Tophits: winnaars van de tiende European Border Breakers Awards bekendgemaaktDovnload 13.29 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte13.29 Kb.Europese Commissie

Persbericht

Brussel/Groningen, 19 oktober 2012Tophits: winnaars van de tiende European Border Breakers Awards bekendgemaakt

Vandaag zijn de winnaars van de European Border Breakers Awards (EBBA) 2013 voor nieuw toptalent in de Europese popmuziek bekendgemaakt door Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, en de organisatie van het Europese muziekfestival Eurosonic Noorderslag.

De prijswinnaars van 2013, die buiten de eigen landsgrenzen succes hebben geboekt met hun eerste internationale album, zijn:


  • Nabiha (Denemarken)

  • Ewert and The Two Dragons (Estland)

  • French Films (Finland)

  • C2C (Frankrijk)

  • Emeli Sandé (Groot-Brittannië)

  • Of Monsters and Men (IJsland)

  • Dope D.O.D. (Nederland)

  • Amor Electro (Portugal)

  • Juan Zelada (Spanje)

  • Niki and the Dove (Zweden)

"Muziek is een universele taal die miljarden mensen bereikt, ongeacht nationaliteit of achtergrond. De prijswinnaars hebben allemaal talent en energie te over, maar hebben daarnaast ook de die bijzondere kwaliteit die hun muziek ook bij fans in het buitenland populair maakt. Ik hoop dat de prijzen andere artiesten inspireren om grote ambities te koesteren en door te breken in nieuwe markten", aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken.

Om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen, moeten de artiesten tussen 1 augustus 2011 en 31 juli 2012 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationale album. De prijswinnaars worden geselecteerd door muziekmarktanalysebureau Nielsen Music Control, op basis van verkoopcijfers en airplaygegevens en een stemming onder radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) en festivals die deelnemen aan het Europese talentenuitwisselingsprogramma (ETEP).Achtergrond

De prijsuitreiking zal op 9 januari 2013 in Groningen plaatsvinden tijdens het Eurosonic Noorderslagfestival en zal worden gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. De uitreiking, met optredens van de winnende artiesten, zal worden uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NTR). Ook andere Europese radio- en tv-zenders zullen er aandacht aan besteden.

Een van de prijswinnaars zal tevens een publieksprijs in ontvangst nemen. Hiervoor kan het publiek van 1 november tot en met 21 december stemmen op www.ebba-awards.eu. Wie stemt, maakt kans op een reis naar Groningen om de prijsuitreiking bij te wonen.

Eerdere winnaars van de EBBA Awards zijn onder anderen Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia en Caro Emerald.

De prijzen worden dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Zij worden gefinancierd door het EU-programma Cultuur en georganiseerd door Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de EBU. Verdere ondersteuning komt van Buma Cultuur, SNN, het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Groningen, de stad Groningen en de European Music Office.

Het Eurosonic Noorderslag is Europa's belangrijkste conferentie en showcasefestival met als doel de distributie van Europese muziek te bevorderen. Eurosonic Noorderslag organiseert ook het Europese talentenuitwisselingsprogramma (ETEP), dat steun biedt aan optredens van getalenteerde Europese artiesten op Europese zomerfestivals. Het biedt ook opleiding voor mensen die in de Europese muziekindustrie werken en draagt bij aan de ontwikkeling van deze industrie.

De Europese muziekindustrie levert een flinke bijdrage aan groei en werkgelegenheid, als onderdeel van onze culturele en creatieve sectoren die werkgelegenheid bieden aan 8,5 miljoen mensen in de EU en goed zijn voor 4,5 % van het Europees bbp. De totale waarde van de EU-markt voor muziekopnamen bedraagt rond de 6 miljard euro per jaar. De Europese markt voor muziekopnamen vormt ongeveer een vijfde van de totale muziekmarkt, waarvan de waarde bijna 30 miljard euro bedraagt.

Meer informatie

Website van de EBBA Awards: www.ebba-awards.eu

Europese Commissie http://ec.europa.eu/culture

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter: @VassiliouEUContact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Eurosonic Noorderslag:Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)
IP/12/1118
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina