Tomas VrielinkDovnload 35.87 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte35.87 Kb.
Tomas Vrielink

2d2

INLEIDING


Dit werkstuk gaat over Zweden. Zweden ligt dichtbij Nederland. Toch weet ik niet zo heel veel over Zweden. In de andere landen rondom Nederland, ben ik wel eens op vakantie geweest of er door heen gereden op weg naar een vakantie. Zweden lijkt mij een heel bijzonder land. Ook omdat het noordelijk deel van Zweden dichtbij de poolcirkel ligt. Hierdoor is de natuur heel anders dan in Nederland en komen er heel andere dieren voor dan in ons land. Graag zou ik er dan ook eens op vakantie gaan. Op deze manier kan ik alvast wat meer over Zweden te weten komen.INHOUDSOPGAVE


INLEIDING ……………………………………………………………………………............…2

INHOUDSOPGAVE ………………………………………………………………………………3

GESCHIEDENIS ………………………………………………………………………………….4

ALGEMENE INFORMATIE …………………………………………………………..…………5

TOERISME ………………………………………………………………………………………..8

SLOT ………………………………………………………………………………………………11GESCHIEDENIS


In het zuiden van Zweden zijn resten gevonden van onder andere bijlen en ander gereedschap van jagers en verzamelaars die daar leefden 9000 v.C.

In de Vikingtijd (800-1050) trokken de bewoners van het zuidelijk deel van het huidige Zweden samen met de Denen en Noren naar het westen. Ze trokken langs de grote rivieren in Rusland zuidwaarts tot aan de Zwarte en de Kaspische Zee.

Na het verval van het tijdperk van de Vikingen vormde Zweden samen met Denemarken en Noorwegen, in 1397 de Unie van Kalmar (Finland was toendertijd een onderdeel van Zweden). Zweden verliet de Unie aan het begin van de 16e eeuw, en verkeerde vele jaren permanent in staat van oorlog met zijn buren. Het nog altijd met Noorwegen verenigde Denemarken kon met name het verlaten van de Unie door Zweden niet accepteren. Denemarken verloor echter aan macht en Zweden veroverde Skane, Blekinge en Halland.

In de 17e en 18e eeuw kende Zweden zijn Gouden Eeuw en werd het grondgebied met wapengeweld uitgebreid. In die tijd was Zweden twee keer zo groot als nu, en omvatte naast Finland ook grote delen van de Baltische staten en delen van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Naties, zoals grote delen van Pommeren, Wismar en Bremen-Verden. Tijdens de Grote Noorse Oorlog (1700-1721) gingen deze gebieden binnen een eeuw weer verloren en Finland ging over naar de Russische tsaar.

Sinds 1814 is Zweden niet meer in oorlog geweest, door een politiek van strikte neutraliteit. Het is vanwege deze neutraliteitspolitiek geen lid van de NAVO. Zweden is sinds 1995 lid van de Europese Unie.

ALGEMENE INFORMATIE


Zweden is een Scandinavisch land in Noord Europa. Zweden is het grootste land van Scandinavië. Zweden is ongeveer 11x zo groot als Nederland. Tot Zweden behoren ook de eilanden Öland en Gotland. Zweden is een zeer langgerekt land. De hoofdstad is Stockholm. In het uiterste noorden ligt het gebied Sapmi, waar de Saami of Lappen wonen, de oorspronkelijke bewoners van Noord Scandinavië. Het land wordt omringd door Noorwegen, Finland, de Botnische Golf en de Baltische Zee en Denemarken.

De oppervlakte aan woeste grond in Zweden is 31% met inbegrip van de meer dan 96.000 meren, 58% van de bodem is bedekt met bossen en 11% van Zweden is cultuurgrond. De langste rivier is de Klarälv-Götaälv en die is 720 km lang. De hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise, is ruim 2100 meter hoog. De twee grootste meren van Zweden liggen in het Zuiden: het Vänermeer en het Vättermeer.

In Zweden wonen 9 miljoen mensen. Zweden is één van de dunst bevolkte landen van Europa, maar er bestaan regionaal grote verschillen in bevolkingsdichtheid. De gemiddelde bevolkingsdichtheid per km2 is ongeveer 20, maar in het uiterste noorden van het land is de dichtheid 3 inwoners per km2 en in het stedelijk gebied rondom Stockholm, 251 inwoners per km2. In de stedelijke gebieden van Stockholm, Göteborg en Malmö woont ruim een/derde van de totale bevolking. Ongeveer 83% van de bevolking woont in een verstedelijkt gebied. Steden in het noorden hebben vrijwel nooit meer dan 20.000 inwoners.
In het uiterste noorden van Zweden wonen ongeveer 15.000 Samen of Lappen, die zowel naar lichaamskenmerken, als naar taal en cultuur van de overige Zweden verschillen. Slechts 10-15% van de Samen leeft nog op de traditionele manier. Sommige Samen zijn nog rendierhouders. De meesten leven echter van de bosbouw, landbouw en visserij.

-

Zweden wordt verdeeld in 3 landschappen, Norrland in het Noorden, Svealand in het midden en Götaland in het zuiden. Norrland is bergachtig met eindeloze wouden en vele rivieren en meren. Svealand kent open vlakten voor de akkerbouw. Deze akkers worden afgewisseld door dichte bossen en moerassige hoogvlakten. Götaland heeft een gevarieerd landschap. Er zijn landbouwgebieden en beukenbossen. Ook zijn er uitgestrekte wouden. De westkust is vlak met soms lange zandstranden. De kust heeft veel eilandjes en inhammen.In de moerassige bosrijke gebieden komt de eland veel voor. In Lapland zijn grote kuddes rendieren. Ook leven in Zweden de bruine beer, de wolf, de lynx en de veelvraat, maar die zijn veel zeldzamer.

Zweden heeft te maken met de invloed van de Warme Golfstroom. Zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur aanzienlijk hoger in streken zoals Noord-Rusland, Alaska en Groenland die op dezelfde breedte liggen. Midden-Zweden heeft een landklimaat met warme droge zomers en koude winters. Oorzaak is de bergketen in Noorwegen waar de wolkenvelden snel stijgen en het dus vaak regent. Gevolg is dat achter die bergketen veel droger en zonniger is. In het noorden (Lapland) en de oostelijke gebieden langs de Botnische Golf kan het erg koud worden. De Botnische Golf kan zelfs helemaal dichtvriezen. In Lapland komen temperaturen van -35°C voor. Het zuiden heeft een uitgesproken zeeklimaat als gevolg van de Warme Golfstroom en er valt dan ook wat meer regen dan in de rest van Zweden. Als er sneeuw valt, blijft die niet vaak liggen. Ook de havens blijven ijsvrij. Het zuiden heeft 4 tot 5 zomermaanden, het midden 3 tot 4 en het noorden 1 tot 3.

Evenals in Zweden en Finland zijn er in Zweden twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

De officiële taal in Zweden is Zweeds. In Noord Zweden is Fins de voertaal. Ook de Samen hebben hun eigen taal, Samisch. De tweede taal in Zweden is Engels.

Zweden is een monarchie, met aan het hoofd een koning. De koning is Karel XVI Gustaaf. De koning heeft slechts een symbolische, representatieve functie en geen politieke bevoegdheid. Het kabinet en het parlement (Riksdagen) zijn verantwoordelijk voor het bestuur. De premier wordt door het parlement benoemd. De huidige premier is Fedrik Reimfeldt.

Zweden heeft zich ontwikkeld van een betrekkelijk arm agrarisch land tot een moderne geïndustrialiseerde samenleving. Zweden is nu één van de welvarendste landen ter wereld, met hoge inkomens en goede sociale zekerheden.

Zweden is in het buitenland op economisch gebied vooral bekend vanwege IKEA en H & M en de houtproduktie.

Zweden staat op cultureel gebied bekend om de kinderboeken, zoals Pippi Langkous en Nils Holgersson en de popgroep ABBA.

In 1995 trad Zweden toe tot de EU. Ook al heeft Zweden de verplichting om de euro in te voeren, de munteenheid in Zweden is nog steeds de Zweedse Kroon (SEK).


TOERISME
Bezienswaardigheden

Stockholm:

De hoofdstad van Zweden. Stockholm is het Venetië van het Noorden. De stad is gebouwd op 14 eilanden, die met elkaar verbonden zijn door bruggen. In de oude binnenstad, Gamla Stan, is altijd wat te doen. Hier bevindt zich ook het Koninklijk Paleis. Er zijn ook diverse musea, waarvan het Vasamuseum de belangrijkste is.

Net buiten Stockholm begint de scherenkust. Dit is een kustgebied waar zich talloze eilandjes bevinden.

Op het eiland Lövö, in het Mälarmeer staat het Slot Drottningholm met een 18e eeuws theater.Dit gebouw is geheel in barokstijl ontworpen. Later zijn er nieuwe gebouwen bijgebouwd.Göteborg:

De grootste havenstad van het land. In Göteborg bevinden zich 3 forten, een stadsgracht, parken en mooie pleinen. Hier is het maritieme museum en in het oudste gebouw van de stad, gebouwd in 1643, bevindt zich nu het stadsmuseum.Lund:

In Skane in het zuiden van Zweden lig de middeleeuwse stad Lund. Hier staat een kathedraal uit de 12e eeuw en 14e eeuwse astronomische klok. Ook is hier de Öresund brug. Deze brug die Denemarken en Zweden verbindt is de langste brug waar zowel een weg als een spoorlijn overheen loopt.Gotland en Öland:

Op Gotland, één van de 2 grootste eilanden van Zweden, vind je de Lummelunda grotten met spectaculaire stalagmieten en stalagtieten en een middeleeuwse stad Kattlundsgard.

Op Öland, het andere grote eiland van Zweden staat het zomerhuis van de koning in Solliden. Het eiland is bekend om zijn 400 windmolens.

Rotstekeningen van Tanum:

Deze rotstekeningen bevinden zich in het noorden van Bohuslän (zuidwesten van Zweden) en stammen uit de bronstijd. De Rotstekeningen van Tanum zijn in totaal op 6 verschillende plaatsen te zien.Jukkasjärvi:

Op 30 kilometer van Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden, ligt Jukkasjärvi in Lapland. Hier wordt elk jaar het ijshotel gebouwd. Hier kan een hondensledetocht of een tripje met een sneeuwscooter gemaakt worden. Midden in de winter kan men hier het Noorderlicht zien (Aurora Borealis).Jokkmokk:

Dit plaatsje is de poort van Lapland. Dit was de winterontmoetingsplaats voor de Saami. Hier zijn diverse winkels en ateliers met souvenirs en Saami sieraden.Zweden is een paradijs voor vissers met de verschillende bergstromen en uitstekende mogelijkheden om te diepzeevissen.

In Zweden zijn prachtige Nationale Parken te vinden waar gewandeld en geklommen kan worden.

Zweden is ook een wintersportbestemming. Het is er sneeuwzeker. In zweden kun je fantastisch skiën en snowboarden.Aan de stranden in Zweden en één van de vele meren van Zweden kan worden gezwommen, gewaterskied en gesurfd.SLOT


Aan het eind van dit werkstuk ben ik veel te weten gekomen over Zweden en is Zweden niet meer zo’n onbekend land. Zweden lijkt mij een heel leuk land om naar toe te gaan. Er is van alles te zien en te doen, zowel in de zomer als in de winter.

BRONVERMELDING
  • Wikipedea

  • www.reisbijbel.nl

  • www.reisgids.nl

  • www.zweden.com

  • www.landennet.webDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina