Tongerse Academie exposeert in Gallo-Romeins MuseumDovnload 6.88 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte6.88 Kb.

PERSBERICHTTongeren, 29 februari 2012

Tongerse Academie exposeert in Gallo-Romeins MuseumDe keramisten van de Tongerse Academie voor Beeldende Kunst zijn al jarenlang in de ban van het oranjerode luxeaardewerk van de Romeinen (terra sigillata). Voor hun nieuw werk lieten ze zich hierdoor graag inspireren. Van 2 maart tot en met 10 juni 2012 kan u het bekijken in het Gallo-Romeins Museum.
Terra sigillata is Romeins luxeaardewerk. Het bereikte ons in de eerste eeuwen na Christus vanuit productiecentra in het huidige Frankrijk en Duitsland. Ook in Atuatuca Tungrorum (Tongeren) vonden de met een draaischijf gemaakte kommen en borden gretig aftrek. Vooral de betere klasse was tuk op het veelal oranjebruine tot rode serviesgoed met glanzende afwerking. De keramisten van de Academie zijn er al jarenlang door geboeid.

Bij hun bezoek aan de tentoonstelling ‘Sagalassos, City of Dreams’ geraakten ze ook in de ban van de 5.000 jaar oude keramiek uit Klein-Azië. Daar ontwikkelde zich lang voor de komst van de Romeinen een rijke pottenbakkerstraditie. Vaklieden modelleerden het aardewerk met de hand en beheersten de kunst om het tot in de perfectie af te werken. Vooral de vormen ervan vonden de keramisten erg hedendaags.

De Academie opteerde voor een kunstzinnige kruisbestuiving. Ze combineerde de prehistorische vormen uit Klein-Azië met de oranjerode gloss van Romeinse terra sigillata.

Sommige keramisten gingen nog een stap verder. Ze boetseerden een aantal stukken in de vorm van dagelijkse gebruiksvoorwerpen en werkten die af met een oranjerode sliblaag, kenmerkend voor het Romeinse luxeaardewerk.

Of hoe zo’n 2.000 jaar later de topklasse van Romeinse aardewerk nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Het werk van de Tongerse Academie voor Beeldende Kunst is nog tot en met 10 juni 2012 te bewonderen in de ontvangsthal van het Gallo-Romeins Museum. Toegang is gratis. “Terra sigillata revisited” is een leuke extra voor de bezoekers van ‘Sagalassos, City of Dreams’. Deze succesvolle tentoonstelling loopt nog tot en met 17 juni 2012.


Donderdag 1 maart, om 19u30, vindt de officiële opening plaats van ‘Terra sigillata revisited’. Wij nodigen u uit om hierbij aanwezig te zijn.

Meer info: Gallo-Romeins Museum - Patrick Mathei (stafmedewerker communicatie)

tel.: 0496 69 06 76, e-mail grm@limburg.be, www.galloromeinsmuseum.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina