kit Armstrong, Harrison Birtwistle, Thomas Larcher en Alexander Stakovski beleefden hun wereldpremière met Fellner als solist. In 2012 trok hij zich voor een jaar van het concertpodium terug om nieuw repertoire in te studeren en zijn kennis over compositie, literatuur en film te verdiepen.


Hij maakte ook een groot aantal cd-opnamen. Bij het label ECM, waarvoor hij tegenwoordig exclusief opneemt, verschenen o.a. het 1e Boek van het Wohltemperierte Klavier en de twee- en driestemmige Inventionen van Bach, Beethovens 4e en 5e pianoconcert met het Orchestre Symphonique de Montréal olv Kent Nagano en zeer onlangs een cd met kamermuziek van Harrison Birtwistle.
In december 2015 maakt Till Fellner zijn debuut bij de Berliner Philharmoniker onder Bernard Haitink met Mozarts Pianoconcert nr 25 KV503. Verdere hoogtepunten in het seizoen 15/16 zijn, naast recitals in Europa en Azië, concerten met het NHK Symphony olv Herbert Blomstedt, Chicago Symphony olv Bernard Haitink, Academy of St.Martin-in-the-Fields olv Sir Neville Marriner en Mahler Chamber Orchestra olv Manfred Honeck.
X/2015
SVP Alle materiaal van vroegere datum vernietigen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina