Toeristische informatie uit slovenië – Mei 2009Dovnload 57.7 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte57.7 Kb.

TOERISTISCHE INFORMATIE UIT SLOVENIË – Mei 2009

 • www.slovenia.info
1.STATISTIEKEN

2.TOPSELECTIE: DE MEEST BEZOCHTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN SLOVENIË

3.IDRIJA: IN AFWACHTING VAN EEN ERKENNING VAN WERELDFORMAAT

4.CRUISES NAAR SLOVENIË: STEEDS MEER BELANGSTELLING VOOR DE SLOVEENSE KUST

5.HET NIEUWE EDEN: DE SOLČAVA REGIO, EEN HARMONIE VAN DRIE DALEN

6.EUROPEES: DE ALPEN IN VOGELVLUCHT

7.SLOVENIË VOOR FIJNPROEVERS: DVOR JEZERŠEK 1768

8.NIEUWE JEUGDHOTELS: MORAVSKE TOPLICE, BOHINJ, RUŠE

9.OPWINDING: HIGH ROPES PARCOURS EN SLEEЁN IN DE ZOMER

10.SLOVENIЁ VOEL IK 'S NACHTS: EVENEMENTEN IN JUNI

11.AUTHENTIEKE SOUVENIRS: ORIGINELE PRODUCTEN VAN VILT UIT SOLČAVA


 1. STATISTIEKENVolgens de voorlopige cijfers van het Sloveense Bureau voor de Statistiek werden er in maart 13 % minder toeristen in de logiesaccommodaties en 12 % minder overnachtingen geregistreerd dan in maart 2008. Het aantal buitenlandse gasten daalde met 23 %, terwijl het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 25 % daalde.
De gevolgen van de economische wereldcrisis vinden ook hun weerslag in de statistische gegevens van het Sloveense toerisme in de eerste drie maanden van het jaar. De trend van daling van het aantal buitenlandse gasten, die al in het laatste kwartaal van vorig jaar merkbaar was en vooral de traditionele markten van het Sloveense toerisme betreft die in het bijzonder door de financiële crisis getroffen worden, zet zich ook dit jaar voort. Deze trend geeft een beeld van de algemene economische situatie in de regio.
Dimitrij Piciga MBA, directeur van de Sloveense Toeristische Organisatie:

"Gezien de algemene financiële en economische crisis en de invloed op het toerisme in de wereld, Europa en natuurlijk ook in Slovenië, is de daling van het aantal buitenlandse gasten in Slovenië en hun overnachtingen in maart groter dan werd verwacht.

Wij zijn ervan overtuigd, dat de statistische gegevens van april beter zullen zijn, vooral vanwege de talrijke aanvullende activiteiten die plaatsvinden voor de promotie van het Sloveense toeristische aanbod in samenwerking met de Sloveense toeristische economie en ook gezien het feit dat Pasen en de paasvakantie dit jaar in de maand april vielen.

Volgens de momenteel beschikbare gegevens verwachten we over het hele jaar genomen een daling van ongeveer 5 % het aantal toeristen en hun overnachtingen.


De daling van het aantal gasten en hun overnachtingen werd geregistreerd bij gasten uit de drie traditioneel belangrijkste en grootste markten van het Sloveense toerisme:

Italië, Oostenrijk en Duitsland, maar ook de Benelux-landen.De statistieken van het bezoek aan het portaal www.slovenia.info wijzen erop dat de website steeds populairder wordt bij zowel buitenlandse als Sloveense toeristen. In de eerste drie maanden van dit jaar werd het portaal www.slovenia.info 402.789 keer bezocht voor informatie over Slovenië, wat een stijging van 53,45% betekent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Alleen in maart werd het portaal al bezocht door 302.984 bezoekers, die in totaal 1.714.703 pagina's bekeken. Het aantal webbezoekers steeg in maart 2009 met 19,16% in vergelijking met maart 2008. Behalve bij Slovenen is het portaal ook geliefd bij gebruikers uit Italië, Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. Ook komen er steeds meer bezoekers uit Hongarije (een stijging van 64%) en Spanje (met in maart een stijging van 25,56 % t.o.v. maart 2008).


 1. TOPSELECTIE: DE MEEST BEZOCHTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN SLOVENIËDe Grotten van Postojna zijn al jaren de meest bezochte bezienswaardigheid van Slovenië. De grotten werden in het jaar 2008 door 548.442 buitenlandse en Sloveense toeristen bezocht. De beroemde karstgrot wordt gevolgd door het museum van het kasteel van Bled, hoog boven het idyllische meer met het eilandje, dat vorig jaar 220.000 bezoekers trok en op een goede derde plaats de dierentuin ZOO in de hoofdstad Ljubljana met bijna 215.000 bezoekers.
De Grotten van Postojna vormen een aantrekkelijk stelsel van druipsteengangen en zalen van wel 20 km lang. Door de grotten, die gelden als de meest bezochte grotten van niet alleen Slovenië, maar van heel Europa, hebben gidsen gedurende 185 jaar meer dan 30 miljoen bezoekers geleid. Niet ver van de grotten bevindt zich de ook goed bezochte grot Škocjanska jama, geregistreerd bij de UNESCO als werelderfgoed (met vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers) en het kasteel Predjamski grad (meer dan 115.000 bezoekers), dat ook dit jaar in de maand juni weer het toneel van het Erasmus Riddertoernooi vormt. Het toernooi bootst een sfeer van de spelen in de Middeleeuwen na.

Het museum van het kasteel van Bled maakt deel uit van de gehele attractie van de omgeving Bled met het meer, dat op de nominatie staat voor de 7 natuurwonderen van de wereld. Op het kasteel met zijn uitzonderlijke uitzicht op deze natuurlijke bezienswaardigheid bevinden zich behalve het museum ook een traditionele drukkerij, wijnkelder, waar gasten hun eigen wijnfles kunnen vullen, en een kruidengalerij. Bled biedt talrijke belevenissen en diverse verblijfsvormen. Het meest pretentieuze hotel van Bled, het Grand Hotel Toplice, is vanaf dit jaar lid van de internationale keten van onafhankelijke hotels Small Luxury Hotels of the World.
De dierentuin ZOO van Ljubljana is vooral door het bezoek van gezinnen uit heel Slovenië één van de meest bezochte Sloveense bezienswaardigheden. De dierentuin trekt de laatste tijd ook steeds meer buitenlandse gasten, die een bezoek aan de dierentuin onder de schilderachtige heuvel Rožnik inpassen in hun programma voor het bezichtigen van de schoonheden en bijzonderheden van de Sloveense hoofdstad. Onder de meest bezochte bezienswaardigheden in Ljubljana bevindt zich, met meer dan 122.000 bezoekers, ook het Virtuele museum en de toren van het kasteel van Ljubljana. De toren zal na renovatiewerkzaamheden waarschijnlijk in juni weer te bezichtigen zijn.
Meer informatie over de meest bezochte bezienswaardigheden:

Het Sloveense Bureau voor de Statistiek - http://www.stat.si/doc/statinf/21-si-080-0901.pdf

Meer informatie over de Grotten van Postojna: www.postojnska-jama.si

Meer informatie over Bled: www.bled.si;

Stem voor Bled! Stem voor één van de 7 wereldwonderen: www.new7wonders.com

Meer informatie over Ljubljana: www.visitljubljana.si
 1. IDRIJA: IN AFWACHTING VAN EEN ERKENNING VAN WERELDFORMAATEind juni zal bekend worden of de stad Idrija samen met haar partners zal worden ingeschreven op de Lijst van werelderfgoed van de UNESCO.

Dan zal er namelijk een congres plaatsvinden in Sevilla, waar de resultaten zullen worden bekendgemaakt van een twee jaar durende procedure. Idrija maakt deel uit van de eerste intercontinentale nominatie voor de titel van werelderfgoed, waarbij de Sloveense stad met uitzonderlijk technisch erfgoed samenwerkt met de steden Almaden in Spanje en San Luis Potosi in Mexico.
De plaatsen hebben zich verbonden tot de de eerste intercontinentale kwikroute. 13 % van al het in de wereld geproduceerde kwik komt uit Idrija. De mijn, die nu gesloten is na 500 jaar in werking te zijn geweest, bezit een rijkdom aan bezienswaardigheden, die de bezoekers nu kunnen bezichtigen in het toeristische gedeelte van de mijn. Naar dit deel van de mijn leidt een gang, Antonijev rov genaamd, die de oudste nog bewaard gebleven mijningang ter wereld is, want de gang werd al gegraven in het jaar 1500.

De 500-jarige geschiedenis van de mijn wordt gepresenteerd door middel van een speciale tentoonstelling in het museum, dat zich bevindt in het kasteel Gewerkenegg. Het museum, dat de prijs kreeg van de fundatie Luiggi Michelleti voor het beste Europese museum van technisch en industriëel erfgoed, bezit ook een rijke geologische verzameling en een collectie over de unieke traditie van het kantklossen in Idrija. (zie ook Souvenir van het seizoen aan het einde van de nieuwsbrief!).


De onderaardse bijzonderheden vertegenwoordigen een belangrijk deel van het toeristisch aanbod van Slovenië en vooral van de Sloveense steden. Naast het Kwikmuseum van Idrija met zijn aantrekkelijk toeristisch aanbod onder het aardoppervlak nodigen ook de kolenmijn van Velenje en de lood- en zinkmijn van Mežica uit tot een bezoek. Vanuit de Sloveense steden zijn ook andere onderaardse bijzonderheden van Slovenië bereikbaar, zoals de grotten van de Karst, onderaardse wijnkelders, geheime tunnels enz.
Meer informatie over de toeristische bijzonderheden van Idrija op

www.idrija-turizem.si

Meer over andere onderaardse bezienswaardigheden kunt u vinden op www.slovenia.info
 1. CRUISES NAAR SLOVENIË: STEEDS MEER BELANGSTELLING VOOR DE SLOVEENSE KUSTIn Koper, de grootste kustplaats van Slovenië, worden dit jaar 68 bezoeken van passagiersschepen verwacht, wat zoveel als 40.000 toeristenbezoeken betekent. Toeristen die een cruisetocht over de Middellandse Zee maken, zijn verrast wanneer zij kennismaken met het Sloveense achterland. Zodoende is de Sloveense kust een aantrekkelijk doel voor liefhebbers van een meer individuele vorm van nautisch toerisme.
Koper heeft voor rederijen een uitstekende strategische positie in het noorden van de Adriatische zee. Op verschillende ranglijsten scoort de haven van Koper zeer hoog, mede omdat de schepen praktisch in het centrum van de oude stad aanleggen. Toeristen kunnen zeer eenvoudig de stad bezoeken, met zijn 1000-jarige geschiedenis, schilderachtige architectuur en de aantrekkelijke bijzonderheden van het achterland –Het land van refošk, de fameuze wijn van de streek, de Karst met zijn talrijke natuurlijke bezienswaardigheden en Istrië met een overvloed aan traditionele culinaire specialiteiten.
Liefhebbers van het nautisch toerisme kunnen op verschillende plaatsen langs de kust

Slovenië aandoen. Er zijn drie jachthavens aan de kust, in Portorož, Koper en Izola, waar zich als onderdeel van de scheepswerf ook een jachtcentrum bevindt, bestemd voor technische diensten. In alle jachthavens is ook brandstof verkrijgbaar, terwijl ook op de openbare pieren van Piran en Izola kan worden getankt. Aan de Sloveense kust zijn het hele jaar door de grensovergangen in Koper en Piran in bedrijf, terwijl van mei tot oktober ook de grensovergang in Izola wordt opengesteld .


Meer over Koper: www.turizemvkopru.si

Meer over het nautisch toerisme in de rubriek Nautika in de thematische rubriek Aktivne počitnice, Actieve vakanties op www.slovenia.info


 1. HET NIEUWE EDEN: DE SOLČAVA REGIO, EEN HARMONIE VAN DRIE DALENDit jaar is de Solčava regio de Sloveense winnaar geworden van EDEN, de jaarlijkse verkiezing van de beste toeristenbestemming, gericht op een duurzame ontwikkeling.

Harmonie van drie dalen onder de Alpen, waarvan het dal Logarska dolina het bekendste is, is een toeristisch programma dat het beleven van natuurlijk en cultureel erfgoed mogelijk maakt op een manier die niet schadelijk is voor de natuur. De Solčava regio is de nieuwe Europese bestemming par excellence.
De regio zal de titel van excellentie in juni in ontvangst nemen in de plaats Solčava. Op Europees niveau zal de streek Solčavsko voor de eerste keer worden voorgesteld in het kader van het achtste Toeristische forum in Brussel.
Het gebied, omringd door hoge bergen, biedt de bezoekers veel natuurlijke bijzonderheden: watervallen, bronnen, eeuwenoude bomen, grotten en holen, stenen obelixen, sneeuwgrotten en vooral ook uitzonderlijke vergezichten. Onder de culturele bezienswaardigheden bevinden zich ongetwijfeld de bergboerderijtjes, de boswerkershuisjes, het museum van de grot Potočka zijalka, de vindplaatsen van overblijfselen van jagers uit de IJstijd, sacrale bijzonderheden...
De streek, die iedere keer weer een nieuw onderzoek waard is, kan door de bezoeker in drie dagen worden gezien. Het programma omvat onder meer een wandeling langs het natuurkundige-etnografische pad door het dal Logarska dolina, activiteiten op het gebied van etno-animatie en gespeelde of multimedische voorstellingen over de streek Solčavsko, een wandeling door het dal Robanov kot met de vele gastvrije toeristische boerderijen en hun talrijke culinaire lekkernijen, een kennismaking met de bezienswaardigheden langs de panoramische weg naar Solčava, een bezoek aan de grot Potočka zijalka, een werkplaats van een viltmakerij, waar men uit wol van de autochtone schapen van het gebied Jezersko-Solčava het basisproduct vilt verkrijgt voor het maken van erkende souvenirs en nog veel meer.
Meer informatie over het project EDEN in Slovenië kan men vinden op de website www.slovenia.info .

Meer informatie over de streek Solčavsko: www.logarska-dolina.si


 1. EUROPEES: DE ALPEN IN VOGELVLUCHTTot 16 juni is langs de laan van Jakopič in het park Tivoli in Ljubljana een uitzonderlijke openluchttentoonstelling te bezichtigen: er worden 120 grote luchtfoto’s tentoongesteld die de Alpen vanuit de lucht laten zien. De tentoonstelling is een deel van een omvangrijk internationaal project, uitgevoerd onder het patronaat van UNESCO, in het kader van het Sloveense voorzitterschap van de Alpenconventie.
De fotograaf is Matevž Lenarčič, die drie jaar lang vluchten boven de Alpen maakte en in die tijd meer dan 1000 foto’s maakte. Zijn werk is samen met het werk van 19 deskundigen uit 8 landen samengebracht in een monografie, die tegelijk met de tentoonstelling is uitgebracht.

De tentoonstelling geeft het idee van een reis en zal na Ljubljana ook andere Alpenplaatsen aandoen.


De auteurs van het project, waarmee men 13 miljoen bewoners van de Alpen en nog eens zoveel bezoekers hoopt te bereiken, willen er met het project op wijzen dat de Alpen een geologisch, geografisch en cultureel fenomeen van wereldbelang vormen. Behalve 14 nationale parken bevinden zich in het Alpengebied ook twaalf gebieden met natuurlijk en cultureel erfgoed van de internationale organisatie UNESCO.
Meer informatie over het project: www.panalp.net

Meer informatie over de tentoonstelling: : www.visitljubljana.si en www.slovenia.info


 1. SLOVENIË VOOR FIJNPROEVERS: DVOR JEZERŠEK 1768Eind maart kreeg Slovenië er een uniek culinair centrum bij, waar men specialiteiten van de Sloveense keuken kan proeven. Het centrum is gevestigd in de provincie Gorenjska in het huis Dvor Jezeršek 1768, een idyllisch gerestaureerd restaurant en hotelcomplex in het plaatsje Zgornji Brnik.
Het culinaire aanbod van het huis is gebaseerd op de strategie van Sloveense gastronomie, waarmee de Sloveense Toeristische Organisatie al lange tijd het culinaire aanbod van de Sloveense keuken promoveert. De strategie vormt een verdeling van Slovenië in 24 gastronomische regio's met niet minder dan 176 verschillende gerechten en daarbij behorende dranken, vooral wijnen.
Het culinaire centrum van het huis Dvor Jezeršek, vermaard door de organisatie van verschillende hoogstaande diners en recepties, maakt het ook mogelijk om de karakteristieke lekkernijen te kopen. In de broodoven van het huis bakt men verschillende soorten brood en gebak en vooral de voor Slovenië zo bekende "potica", de cake-rollade. Gasten kunnen zich ook te goed doen aan zelfgemaakte marmelade en men kan te allen tijde de beschermde worst van Kranj en andere gedroogde en/of gerookte worsten en soorten kaas proeven. In samenwerking met de boerderij Matic biedt men in het centrum ook 100 % natuurlijke appelsap, kummel- en notenlikeur. De wijnkelder van het huis bezit een representatieve collectie van Sloveense wijnen uit de drie Sloveense wijnstreken. Het culinair centrum maakt het mogelijk de gerechten en smaken van alle gastronomische regio's van Slovenië te ervaren, de afzonderlijke dranken en gerechten te proeven of een etentje, een lunch of diner te organiseren voor kleinere of grotere groepen met een uitgelezen cultureel programma. Bij de voorbereiding van de gerechten zweert men bij Dvor Jezeršek bij natuurlijk verkregen en bereide ingrediënten en bij de samenstelling van de menu's in overeenstemming met de jaargetijden.
De rijkdom van de Sloveense keuken, die vanaf nu op één plaats beschikbaar is, kunnen de bezoekers natuurlijk ook elders in Slovenië ervaren: in de uitstekende restaurants, waar men zich steeds meer bewust wordt van de betekenis van de culinaire traditie van het huis, in de typische plaatselijke restaurantjes met plaatselijke gerechten, op de toeristische boerderijen met eten, dat uitsluitend thuis verwerkte ingrediënten bevat. De gast kan ook informatie krijgen over de specialiteiten van de afzonderlijke gastronomische regio's in de catalogus Slovenië proeven, die ook op het internet beschikbaar is.
Meer informatie over het huis Dvor Jezeršek 1768: www.dvor-jezersek.si

Meer informatie over het culinaire aanbod van Slovenië kan men vinden onder "Kulinarika in vino" op www.slovenia.info

De catalogus Okusiti Slovenijo, Slovenië proeven kan men vinden op hetzelfde portaal onder Publikacije.
 1. NIEUWE JEUGDHOTELS: MORAVSKE TOPLICE, BOHINJ, RUŠESlovenië biedt jongeren van alle leeftijden drie nieuwe jeugdhotels. In de maand april werden in het oosten van Slovenië de deuren geopend van het jeugdhotel Mavrica in Moravske Toplice en in het zuidwesten van het jeugdhotel Studor 13, niet ver van het meer van Bohinj. Vanaf het begin van het jaar is ook een nieuw jeugdhotel geopend in het plaatsje Ruše pod Pohorjem, het jeugdhotel Vetrnica vormt een onderdeel van het nieuwe hotel Veter.
Het jeugdhotel Mavrica is het eerste jeugdhotel in Prekmurje, een vlakke streek met thermale bronnen in het oosten van Slovenië. Het jeugdhotel bevindt zich op een aantrekkelijke locatie in het centrum van de plaats Moravske Toplice, naast het golfveld Livada en in de buurt van het hotelcomplex en waterpark Terme 3000. De blauwe en gele tweepersoonskamer, de oranje en groene driepersoonskamer en de bruine vierpersoonkamer maken een low budget verblijf mogelijk, zoals dat voorheen in Prekmurje nog niet bestond.
Het jeugdhotel Studor 13 is een jeugdhotel in de provincie Gorenjska, in één van de oudste Sloveense dorpjes, waar de bevolking eens uitsluitend uit bergboeren bestond en waar u aan het begin van het dorp verwelkomd wordt door de typische dubbele hooirekken. Het jeugdhotel is ingericht in een geheel vernieuwd gedeelte van de oude boerderij met de bewaard gebleven traditionele architectuur. Het jeugdhotel omvat twee kamers met gezamenlijke slaapplaatsen voor vier tot zes personen en twee tweepersoonskamers. Het bijzondere van het jeugdhotel zijn de georganiseerde fotoworkshops.
Het jeugdhotel Vetrnica in de plaats Ruše pod Pohorjem biedt de gast veel comfort in drie- en vierpersoonskamers (met stapelbedden) voor een lage prijs. In 16 kamers bevinden zich 56 bedden. Het jeugdhotel is een onderdeel van het nieuwe hotel Veter, dat door de talrijke evenementen zo langzamerhand een middelpunt van de plaats is geworden.
In het reserveringssysteem van het Sloveense toerisme op www.slovenia.info bevinden zich al zo'n 60 adressen van jeugdhotels in alle streken van Slovenië.

In de grotere plaatsen openen namelijk verschillende schoolinternaten de deuren voor toeristen in de zomermaanden. Ongeveer 40 jeugdhotels zijn aangesloten bij het verbond Hostelling International.


Meer informatie over accommodatie in Slovenië vindt u op www.slovenia.info

Meer informatie over het jeugdhotel Mavrica: www.hostel-mavrica.si

Meer informatie over het jeugdhotel Studor 13: binnenkort op www.studor13.si

Meer informatie over het jeugdhotel Veter : www.hotel-veter.si


 1. OPWINDING: HIGH ROPES PARCOURS EN SLEEЁN IN DE ZOMERU gaat zitten op een speciaal wagonnetje, alleen, met z'n tweeën of met een kind voor u en u roetst naar beneden over de zomersleebaan! In Slovenië kunt u deze opwinding beleven op de 1500 meter lange baan in Kranjska Gora, op de 1400 meter lange baan op Rogla of op de ongeveer 1000 meter lange banen op de berg Straža bij het stadje Bled en op het plateau Pohorje bij de stad Maribor. Daarnaast kunt u ook een bezoek brengen aan één van de high ropes parcours met verschillende attracties. Het nieuwste high ropes parcours bij Škofja Loka wacht op liefhebbers van adrenaline opwekkende belevenissen.
De zomersleebanen zijn vanaf april geopend. Bij het opwindende bochtwerk en de adembenemende afdalingen wordt steeds gezorgd voor de veiligheid. Men kan ook de snelheid aan de eigen mogelijkheden en wensen aanpassen. De banen die over skihellingen lopen, overbruggen een hoogteverschil van meer dan 200 meter en vormen daardoor een aantrekkelijke afdaling. Begeleid door volwassenen zijn de banen ook geschikt voor kinderen ouder dan 6 jaar. Voor hen gelden speciale kortingen.

In het kader van de bioboerderij Storž bij Škofja Loka is een nieuw high ropes parcours aangelegd. Hier kunnen de gasten hun motoriek testen op een hoogte van 24 meter boven de grond of de 75 meter lange kabelbaan nemen, lopen over de langste hangbrug in Slovenië en schommelen met de 20 meter lange "Orto gujsi".

Deze verschillende belevenissen kan met reserveren op www.storz.si.
Het eerste high ropes parcours in Slovenië werd aangelegd in Ljubelj. Daarnaast staan de gasten ook attracties in de nabijgelegen kloof ter beschikking. Op het high ropes parcours in Bohinj overbruggen de bezoekers een parcours op een hoogte van 8 meter en kunnen ze schommelen met een reuzenschommel. Op Mariborsko Pohorje hebben adrenalineliefhebbers ook de beschikking over een reuzenschommel, daarnaast is er nog de paal voor de moedige gasten, plateaus op hoogtes van 8 en 14 meter en een klimwand. Het park Maya in Tolmin is aangelegd in een natuurlijke omgeving. Tussen de bomen bevinden zich bruggen op een hoogte van 8 tot 10 meter boven de grond. Er bevindt zich ook een high ropes parcours in Ljubljana in Ježica. De high ropes parcours bieden enige uren van opwinding voor het hele gezin: de parcours zijn geschikt voor kinderen, langer dan 150 cm.


 1. SLOVENIЁ VOEL IK 'S NACHTS: EVENEMENTEN IN JUNIDe warmere nachten zullen in Slovenië ook dit jaar weer in het teken staan van culturele, etnografische en amusementsevenementen. Op 25 juni wordt in Slovenië de dag van de onafhankelijkheid gevierd. Deze dag wordt gevierd met allerlei culturele evenementen. De levendigheid van het zomerse nachtleven begint echter al een paar dagen eerder. De langste dag wordt in Slovenië ook 's nachts voortgezet in de traditionele museumnacht en met het ontsteken van vreugdevuren op verschillende plaatsen in Slovenië.
De zomermuseumnacht is een traditionele gezamenlijke actie van alle Sloveense musea en galerieën. 21 juni kunnen bezoekers tentoonstellingen bezichtigen, meedoen aan allerlei workshops en presentaties, men kan ook voordrachten, literaire avonden en concerten bijwonen. Het merendeel van de evenementen vindt plaats tot diep in de nacht, wanneer de musea en galerieën echter hun deuren al weer sluiten. Aan de actie doen de meeste musea in Ljubljana en de belangrijkste musea elders in Slovenië mee. De toegang tot de evenementen is gratis.
Kresna noč, de nacht van de vreugdevuren. De zonnekering wordt op verschillende plaats door heel Slovenië gevierd met een etnografisch getinte activiteit, het ontsteken van vreugdevuren en met magische gebeurtenissen. De traditionele nacht van het vreugdevuur, ook wel St. Jansncht genoemd, wordt o.a. in Mokronog, Dobrna, aan het meer Slivniško jezero, in Čepinci, in Hotedrščica en op de heuvel Rožnik in Ljubljana gevierd, waar men bij deze gelegenheid ook de prijs uitreikt voor de beste Sloveense roman van het afgelopen jaar.

Een bijzonder evenement wordt tijdens de nacht van het vreugdevuur in de dierentuin van Ljubljana georganiseerd. Bezoekers worden door een veld van varens geleid, zodat het zaad van de varen in hun schoenen en zakken zal vallen. Volgens een overlevering maakt het zaad het in de nacht van het vreugdevuur mogelijk om de taal der dieren te verstaan. Als de zaden niet mochten helpen, zijn er nog de gidsen die de manier van communicatie van dieren kunnen verhelderen.


Zomernachten met amusement, die elkaar opvolgen in heel Slovenië, beginnen al tijdens de 37e Nacht van het Meer, een meerdaags evenement, dat in de plaats Most na Soči nodigt met sprongen van de brug, culinaire hoogstandjes en natuurlijk het vreugdevuur. Het evenement wordt dit jaar van 17 tot 21 juni gehouden.
Meer over de evenementen vindt men bij “Prireditve” op www.slovenia.info;

De informatie over de evenementen in Slovenië is verzameld in de nieuwe catalogus

PRIREDITVE V SLOVENIJI, die ook op het internet is te vinden onder PUBLIKACIJE.


 1. AUTHENTIEKE SOUVENIRS: ORIGINELE PRODUCTEN VAN VILT UIT SOLČAVAWie wordt aangetrokken door de nieuwe Europese bestemming par excellence in Slovenië zal misschien in Solčava besluiten een origineel souvenir te kopen. Hier maakt men namelijk hoeden, pantoffels, speelgoed, tasjes en verschillende andere producten. De producten worden gemaakt van vilt van de wol van schapen uit het gebied van Jezersko in Solčava.
De meestal witte schapen met een dikke krullende vacht zijn al sinds de 19e eeuw zeer gewaardeerd en in Wenen, Parijs en elders in Europa tentoongesteld. De rasdieren werden in de 20e eeuw nog geëxporteerd, maar in de jaren '90 liep hun aantal sterk terug.

In 2004 werd het oude ambacht van viltmakerij van de wol van schapen in Solčava in ere hersteld. Een groep vrouwen uit Solčava stelden hun producten ten toon op verschillende plaatsen in Slovenië en in korte tijd werden hun originele meesterwerkjes zeer geliefd. Ze onderscheiden zich door hun originele vorm en aanblik, maar ook door het aangenaam aanvoelen en uitzonderlijke duurzaamheid van het materiaal. Tegenwoordig kan men deze souvenirs in de betere souvenirwinkels in heel Slovenië kopen. De producten die speciale aandacht vragen worden vaak ook op bestelling gemaakt.

De techniek van het viltmaken, waarbij de wol op een bepaalde manier met de hand wordt gevormd, is al vele duizenden jaren oud. In Solčava gebruikt men wol van het schaap uit het gebied van Jezersko en Solčava. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van de Sloveense cultuur van de streek.
Meer over de originele souvenirs vindt men in de catalogus Spomini iz Slovenië - souvenirs uit Slovenië, in het kader van Publikacije - publicaties toegankelijk op het portaal www.slovenia.info

Zie voor meer informatie over de vilten producten uit Solčava: www.bicka.si
Voor meer informatie:
Tina Križnar

PR ManagerSlovenska turistična organizacija/Slovenian Tourist Board

Dunajska 156, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 5891 845, Fax.: +386 1 5891 841

http://www.slovenia.info

e-mail: tina.kriznar@slovenia.info
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina