Trio KhaldeiDovnload 11.35 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte11.35 Kb.

Trio Khaldei


TRIO KHALDEI verenigt drie jonge muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Trio Khaldei bestaat uit pianiste Barbara Baltussen, violist Pieter Jansen en cellist Francis Mourey.

De bijzondere affiniteit van Trio Khaldei met de Russische muziek van de eerste helft van de 20ste eeuw – met Sjostakovitsj op kop – vertaalt zich in de naam van het trio.

Evgueni Khaldei was de officiële fotograaf van het Stalinregime. Hij maakte beklijvende portretten van alle belangrijke Russische kunstenaars uit die tijd. Zijn levenslange zoektocht naar waarheid, echtheid en nuancering in moeilijke tijden is een grote inspiratiebron voor het trio.

In de programma's van Trio Khaldei gaat de muziek van vroeger en nu met elkaar in dialoog en confrontatie. Zo herkennen we de erfenis van Mozart in de muziek van Brahms en Schönberg (programma Een Weense reis door de tijd ) en in de muziek van Jongen en Celis vinden we dezelfde zoektocht naar een uniek kleurenpalet als in het trio van Ravel (programma Kleurenpracht). Maar evengoed werpen Jongen, Celis en Schönberg een nieuw licht op het werk van hun collega-componisten van decennia of eeuwen vroeger.

Ook Vlaamse en Belgische muziek heeft een prominente plaats in de programmatie van Trio Khaldei. Zo stond reeds muziek van Jongen, Celis, Van Landeghem en Brewaeys op de lessenaars. In de toekomst wil het trio door het geven van compositieopdrachten ook een bijdrage leveren aan de verrijking van het Belgisch/Vlaams cultureel erfgoed.

Ondanks hun jonge bestaan, stond Trio Khaldei al op belangrijke podia: Concertgebouw Brugge, Amuz, Bozar en Festival van Vlaanderen. In 2013 werd het trio één van de zes genomineerde ensembles voor de eerste editie van Supernova, een initiatief van Klara, Canvas, Concertgebouw Brugge en diverse culturele centra. Als gevolg hiervan werden ze in maart 2014 uitgenodigd door Klara en Canvas voor een live opname van het tweede trio van Sjostakovitsj.


Barbara Baltussen, piano


Barbara Baltussen (°1982) groeide op in een muzikale familie en begon op zevenjarige leeftijd piano te spelen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas in de klas van Johan Lybeert. Hierna vervolgde ze haar studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, in de klas van Levente Kende en Heidi Henderickx, waar zij haar diploma “meester in muziek” behaalde in juni 2006.

Daarnaast nam Barbara deel aan verschillende masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici zoals Jacob Lateiner, Elisabeth Leonskaja, Lee Kum-Sing, György Kurtàg, Charles Rosen, Udo Reinemann, Jard Van Nes, Rudolf Jansen, Rian De Waal e.a. Barbara is laureate van verschillende wedstrijden, waaronder Jong Tenuto, Cantabile, Axion Classics, E. Durletwedstrijd, ...

Barbara kiest er bewust voor om zich als pianiste, in een wereld waar de mogelijkheden zeer divers zijn, niet in één domein te specialiseren, maar om als muzikante zo breed mogelijk actief te zijn op verschillende terreinen. Op die manier ontstaat er een constante kruisbestuiving tussen die verschillende domeinen.

Zo werkt ze als docente piano en begeleidingspraktijk in de academie voor Muziek, Woord en Dans van Bornem, en in de Kunsthumaniora van Brussel, maar heeft zij daarnaast nog een zeer actief concertleven als soliste, als kamermuzikante en als begeleidster.

Als soliste werkte zij samen met dirigenten als Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Silveer van den Broeck, Gert D'haese en Edmond Saverniers.

Ze werkte ook een soloprogramma uit met werk van enkel vrouwelijke componisten en trad hiermee op in diverse concertzalen en festivals, zoals het internationaal pianofestival te Quaregnon in 2010. In juni 2014 creëerde Barbara het eerste pianoconcerto voor piano en ensemble van de jonge beloftevolle componist Gillis Sacré, dat aan haar werd opgedragen.

Barbara is stichtend lid van Trio Khaldei.

Ze wordt regelmatig gevraagd als begeleidster voor wedstrijden en diverse workshops en masterclasses, en als repetitor voor verscheidene producties. Ze werkte reeds samen met ensembles en orkesten als het Brussels Philharmonic, het Vlaams Radio Koor, Octopus Symfonisch Koor, Walpurgis muziektheater, ensemble Hommages e.a.

Verder vormt Barbara met haar vader, violist Nico Baltussen, een begeesterend duo.

Pieter Jansen, viool


Pieter Jansen (°1983) volgde vanaf zijn zevende vioollessen aan de Muziekacademie van Turnhout bij Koen Rens. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. Daar behaalde hij in juni 2006 het Master Diploma met grootste onderscheiding. In januari 2006 werd hem de Oranjebeurs toegekend.

Hij volgde masterclasses viool bij o.a. Charles-André Linale, Raphael Oleg, Albrecht Breuninger en Renaud Capuçon.

Als orkestmuzikant speelt Pieter regelmatig in De Filharmonie, het Symfonieorkest van Vlaanderen en Le Concert Olympique. Hij was als concertmeester verbonden aan Musici Dominicanorum, het orkest van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Als aanvoerder/solist is hij regelmatig te gast in het City of Brussels Orchestra, de Belgische Kamerfilharmonie en het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg.

Ook op kamermuziekvlak is Pieter zeer actief. Hij volgde specialisatiestudies kamermuziek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij het Artemis Kwartet en volgde daarnaast masterclasses bij het Artis Kwaret, het Skampa Kwartet, bij Heime Müller, Ralf Gothoni en Andras Keller.

Met het Orion kwartet won hij in 2003 de internationale wedstrijd “Promotie Vlaamse Muziek en Musicus” van het Orpheusinstituut in Gent. Met ARSIS4 werd hij in 2009 laureaat van Gouden Vleugels, Vlaanderens belangrijkste kamermuziekwedstrijd.

Sinds 2006 is Pieter eerste violist van het Spectra Ensemble, een ensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Hij is stichtend lid van Trio Khaldei en maakt sinds mei 2014 ook deel uit van het Quatuor Tana.

Hij stond al op belangrijke kamermuziekpodia - en festivals als Musica Strasbourg, World Music Days in Sydney, Traietorie Festival in Parma, Festivals van Aix-en-Provence en Avignon, Wigmore Hall in Londen, Auditorium van het Louvre in Parijs, de Biënnale van Venetië, Donostia Festival in San Sebastian, Ravello Festival in Napels...

Pieter Jansen bespeelt een viool gebouwd door Marcus Snoeck in Brussel in 1742.


Francis Mourey, cello


Francis Mourey (°1984) studeerde aan het "Conservatoire National de Région" van Dijon en behaalde het "Diplôme d'Etudes Musicales" met unanieme onderscheiding voor cello bij Laurent Lagarde.

Hij vervolgde zijn studies in België aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Marie Hallynck, waar hij in 2008 zijn studies beëindigde met grote onderscheiding. Nadien vervolmaakte hij zich onder de vleugels van France Springuel aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar hij in 2009 een Postgraduaat behaalde, opnieuw met grote onderscheiding.

Tijdens zijn opleiding kreeg Francis advies van grote meesters zoals Mark Drobinsky, Edmond Baert, Michel Strauss, Marc-Dider Thirault, Lluis Claret, Jean-Pierre Leguay, Jeanne Marguillard en Jean-Sebastien Béreau.

Als muzikant met een zeer brede interesse, studeerde Francis ook orkestdirectie bij Jean-Sébastien Béreau, orgel hij Jean-Pierre Leguay en compositie bij Guy Leclercq.

Francis trad op als solist en kamermuzikant met Martin Yates, Jean-Sébastien Béreau, Bernard Delire, Elisabeth Laurence, Gabriella Torma, Marie Hallynck, Sébastien Walnier, het Kryptos Kwartet...in befaamde zalen als het Zeevaart Museum (Parijs), het Elyseum, de Andé molen, Bozar, het Koninklijk Conservatorium van Brussel, het Concertgebouw in Brugge, de Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel.

Zijn interesse gaat vooral uit naar orkestwerk en kamermuziek. Francis is actief als vervanger in tal van orkesten (het Nationaal Orkest van België, Brussels Philharmonic, het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg) en is cellist van Trio Khaldei.Francis Mourey is laureaat van de Raynaud-Zurfluh wedstrijd in 2003 en behaalde de prestigieuze eerste prijs op het Internationaal Celloconcours Servais in 2009.

Hij speelt op een cello gebouwd door Tanguy Fraval in Brussel in 2014.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina