Tu delft Reisverslag Politecnico di MilanoDovnload 17.45 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte17.45 Kb.

TU Delft Reisverslag Politecnico di Milano

Rianne Langenberg

Technische Wiskunde

Delft, Netherlands

Politecnico di Milano, Ingegneria

02-2009 t/m 07-2009

Vakken
Van maart 2009 tot en met juli 2009 heb ik een half jaar gestudeerd aan de Politecnico di Milano. Ik heb daar keuzevakken gevolgd voor mijn master technische wiskunde aan de TU Delft. Via vrienden had ik gehoord van het Unitech programma, dat bestaat uit drie keer een week in het buitenland, een uitwisseling met een universiteit en een stage. Nadat ik voor dit programma aangenomen was, kreeg ik alle informatie over de mogelijkheid om ook een erasmusbeurs aan te vragen. De informatie was heel duidelijk en volledig. Het enige probleem was dat ik pas eind juli terugkwam in nederland en dus een aantal erasmus deadlines moest verplaatsen. Hier werd echter helemaal niet moeilijk over gedaan. Vooraf had ik een aantal vakken gekozen om in Milaan te gaan volgen, het was vrij gemakkelijk om hiervoor vooraf erkenning te vragen.
Ik wilde graag naar het buitenland om een keer goed kennis te maken met een andere taal en cultuur. In mijn master is er genoeg ruimte voor vrije keuzevakken, dus dit leek een goede gelegenheid. De vakken die ik gedaan heb, zijn: organisations and human resources, management control systems en applied econometrics. Het niveau van deze vakken was aardig vergelijkbaar met vakken in Delft, ze waren alleen iets meer studiepunten waard (10 elk). Vooral het vak applied econometrics is me heel goed bevallen en een aanrader.

Aangezien ik ook via het unitech programma in milaan studeerde, had ik een andere begeleider dan de meeste erasmus studenten. Deze begeleidster beantwoorde vragen altijd snel en duidelijk en was goed bereikbaar en voorbereid. Van andere erasmus studenten aan de politecnico heb ik slechtere verhalen gehoord. De communicatie met Delft is altijd goed verlopen, volgens mij krijgen ze ook vaak dezelfde vragen en problemen van buitenlandse studenten.

Uiteindelijk ben ik een half jaar weggeweest (EILC cursus + uitwisseling), en dit vond ik een hele goede tijdsperiode. Je leert een stad en een cultuur goed kennen in deze tijd. En als je thuiskomt is er nog helemaal niets veranderd!
Aangezien ik in milaan zowel op een bijdrage van unitech als erasmus kon rekenen, was mijn financiele situatie vrij gunstig. Vooral omdat sommige dingen, met name huur en uitgaan, in Milaan toch wel een beetje duurder zijn dan in Nederland. Daarnaast wil je natuurlijk ook de stad en het land bekijken als je er toch zit. Veel uitstapjes en leuke dingen dus, die allemaal ook geld kosten. Een openbaar vervoer kaart is daarentegen weer heel goedkoop.

Mijn ziektekostenverzekering dekt in principe ook in het buitenland. Ik heb echter wel een extra reisverzekering afgesloten (voor langere periode). Betalen in Italië kan gewoon met je bankpas of creditcard.


Huisvesting € 540

Voeding € 300

Verzekeringen € 20

Reiskosten ter plekke € 17

Studieboeken/studiemateriaal € 20

Uitgaan € 140

Overig € 93

Reizen € 50Totaal € 1200
Mijn kamer in Milaan was niet voor mij geregeld. Achteraf was ik daar misschien ook wel blij mee, de verhalen over te kleine gedeelde kamers in een dorm, zonder internet, klonken niet heel aantrekkelijk. Het is echter wel veel goedkoper dan het alternatief: zelf een kamer zoeken. Een kamer zoeken in Milaan is veel werk, maar uiteindelijk goed te doen. Je kan websites (affitti.studenti.it, easystanza) checken voor kameraanbod en bij de universiteiten hangen ook veel briefjes met aanbod. Ga geen ellenlange mailconversaties aan, maar bel gewoon. En let op dat je geen geld overmaakt voor je de kamer gezien hebt! Uiteindelijk heb ik binnen drie dagen een hele grote kamer gevonden in het centrum. Ik deelde het appartement met 4 italianen en had alle faciliteiten. Studeren ging prima, ondanks de gezelligheid in de straat. De 540 euro die ik ervoor moest betalen, is vrij normaal voor milanese begrippen. Single kamers kosten 450-600 euro.
De colleges aan de universiteit werden gegeven in het italiaans. Ik had me hierop voorbereid door aan de TU een beginnerscursus italiaans te volgen en in maart nog een maand de EILC cursus in Perugia te doen. Deze combinatie vind ik een echte aanrader! Doordat ik de basis al kende voordat ik aan de EILC cursus begon, ben ik ingedeeld in het op een na hoogste niveau (van de 6) en heb ik heel veel geleerd op de cursus. In Milaan was het ook nog mogelijk om een talencursus te doen gedurende het semester. Ik heb me hier wel voor ingeschreven, maar ben hier (vooral doordat zelfs in het hoogste niveau nog veel grammatica herhaald werd) uiteindelijk na een paar weken weer mee gestopt.

Een sociaal gesprek voeren in het italiaans ging al vrij snel ok, studeren daarentegen is wel iets ingewikkelder. Docenten praten vaak onduidelijk, met een accent, snel of met veel moeilijke woorden. Naar college gaan blijft echter een goede manier om de taal onder de knie te krijgen en hoe meer je gaat verstaan, hoe minder frustrerend het wordt. Het viel me op dat ik als nederlander veel minder moeite had met het leren van een nieuwe taal dan andere erasmus studenten. Ik denk dat ik me niet beseft had wat een voordeel het is om in nederland zoveel vreemde talen te leren op de middelbare school. Veel woorden kan je hierdoor al raden.

Cultuurverschillen zijn er zeker, maar het blijft op een gezellig niveau van verwonderingen en zorgt niet voor echte problemen. Voorbeelden: ze nemen recylcen heel serieus, er wordt heel veel afgekeken tijdens tentamens, alle studenten wonen nog bij hun ouders & op een mondeling moet je soms een paar uur wachten. Doordat ik bij italianen in huis woonde en al een paar italianen kende van het unitech programma, was het vrij gemakkelijk om contact te maken. Leuk om het ook met hen over de culturele verschillen, pasta en berlusconi te hebben ;)
In mijn vrije tijd heb ik veel leuke dingen gedaan. In de eerste maanden kwamen super veel vrienden uit nederland langs (soms een beetje té veel) en heb ik vooral milaan en het uitgaansleven verkend. Daarna ben ik ook reisjes gaan maken naar andere steden en plaatsen en heb ik nog een aantal kennissen van de EILC cursus in Perugia opgezocht in de steden waar zij naartoe waren gegaan.

Een vriendengroep opbouwen ging eigenlijk vanzelf. Ik kende een aantal mensen al uit perugia en van het unitech programma. Daarnaast had ik binnen een week ook studiegenoten en huisgenoten en leer je via via weer heel veel nieuwe mensen kennen. De erasmus spirit in milaan is heel levendig en iedereen staat open voor nieuwe kennissen! Via ESEG, ESN en Internationalweek kan je studentenkaarten krijgen die je korting geven op de entree voor heel veel discotheken. Dit is zeker de moeite waard (10 euro voor entree + 2 drankjes ipv 15 euro voor entree + 1 drankje). De discotheken die mee doen staan op de sites van de verschillende organisaties.

De meeste avondjes uit in Milaan zijn we begonnen met een aperitivo. Je bestelt een cocktail en krijgt er dan gratis hapjes, salades, pasta, fruit en nog veel meer bij: een goedkope studenthap! Bijna elke bar doet aan aperitivi, je kan ze niet missen! Leuke buurten zijn corso como (bv ‘corso como 10’), brera, porta ticinese (bv ‘toscana’, hele mooie binnentuin!) of de navigli (soort delftse kanaaltjes).
Ik ben heen en weer naar Italië gevlogen. Dit is zeker de goedkoopste manier om het land te bereiken (tickets vanaf een paar euro), maar qua bagage natuurlijk wel een belemmering. Ik heb het uiteindelijk gered met 25 kilo, hoewel ik voor ik naar huis ging al wat spullen had meegegeven aan bezoekende vrienden. Het openbaar vervoer in milaan is lekker goedkoop, 17 euro per maand voor een maandkaart. Tussen 01:30 en 06:00 rijdt vrijwel niets, maar dan zijn er veel taxi’s beschikbaar. Taxi’s hebben een hoog starttarrief (rond de 6,50), maar de meter loopt heel langzaam. Voor 10-15 euro kan je de hele stad door.

Reizen binnen Italië kan goed met de trein. Regionale treinen zijn goedkoop, goed en hebben gemiddeld maar 5 minuten vertraging.


Hoewel Italië me voor een semester heel goed is bevallen, zal ik waarchijnlijk nog wel eens goed nadenken voordat ik er zou gaan werken. Alles gaat wat langzamer en soms heb ik het gevoel dat het land iets achterloopt vergeleken met noord europese landen. Bovendien is Italië aardig wat harder geraakt door de financiële crisis en zijn er op het moment, zelfs voor ingenieurs, weinig banen te vinden.
De dingen die ik mee zal nemen uit Italië: de mooiste taal van de wereld, de wetenschap dat er 1000 verschillende soorten pasta zijn, een liefde voor opera, lekkere wijn, vrienden van over de hele wereld en het besef dat Nederland zo gek nog niet is ;)
Van maart tot en met juli 2009 heb ik via het Unitech programma gestudeerd aan de Politecnico di Milano. Het Unitech programma bestaat uit drie keer een week lang colleges volgen en cases doen in het buitenland (voor mij Barcelona, Parijs en Aaken), een uitwisseling met een universiteit en een stage bij een van de aangesloten bedrijven.

Ik wilde graag naar het buitenland om een keer goed kennis te maken met een andere taal en cultuur. In de master is er genoeg ruimte voor keuzevakken, dus dit leek een goede gelegenheid. De vakken die ik gedaan heb, zijn: organisations and human resources, management control systems en applied econometrics (totaal 30 ECTs). Het niveau van deze vakken was aardig vergelijkbaar met vakken in Delft. Vooral het vak applied econometrics is me heel goed bevallen en een aanrader. Ik heb de vakken gevolgd in het Italiaans. Dit was best pittig, maar op deze manier heb ik uiteindelijk wel de taal geleerd. Mede door een EILC cursus in Perugia en een cursus aan de TU Delft natuurlijk ;)

In Milaan had ik al vrij snel een kamer gevonden. Ik zat in het centrum, in een appartement met 4 Italianen. Een goede manier om te integreren met plaatselijke studenten! Een eenpersoonskamer in Milaan is vrij duur, 450-600 euro per maand, maar door de verschillende beursen die ik kreeg, was dit wel te betalen.

Ik heb genoten van het uitgaansleven in Milaan en van de gelegenheid om eens goed door Itali te reizen. In de eerste maanden kwamen super veel vrienden uit Nederland langs (soms een beetje t veel) en heb ik vooral Milaan en het uitgaansleven verkend. Daarna ben ik ook reisjes gaan maken naar andere steden en plaatsen en heb ik nog een aantal kennissen van de EILC cursus in Perugia opgezocht in de steden waar zij naartoe waren gegaan. De erasmus spirit in Milaan is heel levend en iedereen staat open voor nieuwe kennissen! Via ESEG, ESN en Internationalweek kan je studentenkaarten krijgen die je korting geven op de entree voor heel veel discotheken. En met de prijzen in Milaan is dit zeker de moeite waard! De meeste avondjes uit in Milaan zijn we begonnen met een aperitivo. Je bestelt een cocktail en krijgt er dan gratis hapjes, salades, pasta, fruit en nog veel meer bij: een goedkope studenthap!Tot slot: Italiaans blijft mooiste taal van de wereld, er bestaan 1000 verschillende soorten pasta, opera is fantastisch, Italianen maken lekkere wijn, ze nemen recyclen heel serieus in Milaan, ik heb nu vrienden van over de hele wereld en een half jaartje buitenland is zeker een aanrader!De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina