Toekomst voor 50 centDovnload 45.43 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte45.43 Kb.

Juli 2009 Nieuwsbrief van de Cornelis Vrijschool
Toekomst voor 50 cent
De meeste zolders en kelders waren misschien met Koninginnedag al opgeruimd  want de nadruk lag dit jaar op de Vrijmarkt vooral op eten en drinken.

Roelof en Joris (groep 5) laten zich voor veertig cent maar liefst drie maal bekogelen met een natte spons. Sanne (groep 6) heeft een piepkleine pingpongtafel. Ze doet zulke goede zaken dat de prijzen al helemaal op zijn. Het alternatief is snoep.

Laura B. (groep 6) heeft een wigwam neergezet waarin ze voor vijftig cent de toekomst voorspelt. Er wordt op voorhand gewaarschuwd dat een minder florissante toekomst geen recht op geld terug geeft. Stampend met haar hakjes klapt Maria (groep 5) met geheven armen in haar handen, op de maat van een opzwepende flamenco. Een grote rode bloem op haar schouder,  zo nu en dan tilt ze haar mooie strokenrok op. Ze heeft al drie jaar les en dat is te zien.

De koffie wordt als vanouds verzorgd door groep 8. De ene bestelling is nog niet bezorgd of de collega’s komen de volgende al weer opnemen. Slechte bediening in de Amsterdamse horeca? Niet hier.

De band ‘Popcore’ bestaat driekwart jaar en wordt gevormd door Sasha, Pieter, Rogier en Quintijn, met Clara als zangeres. Allemaal uit groep 8. Quintijn meldt dat ze heel recent de Concert Open in het Concertgebouw gewonnen hebben. De prijs, 1250 euro, gaan ze gebruiken voor een CD of betere apparatuur. Vandaag spelen ze voor het goede doel.

Maxime, Zelda, Sammie, Justine, Flore en Roosmarijn (groep 6) runnen een meerkeuze stand met ‘Spijkerpoepen, schminken en snoephappen’. Op de gelddoos hangt een papier waarop ze aangeven dat zij hun leeftijdsgenoten in Ouloubougou, Mali, steunen en ze roepen het publiek op hetzelfde te doen. Dat lukt prima.

Hun klasgenoten Mees, Wessel, Ben, Jean-Luc en Felix hebben een stand met Mexicaanse versnaperingen. De aloude negerzoen is voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Mexicaanse Zoen’. ‘Want negerzoen mag niet meer,’ zegt Mees. Ze hebben al 55 euro verdiend.

Sebastiaan en Ruben (groep 7) hebben een quiz  gemaakt. Voor 30 cent draait de roulette. Het nummer waar het balletje blijft liggen is de vraag en een goed antwoord levert een snoepje op. Discussie over de juistheid van het antwoord is mogelijk. Is de albatros wel echt de grootste vogel van de wereld?

Bij Vladimir kan voor 1 euro een potje Black Jack gespeeld, onder het genot van een cocktail van Lars en Tonko, allen uit groep 7. En dan wordt er verder nog gesjoeld, gedart, haar gevlochten, huisvlijt verkocht en nog veel meer.

De opbrengst van de Vrijmarkt gaat ook dit jaar naar ‘V!VE l’Initiative’, een stichting die locale doelen ondersteunt in West-Afrika. Franca Berkvens, oprichtster van de inmiddels tien jaar oude stichting, vertelt dat de Vrijmarkt van 2007 genoeg geld opbracht om de stenen voor de nieuwe school in het dorpje Ouloubougou te kopen. De opbrengst van 2008, plus die van het CVS lustrum, werd gecombineerd met gelden van een school in Gouda. Dat kwam op zevenduizend euro totaal. De Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling verdubbelde dat bedrag en in maart van dit jaar kon de bouw van start gaan. Er wordt nu gestuct en geschilderd. De oplevering is naar verwachting over twee weken. De opbrengst van deze Vrijmarkt is bedoeld voor de inrichting van de school. Veel van het meubilair van de oude noodschool is kapot en ook lesmateriaal is nodig. Franca heeft een presentatie gehouden in de groepen 3, 5 en 6 en uitgelegd dat een schoolbank, groot genoeg voor drie kinderen, 70 euro kost. Voor 30 cent wordt een pen gekocht, voor 60 cent een schriftje. De aloude lei met krijtjes wordt ook nog gebruikt, 1 euro per stuk. Als het meezit hebben de kinderen van Ouloubougou in oktober, het begin van hun nieuwe schooljaar, een mooi nieuw schoolgebouw met inhoud. Hulde aan alle Nederlandse kinderen die hieraan meegeholpen hebben!

Voor meer informatie: www.vive-initiative.nl

Even voorstellen: Harro Spanninga

Per 1 mei heeft Harro Spanninga de vacante bestuursfunctie Communicatie, ICT en gebouw op zich genomen. Hij wil er onder andere voor zorgen dat alle nieuwe (en nog aan te schaffen) elektronische materialen in de klassen optimaal ingezet worden. En ook met de website heeft Harro nog grote plannen. Tijd voor een kennismaking.
Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Harro Spanninga, 40 jaar, in het dagelijks leven werkzaam bij Berenschot als organisatieadviseur. Veel van mijn werk is voor de publieke sector; ik ben onder andere betrokken bij de ontwikkeling van de elektronische overheid. Ik heb twee kinderen, David in groep 5 en Deborah in groep 2.


Hobbies?

In mijn vrije tijd doe ik graag aan hardlopen en watersporten en ik hou erg van reizen en lekker eten. Ook ben ik regelmatig te vinden in ons huisje in Vinkeveen en op de voetbalclub waar mijn zoon speelt.


Waarom heb je voor deze bestuursfunctie gekozen?

Aan het begin van dit jaar zijn we op de Cornelis Vrijschool gekomen. We stonden al langer op de wachtlijst en waren erg blij toen er een plekje voor onze kinderen vrij kwam. Het klimaat van de school, met veel aandacht voor kennisoverdracht, kleine groepen, vakleerkrachten en veel creatieve ontwikkeling, sprak ons erg aan. Met deze bestuursfunctie hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen en sommige zaken naar een nog hoger plan te tillen. Het is een fijne manier om betrokken te blijven bij alles wat er op school gebeurt; dat is ook in het belang van mijn kinderen. Je hebt op deze manier meer zicht op de keuzes die gemaakt worden.


Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan erg goed. Er is al een hoop nieuw materiaal bijgekomen en dat moet optimaal worden ingezet. Ook zal er nog een aantal middelen bijkomen. We streven naar een nieuwe manier van lesgeven, waarbij elektronica als smartboards en computers een flinke rol spelen. Ook de website krijgt een belangrijkere plek. Die wordt nu al redelijk goed gebruikt, maar er is nog ruimte voor verbetering. De website moet nog meer een levende community rond de school worden, waar leerlingen en ouders onderling informatie uit kunnen wisselen.


Ben je er druk mee?

Nu, zo vlak voor de vakantie, zitten we in een hectische periode waarin nog veel dingen op het laatste moment afgehandeld moeten worden. Het moet natuurlijk allemaal wel behapbaar blijven Maar volgend jaar beginnen we weer uitgerust, vers en vol goede moed.

Grote schoolreisjesdag

18 Juni was een dag waarop heel veel kinderen zich al het hele jaar hadden verheugd: het schoolreisje. De bussen konden dit jaar niet bij de school komen door de verbouwing van het oude conservatorium. Dus dat was voor heel wat ouders heen en weer rennen tussen verschillende locaties om hun kinderen uit te zwaaien. Dat drukte de pret voor de kinderen allerminst: die hadden een prachtige zonnige dag.


Kleuters naar Sprookjeswonderland in Enkhuizen

De kleuters gingen met de bus naar Sprookjeswonderland. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze op schoolreisje gingen. Helemaal uitgelaten met rugzak en polsbandje met naam en telefoonnummer, gingen ze dan ook op pad. In groepjes van vier met begeleider gingen ze het hele park door. Hoogtepunt was de reus met het gat in zijn sok die geluid maakt. De huisjes met alle sprookjes werden weer goed bekeken en natuurlijk werd geprobeerd deurtjes te openen die voor onze kleuters echt gesloten bleven. Er was zoveel te doen dat de tijd voorbij vloog en na een lekker ijsje en de laatste snoepzakjes geledigd te hebben, konden ze weer de bus in. Wederom weer een groot succes het Sprookjeswonderland!


Groep 3 en 4 naar Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa

Wat een super weer voor zo’n dag in een grote waterspeeltuin. Bepakt met zwembroeken, bikini’s en zakken vol met snoep vertrok groep 3 en 4 naar het Linneaushof. In de bus mocht er niet gesnoept worden maar er werd daardoor extra veel lol getrapt, stiekem werd er toch op een paar knoppen gedrukt…En werd het spelletje ‘uitgedist’ gespeeld. Dit houdt in dat als je niet binnen vijf seconden een antwoord op de vraag kan geven, je gedist wordt en dat is dan weer heel leuk…Meester Vincent had gezegd dat groep 4 net als tieners lekker rond mochten lopen in het park! Het waterparadijs was favoriet maar er werd ook gewoon gevoetbald tussen de bedrijven door. Tussen de middag werd getrakteerd op frietjes en ijs. Verder had je nog de wortelberg, een soort van grot die ze ook heel leuk vonden. Een heerlijke dag, maar wel een klein beetje misselijk aan het eind!


Groep 5 naar ’t Landje

Het schoolreisje van groep 5 ging naar het Het Landje in het Rembrandtpark, een groot terrein, waar kinderen hutten bouwen, konijnen en cavia’s verzorgen en varen met vlotten. We kregen een eigen plek aangewezen waar we een hut konden bouwen met dertig hamers en vele spijkers. Iedereen vloog direct met hamers in de aanslag op het hout af en begon met bouwen. Na een half uur hadden de meeste dat wel gezien en gingen op zoek naar de vlotten en de dieren. Een klein clubje bleef stug doorbouwen en zowaar op het moment dat het dak erop ging, werd weer heel de klas fanatiek en werd er door iedereen enthousiast getimmerd en gezaagd. Er werd goed samengewerkt en het resultaat was een prachtige hut, met uitkijktoren en vlag. Echt een bouwwerk om trots op te zijn!


Groep 6 naar Drievliet

Dit jaar ging groep 6 naar Drievliet op schoolreisje. We zouden eerst naar het Archeon gaan. Maar dat ging niet door want het was vol. Groep 6 vond dat helemaal niet erg, de kinderen waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ze naar Drievliet gingen. Drievliet is een soort kermis. Er zijn allemaal attracties voor jong en oud. Voor de kleine kinderen was er bijvoorbeeld een tractor waar ze in konden rijden. En voor de ouderen kinderen was er de Formule X. (een achtbaan.) Iedereen vond het helemaal geweldig. Er waren een paar ouders die mee gingen, maar we mochten lekker vrij rondlopen. Iedereen was de volgende dag knock out, had spierpijn en was erg moe! Maar de dag was wel geslaagd. Julia de Man.


Groep 7 naar Duinrell

Gelukkig was de bus op tijd en kon groep 7 op weg naar Wassenaar. Rond 10 uur reden we het terrein van Duinrell op en kon de pret beginnen. De kinderen verkenden in groepjes het pretpark. Gelukkig waren er niet veel andere scholen dus het was lekker rustig. Geen wachttijden en ander oponthoud. De ouders die mee waren konden lekker met Frank op een bankje in de zon koffie drinken. Om 12 uur kwamen de kinderen weer terug om gezamenlijk te eten, met verhalen over de achtbanen. Vooral de Falcon was favoriet. Daarna weer verzamelen om met z'n allen het Tiki bad in te gaan. Sommigen kon je alleen in als je langer dan 1.50 meter bent dus niet iedereen kon daar in. De bus ging alweer om 14.30 uur terug, dus weer inpakken geblazen. Een heerlijke dag !

Nieuws van de MR

De komende maanden besteedt de MR aandacht aan onder meer de volgende onderwerpen:

-  Begroting 2009 - 2010: gevolgen voor het beleid van de Cornelis Vrijschool;

-  Jaarplan 2009 en 2010 (in het licht van het Schoolplan 2008 - 2012);

-  Communicatie en Overleg met Directie en Bestuur;

-  Functieboek: de rol- en taakverdeling binnen het team;

-  Beleid inzake de groepsgrootte per klas;

-  Veiligheidsbeleid en follow-up van de verbouwingen (hekwerk en camera 's op het schoolplein);

 De eerstvolgende vergadering van de MR vindt plaats op dinsdag 25 augustus.
Vacature

Door het vertrek van MR- lid Jeroen Schutter (hij is onlangs naar Watergraafsmeer verhuisd) ontstaat er vanaf de maand juli een vacature in de MR. Eenieder die belangstelling heeft kan dat bij een MR- lid bekend maken. Op de website (www.cornelisvrij.nl) zijn de namen en de contactgegevens te vinden.

D.A.G. De Achtste Groep

Joop van de Ende …….eat your heart out!! Want hier komt D.A.G., de musical van groep acht! De meiden en jongens van Leslie en Loes hebben de gymzaal overgenomen. Wat zeg ik, de gymzaal? De hele school lijkt wel in bezit te zijn van groep acht! Want in het bevolokaal worden deuren geschilderd, camera’s en dagboeken gemaakt, het lokaal van Leslie lijkt wel backstage Carré en door de hele school vind je veertjes van de boa’s. Elke dag wordt er geoefend en gezongen, tot het grote moment daar is, de première op 26 juni.

De musical vertelt hoe de kinderen bij elkaar komen in het jaar 2010. Ze zitten dan allemaal een jaar op hun nieuwe school en halen met elkaar herinneringen op aan hun oude schooltijd op de Cornelis Vrij. Ze lezen elkaar voor uit hun dagboeken en zingen grappige maar ook heel gevoelige liedjes. Want een traantje mag er best rollen, het is een grote stap, een nieuw begin en een afscheid van de basisschool, waar alles zo heerlijk vertrouwd en veilig was. Dag lieve groep acht, het ga jullie goed!
Jeanine na de vakantie terug

Na een lange periode van afwezigheid door ziekte, zijn we blij dat Jeanine in het nieuwe schooljaar weer voor de klas staat. Samen met Sandra gaat zij groep 4 begeleiden.

Hoewel Jeanine de afgelopen tijd niet op school aanwezig was, heeft zij toch contact gehouden met de CVS. En natuurlijk heeft zij het wel en wee van de school gevolgd op de website. Ook voelde zij zich erg gesteund door alle lieve kaartjes en mail met beterschapwensen die zij ontving. Jeanine is blij dat Jose en Miriam haar klas zo fantastisch hebben overgenomen, zodat de kinderen een heel goed jaar hebben gehad. Maar nu is ze klaar om zelf weer aan de slag te gaan en zullen er weer Franse chansons door de school klinken!

Reageren?

Wilt u reageren op de stukken in de Vrijpost of heeft u zelf ideeën dan kunt u deze mailen naar: communicatie@cornelisvrijschool.nl.
VrijPost wordt gemaakt door de Werkgroep Communicatie. Aan dit nummer werkten o.a. de volgende ouders en teamleden mee: Dosia Brewer, Marjon Dries, Magteld de Koning, Caroline Schut, Marije Slijkerman, Livia Schäperkötter, Margot de Jong, Juleke Willigers, Mechtelien van Alkemade. Razende reporter: Julia de Man.

De volgende Vrijpost verschijnt in oktober


De agenda staat op de CVS-site

Op de site www.cornelisvrij.nl vindt u een uitgebreide agenda met de data van alle vergaderingen, rapportbesprekingen en, niet onbelangrijk, de vakanties.

Van de Veldestraat 3

1071 CW AMSTERDAM

020-6623754

www.cornelisvrijschool.nlVERJAARDAGEN

Aan alle kinderen die in juli , augustus, september en oktober jarig zijn. Lang zullen zij leven!


8 juli: isabel buyse (6)

jonathan de mol van otterloo (6)

9 juli julie adam (6)

10 juli: robert kuipers(8)

sophia bakker (6)

zarah bakker (6)

11 juli: momo Schaap (12)

12 juli: philine hoijtink (5)

storm van emmerik (5)

13 juli: eva booij (10)

14 juli: sam voerman(9)

17 juli: rafaël de groot (8)

17 juli: joris knoop (10)

20 juli: roosmarijn de koning (12)

23 juli: jessica hoogendijk (5)

26 juli: tessa veenstra ( 12)

isis oldeman (12)

31juli: julian bouw (7)

roemer dik (7)

5 aug: bo boudewijn (10)

flo tompot (7)

sam verschoof (13)

6 aug: kiko de pater (11)

rutger de man (5)

7 aug: joy jansen (8)

noa jansen (8)

8 aug: jonas oudejans (8)

maurits sijmonsbergen (7)

11 aug: aaltje valk (11)

12 aug: piet veenstra (10)

14 aug: dick scholte (11)

18 aug: maurits slinkert (7)

20 aug: emma pijnacker hordijk (10)

23 aug: sebastian weisshaar (11)

25 aug: eva menovsky (12)

deborah spanninga (6)

27 aug: loudi holsbergen (11)

29 aug: ole van bokhorst (10)

31 aug: kay ruhe (13)

1 sept: sterre wijtenburg (8)

3 sept: sophie steltman (11)

charif lucas (13)

6 sept: sarah muller (8)

8 sept: axel schnoeckel (12)

10 sept: arnand bonn (7)

11 sept: rogier van de ven (12)

13 sept: julia van der sluis (11)

15 sept: tarreau boone (7)

niklas knibbe (7)

16 sept: ezra pardovitch (10)

yasmijn de vries (12)

17 sept: elise lensink(11)

18 sept: anne ancuta (9)

21 sept: ole de lugt (10)

24 sept: pelle van hees (7)

evaluna vega-agrello (11)

25 sept: jan koetsier (11)

26 sept: floor van emmerik (7)

1 okt: rogier van eck (11)

rijk lokin (9)

2 okt: yves vorst (5)

ruben curiël (8)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina